Rakuuna muodostaa porkkanan kanssa yhden maailman mahtavimmista makuyhdistelmistä, mistä todistaa omassa tuttavapiirissämme ainakin rakuunalla maustettujen juhannusporkkanoiden saama suosio. Niitä tai niiden johdannaisia ei arvatenkaan voi tehdä pikkuporkkanoiden puutteessa vielä tähän aikaan vuodesta ollenkaan, joten porkkanakokkailussa oli tällä kertaa turvauduttava suurempiin talviporkkanoihin ja valmiisiin porkkanasoseisiin. Jääkaapissamme majaili porkkanapussin ja sosepakkauksen lisäksi puoli tonkallista Lindahlsin partaäijää, ja koska elän edelleen aikamoisen leivontahuuman vallassa, päässäni syntyi päätös leipoa porkkanaraaste ja jogurtti leivän muotoon. Meidän mökistä löysin tämmöisen patonkiohjeen, johon itse laitoimme kyllä ohjeistettua määrää enemmän jauhoja ennen kuin saimme taikinasta edes suurin piirtein leivontavahvuista.
Porkkanapatongit (3 kpl)Patongit maistuivat tosissaan porkkanalta. Tiedä sitten, miten maku olikin niin voimakas, vaikka jauhoja tuli lopputulokseen tosissaan ylen määrin. Patonkiviipaleiden päälle oli hyvä sivellä Ruokatorstai-kirjan porkkanalevitettä, joka syntyi sekoittamalla keskenään 100 grammaa huoneenlämpöistä voita, 50 grammaa tuorejuustoa, puoli desiä porkkanasosetta, pari murskattua valkosipulinkynttä, yrttimausteita, suolaa sekä pippuria.
2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl fariinisokeria
1 tl suolaa
6–7 dl sämpyläjauhoja
2 dl porkkanaraastetta
1/2 dl sulatettua margariinia
Lämmitä vesi ja jogurtti kädenlämpöiseksi ja liota hiiva nesteeseen. Lisää sokeri ja suola.
Alusta taikinaan jauhot ja lisää loppuvaiheessa porkkanaraaste ja sulatettu margariini. Aseta taikina vedottomaan, lämpimään paikkaan. Anna sen kohota kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo niistä ranteen paksuisia patonkeja. Pyöräytä patongit vielä jauhoseoksessa ja nostele leivinpaperilla peitetylle pellille. Vedä patonkien pintoihin viillot terävällä veitsellä, ja anna niiden kohota vielä hetki liinan alla.
Paista patongit 250-asteisen uunin keskitasolla 10–12 min.
***
Patonkien porkkanaisuudesta ja levitteen pirteästä valkosipulisuudesta huolimatta pienperheemme ruokapoliittinen neuvottelukunta päätti osallistua maaliskuun ruokahaasteeseen tällä kertaa Pippurimyllyn porkkanakastikkeella, joten se lähtee edustamaan pastanjauhajia tuohon jännittävään kansalliseen koitokseen.
Näyttää haukattavan hyvältä! Se on kyllä hupaisaa tässä ruokahaasteessa, että porkkanaa on kyllä ollut haasteen julistuksen jälkeen melkein joka ruossa meikäläiselläkin :-D Ja sehän passaa!
VastaaPoistaheips. Kivat sivut teillä :). Jos porkkanahammasta kolottaa, niin kannattaa kokeilla helppoa ja yksinkertaista ohjetta; pari karkeaksi raastettua porkkanaa paistaa kevyesti pannulla, siihen lisää purkin Bulgarian jugurttia (ilman valutusta), muutama puristettu valkosipulinkynsi, suolaa ja pippuria, hetken lämmitys vielä. Sitten sörsseli pitää jäähdyttää, sen pitää olla ehdottomasti kylmää, niin maistuu taivaalliselta, erilaiselta ja terveelliseltä esim.leivän päällä :)
VastaaPoistaTervehdys taas!
VastaaPoistaAikaisempiin kommentteihini vedoten, toteankin nyt heti alkuun: en muista olenko tästä aikaisemmin kirjoitellut – mutta kirjoitanpa nyt!
Porkkanapatonki-jutussanne oli sana LEVITE. Ja pang, siitäpä tuli mieleeni ystävältäni Liisalta saamani aivan ehdottoman loistavan mahtavan maukkaan porkkanalevitteen ohjeistus:
5-6 porkkanaa, 0,5 dl rypsiöljyä (oliiviöljy liian voimakkaan makuista), 0,5dl vettä, palanen valkosipulin kynttä, ripaus suolaa ja majoneesia maun mukaan.
Kaikki paitsi vesi ja öljy tehosekoittimeen ja surrrrrrrrrrrrr. Sitten lisätkää öljy ja vesi vuorotellen.
Seosta pitää ajaa jonkun aikaa, että siitä tulee ihan sileää, ihanan vaalean oranssia. Jos tuntuu liian paksulta, veden määrällä voi säädellä. Mutta noin puol desiä on ollut passeli. Valkosipulia kannattaa kanssa testata ensi varovaisesti, pikku palanenkin tuntuu tässä yllättävän hyvin. Suolaksi olen viskannut sormisuolaa ja majoneesia ihan yhden tai kaksi ruokalusikallista jotain kevytkevytmajoneesiversiota, maun mukaan. Jos ruokahaasteesta on jäänyt jääkaappiin kukkumaan muutama porkkana, niin kokeilkaa tätä, tämä ON HYVÄÄ!
Eihän tää ole kovin raskastakaan, ei tuota öljyä nyt paljon ole? Tällaisia levitteitä kaipaan erilaisia, eri makuisia. Olen itse kovin laiska mitään kehittelemään, mutta ah, ne on hyviä! Olisko kellään jotain hyvää rahkapohjaista levitevinkkiä?
Innostuin itsekin noista levitteistä, joten kiitokset ohjeistuksesta sekä Tiville että Pistaasille! Taidanpa testata noita molempia tässä kevään mittaan. Porkkanan ja valkosipulin yhdistelmä on kyllä mukavan pirteä.
VastaaPoistaTäytyy myöntää, että tein yhtenä päivänä aika kamalaa porkkanakeittoa tuosta valmiista luomuporkkanasoseesta. Innostuin tunkemaan kaikkia mahdollisia porkkanan kanssa sopivia aineksia samaan kattilaan (esim. tuoretta inkivääriä), mutta en onnistunut saamaan makuja millään ilveellä tasapainoon. Urheasti syötiin kyllä koko satsi, ei siinä mitään.
Itse tein tuosta Pirkan luomuporkkanasoseesta sämpylöitä. Oikein maukkaita tuli!
VastaaPoistaTein eilen Pistaasin porkkanasysteemiä, hyvää oli! Tosin en malttanut ihan kamalasti odotella jäähtymistä ja popsin jutun ilman leipää :-) Hyvä lisäke.
VastaaPoistaTuo Porkkana-jugurttisörsseli ohje taitaa olla Lähi-Idän keittiöstä. Jugurtti pitää mielestäni olla ehdottomasti Bulgaria, sillä siinä on mukava kirpeys ja rakenne. Kiva että maistui :)
VastaaPoistaPitäisi koittaa ideoida jonkinlainen tomaattitahnankin ohje, kun tässä näyttää nyt joutuvan ihan levitteiden lumoihin.
VastaaPoistaNo juu, olen tunkenut muutamia siivuja aurinkokuivattuja tomaattejakin tuonne kirjoittamani porkkanalevitteen joukkoon!
VastaaPoistaHienoa! :)
VastaaPoistaÄkkivilkaisun perusteella en muuten löytänyt Oulun Stockalta vaniljauutetta enkä kurpitsansiemeniäkään, höh. Pitänee kääntyä seuraavalla kerralla myyjien puoleen, nyt ei ollut aikaa moiseen.
kurpitsansiemeniä voisi löytyä luontaistuotekaupoista tai sitten ekokaupoista. Itse olen ostanut niitä Helsingin Ruohonjuuresta.
VastaaPoistaKiitokset vinkistä. Jospa niitä siemeniä jostain kaupasta löytyisi, kun oikein rupeaa metsästämään.
VastaaPoista