Leivän leipominen oli taas tällä kertaa harvinaisen helppoa. Sen kun vaan sekoittelin ainekset pikaisesti yleiskoneen taikinakulhossa ja tunteroisen nostattelun jälkeen kippasin kohonneen taikinan uunipellille. Siinä sitten pieni lisänostatus, leipä uuniin ja tunnin päästä uunista ulos. Tätä meillä tehdään kyllä toistekin. Jos innostuisi joskus vaikka järjestämään keskiaikaiset kemut. Niissä ei tosin oikein voisi tarjoilla tomaattiruokia ollenkaan.
Birkkalan rapea maalaisleipä (ohje samaisilta reseptisivuilta)
4 dl vettä
1-1½ tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria
3 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
5 dl Birkkalan ydinspelttijauhoa (tai vehnäjauhoja)
1 pussi kuivahiivaa
1 dl idätettyjä Birkkalan spelttijyviä (tai auringonkukansiemeniä tms)
Sekoita lämpimään veteen suola, hunaja, siemenet sekä jauhot johon kuivahiiva on sekoitettu. Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän. Anna taikinan kohota noin 1-2 tuntia. Kaada taikina keoksi pellille. Anna leivän kohota noin 20 minuuttia. Paista leipää ensin 250 asteessa noin 15 minuuttia. Jatka sitten paistamista 125 asteessa noin 40-45 minuuttia.
Seuraavalla soppakerralla on sitten kyllä niiden sydänsämpylöiden vuoro.
Spelttileipää, mahtavaa. Keskiaikaisuus on muuten nyt selkeä trendi, uusimmassa Gloriassakin oli Hannele Klemettilän parhaat ohjeet ja ihan palan halusta kokeilla niistä joitakin :-P
VastaaPoistaEhkä se elävän ravinnon buumi tulee sitten keväällä...
Ja itse en ole vielä tutustunut edes siihen Klemettilän keskiaikaiseen keittokirjaankaan, joten meikäläinen mönkii täällä trendien suhteen taas ihan hännänhuippuna. :) Mutta mielelläni seurailisin kyllä Muulikeittiön meininkiä millä aikakaudella tahansa!
VastaaPoistaHei! Tervetuloa tutustumaan uusiin sivuihini! Sivut avataan ke-to välisenä yönä puolenyön aikaan.
VastaaPoistawww.hellapoliisi.fi
Terkuin Hellapoliisi (ent. Lintu75)
Onnea uusille sivuille! Pitää käydä viimeistään huomenissa kurkkaamassa.
VastaaPoista