torstaina, elokuuta 30, 2012

Haudutetut paprikat (peperonata)

Paprika on minun kannaltani vähän hankala kasvis. Syön sitä leivän päällä luullakseni enemmän kuin moni muu, mutta tomaatti on makunsa puolesta sen verran ylivoimainen, ettei paprikaisia ruokaohjeita tule kovin usein kokeiltua.

Yksi paprikaruokaohje on kuitenkin viihtynyt jauhantapajalla jo vuosien ajan: italialaiseen tapaan tehtyä paprikalisuketta kokattiin keittiössämme jo tämän vuosituhannen alussa.

Peperonata eli haudutetut paprikat (lähde)

0,8 dl extra virgin -oliiviöljyä
4 paprikaa (punaista, keltaista ja oranssia), kanta ja siemenet poistettuina ja viipaloituina
4 valkosipulinkynttä, ohuina viipaleina
sipuli viipaleina
1,2 dl vettä
suolaa ja mustapippuria myllystä (maun mukaan)
3 rkl punaviinietikkaa

Kuumenna öljy pannulla (keskilämmölle). Lisää paprikat, valkosipuli, sipuli, vesi ja mausta suolalla ja pippurilla. Hauduttele osin peitettynä ja silloin tällöin sekoittaen, kunnes paprikat ovat pehmeitä, noin tunnin ajan. Sekoita etikka ja aseta tarjolle.

Peperonata on erinomainen lisuke lihalle. Tällä kertaa paprikat tekivät seuraa rosmariinin makuisille porsaankyljyksille. Kasvisruokatuulella peperonataa voisi syödä vaikka pastan kaverina.

Pssst. Huomasin tilannetta tarkemmin tutkailtuani, että peperonataan voi oikein hyvin yhdistää myös tomaatteja. Tämähän avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Samaten sipulia voisi suikaloida sekaan reilusti enemmän.

9 Comments:

At 30/8/12 09:23, Blogger Taina said...

Olen paprikan ystävä, mutta nyt olen ihastunut etenkin suippopaprikoihin. Niiden makea maku sopii hyvin uuni- tai paistinpannuruokaan, herkkkua! Väittävät, että jos ei voi normipaprikaa syödä, suippopaprika voi sopia vatsalle hyvinkin.

 
At 30/8/12 09:29, Blogger Rosmariini said...

Suippopaprikat näyttävät kyllä aina ruokakuvissa uskomattoman houkuttelevilta. Pitääpä miettiä niistä jotain sopivaa uuniruokaa.

 
At 30/8/12 10:23, Blogger Virpi said...

Minä taas syön paprikoita, koska korvaan niillä usein tomaatit vaikka salaatissa tai muualla, missä tomskut pitää syödä raakoina (koska kipeä suu ei ole kiva).

Suippopaprikoita voin suositella minäkin! Ovat yllättävän erilaisia normeihin verrattuna.

 
At 30/8/12 10:26, Anonymous Anonyymi said...

Paprikat on ihania. Itse en voisi vastustaa kiusausta tuonkaan reseptin kohdalla lisätä lorausta hunajaa ja ehkä myös timjamia tai muita yrttejä. Myös muutama vuohenjuustokökkäre joukkoon on namia. Jos siis ei ajatella terveysnäkökulmia :) - Saija

 
At 30/8/12 10:51, Blogger Rosmariini said...

Kivaa, paprikan ystävien puheenvuoro! Minulla onkin ollut vähän huono omatunto paprikoiden puolesta, kun ovat joutuneet vuosikaudet olemaan täällä Pastanjauhannassa tomaattien puristuksissa. :)

 
At 3/9/12 10:38, Blogger Tusla said...

Peperonata on porissut meillä viikonloppuna jo kahteen kertaan... Tätä se kotimaistan paprikoiden sesonki teettää! Maistui!

 
At 3/9/12 19:19, Blogger Rosmariini said...

Tomaateilla vai ilman? :) Minä olen imeytynyt tomaattisesonkiin ihan kokonaan mukaan (hmmm, ehkä joku olisi saattanut arvata tuon muutenkin).

 
At 3/9/12 21:09, Blogger Tusla said...

Toinen ilman ja toinen tomaateilla. :)

 
At 5/9/12 00:46, Blogger Rosmariini said...

:)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails