Onneksi punasipuli on sen verran hauska raaka-aine, että loppujen lopuksi löysin nipun kiinnostavia sipulireseptejä, joista saa runsaasti uusia ideoita vastaisiinkin ruuanlaittotouhuihin. Ensimmäinen ajatukseni oli yhdistää punasipulia rakkaaseen tomaattiini eli tehdä tomaatti-punasipulichutneytä, mutta olen niin harmistunut täkäläisten tomaattien tämänhetkiseen mauttomuuteen, että tuo resepti saa luvan odottaa sadonkorjuuaikaan.
Loppujen lopuksi punasipuli päätyi meillä uuniperunoiden sisuksiin, ja hyvä niin – perunoista tuli sen verran meheviä, että näitä teen kyllä toistamiseenkin. Ja ihan hyvin se punasipulisuuskin tuli tuossa maussa esiin, vaikka se ei noista kuvista juustokuorrutuksen alta välttämättä niin kovin hyvin erotukaan. Ohje on otettu ehkä hieman sovellettuna täältä:
Cheddarilla ja punasipulilla täytetyt uuniperunat
4 isoa perunaa (itse käytin rosamundaa, kun en oikein muista lajikkeista osaa uuniperunoita tehdä)
2 keskikokoista punasipulia hienonnettuna
oliiviöljyä
n. 120 g voimakkaanmakuista cheddaria raastettuna (muukin voimakas juusto käy, mutta cheddar on meikäläisen mieleen)
voita, suolaa, pippuria
(pinjansiemeniä)
Pese perunat, kuivaa ne hyvin ja pistele niihin muutamia reikiä haarukalla. Paista uunissa 200 asteessa tunnin ajan, niin että perunat ovat sopivasti kypsiä. Kuullota sillä välin hienonnettuja punasipuleita pannulla (alkuperäisen ohjeen mukaan voissa, itse arvatenkin oliiviöljyssä), älä ruskista.
Kun perunat ovat kypsyneet, halkaise ne pitkittäin kahtia siten, että saat kaksi omin voimin pystyssä seisovaa perunanpuolikasta. Raaputa perunoiden sisus kulhoon (varo, ettei kuori repeile), ja yhdistä siihen kuullotetut punasipulit, jonkinlainen nokare voita sekä maun mukaan suolaa ja pippuria. Itse käytin hieman survinta, niin pääsin sopivan muussattuun lopputulokseen.
Asettele perunankuoret takaisin pellille ja täytä ne punasipuli-perunatahnalla. Sitten vaan kunkin perunan päälle raastettua cheddaria ja jokusia pinjansiemeniä. Pane perunat uuniin suurin piirtein kymmeneksi minuutiksi (asteita oli omassa uunissani tässä vaiheessa reilu 200), kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin. Tarjoile heti.
Ilmeisesti tämmöisiin kahteen kertaan paistettuihin uuniperunoihin voisi ideoida vaikka minkälaisen täytteen. Nigella Lawson taisi tehdä ohjelmassaan vähän aikaa sitten vastaavia, joihin tuli perunamössön lisäksi ainakin pilkottua mozzarellaa ja ketsuppia. Ei liene hullumpi idea sekään.
Putkautin uuden blogin maailmaan.
VastaaPoistaais
Hienoa, on sitä odoteltukin. :) Mistä osoitteesta se löytyy?
VastaaPoistaPunasipulihaasteeseenkin ehtii vielä osallistua, keskiviikkoon asti aikaa.
Ai se osoite ei tullutkaan näkyviin: kiitosnam.vuodatus.net
VastaaPoistaais
Kiitoksia, hyvältä näyttää. Onnea uudelle blogille!
VastaaPoistaOijoi, noissapa voisi toimia myös vuohenjuusto...
VastaaPoistaSamoin pieneksi pilputtu & pannulla paistettu pekoni. :P Se osiohan tästä jäi nyt kokonaan puuttumaan.
VastaaPoistaHehheh, pekonisilppukommenttisi huomioidaan _ihan_varmasti_ erikoismainintoja jaettaessa :-D
VastaaPoistaUskoisin, että se pikemminkin katsotaan raskauttavaksi asianhaaraksi, jos pekonia olisi voinut käyttää, mutta ei siitä huolimatta käyttänyt. :) Nuo ketsuppiset perunat taitavat olla meikäläisellä seuraavaksi suunnitelmissa, siis sitten kun uuniperunoita seuraavan kerran teen.
VastaaPoistaJulmetun hyvän kuuloista. Muistaakseni vihanneslootassa on muutama rosamunda ...
VastaaPoistaJenkeissä muistan syöneeni saman tyylisiä perunoita Kiitospäivän aterialla; double baked potatoes. Ne oli hyviä joten nämä ehdottomasti otan kokeiluun!!
VastaaPoistaItse en ole ennättänyt tehdä punasipuli-postausta...täytyy yrittää tällä viikolla :)
Mmmm. Me ollaan noita tehty kevätsipuli-pekoni-sinihomejuustosekoituksella. Nannaa ja retroa, jee!
VastaaPoistaNoissa oli kyllä hyvä ja mehevä, mutta samalla kertaa tutun uuniperunan oloinen ote. Ja pekoni sopisi ihan varmasti mukaan! Oliko jenkeillä jotain tiettyjä täytteitä tahi mausteita double baked -potuissaan? Jenkeillä kun on perinteisesti raaka-aineissa ja maussa säästelemätön asenne.
VastaaPoistaJos en väärin muista niin sisus koverrettiin ulos, siitä tehtiin muusi, takaisin kuoreen ja cheddarkuorrute päälle.
VastaaPoistaJa paljon juustoa :)
Kiitoksia kaikille vinkeistä, hauska saada vanhaan tuttuun uuniperunaan kokonaan uusia ulottuvuuksia. Sinihomejuustokin kuulostaa sipulin ja pekonin kaverina varsin makoisalta.
VastaaPoistaHeippa!
VastaaPoistaOlitte oikeassa pekonin suhteen, passasi ihan pirun hyvin noihin pottuihin. Tein näitä pihvin lisukkeeksi ja korvasin voin noin 0,5dl ranskankermaa. Ja juustoraasteeksi laitoin Polaria, joka kyllä sopi kanssa ihan hyvin. Näitä tehdään tosiaan uudestaan :)
Ai, kun kuulostaakin hyvältä yhdistelmältä tuo pekoni-ranskankermaviritys. Varmasti ihanan muhevaa. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne Kuopioon!
VastaaPoistaPekonia, ranskankermaa ja vuohenjuustoa (vielä kun sais ruohosipulia), joo näitä mä teen ehottomasti heti. Perunoita meidänkin lähikaupasta sentään löytyy!
VastaaPoista