Sivut

torstaina, tammikuuta 25, 2007

Karitsan paahtopaistit

Karitsan paahtopaisti oli meille ennen tätä kokemusta täysin tuntematon liha. Oli nälkä ja ruokaideoiden hetkellinen minimikohta, joten silmäilimme toiveikkaina kaupan lihatiskiä inspiraatiota odotellen. Ja kannatti! Jännät, pyöreät ja melkolailla kunnon pihvin kokoiset karitsamollukat eivät jättäneet valinnan mahdollisuutta. Kotiin ne oli vietävä. Ensin luulin, että palaset oli leikattu jostain suuremmasta - mutta kokonaisia paisteja olivat, tosiaankin vain hieman peruspihviä suurempia. Hankimme yhden paistin kumpaisellekin jauhajalle.

Googlettelin netistä muutamia reseptejä ja päädyin turvalliseen, hyväksi todistettuun pannu + uuni -menetelmään. Hyvissä ajoin huoneenlämpöön otetut paahtopaistit pyöriteltiin kauttaaltaan karkeassa suolassa ja pippurirouheessa ja päälle valutettiin hieman oliiviöljyä. Sitten niihin otettiin kuumalla valurautapannulla kunnon väri. Olen vakaumuksellisesti sitä mieltä, että pihvit ja vastaavat saavat mennä pinnalta paikka paikoin ihan mustaksi asti (ei toki kokonaan, ihan sieltä täältä vaan). Muuten mausta jää puuttumaan jotain tärkeää ja lopputulos on enemmän keitetyn kuin paistetun oloinen.

Nopean pintarusketuksen jälkeen paistit laitettiin 200-asteiseen uuniin ja päästettiin pois vasta kun sisälämpötila oli noussut 55 asteeseen. Aikaa tähän kului reilu vartti. Loppulämpötila/paistoaika kannattaa säätää sen mukaan, millaisesta lihasta pidät. 55 C jättää lihan aavistuksen punertavaksi. Erittäin punakasta mediumista pitävän kannattaa pysäyttää paistotoimi jo 52 asteessa, kun taas kypsemmän ystävä voi ajella paistia vielä pari astetta ylemmäksi. Kovin pitkään ei kuitenkaan kannata paistella, koska tällainen vähärasvainen paistityyppinen liha on kuivuessaan sitkasta ja muutenkin mehukkaan vastakohta.

Uunista otetut paistit kannattaa kääriä vielä hetkeksi folionyytteihin hengähtämään. Tällöin lämpötila paistin sisällä tasaantuu ja liha on lautasella jotenkin mehevämpää kuin liian hätäisesti viipaloituna.

Tein lihalle kastikkeen paistoliemestä. Kaadoin uunissa pidettyjen paistien tihkuttaman nesteen ruskistuspannulle jääneiden paistinjälkien joukkoon, jotta saisin maut mahdollisimman hyvin talteen. Lisäsin pannulle ainakin puolitoista desiä punaviiniä ja hauduttelin, kunnes kastike oli kiehunut selvästi kasaan ja koostumus oli sakeutunut jonkin verran. Rouhin mukaan vielä pippuria ja maistelin samalla ahkerasti, kunnes pippuria oli riittävästi ja liemi sopivan kasassa. Tässä vaiheessa maisteltuna kastike saa mielestäni olla melko voimakkaankin makuinen, jolloin lihaa ei sitten lautasella tarvitse ihan upottaa kastikkeeseen vaan vähempikin riittää.

Kun kastike oli valmis, lihat kaivettiin foliosta ja viipaloitiin mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Niiden päälle norutettiin sitten lautasella kastiketta ja kaveriksi lastattiin juustoperunoita. Meille on jostain syystä muodostunut tavaksi juoda lammaspohjaisten ruokien kanssa australialaisia punaviinejä. Lieneekö mielikuvamarkkinoinnin tulosta - mutta tuntuu maistuvan.

9 kommenttia:

  1. NAM!
    Karitsa ja lammas yleensäkin on kyllä hyvää...
    liian harvoin tulee tehtyä.
    Lampaan paahtopaistille on hyvä resepti kastikkeineen ja lisukkeineen Ruokalan sivuilla nimellä "Lampaan paahtopaistia, mokkakastiketta ja punajuuria vuohenjuuston kera"
    Tätä on testattu täällä susirajalla ja hyvää oli!
    Pitää viimeistään pääsiäisen lähestyessä postata tuo resepti...

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaapa muuten aivan mahdottoman herkulliselta tuo Ruokalan resepti, hyvät raaka-aineet ja kiinnostava kokonaisuus tuota jännittävänkuuloista mokkakastiketta myöten. Pakko päästä kokeilemaan itsekin.

    Onnea uudelle ruokablogille! :)

    VastaaPoista
  3. Moi,

    millä kameralla kuvaatte? Hienoja kuvia. Ei kuulu aiheeseen mutta kysyn kummiskin

    jake

    VastaaPoista
  4. Kiitos kiitos, jake :) Suurin osa kuvista on naksittu Nikonin D50:llä, Micro Nikkor 60/2.8 -makrolla ja SB-600 -salamalla. Täällä on lisää keskustelua aiheesta.

    VastaaPoista
  5. No kappas. Eilen kaupasta tarttui mukaan karitsan paisti. Yritin googlettaa paisto-ohjetta sitä kuitenkaan oikein löytämättä. Olisi vaan pitänyt tulla tänne suoraan :D Paisti pötköttää nyt vielä tuossa pöydällä ja vieressä on uuniin menossa timjamiperunat ja -sipulit.

    Itse löysin ohjeen, jossa oli 200 astetta noin 20 min niin, että sisälämpötila olisi 65-70 astetta. Ajatus olisi jättää paisti tuohon 65 asteeseen.

    VastaaPoista
  6. Eimuutakun kartisaa uuniin vaan. Yksi hyvä vaihtoehto on myös punaviinissä hauduttelu, jolla saa sellaisen suuhun murenevan, älyttömän pehmeän lopputuloksen. Uunissa paahtamalla taas tulee perinteisen paahtopaistin oloista. Tekotapa kannattaakin valita pelkästään oman suunsa ääntä kuuntelemalla :)

    VastaaPoista
  7. Anonyymi6/1/09 15:21

    55 astetta toimii hyvin!! Paistista tulee hieman pihvimainen, mutta hyvin maukas.

    VastaaPoista
  8. Kiitos taas ruokaohjeesta...olen aika monesti googlettanut jotain reseptiä ja tupsahtanut sivuillesi. Karitsan paahtopaisti punaviinikastikkeessa oli todella hyvää. Ei maistunut villasukka laisinkaan.

    T: 5xmamma

    VastaaPoista