Sivut

tiistaina, tammikuuta 01, 2008

Alkuvuoden raikkaat juomat

Näin uuden vuoden kynnyksellä monet tekevät lupauksia, joita eivät kuitenkaan tule pitämään ja ihan tolkun ihmisetkin heittäytyvät tipattomien tammikuiden kaltaisten ääriliikkeiden vietäviksi. Pastanjauhajat pitävät hyvän ruoan ja viinin yhdistelmästä aivan liikaa lähteäkseen mukaan tällaiseen mustavalkoiseen hyvä-paha -arvoasetelmaan. Tuoreista hedelmistä puristetut mehut ja muut raikkaat juomat (vettä unohtamatta!) ovat kuitenkin mainio tapa imeä itseensä vitamiineja ja varastoitunutta auringon energiaa varsinkin näin talven pimeydessä.

Jouluaattona kuusen alta löytyi pakettiin käärittynä Eva Solon mainio jääkaappikarahvi, jolla oli vieläpä yllään hupainen neopreenitakki. Paitsi on hupainen, takki estää sisältöä lämpenemästä liian nopeasti, kun kaadin nostetaan viileästä tarjolle pöytään.

Karahvin mukana tulleen ohjevihkosen inspiroimana innostuin kokeilemaan jääteen valmistusta ja nautintaa. Pikkuvaivalla saa nimittäin valmistettua oikeinkin maukasta ja raikasta janojuomaa vähistä raaka-aineista. Ymmärrykseni mukaan jäätee on suosittua varsinkin Yhdysvaltojen eteläosissa, jossa sitä on nautittu jo pitkään ja runsaasti niin hellejuomana kuin ruoan kanssakin.

Perinteinen syvän etelän jäätee

1 l vettä
2-3 teepussia tai vastaava määrä irtoteetä
muutama ruokalusikallinen sokeria

Keitä vesi ja hauduta tee. Niin teepussien kuin sokerinkin määrälle ei ole yhtä oikeaa arvoa. Etelävaltioiden sokerihiiret tekevät teestään hyvin makeaa (puolesta desistä ylöspäin litraa kohden), kun taas useissa maissa jäätee tavataan tarjoilla täysin makeuttamattomana. Itse olen päätymässä 2-3 ruokalusikallisen kompromissiratkaisuun litraa kohden. Silloin sokeri leikkaa teen terävimmän karvauden, muuttei vielä tee juomasta ällömakeaa.

Sokerin ja teen määrä ovat jossain määrin sidoksissa keskenään. Mitä vahvempaa teetä valmistat, sitä enemmän tarvitaan sokeria leikkaamaan teen terää. Suurissa määrin nautittavaksi tarkoitetusta janojuomasta voi näin tehdä ohuempaa ja satunnaiseen makusteluun suunnatusta jääteestä maukkaampaa.

Perinteiseen jenkkitapaan jäätee tarjoillaan suurista, jääkuutioilla täytetyistä laseista.

Mehu-, smoothie- ja vitamiinibaarit näyttäisivät juurruttaneen itsensä muualla maailmassa tukevasti vähänkin suurempien kaupunkien palveluvalikoimaan samoin kuin hotelliaamiaisilla tarjotut runsaat valikoimat juuri ennen nauttimista puserrettavia mehuja. Suomessakin vastaavaa näkee jo joissakin majoituslaitoksissa ja suuntauksen voisi kuvitella vähitellen yleistyvän täälläkin. Toki kahvin ja keskioluen harvinaisen tukeva asema suomalaisten seurustelujuomina voi tällaista kehitystä jossain määrin pidätellä.

Alkoholittomat, cocktailien tapaan valmistetut ja koristellut muka-cocktailit eli mocktailit kuuluvat olevan kovasti suosittuja ainakin Kaliforniassa. Niiden avulla terveystietoiset voivat esiintyä kokkareissa katu-uskottavasti nauttimatta kuitenkaan ylettömästi viinaa.

Täällä Perämeren rannalla ei onneksi ainakaan vielä ole tarvetta moiseen pinnallisuuteen - eikä toisaalta cocktail-tilaisuuksiakaan ole vaivaksi asti. Mikään ei kuitenkaan estä nauttimasta Kalifornian oppien mukaisia maukkaita ja mukavannäköisiä hedelmäjuomia täälläkin, oman kodin suojissa, ilman väkinäistä sosiaalisuutta ja salamavaloja.

Oheisen reseptin ananas-banaanijuoma on raikas ja maultaan hyvin mieto. Täytyy tunnustaa, että piruuttani kokeilin sitä vielä rommitilkalla ryyditettynä - ja kyllä, rommin ja hedelmien liitto toimi jälleen erinomaisesti. Täällä pohjoisessa kun mikään ei estä meitä ryydittämästä juomiamme niin halutessamme!

Ananas-banaani -mocktail (1 annos)

1,2 dl soodavettä tai vissyä
puolikas banaani
1,2 dl tuoretta ananasta (tai ananaksen lehtiä)
muutama lehti tuoretta minttua
muutama jääkuutio
ripaus muskottia

Aja kaikki ainekset tehosekoittimessa sekaisin ja tarjoile välittömästi cocktail-lasista pillin kera. Halutessasi voit koristella annoksen vielä appelsiinirenkaalla tai tehdä lasiin sokerireunuksen (kostuta lasin reuna mehulla ja dippaa sokeriin).

12 kommenttia:

  1. Juu ei, nuo kaikenmaailman katteettomat lupauskerhot ja muut itsensä kiusaamiset ei kyllä sovi meikäläisellekään. Kuka sitä nyt jättäisi hyvät viinit juomatta tammikuussa? Enemmän taitaa olla merkitystä sillä, mitä tekee sitten helmi-joulukuun ajan. ;)

    Kohtuus koko vuoden on minun hommani.

    VastaaPoista
  2. Kohtuus tosiaan kaikessa. Näin juhlakauden & kinkkukuurin päätyttyä kaipaa näköjään vaan vastapainoksi vähän virkistäviä vitamiineja, mistä syystä ajatukset ryhtyivät automaattisesti askartelemaan mehujuomien parissa. Ja noista mocktaileista sun muista tuli mieleen, että mikseipä alkoholittomiakin juomia voisi laittaa tarjolle johonkin kivaan lasiin, kun viinikin katetaan aina niin nätisti. Muutenkin tuohon holittomaan puoleen voisi panostaa pikkuisen enemmän, kun illanvietoissa on aina mukana kuitenkin jokunen semmoinenkin, joka ei viiniä syystä tai toisesta välitä juoda. Hmmm, tässähän on aineksia uuteen aluevaltaukseen. ;)

    VastaaPoista
  3. Tuo teidän mocktail on kyllä niin herkullisen näköinen, että saattaisi tulla valinnan vaikeus... Mutta totta, usein on porukassa joku, jolle ei alkoholi sovi niin miksei panostaisi non-alkojuomienkin herkulliseen tarjoiluun. Siinähän olisi aihetta teemajuhliksi: mehukestit, terästeellä tai ilman.

    VastaaPoista
  4. Minäkin olin tuosta ananasjuomasta kovinkin tohkeissani, vaikka kieltämättä siemaus Pippurimyllyn rommiversiostakin maistui aika makoisalta. Rommi vaan toimii noissa vähän eksoottisemmissa hedelmäjuomissa niin harmillisen hyvin! :)

    Mutta tuommoinen teemaparty on mainio idea! Täytyy myöntää, että itse unohdan monesti hommatakaan kekkereihin mitään ei-holillista juomaa tarjolle. Nimimerkillä saahan sitä halutessaan vettä hanasta (ääks!). Vettäkin voisi sentään vaikka viilentää vähän aikaa jääkaapissa ja maustaa situunalla, mintulla tai muilla yrteillä.

    VastaaPoista
  5. Ananaksen lehtiä - aikuisten oikeestiko? Voipiko niitä syödä (tai tässä tapauksessa juoda)?

    Utelee nimim. "Etelän epäilijä"

    VastaaPoista
  6. En ehkä lähtisi itse syömään tai etenkään juomaan - ainakaan jos lehdillä tarkoitetaan sitä ananaan kovaa kantaosaa. :) :) Ananas-ohjeen alkuperä löytyy täältä (samoilla sivuilla taisi olla myös muita vastaavia juomaohjeita).

    VastaaPoista
  7. Nooh...eiköhän täällä yleensä talvisin niin kylmässä Suomen ilmastossa ole suorastaan suotavaa hiukan terästää että pysytään lämpiminä...Itte tykkään vesimeloni+rommi+jäämurska+Sprite -yhdistelmästä, oli pakkasta tai ei ;) Hyvää alkanutta vuotta, teidän blogia on ilo seurata!

    VastaaPoista
  8. Anonyymi2/1/08 09:40

    Viime kesänä kävin helsinkiläisessä tee kaupassa, ja siellä neuvottiin tekemään loistavaa janojuomaa vihreästä teestä mikä oli maustettu sitruunan kuorilla: huoneenlämpöiseen veteen lisätään tätä teetä, yöksi jääkaappiin, aamulla siivilöidään. Lisäksi puserretaan sitruunaa tai limeä joukkoon (hyvää ilmankin). Mikä parasta, juoma on todella hyvää ihan ilman sokeria. Ja tätä teetä ei siis keitetä yhtään. Varsin maukasta!

    VastaaPoista
  9. Kas, otetaanpa heti kokeiluun tuo vihreä tee -juoma. Sopivasti onkin sitruunaa kaapissa ja vihreää teetä hyllyllä.

    VastaaPoista
  10. Yksi klassikkojuoma on muuten alkoholittomanakin versiona aikamoisen hyvää, Bloody Marystä johdettu Virgin Mary.

    VastaaPoista
  11. Juu, kaikki hedelmäiset juomat ovat kyllä ihania ja näppärä tapa lisätä päivän vitamiiniannosta. Teen usein hedelmistä ja mehusta/jogurtista näpsäkän välipalan, NAM! Sinne uppoavat yhtä hyvin pakasteet kuin tuoreetkin hedelmät ja marjat. Pakasteiden plussa puoli on, niiden juomaa viilentävä vaikutus :).

    Jääteetäkin teen toisinaan, mutta en kyllä koskaan pelkästä teestä, vaan lisään sinnekin usein lorauksen tuoremehua tai appelsiinin ja sitruunan kuorta makua antamaan, koska muuten ne maistuvat mielestäni vähän laimakoilta. Twinings on mielestäni ehkä yksi parhaista merkeistä niin kuumana kuin kylmänäkin juotavaksi. Eniten olen ehkä käyttänyt passion fruit,orange & mangoa. Maustaa hyvin ja sekaan sopii mainiosti appelsiini tai sekahedelmämehu. Nythän tee on tosin muodikasta, joten varmasti löytyisi paljon muitakin hyviä laatumerkkejä. Täällä Jyväskylässä ei vain ole ainakaan sattunut silmään mitään pientä kahvi- tai teepuotia. Täytyy myöntää, että olen tällä hetkellä aika innostunut teestä. Aiokomuksissa on kokeilla ainakin Lettupannussakin testattua tee-sitruunamysliä ja eräs muukin aika mielenkiintoinen idea on mielen päällä.

    VastaaPoista
  12. Toivottavasti teekokeiluihisi pääsee kurkistamaan jossain vaiheessa myös Tuulentuvassa (jossa näyttääkin olevan uusia päivityksiä, jepajee!). :)

    VastaaPoista