tiistaina, syyskuuta 21, 2010

Lähijäätelöä: Sortolan Jäätelö

Kesän huitteilla paikallislehti kertoi yllättävän, mielenkiintoisen ja iloisen uutisen: muuan läheisen Ylikiimingin pitäjän maitotila oli ottanut hollantilaisen Maatalon jäätelö -konseptin tykönsä ja ruvennut kirnuamaan maidostaan ehtaa jäätelöä! Sortolan Jäätelö on Pohjois-Suomen ensimmäinen kotijäätelötehdas, ja kovina jäätelöfaneina meillä oli tietenkin heti uutisesta lähtien suuri into ja hinku päästä lusikoinemme tuotteen äärelle.

Maatalon jäätelön toimintamalli on jännä yhdistelmä ketjua ja lähituotantoa: maitotilalle tuodaan jäätelön valmistamiseen tarvittavat koneet ja välineet, annetaan pikakoulutus, ja vielä nippu hyviksi todettuja reseptejä kera hyvän onnen toivotusten. Tämän jälkeen yrittäjä koettaa ymmärtääksemme sopeuttaa reseptiikkaa paikallisiin oloihin ja hankkia marjoja ym. makuaineita lähitienoilta. Ilmeisesti myös pakkaukset tulevat ketjulta tai franchising-päämieheltä, ja jonkinlaista markkinointiapuakin kai tuollaisiin sopimuksiin yleensä kuuluu.

Tässä tapauksessa, toisin kuin franchising-ruokaketjuissa yleensä, raaka-aineet pyritään ainakin kertoman mukaan hankkimaan läheltä valmistuspistettä. Tällaisissa yhteyksissä voikin ilolla toivottaa monikansallisen ketjun tervetulleeksi kotimaisemiin. Kun ketjun voimaa ei käytetäkään tiristämään suunnattomilla yhteisostoilla viimeisetkin laadunrippeet raaka-aineista, vaan se valjastetaan jalostamaan paikallisen alkutuotannon tulokset mahdollisimman lyhyttä teollista putkea pitkin kuluttajien pöytään, voi vain riemusta hämmästellen jäädä odottamaan, milloin joku tekee saman vaikkapa leivälle.

Tässä onkin ehkä jujuna jonkinmoinen tuotteistusosaaminen, jonka puutteesta meitä suomalaisia on nykyään muotia parjata. Lähellä tehty tuote on tässä onnistuttu paketoimaan sellaiseen muotoon, että kuluttaja tunnistaa sen kaupassa jäätelöksi ja älyää ostaa. Valmiiksi mietitty kokonaisuus antaa myös maitotilalliselle takuulla melkoisen lentävän lähdön jäätelötehtailijaksi.

Tähän saakka välimatka piti meidät erossa Sortolan kylmäisistä, mutta kun syyskuun alku toi jäätelöt puolen kilon purkeissa jo aiemmin lähituotteistaan kehuttuun automarkettiin, ei mikään voinut enää pidellä meitä jäätämästä suitamme.

Ensimmäistä lusikallista maistellessa hieman jännitti: tällaisesta keinotekoisia ja korvikeraaka-aineita vältellen valmistetusta jäätelöstä niin halusi tykätä, että suru olisi tullut, jos maku olisi ollut onneton. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hankkimamme lakritsijäätelö oli aivan äärettömän herkullista! Lakritsi maistui mukavan voimakkaasti - melkein kuin olisi syönyt yhtä aikaa jäätelöä ja pehmeitä lakupaloja vasta avatusta pussista.

Myös jäätelön rakenne oli todella kermaisen pehmeä ja täyteläinen, ja se sulaessaankin jotenkin vain pehmeni luontevasti eikä lössähtänyt laiskasti, kuten halvimmista mahdollisista aineista valmistetut suuren mittakaavan teolliset tuotokset tekevät. Tuoteselosteen mukaan tämä jäätelö sisälsikin maidon lisäksi mm. reilua, aitoa munankeltuaista eikä mitään korvikesakeutusaineita.

Tätä ostetaan vastakin!

27 Comments:

At 21/9/10 09:14, Blogger Jael said...

Aika jännä konsepti tosiaankin,ja jäätelö varmaankin kaupan tavallista jätskiä parempi.

 
At 21/9/10 09:26, Blogger Rosmariini said...

Meille kyllä maistui. Siitäkin päätellen tietysti, ettei tuota jätskiä ole jäljellä enää ollenkaan. :) Tuli syötyä viikonloppuna kahteen pekkaan koko purnukka tyhjäksi.

 
At 21/9/10 09:31, Blogger Nelle said...

Oh, ihanaa - mitenkähän täne etelään saataisiin noin edistyksellistä tuotantoa :) Mahtava idea.

 
At 21/9/10 11:19, Blogger Virpi said...

Ihana kuulla, että Sortola ei pettänyt! :)

Mitä makuvaihtoehtoja muuten Ruskossa oli tarjolla tuon lakun lisäksi? Mietin, että jos käytte siellä kauppa-asioilla ennen viikonloppua, niin saisittekohan diilattua mullekin purnukallisen että pääsisin maistelemaan kun ei viitsisi pyörällä lähteä sinne asti pelkän jätskin takia kauppaan? Laku vaan ei kuulu meikäläisen suosikeihin (miehen suosikeihin kyllä), joten jokin muu makuvaihtoehto kutkuttelisi.

 
At 21/9/10 12:25, Blogger Kardemumma said...

Kuulostaapa hyvältä! Onko tietoa, onko kyseisiä jädejä jossain muuallakin kaupan Oulun seudulla?

 
At 21/9/10 12:30, Anonymous johanna_dxb said...

Ei varsinaisesti tahan aiheeseen liittyen mutta pitaa hehkuttaa Nigellan uutta kirjaa Kitchen, tosi kivoja juttuja & resepteja!

Tilasin sen http://www.bookdepository.co.uk josta ilmainen toimitus kaikkialle maailmaan, en tieda miten alvit etc vaikuttaa mutta sain sen 30usdlla eli ei paha tuollaiseksi kirjaksi!

 
At 21/9/10 12:33, Blogger Rosmariini said...

Nelle: Jospa noita jätskimaatiloja löytyisi sieltä etelästäkin. Yritin luurailla heidän sivujaan, mutta en äkkiseltään löytänyt tiloja listattuna mistään.

Virpi: Haa, mietinkin just, että voisi käydä hankkimassa sinulle pienet yllätysmaistiaiset, kun meille tuosta vaihtoehdosta hoksautit. Minä en tiedä tarkkaan noita valikoimia, kun en ollut ostosreissulla mukana, mutta itse ajattelin seuraavaksi testata mansikkasorbettia. Olisikohan yksi makuvaihtoehto ollut toffee tai joku sensuuntainen.

Kardemumma: Cafe Saarasta vissiin ainakin saa; tosin ei välttämättä tietenkään purkkitavarana, kun on kahvilasta kysymys. Virpi linkkasi tuolla aiemmassa kommenttilaatikossa jälleenmyyjiin... hmmm... täältä löytyy.

 
At 21/9/10 12:38, Blogger Rosmariini said...

Johanna: Oi, tuommoinen kirjauutuus on mennyt minulta kokonaan ohi. Johtuen ehkä siitä, että yritän kovasti vähentää keittokirjojen ostamista. :) Mutta tuo pitää kyllä ehdottomasti hankkia; Nigellan kirjoja on aina niin mukava lueskella.

 
At 21/9/10 12:46, Blogger Virpi said...

Jee, oltiin samoilla aaltopituuksilla sitten :) no oikeastaan kaikki muu paitsi vadelma/laku kelpaa, joten jos vaan tosiaan siellä käytte niin napatkaapa mullekin mukaan maistiainen! Kiitos <3

 
At 21/9/10 13:04, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Ookoo. Kävin luuraamassa Sortolan jätskivalikoimia (roikun siellä sivuilla nyt ihan yhtenään;), niin siellähän valmistetaan vaikka mitä. Esim. sitruunajäätelöä, joka voisi olla aika kiva yhdistettynä esim. tuohon lakuun.

---
Tähänkin yhteyteen sopii muuten linkitys Ylen luomuaiheiseen uutiseen: Luomumerkit ovat iso rasite pientuottajalle (kiitokset lukijalle linkkivinkistä!).

Kiintoisa näkökulma, johon olen törmännyt viime aikoina muutamissa yhteyksissä itsekin.

 
At 21/9/10 13:11, Blogger Jytis said...

Ooooh, pitääpä pitää silmät auki jospa tää rantautuisi eteläänkin päin. Kiitos vinkkauksesta!

 
At 21/9/10 13:49, Blogger Rosmariini said...

Täytyy tosiaan toivoa. Tai muussa tapauksessa joudun varmaan lähtemään Helsingin suuntaan seuraavan kerran kylmälaukulla varustautuneena. :)

Minkälaisia jätskejä muuten esim. sikäläisiltä maatilatoreilta mahtaa saada? Kenen tekemiä, tietääkö kukaan?

 
At 21/9/10 13:59, Blogger Tigru said...

Kiitos vinkistä! Pakkohan tuota on päästä kokeilemaan.

Sellainen vieno pyyntö pastanjauhajille että entäs jos kokeilisitte elää viikon karppaamalla niin kuin taannoin kokeilitte kasvisruokaa? Saisi tuore karppaaja uusia ajatuksia ruokapöytään...

 
At 21/9/10 14:15, Blogger Rosmariini said...

Minulla on ollut tarkoitus viettää (elokuusta asti) viljatonta viikkoa, mutta toistaiseksi se on aina kariutunut "nyt tekisi kyllä mieli omenapiirakkaa" -tyyppisiin ajatuksiin. :)

Mutta nyt otin ja merkkasin kalenteriin yhden lokakuun viikon, ja pidän siitä kiinni vaikka väkisin.

 
At 21/9/10 15:50, Blogger Rosmariini said...

Karppaamisesta vielä sen verran, että blogissa nimeltään Kevennä ajatuksias, älä ruokias! on tosissaan kiintoisia karppireseptejä.

 
At 21/9/10 16:56, Anonymous Nimetön said...

Minulle on tulossa tuo Nigellan kirja Amazonilta Englannista, hinta 13 puntaa, mutta siihen toki sitten lähetyskuluja ja mitä se punta nyt onkaan euroon nähden... Nigellan kirjoilla ja varsinaisella ruoanlaitolla ei niin paljon yhteistä olekaan, ainakaan tässä taloudessa, niitä kirjoja luetaan ja kuolataan, ruokaa laitetaan sitten omasta päästä tai vaikka blogien ohjeista:-) Poikkeuksia toki on, amerikkalaiset pannarit, vesimelonidrinkki ja creme brulee, niissä Nigellan ohjeet ovat moneen kertaan onnistuneesti toteutetut.

Tuo jäätelöjuttu kuulosti kiinnostavalta, minulla vaan on mennyt jäätelönhinku jonnekin piiloon, jäätelön tekoon hankittu jäähdytyskulho vaikeroi pakastimessa kolmatta vuotta ihan unohdettuna.

uusanonyymi

 
At 21/9/10 19:02, Blogger Merituuli said...

vieno pyyntö: saisiko tuota jäätelöä maistaa viikonloppuna? konsepti kuulostaa erinomaiselta ja lakritsijäätelö herkulta. maksan kyllä purnukan mielelläni, jos tuonne markettiin ennen viikonloppua kurvaatte!

sanavahvistus ehkä hiukan viikonloppua hipoen: bileele!

 
At 21/9/10 21:22, Blogger Jytis said...

Rosmariini, jäätelötrokarin käyntiä odotellessa pitääkin tsekata esim just Maatilatorin mahdollinen tarjonta. Sis. Delillä
oli kesällä jotain omia jäätelöitä mutta nyt en ole nähnyt valikoimissa.

Ja pakko sanoa että olen yrittänyt vältellä pakastealtaita kesän jälkeen, tuli vedettyä aikalailla. Jos päätyisin autiolle saarelle ottaisin mukaan kirjoja ja jäätelöä. Tai ainakin jäätelöä.

 
At 22/9/10 00:58, Anonymous Pauliina said...

Tuli tässä aiemmin käytyä Ruskossa jäätelöostoksilla. Silloin valikoimassa oli ainakin lakritsa, mansikka ja sitruunajäätelö sekä mansikkasorbetti. Ja muistaakseni saattoi olla muutakin, ehkä toffeejäätelö. Meille mukaan tarttui sitruunajäätelö kun ei kitsaudessaan voinut ottaa kahta laatua. Se ei kyllä minun makuhermojani hirveästi miellyttänyt, mutta parempi puolisko kyllä piti ihan kelvollisena.

 
At 22/9/10 10:59, Blogger Rosmariini said...

Uusano: Enkunkielisiä keittokirjoja pystytään kauppaamaan kyllä tosisaan halvalla (uutuuksiakin!), kun markkinat ovat niin valtavat.

Meilläkin taitaa olla Amazonin ostoskorissa parhaillaan taas muutama kirja odottamassa. Pitäisi lisätä sinne siis Nigellaakin.

Merituuli: Eilisen ruokaostostelun aikana kaupan maatilajätskivalikoima oli edelliskertaa huomattavasti vähäisempi (kääk!), mutta pitää tehdä täsmäisku vielä loppuviikosta ja toivoa parasta. Nyt ei ollut lakua eikä sitä meikäläisen toivomaa mansikkasorbettiakaan.

Tällä hetkellä omassa pakastimessamme on sitruunaa ja toffeeta. Toffeesta on tosin jo vähän maistettu. 0:)

Bileele-meininki kyllä yltyy pikkuhiljaa, ja alan olla jo hiukkasen täpinöissäni. Virallinen synttärihän on jo huomenna, niin tänään on jo vähän niin kuin juhlien aatto!

Jytis: Tuo Sis. Deli kuulostaa niin kutsuvalle. Pitäisi oikeasti saada ujutettua taas muutamapäiväinen Helsingin-reissu kalenteriin.

Pauliina: Tuosta sitruunajäätelöstä ajattelin itsekin, että se takuulla jakaa mieltymykset aika mukavasti. Jännä päästä testaamaan.

 
At 22/9/10 23:34, Blogger Pekka said...

Ben & Jerry's homemade ice cream & dessert book on muuten play.com:ssa vain 5.49€ posteineen. Aika paljon "valkkaa peruspohja 1-3, pistä koneeseen ja murusta joukkoon amerikkalaista suklaapatukkaa X", vaan eiköhän tuosta joksikin aikaa jälkkäri-ideoita tule jos ei mitään muutakaan keksi. Cherry Garciakin selitetty! (Eivät vaan ole kirsikat nyt sesongissa, dang)

Vielä kun saan tuon jäätelökoneen toimimaan muuten kuin käsivoimin... Siitäkin huolimatta jotain sillä tehtyä saattaa lauantaina ilmestyä paikalle ;)

 
At 23/9/10 10:48, Blogger Rosmariini said...

Kiva! Se sacherin kanssa tarjoiltu valkosuklaa-jaloviinajäätelökin oli jo ihan ässä.

 
At 24/9/10 11:03, Anonymous Emmi said...

Tässä muutamia vkoja sitten ainolanpuiston Rauhalassa (ravintolarauhala.fi kait) oli joka päivä lounaalla Sortolan jätskejä jälkkärinä ja oli muuten törkeen hyvää! Itse kun en autoa omista, niin ei Ylikiiminkiin noin vain tule jätskin vuokse lähdettyä. Kannattaa muutenkin tsekata tuo Rauhala, joka päivä suht edullinen lounas ja poikkeaa tosi paljon keskustan muista ravintoloista. Recommend!

Niin ja btw kannattaa myös tarkastaa seuraava sivusto jos ei ole vielä tuttu: www.grilledcheeseacademy.com

 
At 24/9/10 11:51, Blogger Rosmariini said...

Lääh, kuinka herkullinen sivusto! Just kaipailinkin ideoita mahdollisimman makoisiin voileipiin.

Rauhalassa olisi ihana käydä lounaalla joskus. Monet ovat sitä kehuneet, ja samalla voisi vaikka fiilistellä vanhoja opiskelumuistoja.

 
At 25/9/10 19:57, Anonymous Kirsi JKLstä said...

Vielä eilen olin teille TOSI kateellinen jäätelövalikoimistanne, mutta kas kummaa tänään suorastaan törmäsin Maatalon Jäätelöön täällä Jyväskylässä Mestarin Herkussa! Vanilja Madagaskar Reunion lähti kokeiluun välittömästi. Täkäläinen versio tehdään Kuorevedellä. Maltoin olla heti maistelematta, odottelen jälkiruokaan asti...

 
At 26/9/10 18:45, Blogger Rosmariini said...

Tuolta Kuorevedeltä on vissiin haettu vinkkiä tänne täkäläiseen maatilajäätelötehtaaseen.

 
At 16/11/10 13:33, Blogger Vilperi73 said...

Listaa löytyy täältä =)
http://www.isontuvanjaatelo.fi/3

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails