Sivut

tiistaina, helmikuuta 09, 2010

Mehubaari

Jauhantapajamme toimii tätä nykyä ajoittain (kahden hengen) mehubaarina: kotiimme on nimittäin ilmestynyt hiljattain sekä mehulinko että mehuohjeita tarjoileva reseptikirja.

Toistaiseksi emme ole mihinkään kovin hurjiin kokeiluihin ryhtyneet (siitä huolimatta, että ideoita olisi tarjolla muun muassa parsakaalimehuun, vehnänorasrohtoon ja sitruunamelissalla maustettuun aprikoosimurskaan).

Omat mehusuosikkini kaupan ostomehuista ovat olleet karpalo ja appelsiini. Omatekoista appelsiinimehua on juotu täällä nyt tietenkin moneen otteeseen (ja esim. joulun aikana oli kätevä surauttaa mehuksi hedelmäkorin pohjalle jääneitä klementiinejä).

Karpalomehua on tehty kokeilumielessä ainoastaan yhden kerran, silloin pakastekarpalo kohtasi mehussa muistaakseni omenan. Nyt saimme viimein otettua aiheesta kuviakin, joten tässä pari viimeisintä viritystä:
Pilkettä silmäkulmaan (kirjasta Herkuttele tuoremehuilla)

200 g porkkanoita
6 klementiiniä, lisäksi muutamia lohkoja koristeeksi
jääpaloja

Pese porkkanat juuresharjalla ja pilko ne terävällä veitsellä reiluiksi tasakokoisiksi palasiksi. Leikkaa klementiinit neljään osaan ja poista mahdolliset siemenet.
Mehusta ensin klementiininlohkot ja sitten porkkananpalaset.
Kaada juoma korkeisiin laseihin jääpalojen joukkoon ja koristele klementiinin lohkoilla.
(Ärhäkkyyttä tähän juomaan saa mehustamalla joukkoon esim. palasen tuoretta inkivääriä.)

Sitrushedelmiä ei onneksi tarvitse kuoria mehuja varten kovinkaan tarkkaan. On kuulemma pelkästään suotavaa, että mukaan tulee myös kuoren ja hedelmälihan väliin jäävää valkoista osaa.

Sitruunamehuun on pakko laittaa pikkuisen (tai aika paljonkin) sokeria sekaan. Tämä juoma sopisi erityisen hyvin kuumaan kesäpäivään:
Kotitekoinen sitruunajuoma (kirjasta Ystävien kesken)

2 dl täysruokosokeria
4 suurta, kokonaista luomusitruunaa sekä yksi viipaloitu sitruuna koristeluun
1 l kylmää kivennäisvettä
muutama mintunoksa
runsaasti jäitä tarjoiluun

Mittaa kattilaan sokeri ja 1 1/2 dl vettä. Kuumenna miedolla lämmöllä ja sekoita kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia sekoittamatta. Ota levyltä jäähtymään. Paloittele sitruunat ja mehusta mehulingossa kahdessa erässä. Niistä pitäisi tulla noin 3 dl paksua mehua. Sekoita keittämäsi sokeriliemi sitruunamehuun.
Säilytä sitruunaliemi viileässä juoman valmistukseen asti. Kaada se sitten suureen, jäillä puoliksi täytettyyn kannuun ja lisää kivennäisvesi. Voit myös kaataa liemen ja kivennäisveden juomalaseihin, joiden pohjalla on jäitä. Koristele sitruunaviipaleilla ja mintunoksilla.

Reissuillamme olemme asioineet toisinaan ihan oikeissakin mehubaareissa (joissakin paikoissa puristettujen mehujen sekaan on saanut valita myös ginsengiä ja muita terveelliseltä kuulostavia aineita). Mahtaakohan vastaavanlainen mehuvillitys tavoittaa milloinkaan Suomea? (Omalta kohdaltani on kuvaavaa, että vieraille on luonteva keittää kahvia, mutta ei ole tullut mieleenkään tarjota kenellekään itse puristettua mehua.)

23 kommenttia:

  1. Täällä jenkeissä toimii n. 700 liikkeen ketju nimeltä Jamba Juice, joka tarjoaa erilaisia mehuja, smoothieita ym. Se on ihan heaven tälläiselle ihmiselle joka ei juo kahvia, teetä eikä kaakaota vaan uskoo mehun voimaan.

    Toki ihan kaikki Jamba Juicen tuotteet ei ole itsepuristettuja vaan osittain tehty tiivisteestä ja siihen lisätään tuoreita marjoja, hedelmiä, milloin mitäkin. Osa on kuitenkin ihan tuorepuristettua ja ai että se on hyvää! Lisäksi saa tosiaan lisättyä buustereita, esim. c-vitamiinia, omega kolmosta, ginsengiä.

    Oma suosikkini on granaattiomena juoma missä on tuoreita mansikoita ja mustikoita sekä vadelma sorbettia, nam! Olis todella mukavaa jos suomestakin löytyisi vastaavanlaisia paikkoja mutta riittäisikö tälläiselle paikalle kuitenkaan kysyntä?

    VastaaPoista
  2. Saattaa hyvinkin olla, että just tuon ketjun paikoissa ihmeteltiin noita buusterivalikoimia (itse otin kyllä ihan vaan hedelmiä ja/tai marjoja;). Mehukojuja oli sijoiteltu siellä niin kätevästi kulkureiteille, että niihin tuli ajauduttua ihan itsestään.

    Suomessa ei saa omien kokemusteni mukaan kovin kiinnostavia mehuja edes hotelliaamupalalla.

    VastaaPoista
  3. itse en innostunut jamba juicesta juurikaan, kun joka saakelin mehuun yrittivät tunkea just jotain sorbettia.

    mutta granaattiomenoita alkoi tehdä mieli. JA tuota sitruunamehua. JA sitä aprikoosijuttua. saanko muuttaa sinne Pastanjauhantapajaan asumaan? tarviin vain patjan nurkkaan.

    VastaaPoista
  4. Mulla on aika tehokas mehulinko(pitää paljon ääntä...) ja sen lisäksi vielä täällä on kauheasti paikkoja,joissa puristetaan mehua suuresta valikoimasta vihanneksia ja hedelmiä, ONnea uuden laitteen johdosta!Itse tykkään porkkana-selleri-inkiväärimehusta.

    VastaaPoista
  5. Liina: Tokihan me tänne yksi pikkuruinen Liina majoitetaan. Patjoja löytyy kyllä.

    Mutta mutta, eikö yhtään tee mieli parsakaalimehua? :D

    Yaelian: Jos meillä on pieni mehubaari, niin siellä on ihan oikea mehustamo!

    Kovaäänisestä (ja 70-luvun oranssista) mehulingosta tulee niin mieleen lapsuus + kaikki silloin sisäistetyt porkkanamehut. Silloin ei kyllä mehuun olisi hoksattu panna vielä tuoretta inkivääriä.

    VastaaPoista
  6. Oi, tuoreet mehut <3

    Tuskin tulee silti itselle hankittua mehustusvehjettä. Eikä ole edes tullut yritettyä keitellä marjamehua muillakaan keinoin, vaikka oon yleensä aika mielissään, kun joskus jossain tarjotaan omatekoista mehua. Yleensähän se siis on just jotain marjamehua, mutta hyviä nekin on!

    Että ei muuta kuin tarjoilemaan vieraille tuoreita mehuja! Niistä sais varmasti myös ihan uudenlaista makupotkua drinksuihinkin!

    VastaaPoista
  7. Mun suosikiks on muodostunu greippimehu valkoisista greipeistä, etenkin aamuisin, jolloin unet on jääny vähäisiks tms. Mikään ei ole yhtä piristävää, kun raikas, eikä liian makea greippimehu.
    Oon myös tehny greippisorbettia fonduen jälkkäriks, joka myös toimi ihanasti. Ranskassahan on myös yleistä aamiaisella juoda tuorepuristettua greippimehua aplarin sijaan.

    Tuli mieleen granaattiomenoista, että Istanbulissa oli myös melkein joka kulmassa mehubaareja, joissa yleensä myytiin granaattiomena-, appelsiinimehua, tai näiden kahden sekoitusta. Niitä juodessa tuli kyllä tervehenkinen olo.

    VastaaPoista
  8. Virpi: Kotikotona on sen(kin) takia mukava käydä, että sieltä saa aina halutessaan marjamehua mukaansa. Mehumaija on pop!

    Esikko: Jaahas, pitääpä panna greipit ostoslistalle. Jos vaikka ottaisin itsekin lähipäivinä hieman hapokkaamman alun aamuuni. :)

    (Ja taas yksi lisäsyy haaveilla matkasta Istanbuliin!)

    VastaaPoista
  9. Kappas. Meidänkin kaappiimme on pesiytynyt mehulinko sen jäljiltä kun mehustin omenoita syksyllä, senhän voisikin ottaa aktiivisempaan käyttöön.

    VastaaPoista
  10. Miten kätevää mehulinkoa on käyttää? Muistan oman mehulinkoni 90-luvulta, jota oli lähes mahdonta puhdistaa. Sotkun siivoaminen oli niin ikävää, että mehujen teko jäi muutaman kuukauden kokeilujen jälkeen. Onko nykypäivän lingot kehittyneet tuossa suhteessa?

    Ohjeet oli kyllä tosi herkullisen kuuloisia.

    VastaaPoista
  11. millimolli9/2/10 20:14

    Jotain kolme neljä vuotta sitten Kampissa oli "mehubaari" nimeltään ehkä Frutta jossa sai tuoreista hedelmistä/vihanneksista fruitieita, mehuja ja smoothien tapaisia. Ko. putiikkia ei kuitenkaan ole enää pariin vuoteen näkynyt mikä harmitti itseäni kovin. Se oli aina vakiopiste helsingin reissulla. Samanlaisia saisi ilmestyä muuallekin Suomeen ja pysyä sitten paikallaan.

    VastaaPoista
  12. Ketturouva: Mehulingot ovat vissiin perinteisesti niitä laitteita, jotka jäävät kaappiin pitämään seuraa limsakoneille ja vohveliraudoille. :)

    Kanelibasilika: Onhan siinä vähän värkkäämistä, mutta ei se ehkä ihan yhtä toivoton ole kuin aiempien vuosikymmenten versiot.

    Pitää laittaa lisää mehuohjeita tänne sitten, kun sadaan kokeiltua uusia juttuja. Mehujen teossa huomaa vaan sesonkiajattelun tosi hyvin. Esim. tomaateista ei raski tehdä tähän aikaan vuodesta mehua, mutta kesällä sitten!

    Millimolli: Ai Suomessa on ollut kuitenkin yrityksiä siihen suuntaan! Mistä muuten saisi nykyään Helsingin parhaat mehut?

    VastaaPoista
  13. Yaelian, voitko yst. antaa vähän vinkkejä porkkana-selleri-inkiväärimehusta, eli missä suhteessa mitäkin? Kuullostaa tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  14. Voihan kehveli, olen kade kaikille joilla mehulinko! Tai yleiskone, jossa on jonkin sortin puristin. Tuoreet mehut olisivat niin poikaa aamutuimaan varsinkin näin pimeällä. Ja kyllä itse tehtyyn mehuun liittyy vähän nostalgiaakin. Muistan kun äiti joskus 90-luvulla teki mehua meidän uuden pränikällä Kenwoodilla. Se hittolainen teki tenän pari vuotta sitten, joten ei periytynyt äidiltä tyttärelle. Voi voih, pitääpä vaan odottaa ehkä sitä isompaa keittötä, että saa kaikki vempeleet. Myös jäätelökone olisi nimittäin kiva. Ja vaikka grilli.

    .

    VastaaPoista
  15. Rosmariini; En tosiaan yhtään tiedä onko mikään yritys yrittänyt korvata tota Fruttaa. Kluuvissa on italialainen jäätelöpaikka josta saa joitain juomiakin mutta ihan oikeaa mehupaikkaa en kyllä harmiksi tiedä mutta uskon että jossain kyllä sen kaltainen on, piilossa toki.

    VastaaPoista
  16. Täällä mehulinko on ollut ahkerassa käytössä jo vuoden. Lingolle tosiaan pitää olla pöydällä tilaa, että sitä tulee käytettyä ;-)

    Pitääpä hankkia kirjanen, jos vaikka saisin uusia ideoita mehustamiseen. Oman linkoni mukana tuli 1,5 tuntinen dvd, jossa esitellään erilaisia mehuja. Selleri ja pinaatti olivat juontajan suosikkeja. Kerran intouduin tekemään dvd:n ohjeen mukaan sitruunamehua. Siinä tuupattiin 5 kuorimatonta sitruunaa linkoon ja pari omenaa. Veti naaman pikkasen kiinalaiselle, huh.

    Mikä mehulinko teillä muuten on? Voin suositella omaani Phillipsin XXL-syöttösuppiloista linkoa. Tarpeeksi iso aukko on ihan ehdoton ja peseytyy hyvin koneessa.

    VastaaPoista
  17. Kajsa, meidän myllymme on nimeltään Stollar Juice Fountain. Samaa vermettä näyttää olevan kaupan jenkeissä ja joissain muissa maissa nimellä Breville.

    VastaaPoista
  18. Jätskikone olisi kyllä NIIN houkuttava, olen haaveillut semmoisesta jo suurin piirtein viimeiset kymmenen vuotta.

    Nyt on vielä jostain syystä tullut joka paikassa vastaan houkuttelevia jäätelöohjeita (niin kuin vaikka tämä limejäätelö).

    VastaaPoista
  19. Provencale23/4/10 16:49

    Aika vähän löytyy mehulingoista mitään. Samoin reseptien laita. Että lissää vaan jos onnistutte makosia tekemään.

    Eilen ostin ton samasen Stollar Juice Fountain mehulingon Jumbon Stoccalta. Kaamee toi hinta, mutta ne muoviset heppasenoloset ei halunneet lähtenä matkaan.

    Yks ongelma on. Banaanin kun vetasee koneeseen, se myös katoaa sinne, eikä yhtään tipppaa tule ulos mehuna. Mitähän teen väärin. Sillä hitaammalla vaihteella laitoin, mutta silti kävi näin.

    Loistavaa työtä tekee kokonaisille ompuille, päärynöille, raaoille punajuurille, sellerille, raa'alle porkkanalle jne. eilen kokeilin. Samoin myös appelsiineille ja mandariineille. Yhdestä ompusta saa noin desin ulos mehua.

    Yritin Stollarin sivuiltakin kattoa minne mun banaanit katoaa, mutta en löytänyt vastausta. Vai onko niin ettei banaanista kerta kaikkiaan saa mehua, että pitää sauvasekottimella vetää vaan sileeks ja panna mehun mukaan? Kumma kyllä Suomenkielinen ohje on hillittömän pientä pränttiä, kopio jostain. Virallisessa kielet on venäjä, latvia, liettua, eesti ja englanti. Yllätys yllätys samoin eu webbisivuilla, siis Stollarin omilla. Mukana ei tullut reseptivihkosta tai mitään. Soitin perään tänään että oisko siihen kuulunut semmonen, kun mainostivat että 40 reseptiä. Lupasivat tarkistaa maahantuojalta asian.

    Ensin sanoivat ettei oo yhtään mehulinkoa, että niitä käytetään vaan syksyllä. joo-o. Oli niillä kumminkin kun ite menin myyjän kanssa hyllylle ja sanoin että eikös tossa ole ;)

    Hei entäs jos pakastan banaanin, onkohan lopputulos yhtä surkea mehustamisessa, vai rikonko koko vehkeen. 950W on tehoja.

    VastaaPoista
  20. Provencale - banaani ymmärtääkseni vain on äärimmäisen heikosti mehustuva pötkö. Ne kannattaakin joko musuttaa (sauva)sekoittimella tai syödä sellaisenaan. Hieman yllättäen mehua irtoaakin paremmin kovemmista kasviksista - sekä tietenkin sitruksista.

    Stollar on ymmärtääkseni sama laite kuin Breville, mutta jostain syystä sitä myydään osassa Eurooppaa Stollarin nimellä. "Breville Juice Fountain" tuntuu olevan esim. jenkeissä suosittu linko, ja se on käsittääkseni juurikin sama laite kuin Stockan Stollari.

    Eli älä siis linkoasi riko - kyllä se mahtaa kunnossa olla. Laitetaanpa korvan taa, että mehureseptejä kaivattaisiin lisää. Nyt meillä on kellarissa yhä pöhisemässä jo ammoin sinne viritelty, oikeista omenoista puristettu siideri. Saa nähdä, millaiseksi se on ajan myötä ässehtinyt.

    VastaaPoista
  21. Provencale23/4/10 21:53

    Taidettiin saada aikaan yksinkertainen hitti. Nimittäin eilen vain yksi lapsista sieti juoda tuoreappelsiinimehut kitaansa. No nyt laitettiin 5 kokonaista kuorittua appelsiinia puolikkaina koneeseen ja vuorotellen tuoretta ananasta. Ananas piti kuoria ja ottaa se kova keskus pois. Neljään osaan vetasin puolikkaan ananaksen ja sitten vielä puoliksi noi kaikki. Olis mennyt mainiosti neljässä osassa, mutta lykin koneeseen joka toisella kerralla appelsiininpuolikkaan ja joka toisella kerralla ananaksen. Tuhottoman hyvää tuli ja tenavat joi kilvan. Jopa meidän nauhasuu poika jolle ei tahdo mikään kelvata pomppi innosta. Tuota tullaan tekemään ja rutosti. Suhdelukukin osui nappiin.

    Pippurimylly, kiitos viestistä. Niin se taitaa olla että banaani on mössääntyvä - ei mehustuva hedelmä.

    Jenkeissä oli siellä asuessamme DonaldDuck nimistä tuoremehua, jota raahasimme kämpille litratolkulla. Oli sen verta hyvää. Appelsiinia ja ananasta siinäkin, mutta ei ollut yhtä hyvää kuin tää ittepuristettu, ehei. Tuore on aina tuore.

    VastaaPoista
  22. Provencale23/4/10 21:58

    Pippurimylly: juu, on se toi jenkki ja UK malli eri nimellä. Olet siinä oikeassa. Niitten nettisivuja kattelin ja sieltä löytyn jostain pdf brosyyristä 9 reseptiä tuoremehuista. Oliks jollain joku kirja, mehuresepteistä? Pitäs ostaa.

    VastaaPoista
  23. Mehuista puheenollen olen saanut käsityksen,jotta yksivalssiset mehukoneet sopivat pehmeiden raakapuristukseen ja kaksivalssisetkaikkien kovien juureksien puristukseen,nyt kysyisin mitä voidaan tehdä puristuksen jälkeisellä kuivaaineella,voidaanko aineesta,ainetta käyttää eli jalostaa edelleen vai meneekö kompostiin? kysyy seppok,iikku41@hotmail,com.

    VastaaPoista