Kauralastut (18-20 kpl)
50 g margariinia tai voita
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 muna
Sulata voi/margariini kattilassa ja anna jäähtyä hetken aikaa. Lisää joukkoon muut aineet puuhaarukalla sekoitellen. Nosta taikinasta pellille leivinpaperin päälle pieniä nokareita. Jätä nokareiden ympärille reilusti tilaa (n. 10 cm), koska lastut leviävät pellillä lämmetessään. Paista 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia.
Sivut
▼
torstaina, maaliskuuta 29, 2007
Rapeat ja nopeat kauralastut
Sisälläni asuu ilmeisesti tätä nykyä jo jonkin sortin osa-aikainen kodinhengetär, koska tekaisin yhtenä päivänä kahvittelemaan saapuneille yllätysvieraille näitä harvinaisen helppotekoisia kauralastuja. Nämä keksit olivat lapsena suosikkejani, mutta nykymakuuni näköjään jo vähän turhan muikeita:
Itse olen tuossa reseptissä vähentänyt sokerin 0,5 dl:aan ja laittanut tilalle vähän vanilliinisokeria. Jos lisää kaakaota (maustamatonta) saa suklaakeksejä. Rusinatkin sopivat.
VastaaPoistaHei! Itse ajattelin kokeilla Myllynparhaan sivuilla ollutta rasvatonta kaurakeksireseptiä. Sokeriankin voisi kaiketi hiukan vähentää. Jospa siitä saisi vähän terveellisemmän herkun kahvipöytään :).
VastaaPoistaSaa vaivata -leipomiskirjassa on hauska ohje, jossa kauralastuja hieman sovelletaan; resepti on ihan sama, mutta monen keksin sijasta tehdään kaksi suuren suurta lastua, jotka sitten toimivat jäätelökakun pohjana ja päällisenä. Olen aikonut kokeilla pitkän aikaa, postauksesi lisäsi hinkua! :-P
VastaaPoistaSokeria kannattaa tosissaan vähentää, kun se tuntui suotta peittävän kauran makua alleen. Hauska tuo Ylimuulin mainitsema jätskikakkuidea!
VastaaPoistaAh, nämä ovat niiiin hyviä! Niistä tulee niin ihana ja kodikas tuoksu koko asuntoon ja ne maistuvat niin hyviltä, ettei huomaakaan, kun pian on syönyt liian monta! :)
VastaaPoistaPikkuleipien paistamisessa on kyllä oma tunnelmansa. Oli jännä huomata, että vanhassa reseptivihkossani oli useampiakin keksiohjeita, vaikkei mitään niistä ole tullut leivottua ikiaikoihin. Olin jo kokonaan unohtanut kaikki vanhat tuttavuudet, hannatädit, ässäkeksit, haarukkaleivät, kookossormet ja muut vastaavat.
VastaaPoistaJep, niinhän se on että pienempänä makeanhammasta kolotti huomattavan paljon enemmän verratuna nykyiseen makuun. Suolainen pala menee nykyään nopeammin kaupaksi. Aikuiseen makuun juu.
VastaaPoistaTämä ohje on kyllä ihan perusettiä. Itse tykkään soveltaa ohjetta, joka löytyy MyllynParas -sivuilta ja sisältää myös kookoshiutaleita ja rusinoita, joista tykkään hulluna. Ja kun käytän leivontaan oikeaa voita eikä margariinia, niin johan keksit katoaa nopeasti...
MyllynParhaan sivuilta näytti löytyvän aika paljon pikkuleipien ja keksien ohjeita. Kaurakeksejäkin aika lailla joka lähtöön.
VastaaPoistaOlen pitkään etsiskellyt ohjetta joka oli muinoin Mildan reseptivihossa ja tämä on samantyyppinen, siinä lastut taivutettiin kaulimen tms päällä ja täytettiin kermavaahdolla ja marjoilla...
VastaaPoista- Nykyään kevytrasvaisena aikana voisi varmaan käyttää vaahtoutuvia juttuja
paistoin näitä eilen muutaman pellillisen ja kyllä näkyi vävyehdokaskin pistelevän poskeensa
Emme ole kokeilleet, mutta teemme juuri. :)
VastaaPoistaHyvä resepti!
VastaaPoistaKoittakaapa korvata ainakin osa sokerista raakaruokosokerilla (tunnetaan myös intiaanisokerina). Se ei ole niin makeaa kuin tavan valkaistu sokeri. Antaa pehmeän vivahteikkaan maun, sekä ehkä hiukan rusehtavaa väriä!
Oli todella maukkaita. Kerrankin itse leivoin ja onnistuin siinä. Kauralastut oli tosin väärä nimi, sillä laitoin liikaa taikinaa niihin.
VastaaPoistahyvii kauralastui tuli (:
VastaaPoistaKaapissa ei ollut kaurahiutaleita, joten käytin täysjyväruishiutaleita ja spelttijauhoa. Hyviä tuli näistäkin.
VastaaPoistaTäällähän on paljon hyviä vinkkejä, kiitos kaikille! Etenkin nuo ruis-spelttilastut jäivät kutkuttamaan mieltä.
VastaaPoistaKäytin rasvana rypsiöljyä ja oikein hyviä olivat nekin.
VastaaPoistaTein aluksi tällä ohjeella normaalisti muuttamatta ohjetta mitenkään. Ensinnäkin sokerin maku kumosi kauran maun, mikä kyseenalaistaa kauralastujen nimen. Pikemminkin sokerilastut. Niinkuin Memmu sanoi vähentäneensä sokeria 0,5 desilitraan minä tein myös niin. Ohje on TOODELLA hyvä kunhan sokerin määrää vähentää. Kauran maku pääsi hyvin läpi sokerin. Oikein maukkaita tuli :)
VastaaPoistaItse olen testannut (jostakin olen tämänkin lukenut..) että heti uunista otettuani nuo kauralastut painan ne kupin muotoiseksi jonkin lasin päällä eli kun ne ovat vielä pehmeitä :) Sittenhän niitä voi käyttää astioina jollekkin makealle ruoalle, joten esim. vieraille on mukava sanoa että astian siis voi syödä. Siis ihan kuin jäätelötuutin vohveli.
VastaaPoistaMinulla ei ollut kaurahiutaleita kaapissa, niin tein myslilastuja ja voin sanoa, että oli monta kertaa herkullisempia kuin perinteiset kauralastut.
VastaaPoistaAivan ihania ja kolmevuotiaskin saa auttaa kun on helppo ohje ilman vatkaimia ja liian tarkkoja mittaamisia.
VastaaPoistaoli hyvii
VastaaPoistaToden totta, hiukan vähempi sokeri on näissä parempi, toisella kerralla laitoin kookohiutaleita sekaan, ja tulipa niistäkin oikein maukkaita!
VastaaPoista...ja vielä pikkasen vaihtelua lorauksella amarettoa taikinan sekaan :) Tais olla Kotilieden sivuilla vinkki alunperin.
VastaaPoistaItse vähennän sokerin määrää ja lisään joukkoon hasselpähkinärouhetta ja suklaanpaloja NAM :D
VastaaPoistaHyvin toimii myös, että korvaa puolet kaurahiutaleista kookoshiutaleilla/mantelirouheella ja lorauttaa vähän kookos- tai mantelisiirappia sekaan. :) Ja puolittaa siis sokerin määrän.
VastaaPoistaJoo, nuo kauralastut on ihan hyviä, mutta ei kyllä niitä ole tullut ihan pariakymppiä. :) Kauralastut ovat hyviä...
VastaaPoistaTehkääpä myös teeleipiä, ne ovat myös hyviä, sain niitä neljä kpl...
VastaaPoistaKoitan tuota reseptiä kauralastuista hieman muunneltuna: sokeri on puoliksi steviaa ja puoliksi intiaanisokeria ja koska viime leivoskeluissa pudotin leivinjauheet lattialle, korvasin sen soodalla...Ans kattoo mitä tulee! Ainakaan ne eivät ole hiukkaakaan vielä levinneet vaan samanmoisia kikkareita kuin uuniin laittaessani, iiks!
VastaaPoista