Sivut

sunnuntaina, lokakuuta 07, 2007

Kalastajakylän Puohi

Kellon Kiviniemen sanotaan olevan viimeisiä eläviä kyläyhteisöjä näillä seuduin. Siellä kuulemma tunnetaan naapurit nimeltä eikä urbaani piittaamattomuus ole pesiytynyt vielä ihan jokaisen mieleen.

Jauhajille kylä on tuttu enimmäkseen satamansa ja kätevän veneentankkauspaikkansa kautta. Vanhoja kalastusjuuria kunnioittaen satama-alueelta löytyy myös erinomainen kalakauppa-kahvila Kalapuohi. Liike myy tuoretta kalaa ja erilaisia jatkojalosteita, joissa niissäkin on isojen kauppojen massatuotettuja vastineitaan uskottavampi ote. Tällaista maanläheistä ja asialleen omistautunutta otetta toivoisi ruoka-alan erikoisliikkeissä näkevänsä enemmänkin.

Valitettavan harvoin Puohissa tulee pistäydyttyä - sinne kun kuitenkin pitää täältä tiheämmin asutulta seudulta ihan erikseen, asiaa tehden lähteä. Kuvan lohiruusukkeet nautittiin tuoreen salaatin ja Kalapuohin oman kastikkeen kera. Kesäviikonloppuisin Puohissa on tarjolla lohikeittoa, jota useammat Kiviniemen suunnalla asuvat tuttavamme ovat ylistäneet vuolaasti.

14 kommenttia:

 1. Kalapuohi <3 Mut on vallannut ihan käsittämätön kalainnostus ja -himo, nimenomaan valkoisen kalan. Eikä himo katoa mihinkään, vaikka juuri äsken söimme erinomaiset lohimedaljongit ja eilen sushia, jonka lisäksi Tanskassa söin kalaa useasti. Niiiiin hyvää kalaa! Kala on mulle niin käymätöntä maastoa vielä kokkausmielessä, että sieltä kai se inspiraatio juontaa juurensa.

  Mutta plärännen kalareseptinne sillä silmällä näinä päivinä :-P

  VastaaPoista
 2. Kala on kyllä aina vaan yhtä hyvää. Vähän aikaa sitten laatimamme ahvenfileet tomaatti-oliivi-kapris-sipuliseoksella hunnutettuna olivat ainakin ällistyttävän hyviä, ja aika lailla kaikki muutkin vuosien mittaan kokeillut kalakokkaukset.

  Eikö siellä teidän seutuvilla ole silakkamarkkinatkin ihan näinä päivinä?

  VastaaPoista
 3. Omaan jouluperinteeseen kuuluu seisoa Kalpuohin jonossa aatonaattona toivoen että jotain olisi vielä jäljellä. Ajoissa ei voi asiaa hoitaa, siinä jonossa on tunnelmaa! Viimeiset seisovat perämerellisessä tuulessa ja tuiskussa, lyhdyn kajossa ulkoportailla. Joulu on taas...

  VastaaPoista
 4. Pitääpä muistaa, että Puohi on tosiaan auki ympäri vuoden eikä pelkästään kesäisin!

  VastaaPoista
 5. Awh, affenfileitä siis jahka pääsen kalatiskille seuraavan kerran! Jaa totta, silakkamarkkinat ovat meneillään, ehkä täytyykin suunnata ulkoilmatiskille. Nyt tosin sataa niin herevästi että jäänee myöhempään.

  Pitäisi kyllä opetella kalankäsittelyä vähän laajemminkin, perkaaminen ei onnistu muulin sorkilla toistaiseksi. Täytyy varmaan keksiä jostain pätevä opettaja, kalakurssille on aika vaikea päästä. Mutta aion silti yrittää! Ehkä pikkujouluissa opetatte minua :-D

  VastaaPoista
 6. Meikäläinen opettamassa kalanperkausta ja suolistusta, hrrrr. Taidan itsekin joutua kyseisissä hommissa enemmältikin oppipojan asemaan, kun eväkkäillä on taipumus uida ulottuvilleni kätevästi fileen muodossa. :D

  (Joskus sata vuotta sitten olen kyllä saattanut perkatakin järvestä pyydystettyjä kaloja, joten ei tässä sentään ihan kokonaan olla vielä luonnosta erkaannuttu.;)

  VastaaPoista
 7. Heiiii, mä luotan suhun! :-D Oletteko muuten sushin ystäviä? kysyy fanaatti sushifani

  VastaaPoista
 8. Kannattaa luottaa enemmältikin tuohon pastanjauhannan miesjaostoon, ainakin mitä kala/lihaosastoon tulee. :) Sieltä puolelta irtoaa sushineuvontaakin (meikäläinen on sushin suhteenkin ollut enemmän syömäpuolella, mitä nyt jotain riisejä olen joskus joukon jatkona ollut huuhtelemassa). Eli ylimpiä ystäviä ollaan!

  VastaaPoista
 9. Ollaan suuria susinystäviä täällä! Itse asiassa taannoin postattiinkin susijuttuja, pariinkin kertaan.

  VastaaPoista
 10. Pelastakaa susit! Nyt vasta huomasinkin postauksenne, aitoja zushinrakastajia sielläkin. Onko Oulussa sushiravinteleita?

  Ainoa sushipalani, josta toistaiseksi en oikein pitänyt, oli nigiri miekkakalasta... Suomisusheja on pitänyt kokeilla pidemmän aikaa eli noita näkkäriversioita, mutta en kyllä ymmärrä miten ne voisivat kilpailla lainkaan ihanan etikkaisen susiriisin kanssa?!

  Olis mainiota, jos ruokahaasteen aihe oliskin joskus sushi ;-) Tuo suklaasusi oli Rosma aika bongaus, pakko venyä johonkin vastaavaan :-D

  VastaaPoista
 11. Oulussa on yksi sushiravinteli, muta se on aika huonosti auki (sulkee arkisin ovensa jo viideltä, kun sijainti on Kauppahallissa) ja pari kertaa olemme saaneet sieltä aika huolimattomasti pyöriteltyä tsutsikalaa, joten nyt ei ole vähään aikaan tullut käytyä. Pitäisikin antaa sille taas mahdollisuus.

  Haaveilen alati uudesta Japanin-matkasta, katso nyt näitä ihanuuksia. Japanilaisella ruualla voisi elää muutenkin vaikka päätoimisesti. Vuoden takaisella Tokion-reissullakin oli sapuskan ansiosta koko ajan ihan uskomattoman energinen ja reipas olo. Kesällinen Jenkkilän-matka jatkuvine sämpylöineen ja ranskanpottuineen toimikin sitten varsin hyvänä vastapainona ja vertailukohtana...

  VastaaPoista
 12. Muutama kesä sitten Puohi voitti v-sipulitapahtumassa ekapalkinnon lohituuvinki-nimisellä ruoalla. Onko sinulla tai jollakulla toisella reseptiä?. Se oli hyvää.

  Raija Kemistä

  VastaaPoista
 13. Tuommoinen tuuvinki ei ole meille asti ollenkaan tuttu. Harmin paikka, kuulostaa sen verran hyvältä, että olisi mukava maistaa sitä itsekin.

  Tuonne Puohin sivuille ei jostain syystä näyttäisi pääsevän, niin ei voi sieltäkään kurkistella mahdollisia vinkkejä.

  VastaaPoista
 14. Kiitoksia tuuvinki-vastaukseen. Yritän edelleen matsästää reseptiä. Jos onnistun - ilmoitan. Raija Kemistä

  VastaaPoista