Valitsin arki-illan kokkailuun mahdollisimman nopean kedgeree-reseptin. Seuraavalla kerralla voisin harkita mukaan hieman monipuolisempia mausteita. Lisäksi värimaailma ja meininki olisi piristynyt vaikkapa vihreistä herneistä (pastanjauhajien miesjaosto tosin kannatti papuja, koska herneitä on kuulemma hankala saada haarukkaan).
Kedgeree
300 g basmatiriisiä
100 g suolatonta voita (laitoin itse vain 50 g)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl tulista currytahnaa
1 pieni punasipuli, hienonnettuna
225 g savustettua lohta, paloiteltuna
4 kovaksi keitettyä munaa , kuorittuna ja lohkottuna
4 kevätsipulia pilkottuna (laitoin itse pätkän purjoa)
limen mehu
tuoretta korianteria ja sileälehtistä persiljaa (meillä vain viimeksi mainittua)
Kaada riisi kattilaan, kaada päälle 7 dl vettä ja ripottele joukkoon reilusti suolaa. Peitä ja anna kiehahtaa. Poista sitten kansi ja anna veden imeytyä riisiin (tämän pitäisi kestää n. 15 minuuttia). Käännä tämän jälkeen virta pois ja peitä kannella.
Sulata 50 g voita suurella paistinpannulla. Sekoita joukkoon currytahna ja paista sekoitellen, kunnes tuoksut tulvahtavat ilmoille. Lisää sitten sipuli ja paista niin pitkään, että sipuli alkaa pehmetä ja ehkä hieman ruskistuakin.
Kippaa sitten sekaan keitetyt riisit ja sekoita nopeasti: niin, että pannun pohjalla oleva soosi imeytyy riisiin mahdollisimman tasaisesti. Sekoita varovasti joukkoon lohi, munat, kevätsipulit ja limestä puristettu mehu. Tämän jälkeen päälle olisi pitänyt sommitella yrttejä ja 50 g voita nokareina, mutta minä sekoitin yrtit epähuomiossa sekaan jo aiemmin ja jätin voinokareet kokonaan lisäämättä.
Ohje on kotoisin BBC GoodFoodista. Samasta paikasta voi halutessaan kurkata myös kuumimmat vinkit ystävänpäivän tarjoiluihin.
Oi nam, tätä on pakko kokeilla! Kuinkakohan paljon "terveellisemmän" makuinen siitä tulisi, jos vaihtaisi herkku-riisin täysjyväriisiin..?
VastaaPoistaPitääpä testata tätä seuraavalla kerralla täysjyväriisiin ja raportoida kokemuksista.
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä kokeilulta perjantai-iltaan, tarpeeksi yksinkertainen, mutta makuja on silti paljon mukana. Täysjyväriisiä minäkin käytän kaikkeen.
VastaaPoistaTähän muonaan on kätevä käyttää myös tähteeksi jääneet jämäriisit.
VastaaPoistaTämä on herkkua ja erilaisia variaatioita on vaikka mitä! Ja ne herneet siellä joukossa on ainakin meidän muksujen mieleen... :)
VastaaPoistaNo niin! Lasten suustahan se totuus kuullaan, eli herneitä joukkoon siis.
VastaaPoistaKyllä voi! Nimittäin kokeilla reseptiä paljolti vain nimeen perustuen. Tarkemmin ajatellen olen tainnut tehdä niin ainakin
VastaaPoistakolmesti.
Ja jos linkit eivät toimi, pahoittelen kämmenen keskellä kasvavaa nettipeukaloistani.
Jostain syystä nuo ovatkin muuten näköjään olleet kaikki leipomusreseptejä :)!
VastaaPoistaRommimummot!? :D Luinkohan nyt varmasti oikein.
VastaaPoistaKyllä vain! Resepti on lainattu lähinaapuristamme, jossa se kulkee nimellä Rummikook. Se tarkoittaa rommileivosta, joten ovat tainneet olla Maku-lehden toimituksessa huumoripäällä :).
VastaaPoistaAi, tälläinen resepti on oikeasti olemassa? Testattiin joskus huvikseen lähes saman tyylistä (tosin huomattavasti pliisumpaa) ihan itse soveltaen ja hyvää oli! Pitääkin ottaa kokeiluun, tällä kertaa ihan ohjeistettuna :)
VastaaPoistaMahtavan hauskan ja helpon kuuloinen ruoka. Lupaan testata, pian!
VastaaPoistaKedgereetä olisin veikannut ensin tanssiksi, jos olisi pitänyt arvata. Mainio nimi, joka ei yhtään kalpene reseptoinnillaan. menee ehdottomasti kokeiltavien listalle!
VastaaPoistaKedgeree oli aivan erinomaista!
VastaaPoistaTarttui makuhermoon niin että uudestaan on tehtävä. Mies vähän luimisteli kun katseli kauppakassin sisältöä mutta lopputuloksena tuli meidän uusi suosikkiruoka (ja uskoakseni monen muunkin kun olen siitä vouhkannut...)
Minä pistin kedgereen loput ukkokullalle lounaslaatikkoon ja söin itse loput kylmänä salaattina. Yllättävän maistuvaa oli niinkin.
VastaaPoista