Alkuperäinen ohje on otettu talteen jostakin ruokakalenterista – niitä ihania ruokavihkoihin liimattuja tai siellä täällä lojuvia lappusia, joita jokaisella reseptihamsterilla lienee ainakin muutamia nurkissaan.
Syyssoppa
5 punajuurta
3–4 lehtisellerin vartta (kaksikin riittää)
2 porkkanaa
1 purjo
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 pieni prk tomaattipyreetä
1 rkl hunajaa
1 rkl (sherry)viinietikkaa (etikan määrää voi säädellä maun mukaan – jos sattuu käyttämään etikkapunajuuria, niin siinä tapauksessa etikan voi ilmeisesti jättää kokonaan poiskin)
1/8 tl chilipippuria
1/2 tl piparjuuritahnaa (tätä ei kannata jättää pois, mutta kannattaa joka tapauksessa annostella varovasti, ettei tule liikaa)
1 tl kynteliä
(1 tl yrttisuolaa)
100 g (tai enemmänkin) yrttistä tuorejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa + yrttilisää purkeista)
Lisäksi:
(sitruunalla maustettua) smetanaa tai ranskankermaa – tai lusikallinen partaäijää
Puhdista ja paloittele kasvikset. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele kasviksia siinä hetki. Lisää neste ja liemikuutiot. Keitä kasvikset täysin kypsiksi.
Lisää mukaan tuorejuusto nokareina sekä tomaattipyree ja mausta keitto. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaisen samettiseksi.
Tarkista maku. Koristele keiton pinta smetana- tai ranskankermasydämin. Tarjoa keitto (sopivasti jäähtyneenä tai vaikka vasta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä) sydämen muotoisten sämpylöiden kera.
Äh, punastelee täällä - Kunnia ja ilo minun puolellani!! Kiva kun maistui teillekin! Aivonystyräni muistelevat nyt, että ohje on Kodin Kuvalehden kalenterista vuodelta x (jos haluaisitte editoida tekstiin), eli kiitos ja kumarrus sinne suuntaan myös! Kyseisen lehden respetiikka on aina ollut kokeilemisen arvoista.
VastaaPoistaMeidän liesi-pahasemme on ollut korjattavana 17.10.(!) lähtien ja vyötärössä alkaa tuntua uunikuurin jäljet. Huomenna huoltosetä kiikuttaa meille maahantuojalta ihan uuden pöhistimen ja arvatkaa vaan alkaako ihanainen syyssoppa porista!!
Siinäpä olisi muuten hyvä ruokahaasteen vinkki: miten pärjätä ja pitää monipuolinen ruokalista kuusi viikkoa ilman jotain todella oleellista keittiövempainta....
Reseptin fontti olikin tosiaan kovin kodinkuvalehtimäinen! :) Samaisen lehden resepteihin olen ollut kovasti tyytyväinen aikaisemminkin, etenkin tähän soppaosastoon.
VastaaPoistaKiitokset ja kumarrukseni vielä kerran. Ja mukavia keittopöhinöitä sinne pitkästä aikaa!
Ihana keittoresepti, tätä on kyllä pakko kokeilla!
VastaaPoistaSelleriäkin on juuri parahultaisesti kaapissa odottamassa lopullista tuomiotaan...
Varsiselleriä tuppaa jäämään kyllä aina jonkinlainen paketin jämä jääkaappiin ajelehtimaan, vaikka sille on olemassa kosolti hyviä käyttökohteitakin.
VastaaPoistaToivottavasti soppa maistuu! Etikan määrän säätäminen oli yllättävän haastava toimenpide, kun emme halunneet keitostamme kuitenkaan liian hapokasta.
HUH vihdoin sain pukattua Louhisaaret pihalle, aloin hiljalleen pelätä vihaisia kansanjoukkoja jotka vaativat kerran jo väläytettyä reseptiä :-)
VastaaPoistaJa tätä soppaa pistin tänään lounaaksi porisemaan ja hyvää ol, vain hiukan modifioitui kun kaapissa ei ihan kaikkea ollut, mutta melkein sentään. Itte muuten popsin varsiselleriä ihan sellaisenaan, että pikemminkin on se ongelma, ettei se säily kokkaukseen saakka :-D Vaan kiitos siis Tiville Monkeyfoodinkin suunnalta.
Varsiselleri on tosiaan verratonta syötävää ihan sellaisenaan - ja dippailtunakin johonkin kivaan soosiin!
VastaaPoistaKiitos maukkaasta soppaohjeesta! Mainiota talviruokaa, vaikka juuri piparjuuri unohtuikin ostaa. Ehkä ensi kerralla.
VastaaPoistaTuo piparjuuritahna on omalta kannaltani siinä mielessä ongelmallinen putkilo, että en osaa oma-aloitteisesti lisätä sitä mihinkään ruokiin, eli sitä tulee käytettyä aina vaan silloin, kun ohjeessa erikseen kehotetaan. Aina silloin tällöin se vastaan tulleisiin resepteihin näköjään sisältyykin.
VastaaPoista