perjantaina, huhtikuuta 10, 2009

Tuliset siivet (Buffalo Wings)

Chilikaupan paketti - ja käsitys, jonka mukaan tuollaisia jalostettuja chilituotteita käytetään varsin tyypillisesti kanansiipien maustamiseen - synnyttivät halun paistaa ja maustaa perinteinen siipiateria.

Heti alkuun meinasi tulla ylittämätön ongelma: eihän maustamattomia siipiä saa mistään! Kaikki ovat nätisti brändätyissä annospusseissa teollisesti käsiteltyinä - joko jo valmiiksi paisteittuina, pelkkää kuumennusta odottamassa, tai parhaimmillaankin paksun keltaisen marinadin peitossa.

Tiedustelin sitten taannoin maustamattomia paikalliselta Stockmannilta, jossa kerrottiin niiden saannin olevan vaikeaa - mutta luvattiin kuitenkin yrittää. Siitä lähtien olen sitten kauppareissuilla vilkuillut lihatiskin kanaosaston sillä silmällä läpi, eikä vaiva ole ollut täysin turha. Muutama päivä sitten nimittäin tärppäsi!

Webbailin jenkkisivuilta reseptejä, ja tyypillisin valmistustapa tuntui olevan uppopaistaa siivet öljyssä ilman sen kummempia marinadeja tai leivityksiä, ja kieritellä ne sen jälkeen sulatetun voin ja chili-kastikkeen sekoituksessa. Kastike voi olla perustabascoa tai jotain varta vasten siiville tarkoitettua lientä.

Lisäksi voi halutessaan valmistaa esim. kermaviilipohjaisen dipin. Jos kuorrutuskastikkeesta tekee kamalan tulisen, kermaviilillä voi sitten säätää lopullisen, suuhun saapuvan ateriapalan vahvuutta.

Näin valmistettuina siivistä tuli erinomaisen rapeita ja minun makuuni aika sopivan tulisia: ei niin, että vedet valuvat silmistä läpi aterioinnin, mutta kuitenkin niin, että tujakkuus tuntui haukatessa. Pinnan rapeus oli selkeä parannus valmispusseista uunissa paistettuihin siipiin verrattuna. Samoin syöminen oli helpompaa, kun liha lohkesi suuhun käytännössä kertahaukulla, sen kummemmin houkuttelematta tai järsimättä.

Samaa valmistustapaa voi käyttää muihinkin pienehköihin kananpaloihin, jos maustamattomia siipiä ei lähikaupastasi löydy. Kyllä niitäkin lihantoimittajilta kuitenkin selvästi löytyy, eli kyselemällä saanee muihinkin kauppoihin.

Buffalo Wings

Kanansiipiä
Öljyä paistamiseen
Chilikastiketta (tai tabascoa)
Voita

Kuivaa kananpalat paperilla, jos ne ovat jääkaappinihkeitä. Keitä ne sitten 180-asteisessa öljyssä kauniin kullanruskeiksi. Meillä tähän kului aikaa noin kymmenen minuuttia per erä. Jos siipiä on enemmän kuin kourallinen tai pari, ne kannattaa valmistaa muutamassa erässä, jottei öljyn lämpötila laske kerralla liiaksi.

Uppopaistamisen voi suorittaa tarkoitusta varten suunnitellulla rasvakeittimellä - tai sitten tavallisessa kattilassa, kuten minä tein. Litrassa rypsiöljyä mahtuu hyvin paistamaan parin-kolmen kourallisen verran kananpaloja kerrallaan.

Kun siivet näyttävät houkuttelevan värisiltä, nostele ne talouspaperin päälle kuivumaan. Pyörittele niitä lopuksi kattilassa, jonka pohjalla on sulatetun voin ja chili-kastikkeen sekoitusta. Sekoitussuhde riippuu haluamastasi tulisuustasosta, mutta hyvä lähtökohta voisi olla puolet voita ja puolet kastiketta. Tarkoitus on, että kastike on melko vahvaa ja sitä tulee siiville vain hyvin ohut kerros.

10 Comments:

At 11/4/09 20:15, Blogger Dea said...

Uskaltauduin itse, vuosien harkinnan jälkeen, perustamaan oman ruokablogin. Linkitin bloginne suosikkinani, monta vuotta jo teidän kokkailuja tullut seurattua! :)

 
At 12/4/09 12:27, Blogger Rosmariini said...

Hyvältä näyttää! Punaisesta keittiöstä saakin sopivasti tuoretta pääsiäislukemista.

 
At 13/4/09 11:46, Blogger Janne / vastahanka.fi said...

Siipiraflat käyttävät maustamattomia, valmiiksi kypsennettyjä siipiä jotka heitetään jäisinä rasvakeittimeen. Kannattaa kokeilla, tukusta saa 4.5 kilon pusseissa ;)

Rakenne on aivan erilainen kuin raa'oista paistetuissa, kaupan siivetkin voisi esikypsentää uunissa.

 
At 16/4/09 19:32, Anonymous Anonyymi said...

Löytymättömyysongelma myös kananluiden etsijällä - haluaisin tehdä Raamen-keiton liemen kananluista, mutta kauppahallista saa vain jäisiä siipiä. Ymmärsin lihamestarin puheista, ettei niitä elintarvikehygieniasyistä saa myydä kuluttajalle, vaan niitä olisi kyseltävä tuottajalta suoraan, voi kun hankalaa...

Ilse

 
At 17/4/09 09:37, Blogger Viimeinen lyöjä said...

Kokeile ihmeessä Texas Pete-kastiketta! Todella hyvää ja tulisuutta voi säädellä sulatetulla voilla. :)

 
At 17/4/09 20:41, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta kommenteista! Minä en näistä siipiasioista tiedä yhtään mitään (tämä ei siis arvatenkaan ollut meikäläisen laatima postaus), mutta muistin juuri, että samaa aihetta käsiteltiin vähän aikaa sitten myös Hannan soppa -blogissa. Siellä oli listattu myös siipiravintoloita. Oulussa Winger lienee sillä saralla kaikkein tunnetuin (niin kuin nimestäkin voisi kenties päätellä).

Elintarvikehygienia menee Suomessa kyllä monesti liiallisuuksiin. Nimimerkillä katukeittiöt olisivat tervetulleita tännekin maailman kolkkaan.

 
At 19/4/09 19:05, Blogger Pippurimylly said...

Texas Pete kuulostaa hyvältä, pitääpä ottaa kokeiluun. Tukkuun ei valitettavasti ole pääsyä - saisi joku kauppa ottaa asiakseen vähittäismyydä noita siipiä tarvitseville! :)

 
At 27/10/09 21:16, Blogger Unknown said...

Helsingin asematunnelin S-Marketista löytyvästä Votkinin lihatukun lihatiskiltä saa jäisiä / sulatettuja siipiä...jos ei ole tiskissä niin kannattaa kysyä.

 
At 2/8/11 11:00, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos Javu kommentista. Olen ihmetellyt miksi siivistä ei rasvakeittimessä tule yhtä hyviä kun raflojen. Siivistä tulee liian kovia. Nyt tiedän, että raflat käyttävät esikypsennettyjä siipiä. Onko kenelläkään tietoa kuinka kauan siipiä pitää esikypsentää uunissa ja missä lämpötilassa? Voiko siivet laittaa heti sen jälkeen rasvakeittimeen?

 
At 10/2/12 14:02, Anonymous Anonyymi said...

Valmiiksi maustetut kaupan siivet ovat edullisia ja aina saatavilla. Pitää vain huuhtoa ensin kylmässä vedessä keskiverto valmismarinadi pois.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails