Sivut

torstaina, helmikuuta 07, 2008

Tomaattimurskaa tuplaten

Pistänpä tähän väliin pikaisesti jakoon yhden reseptin, joka tosin lieneekin jo monelle juttu. Kyseessä ovat italialaishenkiset jauhelihapiffit, joiden Maku-lehdestä poimittua alkuperäisideaa on ehätetty toteuttamaan ainakin Pakkopullassa ja Uroskokin oivalluksissa. Minä en arvatenkaan voinut vastustaa tomaattikastikkeessa kelluvien pihvien viehätystä, joten väänsin niitä sitten satsin itsellemmekin. Ruokaa riitti hyvin seuraavaksikin päiväksi, kun kumpainenkin meistä jaksoi murkinoida vain pihvin mieheen. Aika virkistävännäköistä vuokaruokaa.

Kokeilin itse vaihteeksi Uroskokin chilisempään suuntaan viriteltyä soosiohjetta, ja ihan hyvää siitä tulikin. Etenkin kun tuplasin tavoilleni uskollisena tomaattimurskan määrän. Samalla periaatteellahan voi toki yhdistää myös mitkä tahansa hyviksi havaitsemansa jauhelihapihvit, tomaattikastikkeen ja kuorrutusjuuston. Kaveriksi vaan keitettyä pastaa ja salaattia, niin ateria alkaa olla koossa.

Jauhelihapihvit Italialaisittain

1 dl korppujauhoja
2 dl maitoa (tai desi vettä ja desi kermaa)
400 g naudan jauhelihaa (vähärasvaista)
1 muna
2 tl kuivattua basilikaa
1 1/2 tl suolaa
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
rouhittua mustapippuria myllystä

Kastike:
1/2 rkl öljyä
1-2 chilipalkoa maun mukaan
1 sipuli silputtuna
1-2 valkosipulin kynttä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl vettä
1 1/2 rkl kasvisliemifondia
1 rkl tomaattipyrettä
2 tl basilikaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
juustoraastetta

Pane korppujauhot turpoamaan vesi-kermaseokseen (tai maitoon). Valmista sillä aikaa kastike kun korppujauhot turpoavat. Kuumenna öljy kasarissa, lisää sipulit ja silputtu chili sekä kuullota hetken aikaa, älä kuitenkaan ruskista. Kaada sekaan tomaattimurska ja anna kiehahtaa. Sekoita vehnäjauhot veteen ja kaada seos sekoitellen kastikkeen joukkoon. Mausta kasvisliemifondilla, basilikalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Anna hautua hiljalleen miedolla lämmöllä kunnes pihvit ovat valmiit.

Lisää jauheliha turvonneisiin korppujauhoihin. Sekoita taikinaan muna, hienonnettu valkosipuli sekä mausteet ja sekoita massa tasaiseksi. Muotoile taikinasta vedellä kostutetuin käsin kuusi pihviä ja nosta ne voideltuun reunalliseen uunivuokaan. Paista pihvejä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kaada kastike pihvien päälle ja kuorruta juustoraasteella. Kuorruta uunissa, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

16 kommenttia:

  1. Taidan testata viikonloppuna. Poika haluaa usein jauhelihaa, tuossa se olisi vähän eri muodossa.

    Pikkuseikkana kiinnitti huomion kuivattu basilika. Se on pysyvä esimerkkini niille, jotka ovat sitä mieltä, että yrttien pitää olla aina tuoreita.

    Eihän kuivattu samalta maistu, mutta basilikasta irtoaa minusta kuivana mainio rotevuus kastikkeeseen, ehkä erityisesti tomaattipohjaiseen. Tuore tarjoaa erilaisen maun, sitä yhtään vähekstymättä.

    VastaaPoista
  2. Kuivattu on tosiaan tomaattikastikkeessa valttia. Ja etenkin tähän aikaan vuodesta, kun omat yrtit ovat aikaa sitten taintuneet. Ropsuttelin tämänkin soosin sekaan basilikaa sen verran paljon, että maustepurkki taisi tyhjetä kokonaan. Kun nyt muistaisi poimia basilikaa seuraavalla kauppareissulla taas mukaansa.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi7/2/08 20:56

    Liiteristä tulee lasipurnukoissa kiikutettua basilikanhiutuvia, niitä on pieni rivi tyhjinä kaapissa. Saisikohan sitä jostain isompina irtosatseina, jotka eivät ole moninkertaisia kilohinnaltaan.

    Sain ainekset jo melkein kasaan, kun muistin ostaa paistijauhelihaa. Ajattelin chilit korvata makeammalla ja isommalla suippopaprikoilla, voihan chilijauheella tai sambal oelekilla kai paikata tulisuutta. Poika ei ihan hirmuisiin veny.

    VastaaPoista
  4. Hyvää tästä tulee takuulla ilman kiliäkin. Sitä ei nimittäin alkuperäisessä ohjeessa tainnut olla ollenkaan. Suippopaprikat ovat muuten varsin kivannäköisiä kasviksia! Harmillisen harvoin niitä hoksaa vaan ostaa, kun tottumuksesta tulee aina tarrattua tavalliseen paprikaan.

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvästä ideasta viikonlopun ruokaan! Mulle ei tule tuota Maku-lehteä, joten en ollut ohjeesta edes kuullut. Ja kiitos, että ohjeessa oli kerman sijaan maitoa. Olen itse niin huono luovimaan, että olisi varmaan jäänyt tekemättä, jos et olisi sitä maininnut ;) Itse laitoin muuten chilin sijaan mietoa chilirouhetta.

    VastaaPoista
  6. Minäkin tein juuri tätä sunnuntairuoaksi, kun teki mieli jotain kunnollista sapuskaa, mutta ei kuitenkaan liian raskasta. Hyvää tuli, vaikka korvasinkin chilin käyttämällä chilimaustettua tomaattimurskaa ja unohdin valkosipulin kastikkeesta eikä mulla ollut edes kasvisliemifondia :)

    VastaaPoista
  7. Jos biffejä onnistui jäämään tähteeksi, niin ne toimivat tosiaan mahtihyvin seuraavanakin päivänä. Maut olivat mukavasti tasoittuneet.

    VastaaPoista
  8. Hienosti maistuivat, isältä pojalle, joka sai tänään iltaruoaksi valita kahdesta vaihtoehdosta: hotdogia tuoreista emmeistä tai eilisen pikauusintana näitä pihvejä. "Sitä pihviä ja kastiketta makaronisimpukoiden kanssa", oli vastaus.

    Laitellessa jo eilen kehui kuinka tomaattikastike "haisee hyvälle".

    VastaaPoista
  9. Kunnon poika, kun osaa arvostaa hyvin tehtyä tomaattisoosia! :) Ja saatiinhan me se tuoksu-ulottuvuuskin viimein ujutettua ruokatarinointiin.

    VastaaPoista
  10. Testattu on meilläkin - hyvää tuli; mitä nyt vähän liiottelin chilin kanssa. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  11. Minulla on taipumusta vastaavanlaiseen liioitteluun (miedommasta ruuasta pitävän mieheni kauhistukseksi).

    VastaaPoista
  12. Täytyypä minunkin kommentoida, kun kokeilin tätä reseptiä viikonloppuna. Tuli aivan mahtavan hyvää ja maukasta! Minäkin hyvän tomaattikastikkeen ystävänä pidin tätä soosia ehkäpä parhaana, jota olen tehnyt. Lisäksi lähes kaikki raaka-aineet olivat minulle luomua, niin täytyy sanoa, että maut olivat mahtavat. Suosittelen muillekin!Kiitos Rosmariinille hyvästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  13. Eipä kestä. :) Ja enin osa kiitoksista kuuluu tosiaan tänne suuntaan.

    VastaaPoista
  14. Kiitos vaan kiitoksista täältäkin suunnasta pitkästä aikaa. Kiva että terästetyt pihvit maistuvat muillekin. Mekin teimme viikonloppuna pihvejä vieraille ja maistelimme myös viinejä niiden kanssa. Italialainen Valpolicella Superiore Zenato (Alko nro 450187) on näin tipattoman tammikuun jälkeen Uroskokin ja muun raadin viinisuositus näille piffeille.

    VastaaPoista
  15. Mums, tämä oli kerrassaan mainiota <3 Kovasti tekisi mieli syödä vielä vähän lisää, mutta kun kupu on täysi, niin ei taida pystyä...

    Kiitos sekä Pastanjauhajille että Uroskokille :)

    VastaaPoista
  16. Yksinkertaisuudessaan loistava vinkki. Kiitos!
    Käytin myös lampaan jauhelihaa. Kastikkeena raguletto 1.99e.
    http://flickr.com/photos/aaposiippainen/2289462256/

    VastaaPoista