Sivut

perjantaina, helmikuuta 09, 2007

Kalaseljanka

Aina sitä oppii uutta näistä sapuska-asioista. Luulin aiemmin, että seljanka tarkoittaa venäläistä kalakeittoa, mutta se onkin ilmeisesti ihan vaan maalaiskeittoa, jonka voi tehdä joko lihasta tai kalasta. Lisäksi luulin, että seljankaan tulee aina etikkaa, mutta siinäkin meni metsään. Muutaman ohjeen vilkaistuani etikkaa taidettiin laittaa ainoastaan (ihan ymmärrettävistä syistä) tähän Rajamäen ohjeeseen.

Oman ohjeeni otin Pagisijalta, ja onpa tätä reseptiä testattu Sorsanpaistajankin keittiössä. (Miten voi olla muuten mahdollista, että Sorsanpaistajan versio tästä näyttää paljon punaisemmalta kuin omani? Voiko olla mahdollista, että olisin laittanut omaan keittooni liian vähän tomaattisosetta?)
Kalaseljanka

300-600 g kalafileitä
1 l kalalientä (2 kalaliemikuutiota/1 rkl kalafondia)
2 laakerinlehteä
1 rkl maustepippureita
3 rkl tomaattisosetta
2 porkkanaa
(palsternakkaa)
3-4 perunaa
2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 maustekurkkua
10 oliivia
2 rkl kapriksia
tilliä, timjamia tms.
(ranskankermaa tai smetanaa)

Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilan pohjalla öljytilkassa. Lisää mukaan viipaloidut juurekset perunoita lukuun ottamatta ja pyörittele vielä hetki. Lisää kalaliemi tai vesi ja liemikuutiot sekä mausteet. Keitä kotvanen, lisää sitten perunat ja paloiteltu kala. Kun keitto alkaa olla kypsää, heitä sekaan maustekurkkukuutiot, viipaloidut oliivit, kaprikset ja yrttimausteet. Tarkista maku ja hienosäädä tarpeen mukaan.

Ei niin helppoa ohjetta, etteikö siihen saisi hieman sähellysosiotakin mukaan. Talviporkkanat olivat niin tiukkaa tavaraa, että ne eivät meinanneet kypsyä sitten niin millään. Kala ehti muhentua vähän turhan paljon, samoin tilli ynnä maustekurkkukuutiot, kun jouduin jatkamaan keittoaikaa muutamilla minuuteilla. Mutta hyvin tämä maistui joka tapauksessa; oliivit, kurkut ja kaprikset olivat kiva lisä kalakeitossa.

Näin keskitalven kunniaksi (ja suolakurkkuhampaan kolottaessa) tekisi mieli kokkailla jonain viikonloppuna stroganoffia. Olen tainnut tehdä sitä tähän asti aina vanhalla yläasteen kotitalouskirjan ohjeella. Mahtaisikohan missään olla yhtään autenttisempia ohjeita saatavilla?

16 kommenttia:

  1. Anonyymi9/2/07 11:41

    En nyt enää muista oman toteutukseni yksityiskohtia, mutta minulla on kyllä tapana lätkäistä koko purkki tomaattipyreetä riippumatta ohjeessa annetusta määrästä. Olin kyllä siinä luulossa, että teillä on tapana pistää kaksi purkkia... :P

    VastaaPoista
  2. Minä yritin nyt KERRANKIN pysytellä annetussa ohjeistuksessa (laitoin vain ihan pikkiriikkisen ylimääräistä), kun yritin saada nimenomaan niitä etikkaisia makuja esille.

    Mutta kyllä tuo sinun versiosi näin jälkeenpäin tarkasteltuna näyttää arvatenkin minun silmiini paljon makoisammalta...

    VastaaPoista
  3. Looks wonderful!
    I was surprised to find out that seljanka can be made of fish, as here in Estonia you get meat soup (see here: http://nami-nami.blogspot.com/2006/12/canteen-classics-solyanka-estonian.html ) when you ask for just 'seljanka' :)

    VastaaPoista
  4. Oi, kuinka hyvältä (ja ihanan tomaattiselta) näyttää tuo Pillen makkaraseljanka! Pitääpä tehdä sitäkin lähiaikoina.

    Raholan syötävissä sanoissa on lisää juttua aiheesta seljanka / soljanka.

    VastaaPoista
  5. Blogitin joskus muinoin soljankan, jonka komilainen tyttö minulle ohjeisti. Se ei ollut oikeastaan keitto, vaan enemmänkin kalapannu.

    Soljanka moskovskaja (6 hengelle)

    700 g hapankaalia
    5 rkl voita
    1½ pilkottua sipulia
    3 hapanta omenaa
    ¾ rkl vehnäjauhoja
    800 g vaalean kalan fileitä (meillä oli kuhaa)
    2 suolakurkkua
    tilliä
    pippuria
    suolaa
    korppujauhoja

    Ja koristeeksi vielä sitruunaviipaleita, oliiveja ja marinoituja sieniä

    Huuhtele hapankaali ensin huolellisesti, nauti sen aromeista ja pyörry. Puristele kaali erittäin kuivaksi. Kuullota sipuli voissa ja lisää hapankaali. Sekoittele ja hauduta pehmeäksi. Lisää lopuksi paloitellut omenat ja sitten vehnäjauhot. Leikka kala paloiksi, älä kuitenkaan kovin pieniksi, koska vaalea kala menee aivan silpuksi joka tapauksessa kun sitä pannulla pyörittelee. Eli seuraavaksi paista kalapaloja voissa. Siirrä puolet kaaliseoksesta voideltuun uunivuokaan ja laita kalapalat kaalien päälle. Ripottele pinnalle pippuria, lisää kuutioidut suolakurkut ja hakattu tilli. Laita päälle uusi kaalikerros, minkä päälle ripottele korppujauhot. Ruskista paistos n. 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Välillä saattaa näyttää, että haudutuksen aikana pitäisi lisätä nestettä. No lisää ihmeessä vettä, jos siltä tuntuu. Vodkaa saa juoda vasurilla kokkaamisen aikana. Ja sen jälkeen.

    VastaaPoista
  6. Hapankaalta ja suolakurkkua, I'm in!

    VastaaPoista
  7. Anonyymi9/2/07 21:30

    kanastroganoffia brasilialaiseen tapaan voi käydä kurkistamassa blogissani kohdasta kana. Se on täällä sellanen yleinen, makaroonilaatikko-tyyppinen joka paikan ruoka. Tosin itse tein tolla konjakkiversiolla, se on vähän fiinimpi. Tähän ei kyllä tule suolakurkkua...

    VastaaPoista
  8. En tiedä mikä nyt sitten on autenttinen resepti, mutta minä olen tehnyt stroganoffini tällä Hyvä kokki-keittokirjan reseptillä ja on tullut hyvää. Ainakin mausteet ovat tässä kovin yksinkertaiset ja "vanhanaikaiset", joten lienee alkuperäisen suuntaan:

    STROGANOFF

    400 g naudan paistia
    1 rkl öljyä
    5 dl vettä
    1 hienonnettu sipuli
    1 rkl tomaattipyreetä
    1-2 tl sinappia
    1 tl suolaa
    1/4 tl valkopippuria

    Suurus:
    2 rkl vehnäjauhoja
    1 dl vettä

    Höysteeksi:
    2 rkl smetanaa/kermaa
    1 pieni maustekurkku

    Leikkaa liha poikkisyin pieniksi kuutioiksi/suikaleiksi. Ruskista puolet lihapaloista kuumassa öljyssä. Siirrä lihat kattilaan. Lisää puolet vedestä pannun kautta kattilaan. Paista loput lihat samoin.
    Lisää kattilaan hienonnettu sipuli ja mausteet. Hauduta kunnes lihapalat ovat kypsiä eli 1/2-1h.
    Sekoita jauhot veteen ja lisää seos kastikkeeseen. Hauduta vielä 5-10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen lopuksi smetana/kerma ja maustekurkkukuutiot.

    VastaaPoista
  9. Gringa: Pitääpä käydä kurkkaamassa. Brasiliainen tapa valmistaa ruokaa voisi pudota kyllä aika hyvin meikäläiseen (paitsi tähän aikaan vuodesta harmittaa, kun monet kasvikset ovat Suomessa niin mauttomia verrattuna eteläisen pallonpuoliskon tarjontaan). Tosin oma kokemukseni rajoittuu kerralliseen käyntiin Turun brasilialaisessa Ravintola Bossassa, mutta siitä on hyvä aloittaa. :)

    Aurinkotuuli: Kiitos! Voisinkin tehdä tuota saman tien. (Tai siis en sentään nyt yöllä, mutta jos vaikka viikonloppuna..) Smetana siis ilmeisesti sekoitetaan tässä tapauksessa tuonne muun padan joukkoon eikä siis jätetä pinnalle kellumaan kuten seljankassa?

    VastaaPoista
  10. Laitanpa tähän kuulemani mukaan ainoan oikean Stroganoffin ohjeen ;)
    (tämän antoi ammoin Jope Ruonansuu ja Kokki Hannu(jonka sukunimeä en muista):)

    300 g naudan sisäfilettä
    voita
    1 sipuli silputtuna
    1 rkl vehnäjauhoja
    2 dl lihalientä
    2 dl punaviiniä(merkistä en tiedä)
    1/2 sitruunan mehu
    2 dl smetanata
    2 rkl sinappia(vahvaa)
    valkopippuria

    Kuullota sipulit voissa,lisää jauhot.Paista hetken aikaa, kullanruskeiksi.Kaada joukkoon lihaliemi,punaviini ja sitruunamehu.Sekoita lopuksi joukkoon smetana,sinappi ja pippuri.Anna poreilla hetki.Suikaloi naudanfilee ja paista se pannulla puolikypsäksi.Kaada kastike lihojen päälle,älä anna enään kiehua.Tarjoa perunamuusin ja suolakurkun ja erikseen paistettujen herkkusienien kera!!

    VastaaPoista
  11. Oho, täällä on samanlaiset elkeet kuin mitä itsekin etsiskelen. Se on tuo talvi...

    VastaaPoista
  12. Viime kesänä kävin tyttöystäväni kanssa kotonani Venäjällä. Vein hänet perinteiseen venäläiseen ravintolaan ja siellä tilasin hänelle oikean soljankan.
    Myöhemmin kotona kokeilimme soljankan tekoa yhdistämällä
    Suomi-Venäjä-seuran
    ja
    Russian Craftsin
    reseptit. Täällä tulos (kuvassa ei ole vielä smetanaa lisätty). Hyvää tuli!

    VastaaPoista
  13. Kiitoksia kaikille viesteistä! Taidankin ryhtyä tästä pikkuhiljaa stroganoffin tekoon, liha ja suolakurkut on ostettu. :)

    Tuolla Suomi-Venäjä-seuran sivuilla on kyllä hyviä ohjeita, olen tainnut noista resepteistä itsekin jotain joskus kokkailla.

    VastaaPoista
  14. Kas mikä sattuma, bloggasin juuri kalaseljankan. Ja minäkin olen aina elänyt uskossa, että seljanka on nimenomaan kalakeitto. You live and you learn. Or at least you live. (vapaasti Douglas Adamsia siteeraten)

    VastaaPoista
  15. Ja sinullakin se oli tomaattisemman näköistä kuin minulla! :)

    Nuo venäläiset keitot ovat kyllä hyviä, maistuvat ainakin tämmöiselle hieman etikkaisempien makujen ystävälle.

    VastaaPoista
  16. Aivan ihanaa seljankaa. Laakerinlehdet jäivät, kun ei niitä enää ollut, mutta mitä ei riittävä määrä maustepippuria korvaisi... Kiitokset ohjeesta. Tätä tehdään toistekin.

    VastaaPoista