tiistaina, maaliskuuta 21, 2006

Kampasimpukoita ja pekonia

Kampasimpukat ovat minun mielestäni maailman kauneinta syötävää, joskaan se varsinainen syötävä osa ei nyt ole periaatteessa sen kauniimpi kuin mikään muukaan vedenelävä. Ostimme kampasimpukoita talouteemme tässä eräänä päivänä ensimmäistä kertaa, kun niitä sattui kaupan kalatiskissä kerrankin olemaan. Seuraavaa kertaa ei mahda tulla ihan hetkeen - sen verran kalliita olivat, mokomat nilviäiset.

Koska kampasimpukka oli meille ihan uusi raaka-aine, meidän oli tietenkin löydettävä ensin suuhumme sopiva resepti. Blogimaailma tarjoili Hellapoliisin Kampasimpukoita ja taglieriniä, mikä sekin kuulosti vallan herkulliselta. Jamie Oliverin kirjoista löytyi useampiakin simpukkaohjeita. Toteutukseen valikoitui Paahdettuja kampasimpukoita rapean pekonin, salvian, linssien ja salaatin kera. Kyseessä on Oliverin mukaan maailman paras kampasimpukkaruoka, jota "kerta kaikkiaan täytyy kokeilla". Ohje löytyy kirjasta Alaston kokki, ja neljään annokseen tarvitaan:
12 ohutta viipaletta amerikanpekonia tai italialaista pancettaa
2 rkl oliiviöljyä
8 tuoretta salvianlehteä ruokailijaa kohden
12 kampasimpukkaa
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 sitruunan mehu
8 rkl keitettyjä tummia linssejä
4 runsasta kourallista vihreitä salaatinlehtiä
oliiviöljy-sitruunakastiketta (joka syntyy sekoittamalla 2 rkl sitruunamehua, 5 rkl oliiviöljyä, 1 tl suolaa ja 1 tl mustapippuria)

Paista pekoni oliiviöljytilkassa kuumassa pannussa. Kun se on melkein valmista, lisää pannuun salvia. Pekoni ja salvia paistuvat rapeiksi miltei samanaikaisesti. Nosta ne talouspaperin päälle valumaan.
Siirrä pannu takaisin liedelle, ja kun se on hyvin kuuma, lorauta siihen mutama tippa öljyä ja paista suolalla ja pippurilla maustettuja kampasimpukoita öljyssä noin minuutti kummaltakin puolelta, jolloin pinnasta tulee rapea ja kullanruskea. Purista sen jälkeen simpukoiden päälle sitruunamehua ja sekoita nopeasti - näin pinta karamelloituu entisestään. Nosta simpukat pannusta tarjoiluvadille.
Kuumenna linssit samassa pannussa. Kostuta salaatinlehdet oliiviöljy-sitruunakastikkeella ja annostele ne neljälle lautaselle. Ripottele rapeaksi paistunutta pekonia ja salvianlehtiä lautasille ja asettele kampasimpukat kauniisti salaatin ympärille. Lusikoi kuumia linssejä annoksen päälle. Tämä ruoka on parasta syödä saman tien.

Ruuassa oli runsaasti erilaisia makuja, aivan kuten reseptin johdannossa lupailtiinkin. Ja annoksesta tuli aika kiva. Kaiken kaikkiaan varsin kiintoisa kokemus.

9 Comments:

At 21/3/06 21:46, Anonymous Anonyymi said...

Mahtava blogi! Lukeminen jää vaan pahasti kesken, kun pitää mennä välittömästi jääkaapille!

 
At 22/3/06 08:46, Blogger Rosmariini said...

Kiitti kivasta kommentista!

Minäkin taisin olla muuten käsityönopen painajainen, kun olen kaikkea muuta kuin kätevä käsistäni. :) Pitääkin alkaa seurata blogiasi, jos vaikka innostuisin kaivamaan itsekin pitkästä aikaa puikot esiin. Aina pitää tosissaan yrittää, vaikkei oikein osaisikaan.

 
At 22/3/06 15:06, Anonymous Anonyymi said...

Täten julistan, että kampasimpukka on myös maultaan ehkä paras merenelävä. Se sopii ihanasti pastan kanssa - Hellapoliisin ohjetta kannattaisi varmaan kokeilla. Jos olisin oikein rikas, ostaisin valtavan kasan kampasimpukoita, paistelisin niitä hyvässä öljyssä ja mausteissa ja nauttisin ne herkullisen leivän kanssa.

 
At 22/3/06 17:48, Blogger Rosmariini said...

Hieno julistus. :) Pitääpä testata Hellapoliisin pastaohjetta seuraavan kerran, kun kampasimpukoita taas jostain käsiini saan.

Monissa ohjeissa kerrottiin, että kyseiset simpukat ostetaan yleensä pakastettuina. Mahtavatko olla halvempia siten, kun noissa kokonaisissa murkuloissa hinta meinasi tosissaan hieman tökkiä.

 
At 2/4/06 12:00, Blogger Rosmariini said...

Tervetuloa vaan ostoksille Ouluun. :) Tuoreet kampasimpukat olivat ilmeisesti osa Stockmannin taannoista (?) Ranska-teemaa. En ole niitä muulloin täällä kyllä nähnyt. Myös ostereita löytyi silloin kalatiskistä tavallista enemmän.

 
At 7/3/10 13:34, Anonymous Anonyymi said...

Nam, yhdyn Jamien mielipiteeseen, tää on ehkä paras kampasimpukkaruoka ikinä!

 
At 9/4/10 23:17, Anonymous Anonyymi said...

Käsittämättömän hyvää. Linssit epäilyttivät ensilukemalta, mutta kyllä ne vaan kivasti passasivat pekonin ja kampasimpukoiden kanssa. Tätä tehdään uudestaankin! Edith

 
At 11/8/11 10:45, Blogger saija said...

Onko tummat linssit vihreitä linssejä?

 
At 15/8/11 23:51, Blogger Rosmariini said...

Joo, tässä tapauksessa näyttää niin olevan. Nykyään kaapista löytyy kyllä tummempiakin. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails