Bryssel oli heinäkuisena viikonloppuna hupainen matkakohde siinä mielessä, että vähällä käytöllä olevista hotelleista irtosi hyvinkin hulppeita huoneita kohtuullisen huokeaan hintaan. Minä en ollut ollenkaan tottunut (Tintin hovimestarilta näyttäviin) pokkuroiviin laukunkantajiin, joten hermostuksissani sitten hajotin Moselin laaksosta tuliaiseksi ostetun valkoviinipullon hotellin autoparkkiin.
Pulloepisodista toinnuttuamme poistuimme hotellista ja törmäsimme melko pian kadulla belgialaisia paksuja vohveleita kaupittelevaan kojuun. Armas aviopuolisoni ryhtyi saman tien ostoksille, mutta minä kieltäydyin kunniasta, kun en ollut muka tarpeeksi nälkäinen! Siinä meni sitten tilaisuus maistella uudenlaisia vohveleita kaikkein autenttisimmassa ympäristössä. Vohvelin päällä olisi muistaakseni ollut jotain kinuskikastikkeen, suklaan tai siirapin tapaista, ei voi tietää kovin tarkkaan.
Kesäpäivä oli kuuma, joten olut maistui vohvelia paremmin. Löysimme mukavan pation, mutta jostain kumman syystä juomaksi valikoitui Stella Artois, jota saa täällä Suomestakin jokaikisestä vähänkin paremmin varustellusta kulmakuppilasta. Eli siinä meni sitten tilaisuus maistella uusia kiinnostavia belgioluita.
Illemmalla ruokahaluni oli viimein palannut ja piipahdimme johonkin vastaan sattuneeseen ravintolaan. Söimme sinänsä ihan hyvää belgialaistyylistä lihapataa, mutta tarjoilu oli sen verran ankeaa, että teki melkein mieli alkaa kitsastella juomarahoista.
Pian tämän jälkeen askeleet sattuivat kadulle, jossa oli toinen toistaan houkuttelevampia simpukkaravintoloita. Mahamme olivat tässä vaiheessa niin täynnä lihapataa, ettemme voineet harkitakaan simpukka-annosten syömistä. Siitä huolimatta, että ruokapaikkojen tunnelma oli mukavan kesäinen ja meitä sisään houkutelleet tarjoilijat tosissaan ystävällisiä.
Ruokatuliaiset jäivät sattuneista syistä vähäisiksi. Kesäkuumalla ei oikein voinut ostaa belgialaista suklaatakaan auton takakonttiin kuumenemaan, eikä suklaa maistunut meille kuumuudesta johtuen muutenkaan.
Belgialaisia vohveleita voimme valmistaa tätä nykyä kotioloissakin, kun ostimme Lidlistä vuosi sitten tarkoitukseen sopivan vohveliraudan. Ihan ykkösreseptiä ei ole vielä tarkoitusta varten löytynyt (jos kohta minä en tietenkään tiedä, miltä oikeat belgialaiset vohvelit edes maistuvat), mutta tällä kertaa kokeilimme suomalaiselta Vohvelirauta-sivustolta otettua ohjetta:
Belgialaiset Vohvelit
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl tomusokeria
1 tl ruokaöljyä
4,5 dl täysmaitoa
3 kananmunaa, eroteltuina
2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, tomusokeri, ruokaöljy, täysmaito ja kananmunan keltuaiset.
Vaahdota kananmunan valkuaiset. Yhdistä taikinan kanssa.
Paista öljytyllä kuumalla vohveliraudalla.
Erityisessä vohvelisivustossa on muuten jotain äärimmäisen kutkuttavaa. Vähän vastaavanlaisia tuntemuksia herättää ruotsalainen pannkakor.se, josta löytyy kaiken maailman pannukakkuja.
Täälläkin oli yhteen aikaan aika monta paikkaa,jotka olivat erikoistuneet belgialaisiin gofra-vohveleihin,mutta nyt en ole pitkään aikaan nähnyt.Kauniit vohvelit!
VastaaPoistaVähän tursailta nuo omaan silmääni näyttävät. :) Edellisestä paistokerrasta oli varmaan joku puoli vuotta, ja siinä ajassa ehtii näppärästi unohtaa, kuinka paljon taikinaa kannattaa paistaa kerrallaan (ja kuinka pitkään).
VastaaPoistaMutta ihan mukavan kuohkeita olivat (olisiko erikseen vaahdotetuissa valkuaisissa sen salaisuus).
Tulisi nyt vaan mansikka-aika, niin saisi vohveleiden kaveriksi mahdollisimman makoisat täytteet. Banaanin ja suklaakastikkeen yhdistelmä on tosin myös aika mukava.
...ja dagensmuffin.se
VastaaPoistaTosiaan!
VastaaPoistaHei Pastajaiset! Ensinnäkin, kiitos herkullisesta blogista, olen kuulunut aktiivilukijoiden varmasti laajaan kaartiin jo pitkään. ;)
VastaaPoistaItse kävin Belgiassa viime keväänä ja pääsin ihan paikallisten opissa tekemään vohveleita. Voi että ne onkin sitten herkullisia.. Belgialaisten koululaisten ohjeessa vohveleihin laitettiin hiivaa. Se tekee taikinasta arvatenkin kuohkean ja saa vohelit turrrrpoamaan. ;) Varmasti tomusokeri on hyvä idea myös vohveleiden rakennetta ajatellen.
Olen valitettavasti kadottanut tuon matkamuistoksi saamani "aidon" reseptin, mutta kannattanee kokeilla nettiä ja hakusanoja "Belgian waffles" ja "yeast". Ja tarjoiluun suosittelen tietenkin tuoreita mansikoita ja/tai banaania sekä kermavaahtoa/vaniljajäätelöä. Ehkä jopa sitä Lidlin Bourbon Vanillaa, se kun muistuttaa belgialaista ijsiä Valiota enemmän.
Eikun vohveleita käryyttelemään! ;) Lycka till!
..ja tässäpä vielä ensimmäinen käsiin osunut ohje, jossa on hiivaa: http://allrecipes.com/Recipe/Belgian-Waffles/Detail.aspx. Me käytimme tuorehiivaa, mutta tosiaan, jatkakaa netin kahlausta ja kokeilkaa!
VastaaPoistaHauska yhteensattuma, kun kerran jo tarjoilinkin tuota Lidlin vaniljajäätelöä vohveleiden kanssa.
VastaaPoistaMutta mepä kokeilemme seuraavaksi hiivallisia vohveleita, suuret kiitokset vinkeistä!
Noista vohveleiden täytteistä vielä sen verran, että sitä lajia näyttäisi olevan joissakin paikoin ihan rutkasti tarjolla.
VastaaPoistaEihän noita vohveleita meinaa edes erottaa valtavien suklaa- ja kermakerrosten alta! :)
Totta! Miulla on Belgiasta matkamuistona juuri tuollaisia kuvia vohvelikojuista! :D Ja voi sitä tuoksua.. Ja lisäksi ne kaikki suklaaputiikit.. Brysselissä se oli yhtä tuskaa; suurena herkkuholistina meinasin oikeasti saada kohtauksen siellä kadulla talsiessa, kun vastaan tuli yhä herkullisempia ja herkullisempia tryffelimyymälöitä.. Ahh ja voih. Onneksi en asu Belgiassa. :D
VastaaPoistaOlisipa jännä tietää, kuinka usein perusbelgialaiset pysähtyvät vohvelikojulle (tai ostavat suklaata).
VastaaPoistaHeh, enpä tiedä. :D Hassua on sekin, että heillä se alkoholinkäyttö on vähän toista luokkaa kun meillä täällä Suomessa.. Kaipa se perustuu siihen, että kun kaikki "paheet" on kunnolla esillä, niitä on paljon ja helposti saatavilla, ei niitä tule sillä tavalla käytettyäkään.
VastaaPoistaMutta se miua edelleen ihmetyttää, millasta ruokaa siellä syödään ja millaisiin aikoihin.. Kaikki ne vaaleat leivät suklaalevitteineen aamupalaksi, koululaisten suklaavohvelista, -patukasta tms. "lounas" ja illalla hervoton perhekattaus kunnon lämmintä ruokaa, josta ei rasvaa puutu. Ja silti ovat ihan inhimillisissä mitoissa.. Kaipa se on tottumiskysymys. Kyllä miulle siellä nälkä tuli, kun ei lounasaikaan saanu kunnon ruokaa vaan vain pienen määrän jotain herkkua. Tinkisin kyllä ennemmin siitä sokerista kuin ruuan määrästä.. Vaikka olihan se melkonen elämys, kun heti aamulla "sai" syödä ittensä sokerihumalaan. :P Mutta mieluummin pitäydyn kyllä kaurapuurossa.
Muistaakseni on olemassa semmoinen kirja kuin Ranskattaret eivät liho. Sehän saattaisi hyvällä tuurilla päteä Belgiaankin (ainakin siellä oli monessa suhteessa sama tunnelma kuin Ranskassa).
VastaaPoistaItse belgiassa teini-ikäisenä asuneena voisin valaista vähän asiaa. Belgiassa on ensinnäkin neljä aivan erilaista vohvelityyppiä.
VastaaPoistaGaufre de Bruxelles, Brysselin vohveli on se mitä me suomalaiset miellämme belgian vohveliksi ja juuri mitä tuo teidän reseptinnekin kertoo. Elikkä oikein kuohkea ja syödään aina lisukkeen kanssa (marjat, hedelmät, siirapit, kermat etc.)
Oma suosikkini on gaufre de liege, Liegen alueen vohveli joka on muodoltaan sama mutta sisältää juurikin hiivaa ja paistetaan kypsemmäksi. Tätä vohvelia on yleensä tarjolla kaksi eri versiota, sokeroitu jossa taikinaan ihan loppuvaiheessa sekoitetaan kidesokeria joka pysyy paistonkin jälkeen rapsakoina kiteinä, toinen ehdoton suosikki ja laajalti saatavilla on kanelilla maustettu.
Kolmas tyyppi on täytetty vohveli, leivinjauheella kohotettu jossa sisällä usein aprikoosihilloa mutta myös muita hilloja käytetään.
Neljäs tyyppi on ohut, rapea gaufrette keksi, lähes jäätelövohvelimainen jota meilläkin saa keksihyllyistä.
Myös perinteisiä suomessa tunnettuja vohveleita syödään belgiassa mutta harvemmin.
Kaikkia näitä voidaan, ja tehdäänkin kotona usein mutta kioskeja jossa vohvelit maksavat 1-2e löytyy joka kulmasta.
Ja sitten ruokailusta, kyllä aamupala on vaaleaa leipää, levitteitä ja kaikkea kovin makeaa. Se syödään usein 7-9välillä. Lounaaksi syödään usein jotain hyvin pientä, koulussa lounasta ei tarjota joten esim suklaapatukka on yleinen vaihtoehto, työssäkäyville salaatti tai keitto.
Sitten illalla myöhään 7-9 välillä syödään kunnon illallinen, joka sekin tuhti.
Näiden ruokien välissä ei syödä yhtään mitään, ei napostella, ei tehdä leipiä ei mitään. Eli hyvin usein syödään 2 isoa ateriaa (aamiainen ja illallinen) ja pieni snack lounaalla.
Toisin kuin me suomalaiset napostelemme kokoajan...
Suuret kiitokset kattavasta valaisusta!
VastaaPoistaHoksasin kommenttisi innoittamana kurkata, mitä viime vuonna ilmestyneessä Ohukainen ja paksukainen -kirjassa puhutaan belgialaisista vohveleista. Tuosta liegeläisestä sanotaan, että siihen pannaan joskus jopa sokeripaloja, joita sitten valmiissa vohvelissa pureskellaan hieman sulaneessa muodossaan. :)
Kirjaan oli listattu myös galette, joka ei kyllä minun silmääni näytä vohvelilta ollenkaan (eikä se ilmeisesti sitä olekaan; raaka-aineet ovat vain samat).
Ethän ikinä ikinä lopeta blogin kirjoittamista!!!! <3
VastaaPoistarupesin googlettamaan ja löysin tälläsen ohjeen:
VastaaPoistahttp://www.google.fi/imgres?imgurl=http://thegourmetonline.com/images/belgian_waffle.jpg&imgrefurl=http://www.thegourmetonline.com/&usg=__yfjWGxJmTwxXY6KRXkS4M6akwl0=&h=600&w=800&sz=67&hl=fi&start=20&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=j73REt_E8Jdw_M:&tbnh=107&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dbelgian%2Bwaffles%26um%3D1%26hl%3Dfi%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:fi:official%26tbs%3Disch:1
(resepti löytyy sivun oikeasta reunasta)
pääsisiköhän tuolla lähelle aitoa kamaa..:)