lauantaina, toukokuuta 13, 2017

Viismaustettu porsaan sisäfile grillissäJauhantablogin grillikevät jatkuu! En ole vielä aivan varma, mitä grilliin tänään ennen euroviisuvalvojaisia päätyy, mutta tässä testiin päätynyt ohje parin viikon takaa.

Tämäkin ohje oli Jamie Purviancen käsialaa, tällä kertaa kirjasta nimeltä Weber's Charcoal Grilling: The Art of Cooking with Live Fire. Lihan kanssa tarjoiltu kookoksinen kastike oli omaan makuuni oikein herkullista, mutta ehkä sitä voisi tarjoilla vastedes hiukan yksinkertaisemmin valmistetun lihan/kalan/kasviksen kanssa:

Viismaustettu porsaan sisäfile grillissä

1,2 dl koshersuolaa (tai tavallista suolaa hiukan vähemmän eli reilu desi)
0,6 dl ruskeaa sokeria
2 valkosipulinkynttä, pilkottuna
2 porsaan sisäfilettä (hiukan trimmattuna)

Kastike:
1 rkl kasvisöljyä
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl hienonnettua valkosipulia
1/2 tl red curry -tahnaa
tölkillinen kookosmaitoa
1 rkl tuoretta limenmehua
1 tl ruskeaa sokeria
1/2 tl jauhettua kurkumaa
1/4 tl koshersuolaa (tavallista hiukan vähemmän)
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa tai minttua

Rub:
1 rkl kiinalaista viismaustetta (five-spice powder)
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/4 tl koshersuolaa (tavallista jälleen hiukan vähemmän)

kasvisöljyä

Lihan suolaliemi: Sekoita isossa kulhossa suola, sokeri ja valkosipuli litraan kylmää vettä. Upota liha liemeen ja siirrä kulho jääkaappiin tunnin ajaksi.

Kastike: Lämmitä öljy keskikokoisella kastikepannulla. Lisää tomaattipyre, valkosipuli ja currytahna ja sekoita reippaasti. Lisää minuutin päästä loput kastikeainekset (paitsi basilika/minttu) ja sekoita. Keittele välillä hämmennellen niin pitkään, että seos saavuttaa kastikemaisen koostumuksen, 5-10 minuuttia (minun tapauksessani kesti kyllä vähän pitempäänkin). Lisää basilika viimeisen minuutin aikana.

Rubi lihan pintaan: Yhdistä pienessä kulhossa rub-ainekset. Ota liha jääkaapista, hylkää suolaliemi ja taputtele lihan pinta talouspaperilla kuivaksi. Sivele pintaan öljyä ja mausta joka puolelta rubilla (painele maustetta kiinni lihaan niin, että sitä on tasaisesti joka puolella). Anna lihan lämmetä huoneenlämmössä 20–30 minuuttia ennen grillaamista.

Grillaus: Valmistele grilli epäsuoralle keskilämmölle ja harjaa paistoritilä puhtaaksi. Grillaa lihaa suoralla keskilämmöllä kansi suljettuna, kunnes sisälämpötila kohoaa 66°C:hen (150°F). Tämän pitäisi kestää 15-20 minuuttia, mutta näin kevätkauden viileillä ilmoilla aikaa voi mennä enemmänkin. Käännä lihaa noin viiden minuutin välein, jotta pinnasta tulee tasainen. Anna lihan vetäytyä paistamisen jälkeen vajaan viiden minuutin ajan ja lämmitä sillä aikaa kastike uudelleen. Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoile kastikkeen kanssa.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails