torstaina, huhtikuuta 15, 2010

Kahvinjuojasta teetytöksi?

Minä olen päättänyt lopettaa kahvinjuonnin. Tai ehkä lopettaminen on liian voimakas sana, koska aion edelleen käydä kahvilla kavereiden kanssa ja ottaa kyläpaikoissa kahvia kuppiini, jos semmoista vaan jossakin on tarjolla. Mutta ihan vaan itselleni en aio enää kahvia valmistaa.

Kahvista luopuminen on kyllä aikamoinen harmin paikka. Aamulla on ollut niin mukava keittää pienellä pressopannulla Breakfast Bombia, juoda sitä sitten punaisesta hiutalemukista ja suunnitella pikkuhiljaa päivän työhommia. Vaikka musta kahvi on ihanaa, se on jo jonkin aikaa nostanut minulle kurkkuun ikävän palan tunteen, jota tekisi mieli olla koko ajan kakistelemassa pois. Toisin sanoen olen ilmeisesti kärsinyt tietämättäni närästyksestä.

Teestä vastaavanlaista tunnetta ei tule, joten olen nyt sitten siirtynyt päätoimiseksi teenjuojaksi.

Tee on onneksi sekin oikein hyvä juoma, joka kahvista poiketen on vielä hellivää ja rauhoittavaa. Jotenkin olen vaan aina mieltänyt teen juomisen vastaavasti vähän rauhallisempien ihmisten puuhaksi. Semmoisten, jotka eivät koko ajan polta kynttiläänsä molemmista päistä ja menevät aina aikaisin nukkumaan.

Olenhan minä juonut teetä vaihtelevasti ennenkin (ja itse asiassa aloitin kahvin juonnin vasta aikuisena). Mieleenpainuneimpia teekokemuksia matkan varrelta on ollut turkkilainen omenatee (se oli joskus 15 vuotta sitten kova sana) sekä vuosi sitten Kiinasta tuotu pu erh -tee, joka maistui vähän samalta kuin navetta haisee. Minttutee on myös hyvää, ja lisäksi juon iltajuomana toisinaan kofeiinitonta teetä, mikä kuulostaa kyllä nyt ihan ennätyskiltiltä (pitäisiköhän laatia jokin vähän paheellisempi postaus vastapainoksi?).

***
Kertokaahan, te rauhalliset(?) ja valaistuneet teenjuojat, hyviä vinkkejä teekupillisen äärelle. Mikä on teidän suosikkiteetänne? Minä tykkäsin joskus muinoin Twiningsin Lady Gray -teestä, mutta nyt en ole maistanut sitä aikoihin. Saakohan sitä enää edes kaupoista.

Entä onko kukaan onnistunut muuttumaan vannoutuneesta kahvinjuojasta suureksi teen ystäväksi?

70 Comments:

At 15/4/10 11:24, Blogger Lissu said...

Hyvän teen juominen alkaa kunnollisista välineistä: käytännössä teepannusta. Itse tykkään myös pannuuni upotettavasta siivilästä, jonka ansiosta teen haudutusajan voi helposti säätää nostamalla siivilän pois pannusta.
Suosittelen myös tutustumaan ennakkoluulottomasti eri teelaatuihin, siis muihinkin kuin mustaan, vihreään ja yrttiteehen :-). Erinomainen opas teekulttuurin saloihin on Kiinalainen teekirja, jonka on kirjoittanut Pekka Nihtinen.
Omia suosikkiteelaatujani ovat kiinalainen oolong-tee, jasmiinitee ja kunnolla haudutettu musta tee, jonka valmistuksessa pitää muuten käyttää kiehuvan kuumaa vettä (suomalaisten kahviloiden lämmittimellä olevista vesipannuista ja teepussisusta saa aikaan vain laimeankellertävää, kitkerää lientä). Ihanaa yrittiteetä olen ostanut ja saanut lahjaksi Sveitsistä.
Nautinnollisia teehetkiä!

 
At 15/4/10 11:33, Blogger lotta-ni said...

avokin äiti oli turkissa lomareissulla ja toi sieltä mukanaan erilaisia teelaatuja. mukana myös sitä ihanaista omenaa.

en ite oo mikään teehifistelijä. meillä on käytössä teepannu, mutta kun juo teetä yksin se tuntuu liian suurelta vaivalta. ite tykkään pussiteestä sen helppouden takia, mutta vapaapäivän aamuina tai iltoina kun on ollut aamuvuorossa hemmottelen itteäni irtoteellä. joku suositteli minulle http://www.teekauppa.fi/ osotetta.

mun yks lemppari on ainakin virossa myytävä venäläinen prinsessa nori kirsikkatee. kahvia en oo itse juonnut koskaan. enkä varmaan ikinä opikaan. tykkään kyllä erittäin paljon kahvintuoksusta.

 
At 15/4/10 11:41, Anonymous Pia said...

Heippa!
Lopettamisesta kun kertoo julkisesti, ei niin vain henno siitä lipsuakkaan :D
Itse lupasin taannoin blogissani vaihtaa kahvin teehen, sen aiheuttaman riippuvuuden (päänsärky-vierotusoireiden ymv) vuoksi. Noh, tässä sitä nyt samalla siemaillaan sumppia ja lueskellaan blogeja... *punastus* Mutta moista voisi yrittää uudelleen. Hedari iskee, jollei kahvia saa ennen puolta päivää.
Irtoteet on ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Esim. siinä kirkon vieressä olevan kirpparin yläkerrassa on myynnissä kaikenlaisia (mikäs sen paikan nimi nyt olikaan...) :)
Tsemppiä!

 
At 15/4/10 11:42, Blogger Takaisin Kallioon said...

Lapsang Souchong. Kiinalainen, selkeästi savustettu musta tee. Ehkä sieltä voimakkaaimmasta ja rajuimmasta päästä, mutta ainakin on valloittanut kaikki ystäväpiirissäni olevat ja eritoten viskin ystävät. Ehdoton suositus.

 
At 15/4/10 12:02, Blogger pinea said...

Tummapaahtoisesta kahvista en heti luopuisi... Tai ranskalaisesta maitokahvista... Mutta muuten olen enemmän teenjuoja. Hyvä japanilainen vihreä tee on lemppari, mutta muuten menee kiinalaiset lapsang souchong, pu-erh (voiko se maistua navetalle?), oolong, jasmiini... Ja yrttiteet, varsinkin itse kerätyistä yrteistä. Hyvää hunajaa, inkivääriä tai sitruunaa joukkoon, jos mieli tekee. Ja turkkilaista omenateetä tuli jossakin vaiheessa juotua, aivan ihanaa! Kesäjuomana taas soba-cha tai mugi-cha... Mutta nyt menee aiheen ohi, sillä eiväthän ne enää teetä olekaan.

 
At 15/4/10 12:16, Blogger Rosmariini said...

Ihanan kattavia (ja rohkaisevia) kommentteja, kiitokset!

Oudoltahan tämä kyllä tuntuu, kun kahvi on ollut niitä keskeisiä olemassaolon kulmakiviä. Kaikeksi onneksi en ole sentään saanut kahvittomuudesta päänsärkyä. Olo on tosin ehkä koko ajan vähän uneliaampi (ehkä teenjuojat ovat siksi niin rauhallisia, hehehee).

Elämä teenjuojana on kyllä huomattavasti haastavampaa, kun lupaavissakin kahviloissa on toisinaan tosi ankea teetarjonta. Vähän aikaa sitten pyysin yhdessä paikassa teetä, minkä jälkeen tarjoilija ohjasi minut valikoimaan liptonia huikeasta kolmen lapputeelajin valikoimasta. Ja lopuksi pitää vielä keksiä, mihin sen käytetyn teepussin sitten sijoittaisi...

Mutta taidankin mennä tästä ihmettelemään tuon nettiteekaupan valikoimia.

 
At 15/4/10 12:19, Blogger Timo said...

Itse olen sekakäyttäjä, mutta aina silloin tällöin jätän kahvin joksikin aikaa pois. Konttorirottana tulee töissä juotua joskus/usein? liikaakin kahvia, mutta kotona juon lähes pelkästään teetä.

Teen juonnissa ehkä isoin harmi on teelaadut. Miksi maailma on niin täynnä noita erilaisia valmistustapoja ja upeita makuja, mihin kummaan ne kaikki kymmenet teelaadut saa keittiössä mahtumaan? :-) Ja kuinka kummassa esim Fortnum&Masonin teeosastolta pääsee ulos ilman muovikassillista peltikuutioita?

Jos minun pitäisi nyt valita vain viisi erilaista teetä uuteen kotiin, ostoskorissa olisi varmaan mustaa Earl Greytä, Assamia (maidon kanssa aah niin ihanaa) vihreää Darjeelingia, valkoista teetä "hopeaneulasina" sekä piparminttu"teetä". Eli varsin peruslaatuja, ei mitään kauhean voimakkaita sadepäivänriettaitailoja yms hedelmä/maustesekoituksia. Ja sitten vaan opettelemaan jokaiselle laadulle se oikea haudutusaika.

 
At 15/4/10 12:26, Blogger Rosmariini said...

Sekakäyttäjä! :D

Ruokablogin kommenttilaatikon saa näköjään hetkessä muutettua kahvinvieroituksen tukiryhmäksi.

 
At 15/4/10 12:33, Anonymous Bisneskissa said...

Itse olen lipittänyt teetä lähes koko ikäni, kahvi kun ei oikein sovi yhteen fysiikkani kanssa.

Minun suosikkejani ovat ehdottomasti HYVÄ kiinalainen jasmiinitee (Suomesta on vaikea löytää hyvää), lapsang souchong, oolong, laadukas darjeeling ja hyvät maustetut sekoitukset. Kahvista teehen siirtyvälle suosittelen hyvää darjeelingia (teen samppanja!) ja lapsang souchongia.

Iltalukemiseksi suosittelen Helena Petäistön kirjaa Tee teematka. Siinä hän kuvailee teekulttuuria eri maissa - tosin aika ranskalaisesta näkökulmasta. Kirja on joka tapauksessa hyvin kirjoitettu & siellä on hauskoja reseptejä!

Suo

 
At 15/4/10 12:34, Anonymous annepa said...

Lady Greytä saa kyllä viel kaupista, se on yksi suosikeistani.

 
At 15/4/10 12:37, Anonymous Koo said...

Minäkin talvella koitin vähentää kaffin juontia ja juoda iltaisin teetä.
Yksi mainio merkki löytyi pähkinäkaupasta, nimeltänsä Pucca.
Siitä löytyy niin virkistävää kuin rauhoittavaa versiota. En tosin huomannut käytöksessäni suurtakaan eroa eri makujen jäljiltä :)

 
At 15/4/10 12:40, Blogger Virpi said...

Minä en aamukahvistani luovu, mutta nykyään en juurikaan juo kahvia sitten päivän muina vaiheina. Huomasin nimittäin myös, että masu-parka rupesi vähän huomauttelemaan, jos kahvia juo ilman että syö samalla jotain.

Töissä siis juon tauoilla oikeastaan aina teetä ja kotonakin muulloin, kun aamulla (tai viikonloppuna joskus päiväkahvit, jos on pullaa/leivonnaista/muuta herkkua kaveriksi).

Oon kyllä ihan onneton tee-tuntija, vetelen pussiteetä etenkin töissä juurikin sen helppouden vuoksi.

Tykkään roiiboksesta, valkoisesta teestä, vihreästä mintulla maustetusta teestä ja sitruunateestä ehkä eniten.

Tsemppiä vaan kahvittomuuteen!

 
At 15/4/10 12:43, Anonymous Kirsi said...

Ja kyllä sitä Lady Greytä löytyy edelleen. Se on lempiteetäni. Ilman sitä teekaaapissa ei ole mitään minulle vaikka siellä on vaikka mitä. :)

Ja siitä teejuojien rauhallisuudesta: ainakaan tässä taloudessa se ei auta aikaisemmin nukkumaan menossa. Ehkä jopa vähän vaikeuttaa sitä: "jos jois vielä kupillisen teetä ja katsois lempisarjaa dvd:ltä"

 
At 15/4/10 13:09, Blogger  Herkkusuun lautasella said...

luovuin tässä n 8 v sitten liiasta kahvin juonnista, nykyään juon vain yhden kupilllisen kahvia päivässä kun puoliso ilmaantuu kotiapäin. muuten jos tarjotaan kylässä tai ravintolassa/kahvilassa n kerran kuussa, muuten teetä, jopa aamuisin.
puoliso luopui myös liiasta kahvista pari kolme vuotta sitten, juo töissä teetä ja sen yhden samaisen "meidän yhteisen kupillisen" kotiintullessaan, joten kyllä se onnistuu sekä miehiltä että naisilta.
vierotusoireita vain voi tulls jos on käyttänyt paljon sitä kahvia...ei kun vain lisää teetä ja kokista kehiin niin se yleensä laantuu parissa päivässä. voi kuitenkin vielä vaivata ajoittain reilun viikon ajan, joten "en juo kehvia juuri nyt" on hyvä lause sen buranan seuraksi...

 
At 15/4/10 13:28, Blogger Jytis said...

Jei, tervetuloa joukkoon!
Mä en ole siis ikinä oppinut juomaan kahvia vaan pienen ikäni olen hörppinyt mustaa teetä maidon kanssa. Yleensä just Earl Gray, Lady Gray jne -henkisiä. Iltaisin juon rooibosta ettei yöunet mene.

Clipper on mainio merkki, luomu, ihanat pakkaukset ja erityisesti Indian Chai maidon kanssa on tosi hyvää!
http://www.clipper-teas.com/
Tätä löytää nykyään myös isommista marketeista ja luomukaupoista.

Rooiboksissa mun ehdoton suosikki on Pirkan rooibos-vanilliini yrttijuoma, maku ja hinta kohdillaan!

Heh, mäkään en kyllä allekirjoita tuota teenjuojien rauhallisuutta :)

 
At 15/4/10 13:33, Anonymous Tuoppi said...

Käypä noukkimassa kokeeksi kauppahallista gunpowder green rolled leaf:ia. Kupin pohjalle semmoinen puoli teelusikallista, päälle kuumaa vettä - ei siis siivilöintiä lainkaan. Kuppia voi täydentää tarpeen mukaan kuumalla vedellä; lehdet pysyvät sievästi kupissa ja makua riittää useampaankin haudutteluun.

 
At 15/4/10 13:43, Anonymous kati said...

Tuolla jo ylempänä mainittiin Clipperin teet. Niistä voisin minttuteen ystävälle mainostaa erikseen valkoista luomupiparminttuteetä. Ensimaistamisen jälkeen minttuteen käsite sai aivan uuden ulottuvuuden. Taivaallisen hyvää.

http://www.clipper-teas.com/our-drinks/white

Yerba mate taas ei ole varsinaisesti teetä, mutta piristää tiukan paikan tullen paremmin kuin kahvi ärsyttämättä kuitenkaan vatsaa.

http://www.forsmantee.fi/inc/fi_news.php?t_id=3

 
At 15/4/10 13:50, Blogger justeer said...

Suosittelen jättämään suurimman osan maustetuista pussiteelaaduista kauppaan, ja hankkimaan tilalle laadukkaita irtoteelehtiä, joiden alkuperä ja lajike kerrotaan pakkauksessa. Niin kuin Lissu totesi, kunnollinen teepannu on pakkohankinta. Näin ainakin minä olen saanut enemmän irti teehetkistäni. :) Aikaisemmin tilailin teetä Nordqvistin verkkokaupasta, mutta sitä ei enää ole. :(

 
At 15/4/10 14:42, Blogger Janna said...

Täällä näyttääkin olevan jo monta mainiota teevinkkiä! Itse en ole ikinä juonut kahvia, mutta teetä sen sijaan alati enenevissä määrin. Aikanaan aloitin mustasta teestä sokerilla, mutta pikkuhiljaa siirryin juomaan ensin maustettua vihreää teetä, sitten maustamatonta. Hyvää vihreää teetä parempaa juomaa ei mun mielestä olekaan! :) Suosittelen ostamaan hvyälaatuista irtoteetä, kuten jasmiinia.

Vasta ihan viimeisen vuoden aikana olen hoksannut, miten suuri merkitys oikealla hauduttamisella on teen makuun - veden pitää ihan oikeasti olla 65-75 asteista eikä teelehtiä saa lilluttaa vedessä liian kauaa. Ilman mittaria oikean lämpötilan saavuttamiseksi pätee ihan hyvä ja näppärä nyrkkisääntö: kolme neljännestä kiehuvaa vettä, yksi neljännes kylmää vettä.

Irtoteen ja pussiteen välinen erokin on aika huima: teepussit täytetään niillä jämäpaloilla, jotka jäävät jäljelle, kun teesato kerätään irtoteenä myytäväksi. Välillä laiskuus kyllä voittaa ja isken kuppiin teepussin, mutta lämpötilasta en kyllä tingi koskaan. Teepannua suosittelen minäkin!

Itse oon aika vieraantunut mustasta teestä, vatsa ei oikein kestä sitä. Mutta laadukas sellainenkin on varmasti hyvää, ja varsinkin jos vihreät ja valkoiset aluksi tökkivät, on kaiketi hyvä aloittaa mustasta. Rooibos-juoma (varsinkin chai-maustein ryyditettynä!) on myös herkkua, varsinkin iltaisin. Multa löytyy kaapista myös sitä pu-ehriä, mutta sen tuoksu on niin tyrmäävä, etten ole vielä uskaltanut maistaa! :D

Raportoipa sitten miten teejuopon urasi edistyy! :)

 
At 15/4/10 15:18, Blogger Jael said...

Minulla on kausia jolloin juon ainoastaan teetä,mutta sitten aina palaan kahvin pariin,tosin juon sitä niukasti.Teetä juon kuitenkin aina,oli sitten kahvia vai ei.Täällä on onneksi ihan mahdottoman suuri teevalikoima,mistä valita,mutta itse suosin yrttiteetä ja vihreää.

 
At 15/4/10 16:31, Blogger Rosmariini said...

Teepitoinen ostoslista alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Valinnanvaraa näyttäisi olevan kyllä joka lähtöön (ja onneksi saatavilla on vähän voimakkaammankin makuisia lajikkeita). Uuden juomaharrastuksen kunniaksi voisi kokeilla tehdä itse vaikka Chai Lattea.

Erityisen hyvänä puolena teessä on se, että sitä voi hörppiä kerralla jättikipollisen. (Toisaalta luottokahvikuppini ei ole ollut käytössä yli viikkoon, snif.)

 
At 15/4/10 16:33, Blogger Santeri said...

Itselläni siirtyminen kahvista teehen on siirtynyt vaivihkaa sitä enempää suunnittelematta. Vielä pari vuotta sitten tuli juotua maitokahvi aamuisin ja tavallista kahvia tavan takia 4-5 kuppia päivässä. Siihen lisäksi espressoshotti päivällisen päätteeksi.

Jossain vaiheessa totesin, etten ole oikeastaan ikinä pitänyt suodatinkahvin mausta (paitsi mummilassa) ja jätin sen juomisen kokonaan. Nykyään maitokahvin ja espressonkin juominen on vähentynyt radikaalisti, mutta ei missään tapauksessa kokonaan.

Teehen kannattaa suhtautua samanlailla kuin erikoiskahveihin; etsii yhden tai kaksi varmaa kestosuosikkia ja kokeilee muuten uusia teelaatuja tasaisin väliajoin. Teetä löytyy jokaiseen makuun ja jokaiseen hetkeen. Isojen tuottajien (Lipton yms.) tuotteet kannattaa reilusti jättää kauppaan pussiteen ja liian maustetun teen joukkoon. Norqvist ja Forsman ovat ainoita isompia brändejä, joiden tuotteita suosittelen.

Komppaan muita toteamalla, että panostakaa a) oikeaan veden lämpötilaan b) oikeaan haudutusaikaan c) hyvään irtoteehen d) teepannuun. Annetaan vielä esimerkkisuositus päivän teen juonnista: aamulla vihreää tai valkoista teetä (päivä rennosti käyntiin), iltapäivällä mate-hauduke (kofeiinipläjäys) ja illalla luonnollisesti kofeiinitonta Rooibosta. Oma suosikkini on tällä hetkellä Thé Huoneelta (Eerikinkatu 12, Helsinki) goji-rooibos! Ei muuta kuin hyvää teematkaa :)

Ps. Jos juomista myös viini maistuu, niin käykää katsastamassa tuore blogini, jonne tallennan sekä onnistuneita että epäonnistuneita viinin ja ruoan yhdistelemisyrityksiä.

http://sokrateenkeittiossa.blogspot.com/

 
At 15/4/10 16:35, Anonymous Anonyymi said...

Täällä juodaan sekä teetä että kahvia - nykyään varmaan suhteessa 20-80 (teen osuus tosin kasvaa flunssa-aikoina). Perusteeni on Twiningsin Earl Grey (ihan pussissa vaan), mutta seuraavana ostoslistalla Lapsang souchong. Pääsin nuuskuttamaan sitä helmikuussa. Tuoksu lu-mo-si!

Viimeksi olen ostanut intialaista chaita: kaksi ensimmäistä olivat pettymyksiä, mutta kolmatta en ole vielä korkannutkaan. Jotenkin kokeilija sisälläni väsähti :(

Kahvista en luovu: uusin kokeiltu (maitokahvina) on Arcaffè Rotonda pressojauhettuna. Ah nam!

Kahvin valmistan pressolla, mutta teehen olisi jo kaksikin kiinalaissettiä, muistaakseni toisessa taisi olla jopa kannu/pannu. Kumpikaan vain ei ole vielä käytössä, koska en raski niitä ahtaaseen keittiööni sijoittaa. Kunhan pääsevät käyttöön, silloin juodaan jasmiiniteetä - eikä minään kotimaisena yritelmänä.

T. Pikkuenkeli

 
At 15/4/10 17:06, Blogger Pek said...

Itse en mikään varsinainen tee-ekspertti ole, mutta olen kuitenkin pitänyt kauppahallissa sijaitsevan Kofeeinikomppanian valikoimaa varsin hyvänä. Mukavaa asiakaspalveluakin sieltä saa! :) Omana suosikkina sieltä on tarttunut muutaman kerran matkaan vihreää goji-teetä.

En ymmärrä miksi ostaisin pussiteetä enää, kun tuo irtotee tulee varmaan lopulta kuitenkin halvemmaksi. Onhan ne pussit helppoja mutta...

 
At 15/4/10 17:34, Anonymous Anonyymi said...

Itse kasvatettu isolehtinen minttu on ehdoton suosikkini. Muuten roibos ja viime päivinä Cliperin lakritsitee on ollut tavallista useammin kupissa.
Hauduttamalla hyvää tulee :)
eeva

 
At 15/4/10 17:56, Blogger Emma said...

Yhdyn Lissun kommenttiin kunnon valineista teen keitossa.

Omaksi lemppariksi on muototunut naiden enkkuvuosien aikana yllatys-yllatys ihan perus "Builders Tea"- mika on siis perusteeta maidon kera kunnon mukista nautittuna. Ennen en voinut juoda teeta ollenkaan maidon kera, mutta niin se vaan ymparisto vaikuttaa... :)

Toinen ihanuus on jasmiinikukkien nuput, mita taalla voi ostaa tee-kaupoista. Nuppu tiputetaan kuumaan veteen ja se pikkuhiljaa sielta aukeaa ja maustaa veden ihanan aromaattiseksi. Ja tassa taytyy ehdottomasti kayttaa kirkasta lasia/mukia, koska koko jutun idea on se miten kauniilta avautunut nuppu lasin pohjalla loppujen lopuksi nayttaa. Suosittelen!

 
At 15/4/10 18:13, Blogger Aino said...

Minäkin vähän aikaa sitten aloin vähentää kahvin juontia ja siirryin suurimmaksi osaksi teehen. Nykyään juon enintään yhden kupin kahvia päivässä ja muutoin teetä. Kahvinjuonnin lopetettuani alkoi hirmuinen erilaisten teemakujen maistelu! Voin viettää pitkiäkin aikoja kaupan tee-hyllyllä valikoiden ja miettien uusia makuelämyksiä!

 
At 15/4/10 18:21, Blogger Ansku said...

Tosi kivoja teevinkkejä löytyi täältä!
Oma lempparini on Roberts Coffeen kartanonsekoitus. Helsingin Stockan Roberts Coffeen myymälässä on tosi paljon kivoja teelaatuja, ja siellä pääsee haistelemaan ja valitsemaan, minkä verran mitäkin teetä haluaa ostaa. Ainoa huono puoli on, että se tosiaan on Helsingissä... Mutta myös joissain Robertsin kahviloissa on muutamia laatuja myynnissä kotiin, ja ainakin teevaihtoehtoja voi käydä etukäteen testailemassa kahviloissa, jos ei Helsingissä asu.

 
At 15/4/10 20:40, Blogger Pinkkis said...

Sekakäyttäjä myös minä, aika fifty-fifty. Paras arkitee on minusta English Breakfast, mutta myös vihreää teetä mintulla maustettuna menee paljon.

Valkoisista teehelmistä tykkäsin yhteen aikaan paljon; niissä on se hyvä puoli että voi santsata vettä päälle useammankin kerran eikä maku vielä katoa. Tämän niksin opetti itse dame tee eli Pirkko Arstila (teenjuojien yhdistyksen pj.)

Teenjuojan taivas on ranskalainen Mariage Frères. Voi autuus.

 
At 15/4/10 21:53, Blogger Rosmariini said...

Aivan mahtavia teevinkkejä olette kyllä kirjoitelleet, kiitoksia kaikille (olen lukennut koko kommenttiketjun jo varmaan kymmeneen kertaan läpi...).

Kauppareissulla tarttui mukaan kaksi Clipperiä (ja yksi kanssaostostelijan valikoima bonus-Clipper). Seuraavaksi pitää käydä katsastamassa Kofeiinikomppanian, Punnitse ja säästän ja Pauligin kahvilan valikoimat. (Kohta alkaa olla keittiön teehyllyllä ruuhkaa.)

 
At 15/4/10 22:25, Anonymous Anonyymi said...

Helsingissä (vai Vantaalla? Missä jumbo onkaan?) on kiva, hyvän palvelun tee- (ja kahvi)kauppa Caffi. Siellä minä käyn, kun piipihdan koti-Oulusta Helsingissä. Nettikauppa kannattaa myöskin tsekata! Rooibos -mango- lime-sitruuna on vekkuli ja hyvä!

 
At 16/4/10 00:08, Anonymous TiV said...

Täällä ilmoittaudutaan saman savotan jäseneksi! Kahvia tuli latkittua ihan huomaamatta. Jotenkin tuli vaan hetki, kun päätin, että nyt riittää. Sitten pidin 9 päivän sitruunamehupaaston, joka hyvinkin auttoi irrottautumisessa ja puhdistumisessa. Mutta voi että otti aikansa ennen kuin loppui jalkojen vapina kahvin tuoksun tuntiessani. Jonkin aikaa oli todella, todella, todella ikävä mustaa herkkua.
Muutaman kerran oli aivan järkyttävä migreenin tyyppinen päänsärky.
Konkreettisin ero on, että makuaisti tuntuu paljon herkemmältä ja erottaa eri sävyjä paremmin. Ihanaa!

Teetä juon kupin kaksi päivässä. Ehdoton suosikkini ja ylittämätön ykkönen on jo aiemmin mainittu Lapsang Souchong. Sen savuista tunnelmaa ei voita mikään.
Kaikki vihreät, valkoiset, roobois, mateet ja vaikka mitkä on kokeiltu, mutta Lapsang Souchong on ja pysyy.
Punnitse ja Säästä on ainoa paikka mistä olen löytänyt sitä myös pussiversiona, kätevä napata reissulle mukaan.

Nyt on mennyt reilut pari kuukautta ilman kahvia ja hyvältä tuntuu!!!

 
At 16/4/10 00:13, Blogger Linda said...

Clippereitä saa muuten myös luontaistuotekaupoista (jos joku ei ole jo maininnut). Oon hieman addiktoitunu niihin, etenkin vihreisiin clippereihin. Lemppari on green tea with echinacea (joka ilmeisesti parantaa vastustuskykyä). Hinnat on suht edulliset ja paketit kivat.

Marokkolainen minttutee on myös aivan ihanaa, oikea herkku, jos tuoretta minttua on käytettävissä.

Kuten myös pannussa haudutettu vahva rooibos, johon voi itse lisätä inkiväärisiivuja. Mulla on espanjasta ostettua rooibosia, jossa on mm. appelsiinin kuorta. Ylijääneestä rooibosista teen usein jääteetä, eli siivilöidään pannusta loput teet ja juodaan jäiden ja sitruunaviipaleen kera. (Jos on käyttänyt inkivääriä, teestä tulee melkein tulista)

Tulikin vesi kielelle. Taidan tehdä minttuteetä, kun jääkaapissa on ylimääräistä minttua...

Helsingissä nykyään muuten teekauppoja näyttää syntyvän kuin sieniä sateella (tai en ole huomannut niiden olemassaoloa)- näköjään kysyntää löytyy. Keskustassa on ainakin 3 pelkästään teehen erikoistunutta putiikkia.

 
At 16/4/10 06:50, Blogger Geranium said...

Minä olen juonut koko ikäni teetä, kahvia olen oppinut juomaan vasta viime vuosina, jos tarjolla on tummapaahtoista maitoversiota.

Oma ehdoton aamuteesuosikkini on tumma tee Sri Lankasta, maan nimi teeyhteydessä on edelleen siirtomaavallanaikainen Ceylon. Parhaita srilankalaisia teelaatuja ovat yhden alueen teet, joissa teen nimi tulee viljelyalueen mukaan. Upea on korkealla, vuoristossa kasvanut UVA (taisin joskus jopa löytää Stokkalta), mutta pidän myös Dimbula alueen teestä. Erinomainen srilankalainen teevalmistaja on Mlesna http://www.mlesnateas.com/index.shtml jonka tuoteita on ollut tarjolla Kaubamajassa Tallinnassa.
Pidän myös maustetuista teestä, suosikki on Nordqvistin Keisarin morsian. Ikean luomumustikka irtotee kuuluu myös vakkarilemppareihini. Pussiteepuolellla Clipperia ovat muutkin kehuneet. Jos matka suuntaa Saksaan ja haluat pussissa olevia haudukkeita, Teekanne merkillä niitä on tarjolla runsaasti, mukavia makuja.

Tee piristää ihan niinkuin kahvikin, sen vuoksi illalla en voi juoda oikeaa teetä vaan on valittava joku hauduke.

 
At 16/4/10 09:33, Anonymous TiV said...

Ai, unohtui yksi, joku muukin oli maininnut: oman yrttimaan minttutee! Loppui vain jo niin varhaisessa vaiheessa, että oli päässyt unohtumaan.. Eli kasvattelin monia erilaisia minttulajikkeita, suklaaminttu, ananasminttu,viherminttu ja piparminttu - mitä kaikki muita niitä vielä löytyykään - ja kuivattelin ne stevian lehtien kanssa. Aivan älyttömän hyvä teesekoitus! Ja niin kesän makuinen. Onneksi mintun saa helposti rehottamaan, tänä vuonna ehdottomasti lisää!

 
At 16/4/10 11:06, Anonymous merikukka said...

Suosittelen jo aiemmin mainittuajasmiinteetä. Toinen suosikkini on Yerba Mate -tee. Löytyy luomuna (teet ja kahvit kannattaa juoda luomuna, makunautinto on sata kertaa parempi)ainakin Life-luontaistuotekaupasta.

 
At 16/4/10 11:15, Anonymous Ingrid said...

Hello!
Onnittelut valinnasta :) Itse olen tee-hifistelijä, ja yleensä en liptonein ja twininingeissiin koske. Jos kiire on, en ehkä ehdi hauduttamaan teetä, tosin yleensä ehdin, niin käytän esim clippereitä. Tärkeintä on oikea lämpötila ja haudutusaika!!!

Kun käyt seuraavan kerran Helsingissä, niin ehdoton visiittikohde on Théhuone Eerikinkadulla, paikka on taivas!

http://www.thehuone.com/

 
At 16/4/10 11:29, Anonymous Ingrid said...

tämmöisen löysin, eli ei välttämätöntä matkustaa Helsinkiin asti:

http://www.teekauppa.fi/Uutisarkisto/TheHuone

 
At 16/4/10 12:00, Blogger millimolli said...

Olen juonut teetä pienestä pitäen, ekat muistot mummolasta jossa aina juotiin iltateetä (vaikka mummo&vaari kahvinkuluttujai muuten olivat). En ole mikään tee-elitisti mutta tykkään irtoteestä enemmän kuin pusseista. Esim. tiikerin päivä uni, viisasten tee nordquistilta ovat ihania. Kannattaa hankkia kunnon härpäke irtoteelle (siis se mikä dipataan veteen, mikä sen nimi on?). Parhaita varrelliset ettei pala sormet noukkiessa.

Sellainen pussisetti kuin english classics (tms) sisältää esim. english breakfast tea:tä yms joka on ostamisen arvoinen kun haluaa vahvaa britti teetä muttei jaksa nähdä vaivaa.

Ja mitä tulee kahviloiden teevalikoimiin; kun käytte Tampereella menkää Runo-kahvilaan(pari katua ihan keskustasta). Siellä on yli pariakymmentä teelajiketta ihan irtoteenä joista valita. (lisäksi lajitelma lähi-leivottuja herkkuja ja kasoittain kirjoja lueskeltavaksi)

Tee on siis ihanaa! Kannattaa käyttää mukana hunajaa.

 
At 16/4/10 12:36, Anonymous Anonyymi said...

Heips! Itse lopetin kahvin juonnin tykkänään kahdeksi vuodeksi, tarkoituksena päästä eroon migreenikohtauksista. Migreeniä kahvittomuus ja teen latkiminen ei lopettanut, mutta kyseisenä aikana lihoin yli 10 kiloa... Lienee jonkinlainen aineenvaihdunnallinen syy tuohon vaivaan. Olen ollut kuulema kahden kuukauden ikäinen (huh!), kun mummo on mulle ensimmäisen kerran maistattanut kahvia, siis sokeroitua ja maidotettua sellaista. Nykyisellään kahvikiintiö tulee täyteen aamupalan aikaan: kaksi mukia vahvaa maidolla lantrattua kahvia kera pienen syötävän. Teenä tykkään nauttia pitkin päivää vihreää teetä. Se piristää, mutta ei vie yöunia. Ja se Oikeiden Teehetkien Tee on Lapsang Shouchong.

 
At 16/4/10 13:35, Anonymous Anonyymi said...

Chai-teepussit mainittu! Ruokahifistelijän kannattaa tarttua toimeen ja googletella chain ohje ja kokata se itse mausteista. Aika helppoa ja saa keittiön tuoksumaan ihanasti!

 
At 16/4/10 15:20, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta taas kokemuksista ja vinkeistä! Nyt on seuraaville Etelä-Suomen reissullekin uusia käyntikohteita.

Tänään ekat testit uusista teelaaduista takana, ja kappas: teessähän voi näköjään oikeasti olla makua ja luonnetta.

Voi, kun olisi vielä pieniä kurkkuvoileipiä teekupposen kaveriksi. :)

 
At 16/4/10 17:19, Blogger Sini said...

Teepannu ihan kätevä, jos juo enemmän ku yhen kupillisen kerralla tai keittää useammalle ihmiselle, mutta ihte käytän ihan vaan semmosta siivilää mukin päällä ja kaadan siitä vettä siihen asti, että ruohot peittyy. Niistä pyöriöistä teesihdeistä pääsee aina muruja kuppiin/pannuun. Oon jo pari vuotta juonu pelkkää teetä (mustaa tähän asti), sitä ennen join kahvia, joka ei passaanu yhtään mun mahalle. No, nyt tein perusteellisen rempan ruokavalioon ja vaihdoin vihreään teehen. Ei tullu edes vieroitusoireita kofeiinin suhteen! :) Täälä Turusa on kauppahallisa ihan paras teekauppa (Turun tee ja mauste). Sieltä saa kaikenlaista teetä. Mutta ehottomasti kannattaa ostaa irtoteetä eikä mitään pussisilppua:)Irtotee ei maistu yhtään kitkerälle, ellei hauduta liian kauan :P Mustasta teestä suosikkeja on firenze ja lakritsitee. Vihreistä en osaa vielä sanoa, kun pitää ensin kokeilla. Mutta tervetuloa teenjuojien maailmaan! :D toivottavasti viihdyt:)

 
At 16/4/10 18:42, Anonymous Anonyymi said...

Itse olen kova teenkuluttaja ja en koe kyllä olevani kovinkaan rauhaisa persoona ja voin vain haaveilla aikaisin nukkumaanmenosta :)

Omia suosikkimerkkejäni teessä on mm. Liptonin valkoinen tee(niitä pyramidipusseja) jonka avulla opettelin juomaan teeni ilman sokeria. Siinä on ihana ruusuinen tuoksu! Tykkään myös ihan perus Earl Greysta. Vähän spesiaalimpiin tilanteisiin, sekä syksyyn kuuluu intialainen maitotee Chai, joka on ihanan mausteista. Vihreätä teetä olen opetellut juomaan vasta viimeaikoin, mutta hyvää on!

 
At 16/4/10 21:38, Blogger Terhi said...

Mun suosikit jo tuon mainitun Théhuoneen valikoimissa löytyy tästä:

http://porkkanankukka.wordpress.com/2010/04/16/irtoteeostoksilla/

Suosittelen!

 
At 17/4/10 11:41, Anonymous Anonyymi said...

Pakkini irtisanoi sopimuksen kahvista reilu kymmenen vuotta sitten ja siirryin lopullisesti teen juojaksi saaden siitä kuitenkin tarvitsemani kofeiinin. Makuaistihan ei mihinkään muutu ja mitä myrkympää teetä, sen parempi. Niinpä joka päivä haudutan valurautapannullisen teetä kuin teetä, kunhan on irtosellaista ja tuoksuu sekä maistuu vahvalle vahvalle. Eikä missään nimessä maustettuja. Mielestäni yrtit pidetään yrtteinä ;D Samoin kukat luonnossa ;D

Ystävät ja sukulaiset ovat tottuneet siihen, että irtoteetä pitää olla ja saan sen vuoksi tuliaisiksi vahvoja teelaatuja Englannista ja nyt viimeksi Japanista.

En oivalla pätkääkään teelaatujen päälle, mutta pidän omaa pannua ns. vihreälle teeherkistelylle. Karstoittunut teepannuni ei vihreän makua tuo esille ja koska nautin myös makealehtisestä vihreästä, mutta vahvasta teestä se pitää sen vuoksi hauduttaa omassa pannussaan.

Olen lisäksi tosi laiska teenhauduttaja ja mittaan sen vuoksi teetä aina sen verran, ettei minun tarvitse erikseen nousta poistamaan teesiivilää pannusta. Tässä vaiheessa teeharrastajat varmasti kierittävät minut tervassa ja höyhenissä, mutta en minä heräämiseen ole muutakaan keinoa keksinyt kuin killittää kunnon tervaa :)

Iloisia teehetkiä toivotellen
anu

 
At 17/4/10 16:46, Blogger Meri, Helsinki said...

Itse lopetin kahvinjuonnin seinään Thaimaan matkalla helmikuussa, mutta en ole siirtynyt teehenkään... Ei kaipaa tilalle mitään. Saatan juoda pienen kulauksen kahvia jos haluan, tai joskus yrttiteetä, mutta tosiaan, varsinkin kun kesää kohti mennään niin ei sitä lämmintä kuppia mihinkään tarvihe! Onhan meillä ruoka :-D

 
At 18/4/10 15:57, Anonymous Anonyymi said...

Lissäämpä vielä tähän ketjuun, että Makuuni on saanut valikoimiinsa B&J Cherry Garcian!!! ja Phish Foodin!

Pikkuenkeli

 
At 18/4/10 17:11, Blogger Sika-Sanna said...

Heippati kaikille

Olen teenjuoja, omat kokemukseni kahvin maailmassa rajoittuvat kahteen yhdellä kerralla "nautittuun" kokemukseen, ensimmäiseen ja viimeiseen.

Ekaksi mainitsen että omat makusilmuni eivät kyllä saa mitään iloa tuosta lapsang schoungista, joka on siis savustettua kiinalaista teetä.
Pidän mustasta teestä (fermentoitu)
Vihreästä teestä (fermentoimaton)
ja jonkin verran oolongista (puoliksi fermentoitu) mutta en ns. valkoisesta.
Yerba Mate ja Rooibos menvät myös vaikka eivät varsinaisesti teetä olekkaan.
Pussiteetä en juo jos ei pakoteta.
Mutta juon kyllä näitä sekoitelaatuja joissa on sekoitettuna aromiaineita ja niistä parhaimpia on vanha kunnon Earl Grey, mustaa teetä bergamotti aromilla.
Toinen josta pidän on Söderblandning, johon törmäsin Tukholmassa käydessäni, sikäläisissä kahviloissa kun pussitee on harvinaisuus.

Erinomaisena netti-teekauppana suosittelenkin The Tea Centre of Stockholmia, tee on postikuluineenkin edullista suomalaiseen hintatasoon verrattuna ja toimitukset nopeita max viikko tilauksesta.

http://www.teacentre.se/catalog/index.php?cPath=59_51&language=se

 
At 18/4/10 18:30, Anonymous Laura said...

Suosittelen käymään Oulun kauppahallissa Kofeiinikomppania-liikkeessä. Sieltä löytyy mainio irtoteevalikoima ja samalla tukee myös paikallista yrittäjää.

 
At 18/4/10 19:59, Anonymous Anonyymi said...

Heippa Turkista eli luvatusta teen juominkien maasta! Kahvin juominen jäi jo 2000-l.lopussa kun lopullisesti muutin pois Suomesta ja tänne asettuessani lopullisesti tee tuli mukaan jäädäkseen. Täällä juodaan mustaa haudutettua teetä ja se on p......n hyvää. Toisinaan puhutaan jopa P-Kyproksen laittomasta liian vahvasta teestä :) Anopilta ja muilta mummeleilta opitun teen keiton salaisuus perustaa aina vaan tuoreeseen teehen ja haudutuksen kärsivällisyyteen sekä siihen ettei makua pilata sokerilla liikaa. Teeterkut Turkista!

 
At 18/4/10 20:00, Anonymous Anonyymi said...

ainiin lisäys ed. omenateetä ei Turkissa tarjota kai kun turistialueilla, seos sokeria ja uutetta kai vai en tiedä itsekään tarkemmin???

 
At 18/4/10 20:48, Anonymous Virveli said...

http://yogalife.fi/product_info.php?products_id=165 Siis tuo on aivan taivaallisen hyvää! Punnitse ja säästä ainakin myy tuota

 
At 19/4/10 19:28, Anonymous Anonyymi said...

Intialainen masala chai herkkuhetkiin! Kahden mukin annos: Reilu mukillinen vettä kattilaan, seuraksi tuoretta inkivääriä, kardemummaa, muutama mustapippuri, neilikkaa ja pätkä kanelitankoa. Keitellään muutama minuutti. Levyltä pois ja sekaan mustaa teetä (halvin on parasta tässä). Haudutellaan kunnolla. Lopuksi sekaan erikseen lämmitettynä mukillinen punaista maitoa, siivilän läpi kuppeihin ja reilusti sokeria sekaan. Tällä pääsee hyviin Intiafiiliksiin.

 
At 20/4/10 20:44, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, kuinka paljon taas kiinnostavia kommentteja. Kiitokset!

Täytyy tunnustaa, että tänään teki ihan tavattomasti mieli kahvia (sillä olisi niin kiva kiskaista itsensä hereille huonohkosti nukutun yön jälkeen), mutta haudutin sitten kunnon kipollisen Lapsangia.

 
At 21/4/10 19:04, Blogger Marika said...

Aika hauska yhteensattuma, että juuri samoihin aikoihin olen itsekin alkanut miettiä jos nyt ei kahvista totaalisti luopumista, niin roimaa vähennystä ainakin. Syynä on yksinkertaisesti se, että alkoi tulla ikäviä närästys-oireita töissä, kun siellä tulee helposti se pannullinen kahvia juotua. Nyt juon vain aamulla 1-2 kuppia Clipperin Organic Freeze-Dried Arabica pikakahvia, joka on muuten hyvää. Päivällä koitan juoda enimmäkseen teetä. Jytis jo mainitsikin nuo Clipperin ihanuudet, itsekin Indian Chaita olen nyt sitten juonut, suosittelen :)

 
At 21/4/10 22:33, Blogger Rosmariini said...

Joo-o, silloin se närästys on ollut kaikkein pahimmillaan, kun on olosuhteiden pak... ööh... omasta halusta sattunut juomaan lähemmäs litran kahvia.

(Minä vielä satun vihaamaan semmoisia pieniä, perinteisiä kahvikuppeja. Mahdollisimman suuret mukit on vaan niin ykkösiä.)

 
At 22/4/10 13:29, Blogger Piia said...

Kivalta vaikuttava lyhyt "opas" teehen: http://olotila.yle.fi/sisallot/ruoka-ja-juhlat/hauduta-teeta-japanilaisittain

...ihan vahingossa törmäsin kun etsin kotitekoisen huulirasvan ohjeita ja tulit(te) heti mieleen. En voisi itse kuvitella kahvista kokonaan luopuvani, mutta haudutettu tee kylmänä talvi-iltana maistuu kyllä kuin myös oman maan mintusta haudutettu juoma.

 
At 22/4/10 13:33, Blogger Piia said...

Ainiin, ja kokeilkaas mantelia närästykseen, kuorineen tepsii parhaiten :) Toimii! Joku antoi aikanaan vinkin, kun raskausaikana vaivasta kärsin eikä lääkkeitä viitsinyt syödä "turhaan".

 
At 22/4/10 13:44, Blogger Rosmariini said...

Kääk, talvella söin manteleita yhtenään, mutta nyt en muutamaan viikkoon ollenkaan.

Teeseremonia-jutut ovat aivan ihania, pitääpä käydä lueskelemassa tarkemmin. Kiitokset linkkivinkistä!

 
At 24/4/10 13:07, Anonymous BOP said...

Teestä(kin) löytyy oma blogi - teeblogi.wordpress.com

 
At 24/4/10 18:53, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, hieno homma, että blogivalikoimaa löytyy tuollakin osastolla. Ja vielä varsin virkeä ja aktiivisesti päivittyvän oloinen blogi!

 
At 26/4/10 13:35, Anonymous Anonyymi said...

Lapsang Souchong on kyllä ehdoton suosikki! Tykkään myös sitruksilla maustetuista vihreistä teelaaduista.

Päätin lopettaa kamalan automaatiikahvin juomisen töissä kaikkien sen sisältämien lisälisä-E-säilyke-jne. aineiden takia, mutta ei teen juomistakaan ole meillä kovin helpoksi tehty: kuvottavin löytämäni pussitee on mustikkamuffinssiaromilla maustettu valkoinen tee.

http://www.nordqvist.fi/web/index.php?id=36

Yöks. Pitäisi kuljettaa omat teet aina mukana.

 
At 26/4/10 17:25, Blogger Rosmariini said...

Mustikkamuffinssiaromi kuulostaa aika villiltä. :)

En ole itse noita tuon sarjan Nordqvisteja (onnekseni?) koskaan maistanutkaan.

 
At 3/5/10 21:20, Anonymous Anonyymi said...

Clipperin ja Yogin lakritsiteet ovat ihania. Vaikka eivät siis sisällä varsinaisesti teetä, vaan lakritsijuurta (plus Yogissa muitakin kasviperäisiä ainesosia).

 
At 12/5/10 12:12, Blogger Rosmariini said...

Lakutee pantu tilaukseen!

 
At 17/5/10 00:51, Blogger Tigru said...

Teen juojille yksi sana Oulussa: Kauppahalli. No olkoon menneeksi toinenkin: kofeiinikompania. Sieltä saa niin välineet oikeanlaiseen teen hauduttamiseen (pussitee on ihan eri juttu kuin kunnolla haudutettu irtotee) kuin ne itse teetkin. Valikoimassa on mustaa, vihreää ja valkoista teetä. Suosittelen lämpimästi mustikka-sitruuna vihreää teetä, valkoista teetä inkiväärin kera ja mustaa earl greyta (viimeisin luomuna tietysti). Teepusseissa on kerrottu ko teelle oikea lämpötila haudutukseen ja oikea aika myös. Liian pitkään tai liian kuumassa haudutetu tee on kitkerää eli ohjeita kannattaa noudattaa.

 
At 10/8/10 21:46, Anonymous Michelle said...

Suosin kiinalaisia teelaatuja ja suosittelisin niitä kaikille muillekin. Niistä omasta mielestäni parhaita ovat oolong, musta ja vihreä tee. Noiden lisäksi Kiinassa tuotetaan valkoista, keltaista, punaista ja ns. pu'er -teetä. Kaikille näille teetyypeille on muuten oma valmistusmenetelmänsä ja haudutusaika ja lämpötila vaihtelee myös laaduttain. Suomestakin saa hyvää kiinalaista teetä kunhan tietää mistä ostaa. Itse ostan omat teeni täältä:

Jadepisara.fi - kiinalainen teekauppa

Tuolta saa myös kaikille teelaaduille sopivat haudutusastiat ja tosi ihania teekuppeja. Kysyin itse tuolta aluksi neuvoja teekannun ostoon ja sitten teen hauduttamiseen ja olivat tosi avuliaita.

 
At 17/10/10 16:22, Anonymous Tee said...

Sekä tietysti laajan teevalikoiman verkkokauppa www.Teekauppa.fi

 
At 30/4/13 23:38, Blogger Elli said...

Mä lopetin kahvin juonnin pari n. kuukaus sit kokonaa ja vaihdoin teehe samoist syist ku sä ja sen jälkee pari kertaa suullise kahvii ottanu ja ny se oli pahaa vaikka ennen olin himokahvinjuoja :D

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails