sunnuntaina, syyskuuta 25, 2005

Mukava muurikka

Kesäillat tahtovat olla täällä Pohjois-Suomessa toisinaan niin kylmiä, että ajatus terassinlämmittimestä alkoi askarruttaa varsinkin Pippurimyllyn - perheemme välineurheilijan - mieltä. Pitkään haaveissa oli olutterasseilta tuttu kaasukäyttöinen lämmitin, mutta keväällä mielenkiinto kääntyi oikeaan tulisijaan (vaikka kaasugrillistä saa hyvää ruokaa, erityisen tunnelmallinen se nyt ei silti ole). Niinpä hankimme tällaisen.

Eikä siinä vielä kaikki! Riemu oli pinnassa, kun oivalsimme, että lämmitys- ja tunnelmatarkoitukseen hankitussa tulisijassa oli mahdollista laittaa ruokaakin. Nokkela pienperheemme sijoitti siis vielä tulisijan kanssa yhteensopivaan muurikkapannuun, joka onkin ollut miellyttävä tuttavuus. Pannu on kätevä ottaa mukaan myös piknikille - kunhan paikalla on nuotioimismahdollisuudet.

Muurikan kestosuosikiksi kohosivat ainakin näin ensimmäisenä kesänä räiskäleet, joita emme ole aiemmin harrastaneet lainkaan. Ulkona kokkauksessa on todellakin oma viehätyksensä. Nämä muurinpohjaletut olivat etenkin Pippurimyllyn mieleen, koska lopputulos ei ole liian äitelä:

1 litra maitoa
1/2 rkl suolaa
3 munaa
2 dl ohrajauhoja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voisulaa

(Ainekset vispataan yhteen ja taikina jätetään vielä ennen paistamista hetkeksi jääkaappiin turpoamaan, mikäli mahdollista.) Paista lätyt kohtalaisen kuumalla pannulla - ja tietenkin aidossa voissa. Näillä ohjeilla syntyy ihanan rapeita, pitsireunaisia räiskäleitä. Kyytipojaksi perinteiden ystävä nauttii mansikkahilloa ja kermavaahtoa.

Bonuksena vielä näppärä niksi: jos valmistat lättyjä piknik-olosuhteissa, taikina kannattaa ujuttaa muoviseen limupulloon. Siinä se on kätevä huljauttaa sekaisin ennen paistamista ja tarkkakin annostelu käy pullon kapeasta suuaukosta pahemmin sotkematta.

Ohjeesta kiitokset Rosmariinin siskolle, joka näitä lättyjä meille juhannuksena omassa muurikassaan paistoi.

2 Comments:

At 11/5/08 14:32, Anonymous Anonyymi said...

"tietenkin aidossa voissa"... Laitatteko joka ikiseen ruokaan voita?!? Olisi kiva joskus nähdä, osaatteko tehdä edes vähän kevyempää ruokaa.

 
At 11/5/08 15:47, Blogger Rosmariini said...

Itse asiassa jos haluaa päästä mahdollisimman pitsireunaiseen ja herkulliseen lopputulokseen, kannattaisi paistorasvaksi käyttää kuulemma sian ihraa. :)

Hyviä muurinpohjalättyvinkkejä löytyy Vaanilan koekeittiön yhdenkertaisesta kommenttikentästä.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails