
Kuvassa esiintyvää lasagnea tehtailin tämän viikonlopun vieraillemme. Lasagne on siinä mielessä kätevä yövieraiden murkina, että samaa ruokaa voi lämmittää sitten seuraavana päivänä lounaaksikin. Ohje on vanhastaan suosimani Ruokalan Lasagne Bolognese. Etenkin tuo jauhelihakastike on tässä aivan taivaallisen hyvää:
Lasagne Bolognese
bolognese-kastiketta
400 g tuorepastalevyjä
bechamell-kastiketta
mozzarellajuustoa
Bechamel-kastike:
60 g voita
50-60 g vehnäjauhoja
1 l kulutusmaitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa
Bolognese-kastike:
3-4 rkl oliiviöljyä
400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
1 keskikokoinen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
500-700 g murskattuja tomaatteja
1 porkkana
1 varsiselleri
2 lihaliemikuutiota
2 dl punaviiniä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus chiliä
1-2 rkl kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl voita
50-100 g parmesaaniraastetta
Bechamel-kastike:
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.
Bolognese-kastike:
Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.
Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.
Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.
Olen kuvitellut mielessäni tekeväni "maailman parasta lasagnea" mutta kun luin läpi reseptinne niin apua...sehän kuulostaa jo niin hyvältä, että taitaa reseptini jäädä unholaan kun pääsen tätä kokeilemaan.
VastaaPoistaNAMI!
Kääks, onko se sinun ohjeesi jossain saatavilla? Voisin nimittäin seuraavalla lasagnekerralla kokeilla mielelläni jotain ihan uutta reseptiä, kun tätä on tullut tehtyä jo sen verran monta kertaa.
VastaaPoistaVoi kun tuli nälkä!
VastaaPoistaMieheni bravuuri on pinaattilasagne ja omaa luokkaansa hänen muihin pöperöihin verrattuna. Kun muu perhe kauniisti pyytää, hän silloitällöin hemmottelee meitä tällä ruokalajillaan.
Hänen lasagnensa jippo on pussillinen pakastepinaattia kerrosten väliin lisättynä sekä raejuustopurkillinen, joka sekoitetaan valkokastikkeeseen juuri ennen "kasausta". Muuten ohje on kutakuinkin sama kuin tämä teidän, tuoreiden tomaattien sijasta käytämme tomaattimurskaa.
Pinaattikerros kuulostaa hauskalta. PItäisi aina saada lasagneen jotain yllätyksellisyyttä. Edellisessä viritelmässänihän oli sienikerros.
VastaaPoistaPitää painaa tuo raejuustokin mieleen. Ilmeisesti sulatejuusto toimii myös hyvin. Sitäkään en ole vielä kokeillut.
En ole vielä postannut lasagnea...ei ole tullut pitkiin aikoihin tehtyä.
VastaaPoistaVoisinkin tehdä sitä vaikka Itsenäisyyspäiväksi ja laittaa reseptin sitten sivuilleni.
Huh, tuli suorituspaineita...minusta se on hyvää mutta en tiedä sitten muista :)
Makuja on tietenkin monenlaisia eivätkä kaikki tykkää kaikesta, mutta onko toisaalta olemassa semmoista lasagnea, joka ei olisi hyvää? :)
VastaaPoistaHeips, värkkäättekö jauhantapajassanne ihan tuorepastalevyjäkin isseksenne vai voiko tähän käyttää kaupan valmiita kovia levyjä? En muista äkkiseltään nähneeni tuorepastaa myynnissä missään, mutta en ole suoraan sanottuna sitä etsinytkään. En edes muista, koska olisin tehnyt lasagnea. Tämä puutos pitää tietysti korjata pikaisesti.Kyseisen muonan tekoon pitää kyllä varata "paljon aikaa ja tupakkaa" ;-).
VastaaPoistaJoo, tehdään nykyään etenkin lasagne- ja raviolitarkoituksiin pastalevyt itse (tai lähinnä tuo armas aviomieheni tekee, kun itse en tykkää taikinan kanssa temppuilusta:) täältä löytyvällä ohjeella. Lasagneen sopivia tuorepastalevyjä myydään ainakin joissakin kaupoissa (löytyy yleensä juusto/leikkelehyllyistä tai muista vähän viileämmistä osastoista), mutta ne ovat muistaakseni aika hintavia omatekoiseen verrattuna.
VastaaPoistaNiin, ja toki lasagne onnistuu varsin mainiosti niistä kuivatuistakin levyistä. Silloin kannattaa tietenkin lisätä paistoaikaa (paketin ohjeistuksen mukaan), kun nuo tuorepastalevyt tietenkin kypsyvät nopeammin. Paistoaika taitaa vaihdella myös hieman sen mukaan, ovatko nuo soosit kuumia vai kylmiä.
Aikaa ja hermoja kannattaa kyllä varata runsaasti. Etenkin tuon bechamelin kanssa tahtoo meikäläisellä olla aina aikamoinen sähellys. Lämmitän yleensä maidon ensin, kun kylmän maidon kanssa tuossa soosissa menee ikä ja terveys, ja sitten kun siirtelee maitoa jostain hankalasta astiasta toiseen, niin ainakin osa päätyy väistämättä hellalle. Nytkin sain kauhallisen maitoa paidalleni. :)
Pastataikina syntyy tosi nopsaan. Varsinkin, jos keittiössä asuu yleiskone tms. taikina-aparaatti, niin siinä ei pitkään nenä suhise. Laitetaan nälän mukainen määrä jauhoja kulhoon, moottori päälle ja ryhdytään rikkomaan munia kulhoon. Kun koostumus pysyy juuri ja juuri taikinamaisesti kasassa mutta on vielä aika jähmeää, hyryytetään konetta vielä kymmenen minuuttia ja se on siinä. Taikina paranee, jos sen antaa oleutua jääkaapissa puolesta tunnista ylöspäin ennen kaulintaa tai pastamasiinan läpi kampeamista.
VastaaPoistaNo tulipa tämä ohje juuri sopivasti silmiin.. Ei olla varmaan vuoteen tehty lasagnea ja juuri päätettiin huomenna tehdä. Onneksi ehdin vielä soittaa miehelle ennen kuin lähtee kaupasta, mozzarellaa kun ei ollut listalla..
VastaaPoistaTulee selailtua useampaakin ruokablogia, mutta teidän ohjeet tuntuu sopivan parhaiten yksiin oman maun kanssa :) Ja ne ihanat kuvat, täytyy vähän varoa ettei näppis kastu kun tulee vesi kielelle ;)
Rosmariini, juu, näihän se on että kyllä kaikki lasagnet on hyviä.
VastaaPoistaPaitsi ehkä joskus maistamani suoraan paketista tehty. Siis kastikkeet jauhelihoineen ja kaikki pussista niin se ei kyllä ollut kovin kummoista...taisi olla Jenkeissä. Eli liian pitkälti valmiskama ei ole enää makunautinto.
Huomenna sitten teen omalla reseptilläni :)
Itsenäisyyspäivähän onkin muuten sopiva päivä lasagnen tekoon, kun tuommoisena ylimääräisenä vapaapäivänä on loputtomasti aikaa kokkailla. Harmi, etten pääse teidän keittiöihinne maistelemaan syntyneitä tuotoksia. :)
VastaaPoista(Tosin Terhin keittiössä pääsee toivottavasti lähipäivinä osalliseksi pienistä virtuaalimakupaloista.)
Rosmariini....aikaa on, heh...pojan 4v. synttärit saavat minunkin mielikuvitusnystyrät käymään melkoisia kierroksia. Apua! Millä tyydytät pienen ihmisen halun kaikkeen ihanaan syömiseen?....
VastaaPoistaNo, siis huomenna on pakko siivoilla ja suunnitella tulevaa mutta sitten iltapäivästä on kummitytön synttärit.
Isäntä on kokki, joten saa nähdä mitä tuleman pitää.
Anyway, melkein "aamupalaksi" (koska siis oletan, että herään sohvalta lastenohjelmien jälkeen lähellä klo kymppiä) on tiedossa siis lasagnea. No, saattaapa se mennä hyvinkin sinne lounaan tienoille :).
No siellähän riittää tohinaa. Minulle koko itsenäisyyspäivä tuli melkein yllätyksenä, kun ei kerta kaikkiaan tunnu vielä ollenkaan joulukuulta. Ylimääräinen ja yllättäen tullut vapaapäivä keskellä viikkoa ei kyllä haittaa ollenkaan. Huomenna sitä sitten tosin herätessään luulee, että on maanantai...
VastaaPoistaPakkohan se oli koettaa tätä lasagnea näin vuoden lopuksi. Lasagnesta tuli niin hyvää että parempaa ei ole tullut vielä syötyä missään, siis aivan taivaallista. Mulla jäi nuo pastakerrokset kolmeen, mutta eipä tuo tuntunut yhtään haittaavan. Uunivuoka oli niin iso, että kastikkeet olis loppuneet kesken viidellä kerroksella.
VastaaPoistaTällänen tuli: http://jarru.net/?p=161
Kiitokset pastanjauhajille hyvistä ohjeista ja hyvää Uutta Vuotta!
Hyvää uutta vuotta myös sinne, ja kiitoksia ahkerasta kommentoinnista! Jatketaan ensi vuonna samaan tahtiin!
VastaaPoistaTuli vähän näperreltyä teidän reseptin inspiroimana. Nam nam!
VastaaPoistaNo huh huh, tää oli parasta lasagnea ikinä!! Kaikki maut vaan oli niin tasapainossa. Olen
VastaaPoistausein sellainen ohjeiden säätäjä,
mutta nyt päätin tehdä juuri niin
kuin ohje oli. Tuorepastalevyjen
löytäminen ei ollut H:gissäkään
ihan iisiä, mutta löytyi vihdoin
eräästä kolmen koon marketista ;)
Haluaisin tarjota tätä juhlissa ja ajattelin pakastaa sen etukäteen. Olisiko parempi tehdä kastikkeet ja pakastaa ne ja koota ja paistaa juhlapäivänä vai paistaa ja pakastaa koko homma?
VastaaPoistaEn itse ole tätä nimenomaista lasagnea pakastanut (enkä ole pakastamisen asiantuntija muutenkaan), mutta yleensä lasagnet kestävät pakastusta mielestäni varsin hyvin. Eli itse ehkä laatisin koko homman valmiiksi ja pakastaisin sitten koko paketin.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta. Odottaa parhaillaan uuniin menoa. Vieraat tulevat reilun tunnin kuluttua. Punaviiniä minulla ei tosin ollut, mutta tuskin kamalasti haittaa. =)
VastaaPoistaMyy
Reseptin on pakko olla "Hyvän maun rajoilla" opuksesta.. :D
VastaaPoistaOhje on varmasti taivaallinen, joten ajattelin tänään, vapaapäivänä, hemmotella perhettämme tällä herkulla.
VastaaPoistaNyt vaan mietin, kuinka olennaiset osat ovat punaviini (en jaksaisi lähteä Alkoon asti, kun ei kovin lähellä sijaitse) ja selleri? Muuten kaikki ainekset ovatkin saatavilla. :)
Syksyisin terv., Nenna
Varmasti onnistuu ilman noitakin, kunhan vaan keittelee tomaattikastikkeesta muulla keinoin omaan makuunsa tarpeeksi makoisan (itse tosin laitan punaviiniä aina sen verran reilusti, että se maistuu lopputuloksessakin;).
VastaaPoistaSuuret kiitokset nopeasta vastauksesta!
VastaaPoistaTehdään nyt sitten ilman ja seuraavan kerran muistan ostaa ennakkoon sen punaviininkin, oishan sitä nimittäin mukava nautiskella sitten ruoankin kera. :)
t. Nenna
Nyt on lasagnea syöty ja täytyy sanoa, että olikin superherkullista...annoin bolognese-kastikkeen hautua oikeen kunnolla pitkän aikaa ja nolokseni myönnän, etten ole koskaan aiemmin nuollut lautasta! :D
VastaaPoistaKiitos mahtavasta ohjeesta!
No nyt alkoi sitten tehdä itselläkin mieli pitkään hauduteltua tomaattikastiketta. :)
VastaaPoistaMukavaa, että maistui! Itse sain blogistasi inspiraation karjalanpaistiin, jota en ole koskaan tainnut tehdäkään.
Olipa buenoa lasagnaa! Poikakaverini nuoli myös lautasen!
VastaaPoistaItse tein äsken tämän lasagnen ja täytyy sanoa että, bolognese -kastiketta keittäessä tuoksu oli taivaallinen... Lasagne on otettu uunista mutta, vielä en ole maistanut. Pitää odotella ensin että, tyttöystävä saapuu...
VastaaPoistaOi valtavuus kuinka hyvää lasagnesta tulikaan! Parasta tässä oli oreganon loistaminen poissaolollaan, mikä välillä tuntuu olevan italiaan vivahtavienkaan ruokien ainainen klisee. Itse ehkä jätän mozzarellaviipaleet pois seuraavalla kerralla, tosin jos tätä tulee useamminkin tehtyä voi ne variaation vuoksi palauttaakin...
VastaaPoistaKiitokset siis vielä reseptistä!
Kiitokset, loistosafkaa tuli!
VastaaPoistaJep, tuon on sama resepti kun "Hyvän maun rajoilla" kirjasta, jonka on kirjoittanut Antti Vahtera ja edesmennyt Visa Nurmi.
VastaaPoistaSuosittelen ostamaan kyseisen kirjan, on niin mahtavia reseptejä pullollaan
Vanha postaus, jonka löysin sattumalta tänään!
VastaaPoistaHalusin vain sanoa, että oikein hyvää lasagnea tuli. Olen juuri syönyt parasta lasagnea ikinä!
Kiitos!
uskomattoman hyvä resepti! tämä päätyy ehdottomasti reseptivihkooni, ja sinnehän päätyvät vain parhaat. ; ) kiitos!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHyvältä näyttää teidänkin Bolognese. Mutta kun tulin tehneeksi Ruoka-Gorian (numero 67, 2/2010) ohjeen mukaisen Bolognesen, ja vasta seuraavana päivänä sain päähäni, että lopusta tehdään lasagne.
VastaaPoistaSiinä kasvis-liha -mössö ensin haudutetaan maidossa, ja sitten sitä pidetään uunissa matalala lämmöllä 6 tuntia.
Ehdottomasti parasta lasagnea, jota olen onnistunut tekemään :) Vieraiden ruoka-allergioiden pelosta jätin sellerin pois, mutta maku ei tuntunut siitä kärsivän. Huippuhyvää, jos ei jopa parempaa, myös seuraavana päivänä. Kiitos tästä!
VastaaPoistaOdotin lukemieni kommenttien perusteella tekeväni oikeasti ihan mieletöntä lasagnea. Toisin kävi. Mutta punaviini ja parmesaani jäivät paistoksesta uupumaan, joten oliko niillä sitten niin suuri merkitys lasagnen onnistumisessa? Kiitos jos joku viitsisi valistaa minua, koska olisi kiva oikeasti oppia tekemään sitä mieletöntä lasagnea. :)
VastaaPoistaTässä surffailin just etsiessäni lasagnereseptiä ja törmäsin tähän sanasta sanaan samaan reseptiin Ilta-Sanomien sivuilla. :D
VastaaPoistaSitäpaitsi viisi kerrosta noilla raaka-ainemäärillä kuulostaa siltä että ei onnaa.
Anonyymi, joo - tuo on siis alun perin Ruokala.net:n ohje; IS näyttää sen nyt ostaneen tai ryhtyneen pääsponsoriksi. Kerroksia kannattaa lasagnea rakentaessa tehdä niin monta kuin kastikkeita riittää. Lopullinen kerrosten määrä riippuu paljolti myös vuoan koosta.
VastaaPoistaMaailman paras lasagneresepti!!
VastaaPoistat. Mary
Hei! Ihan super hyvä resepti! Lasagnestani tuli taivaallisen suussasulavaa!!!!! Kiitos :-))
VastaaPoistaOikein hyvä resepti! Käytin mozzarellan sijaan parmesaania ja näinkin oli erinomaista :)
VastaaPoistaVoi luoja Pastikset! Pelastitte mun pääsiäisen kun löysin tämän omaa mielipuoltani mukaelevan lasagen resptin (paperit taas hukassa..) Huomenna meillä sipulit huuruaa - Resurssista viis!
VastaaPoistaEi vaan, on mulla lupa hönkiä kamuille tässä kohtaa.
t. aina vaan niin ilona
Hienoa, että jotkut asiat maailmassa pysyvät ennallaan. Resurssit ja sipulit. :D
VastaaPoistaVoiko reseptissä olevaa punaviinia korvata punaviinietikalla?
VastaaPoistaKiitos tästä ohjeesta! Todella parasta lasagnea ikinä!! Teen jo kolmatta kertaa ja viimeksi lisäsin valkokastikkeeseen sinihomejuustoa. Hyvin toimii sekin.
VastaaPoista