sunnuntaina, syyskuuta 25, 2005

Kaljatölkkikana

Hurahdimme viime kesänä tosissamme grillaukseen. Kun kansalliset perusreseptit oli syöty puhki, suuntasimme takapihagrillauksen kotimaahan verkkosurffailun keinoin. Jenkkien grillauskulttuuri on monimuotoisuudessaan suomalaiseen makkaranlämmitysperinteeseen nähden täysin ylivertainen. Useilla sivustoilla tunnuttiin hehkutettavan, että ruuvaamalla puoliksi tyhjennetty oluttölkki broilerin ahteriin saa aikaan mehukkainta kanaa, mitä maan päällä on syöty. Lisäksi tämä on erittäin näyttävä vierasruoka ja toimiva jäänsärkijä. Tiukempikin tunnelma vapautuu nopeasti, kun, grillistä kurkkii mukavasti tölkin nokassa istuskeleva päätön kana.

Beer Butt Chicken (taloudessamme puhumme arkisesti Kaljap*rsekanasta)

  • 1 broileri
  • oliiviöljyä
  • lempikanamausteitasi (esim. sitruunanviipaleita, tuoreita tai kuivattuja yrttejä)
  • valkosipulia, tabascoa, Worchestershire-kastiketta
  • suolaa, pippuria

Pese ja kuivaa broileri. Hiero mausteet kanan pintaan ja nahan alle. Useimmat yrtit toimivat hyvin. Mielikuvitustaan voi käyttää ja omaa makuaistiaan kannattaa kuunnella. Inspiraation pohjaksi voi vaikka Googlata termillä "chicken rub". Itse tapaan vielä sulloa nahan alle ohuita sitruunanviipaleita.

Nyt seuraa hauskin vaihe: kolmasosalitran oluttölkki juodaan puolilleen, minkä jälkeen koko kansi irroitetaan tölkinavaajalla. Olutta voi halutessaan maustaa murskatulla valkosipulilla ja lorauksella tabascoa sekä Worchestershire-kastiketta. Tölkin ulkopuolelle hierotaan liukkariksi oliiviöljyä ja kana lasketaan istumaan tölkin päälle siten, että tölkki uppoaa suunnilleen puoliksi kanan sisään. Kun hieman nykertää, kanan saa pysymään hyvinkin tukevassa istuma-asennossa tölkin ja kahden jalkansa varassa.

Tämä kana ei sitten onnistu kannettomassa grillissä. Itse asiassa valmistusmenetelmä on nimeltään "barbecuing", ei "grilling". Kanaa piinataan pitkään miedolla, epäsuoralla lämmöllä, jolloin pinta paahtuu rapeaksi ja sisus kypsyy juuri sopivaksi. Epäsuorassa grillauksessa hyödynnetään kannen lämpöä heijastavaa vaikutusta, jolloin ruoka kypsyy tasaisesti joka puolelta eikä pala alapinnaltaan karrelle. Kaasugrillissä yksi polttimista sammutetaan ja kana istutetaan sen yläpuolelle. Loput polttimet pidetään hieman grillistä riippuen noin puoliteholla. Hiiligrillissä epäsuora lämpö saadaan aikaan raivaamalla hiiletön alue esim. siirtämällä hehkuvat hiilet grillin laidoille. Kana asetetaan ritilälle hiilettömän alueen yläpuolelle.

Grillissä olut höyrystyy ja pitää kanan koko ajan kosteana ja mehukkaana. Takapihagrillaajan käsissä muuten niin helposti kuivuva kana onnistuu tällä tavoin aina ja lopputulos on kuin onkin jenkkien lupausten mukainen, uskomattoman mehukas ja maukas.

Lintu viihtyy grillissä lämmöstä ja olosuhteista riippuen reilusta tunnista kahteen tuntiin. Perinteinen tapa kokeilla kypsyys on viiltää koipeen veitsellä. Jos aukosta tihkuva lihasneste on kirkasta, kana on valmis. Itse käytän piinaavan pikkutarkkana miehenä digitaalista keittiölämpömittaria, jottei mitään jää sattuman varaan. Kun reisi on 82 Celsiuksessa (180 kpl jenkkien ihme imperialistiasteita), kana on mehukkaimmillaan.

Olutkammoisille rauhoituksen sana: olut ei maistu valmiissa kanassa lainkaan. Halutessaan sen asemesta voi käyttää kyllä siideriä tai vaikka kolaakin.

20 Comments:

At 23/2/08 15:46, Anonymous Anonyymi said...

Jeps, hyvää on ja onnistuu näin talvellakin uunissa..eka puolituntia 200 astetta ja sitten 175..kunnes kypsä..mmm, Hupia riittää vieraille kun uuniluukkua tarkkailee nuo epäuskoiset.

 
At 11/5/08 15:39, Blogger Rosmariini said...

Me emme ole tainneet koskaan kokeilla tätä uunissa, mutta jotkut tuttavat ovat ja lähettäneet meille sitten kuvamateriaalia todisteeksi. :)

 
At 10/8/08 15:57, Anonymous Anonyymi said...

Jep, voin vahvistaa että uunissa onnistuu ihan hyvin. Kaverit epäili että hulluksi olen tullut kun uuniin katsoivat. :D

 
At 13/6/09 16:54, Anonymous Aino said...

Tätä pitää koittaa juhannuksena vaikka Fantalla tai kokiksella. Oli hauskin resepti ikinä

 
At 15/6/09 09:28, Blogger Rosmariini said...

Colasta voisikin tulla kanaan aika hauskat aromit!

 
At 31/8/09 02:34, Anonymous Anonyymi said...

http://www.ruutu.fi/default.asp?videoID=8337&vd=3&cc=2

Tuolta löytyy yksi tyyli tehdä kaljatölkkikanaa. Mausteet vaikuttavat hyviltä. ;)

 
At 16/7/10 18:48, Blogger Jussi Koiranen said...

Vau! Tätä pitää kyllä kokeilla.

 
At 21/7/10 22:11, Anonymous Anonyymi said...

Amerikan ihmemaasta löytyy tätä varten ihan omakin laitteensa, vertical chicken roaster tms, jota olen yrittänyt kauniista pääkaupungistamme tuloksetta metsästää. Joten kaunis kiitos tästä, hunting is over toistaiseksi :)

aapeli

 
At 28/7/10 15:38, Anonymous Minna said...

Aapelille ja muille mahdollisesti kiinnostuneille vinkiksi: mieheni väittää bonganneensa Weberin kanangrillausvälineen Espoon keskuksen K-raudasta.

 
At 3/8/10 11:29, Anonymous Anonyymi said...

Tää oli kyllä parasta mitä oon nähny vähään aikaan :D Vaikka ite oonki vege ja eläimiä pitäs kunnioittaa, mutta tää pisti naurattaan.

 
At 3/10/10 14:06, Blogger oliivia said...

Juttu on jo vanha, mutta kun täällä on ollut keskustelua noista asiaan kuuluvista vermeistä, niin vahvistanpa että melkeinpä kaikista pääkaupunkiseudun K-raudoista sai ainakin edellisenä (09) ja viime kesänä Weberin tarvikkeita, joihin lukeutuu myös kaksi erilaista härveliä tällaisen kanan tekoon. Jos siis haluaa käyttää vaikkapa viiniä tai muuta nestettä jota ei tölkeissä saa. Hienommassa mallissa taisi olla alla pannukin, jossa voisi periaatteessa kypsentää vaikkapa perunoita ja muita kasviksia kanan kaveriksi, siihen kun valuu ihanasti nuo kanan rasvat.

Niin, ja tänään ajattelimme voikeittiössä vihdoin tehdä kaljaprsekanaa!

 
At 10/11/10 22:21, Anonymous Anonyymi said...

Viikonloppuna olisi tarkoitus kokeilla kaasugrillissä. Heräsi yksi kysymys: onko kuvassa näkyvä folioaslusta tarkoitus olla kanan alla koko grillaussession vai onko kokoonpanossa vain kana sekä arsessa oleva tölkki?

 
At 12/11/10 10:52, Blogger Rosmariini said...

Me pidämme yleensä kanan alla jonkinlaista folioalustaa, koska grilli pysyy sillä tavalla siistimpänä.

 
At 28/7/11 18:58, Blogger Thoriel said...

Jokos te tämän panikoinnin näitte?

http://www.iltasanomat.fi/terveys/terveysriski---ala-grillaa-oluttolkkikanaa/art-1288404132123.html

 
At 30/7/11 10:07, Blogger Rosmariini said...

Evira taas vauhdissa. :)

 
At 9/11/11 18:43, Anonymous Anonyymi said...

Moi, tuota täytyy kokeilla, mutta pakko kysyä tuosta broilerin pesusta.
Tarkoitat varmaan valmismarinadissa lilluvaa broiskua vai?

 
At 11/11/11 00:17, Blogger Rosmariini said...

Hyvä huomio. :) Kokonaiset kanat eivät onneksi yleensä marinadissa lillu, mutta pakasteessa pidetty broileri tulee toisinaan (kuulemma) huuhtaistua hanan alla.

 
At 18/8/12 18:42, Anonymous Anonyymi said...

Erittäin hyvää oli ! Tosin tuota sitruunaa tais tulla vähän liikaa meillä ja kaupan valmis jalapeno chipotle rub oli ihan vitsi näin chilifriikille perheelle. Mutta itse valmistustapa kyllä tuotti aikasten erinomaisen lopputuloksen.

 
At 5/9/15 14:25, Anonymous Anonyymi said...

Hei,
kaljatölkki on maalattu. Ei siitä sitten irtoa mitään....

 
At 7/5/17 18:36, Anonymous Mary said...

Mausteet vaikuttavat hyviltä. ;)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails