maanantaina, joulukuuta 27, 2010

Jauhantajoulu osa 6: Koukkuselkä suortui

Jauhantapajallamme oli tänä vuonna hyvinkin mieleenpainuva ja mukava joulujuhla. Tässä tapahtumia pääpiirteissään:

-Aatonaattoiltana oli vuorossa tuttuun tapaan kuusen koristelu. Onnistuin siinä säntäillessäni ja kumarrellessani venäyttämään selkäni, mutta onneksi laulukin lupaa, että jouluna kesä tulee talven keskelle ja koukkuselkä suortuu. Jouluaaton aamupäivänä kipu onneksi helpotti eikä jäykkäselkäisyys vaivannut enää joulurauhan julistamisen jälkeen.

-Näimme jouluaattona kaikkia perheenjäseniämme, mikä oli aivan mahtavaa ja jätti meille molemmille mukavan mielen koko loppujouluksi.

-Jouluaaton yltäkylläisen ruokapöydän tähtimurkinaksi kohosi isosiskon tekemä punasipulihilloke, joka sopi erinomaisesti sekä kylmien että kuumien ruokien kaveriksi. Kaikki muukin maistui kyllä vähän liiankin hyvin.

-Lastenpelien äärellä viihtyy hyvin aikuinenkin. Eläinpyramidi rocks.

-Joulupäivän aterialle oli pakko saada karamellisoitua sipulia, joka sopikin jouluruokien kanssa ällistyttävän hyvin yksiin. Viipaloitua sipulia paistetaan hetken aikaa voissa, minkä jälkeen sekaan lorautetaan hunajaa ja balsamicoa. Maustetaan suolalla ja pippurilla sekä annetaan hautua.

-Happamen ja makean yhdistelmää pääsi testaamaan myös vanhassa kunnon isoäidin salaatissa. Ihmettelin salaatinkastikkeen nuljua makua, kunnes muistin, että sokeri uupuu. Suola ja etikka eivät yksin riitä.

Tässä jouluisa kasvissyöjän lautanen, jossa kinkun virkaa ajaa mainion suolainen ja mukavasti viipaloitava punajuuripatee:

Lautasella on sipulin, isoäidin salaatin ja punajuuripateen ohella karamellisoituja brandybataatteja, lanttu- ja porkkanalaatikkoa sekä yhdestä joulupaketista paljastunutta kasvispitoista etikkasäilykettä. Myös lautasella saa olla mieluusti vähän happamampaakin makua.

Punajuuripateen ohjeen lähetti syksyiseen reseptikilpailuumme Head isu:

Punajuuripatee (ohje alun perin Marttaliiton sivuilta)

5-6 (n. 600 g) punajuurta
3 sipulia
1-2 rkl öljyä
5 munaa (neljäkin riittää)
1 dl kahvi- tai kuohukermaa
150 g sinihomejuustoa
½ tl mustapippuria
1-2 tl rakuunaa tai jotain muuta yrttiä
½ tl suolaa

Keitä punajuuret kypsiksi ja kuori. Hienonna sipulit ja kypsennä niitä öljyssä pannulla muutama minuutti.
Soseuta punajuuret ja sipuli monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella, lisää munat, sitten kerma, juusto muruina ja mausteet.
Kaada seos voideltuun pitkänomaiseen n. 1,5 l vuokaan (silikonivuoka on tosi kätevä tähänkin tarkoitukseen). Nosta vuoka isompaan vuokaan, jossa on vettä. Kypsennä 150 asteessa n. 1½ tuntia. Kumoa jäähtyneenä tarjoiluvadille. Voi tarjota myös lämpimänä. Lisäksi voi tehdä kermaviilikastikkeen mieleisillä mausteilla.


-En yleensä nuku ikinä päiväunia, mutta joulupäivänä olin taas koko ajan sohvannurkassa pienillä torkuilla. Pitäähän sitä vissiin edes yhtenä päivänä vuodesta nukkua univelkoja pois.

-Tapaninpäivänä en ajatellut ruokaa juuri ollenkaan, ja joku saattoi jopa nähdä meidät läheisellä huoltoasemalla makkaraostoksilla (syy siihen selvinnee teille myöhemmin). Sitä ennen olin ehtinyt hulahtaa tapaninkävelyllä heikkojen jäiden läpi kylmään veteen, mutta onneksi jauhanta-apurini sai noukittua minut saman tien takaisin kantavamman jään pinnalle. Onneksi vettä oli vain vyötäröön asti ja vaatteita sen verran lämpimästi päällä, etten ehtinyt kylmettyä juuri ollenkaan.

-Tänään meillä vietetään vielä jouluruokarääppiäisiä, mutta huomenna on pakko päästä kokkaamaan jo jotain muutakin. Niin kuin vaikka tomaattikeittoa tai chilillä ja valkosipulilla maustettua katkarapuruokaa.

3 Comments:

At 27/12/10 23:30, Anonymous Agatha said...

Miten voi olla vielä noin heikkoja jäitä kaikkien niiden pakkasten jälkeen? :)

 
At 28/12/10 09:28, Blogger Meri, Helsinki said...

Villi pohjolan joulu kun ootte pludailleetkin! Onneksi ei ollut sen syvempää. Melko jännittävää. Ja joulupäivinä venyminen ja vanuminen, silkka oleminen ja nukkuminen ja syöminen syömisestä päästyään on autuasta... <3

 
At 28/12/10 11:27, Blogger Rosmariini said...

Agatha: Sitä itsekin ihmettelin. Mutta vähän virtaavammat paikat ja rantakaistaleet voivat olla vielä näköjään kovinkin petollisia.

Ylimuuli: Oli kyllä vaikka kuinka paljon onnea matkassa. Pakkasta oli kuitenkin 14 astetta, joten ei sinne ihan kamalan pitkäksi aikaa kannattanut jäädä värjöttelemään.

Mutta tosiaan, se joulupäivän täydellisen rentoutumisen tunnelma. <3

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails