torstaina, maaliskuuta 11, 2010

Makuisat kasvispihvit

Tapasin tasan viikko sitten järjestetyssä toimittajatilaisuudessa pari ystävällismielistä Maku-lehden toimittajaa, ja sain heiltä samalla uusimman (talvi 1/2010) Maku-lehden.

Minä tietenkin innostuin suurin piirtein kaikista tarjolla olleista resepteistä (samaten kuin haaveilemaan matkasta Vancouveriin), mutta päädyin viimein näihin nostalgisiin kasvispihveihin. Jälkiruokana olisi ollut mukava syödä vaikka samaisesta lehdestä löytyviä köyhiä ritareita, mutta niihin minulta puuttui tarveaineita eli kuivahtanutta vaaleaa leipää.
Kasvispihvit ja jogurttikastike

Kastike
1/2 kurkkua
2 dl ruokajogurttia
2 t minttua kuivattuna
1/4 tl suolaa

Pihvit
2 (200 g) porkkanaa
1 pieni sipuli
1 (200 g) pieni kesäkurpitsa
2 dl juustoraastetta
3 munaa
1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl provencen yrttimaustetta
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa

Paistamiseen
2 rkl rasvaa

Raasta pesty kurkku ja purista ylimääräinen neste pois. Yhdistä raasteen joukkoon muut aineet ja sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa pihvien teon ajan.
Kuori porkkanat ja sipuli. Pese kesäkurpitsa. Raasta kasvikset karkeaksi raasteeksi. Yhdistä kasvis- ja juustoraaste. Vatkaa munien rakenne rikki ja yhdistä muniin jauhot ja mausteet. Kaada munaseos raasteiden joukkoon ja sekoita.
Kuumenna lettupannulla rasvaa. Muotoile massasta pihvejä pannulle ja paista miedolla lämmöllä muutama minuutti molemmin puolin.

Sivuhuomautuksena sanottakoon, että maltoin olla lastaamatta jogurttikastikkeen sekaan useaa murskattua valkosipulinkynttä, eli lopputulos oli vaihteeksi vähän miedompi ja minttuisampi. Noudattelin siis ohjetta hyvinkin tarkoin, paitsi ettei paistaminen tapahtunut kovinkaan miedolla lämmöllä. Milloin oppisin lukemaan annetut ohjeet loppuun asti?

Tästä kasvispihviohjeesta tuli mieleeni, että minulla on ollut jo pitkään aikomus tehdä pannukakkumaisia pihvejä raastetusta perunasta. Houkutteleva ohje löytyy mahtavasta blogista nimeltään MattBites: Potato Latkes from Martha Stewart.

21 Comments:

At 11/3/10 08:18, Blogger Liina said...

pakko testata! minullahan on tietenkin huonoja muistoja kouluruoan kasvispihveistä, mutta nuo sekä näyttävät että kuulostavat niin herkullisilta, että veikkaan huonojen muistojen karkottuvan pian :D

Maku on kyllä aika kiva lehdykkä.

 
At 11/3/10 09:35, Blogger Rosmariini said...

Jepsan, huonot ruokamuistot ovat onneksi helposti muutettavissa.

Tosin en ole itsekään vielä pyrkinyt muuttamaan esim. kanaviillokki- tai silakkalaatikkokokemuksiani kouluajoista ollenkaan myönteisemmiksi. :)

 
At 11/3/10 11:04, Blogger Ketsuppi said...

Siinä voiskin olla jonkin ruokahaasteen aihe: kouluruokauusinnat! Ois korkea aika haudata traumat.

Nimim. Ne kalapullat.

 
At 11/3/10 11:13, Blogger Rosmariini said...

No nepä ne! Eivät olleet meikäläisenkään herkkua. Eikä kaverina tarjoiltu kalpea perunamuusi(ke) onnistunut pelastamaan tilannetta.

 
At 11/3/10 13:49, Anonymous Vive said...

Innokkaana bloginne lukijana, mutta nyt vasta kommentoimaan äityneenä suosittelen lämpimästi Vancouveria! Ihana kaupunki, ystävälliset ihmiset, mahtavia ruokapaikkoja jos jonkinlaisia - valinnan vaikeus iltaisin (ja päivisin) oli suuri! Pakko mennä itsekin tuo lehti ostamaan...

 
At 11/3/10 14:04, Blogger Rosmariini said...

Minäkin olen kuullut Vancouverista pelkkää hyvää. Käytännössä kaikki siellä käyneet tutut ovat suurin piirtein haaveilleet muuttavansa sinne jossain vaiheessa asumaan.

(Jauhantaperheemme toinen osapuoli on Vancouverissa käynytkin, mutta minulla Kanada on vielä kokonaan valloittamatta.)

 
At 11/3/10 16:49, Anonymous Anonyymi said...

Kanaviillokki ja tilliliha, nam! En kyllä tältä istumalta muista yhtäkään kouluruokainhokkia... *uhmaa polkkaamaan*

Pikkuenkeli

 
At 11/3/10 17:31, Blogger Rosmariini said...

Rohkeat blogikokit ovat ottaneet molemmista ruokalajeista mittaa muutamaan otteeseen, tsekatkaapa kanaviillokki à la Anzku & tilliliha Melukylän tai Sillä sipulien tapaan.

 
At 11/3/10 22:55, Blogger Kaisa said...

Nämä meni meillä heti tänään testiin ja kyllä oli muuten hyvää! Miten yksinkertaisista raaka-aineista saakin jotain noin maistuvaa? :) Kiitos vinkistä!

 
At 12/3/10 09:39, Blogger Rosmariini said...

Ooh, olitpas nopea!

Minä taidan seuraavalla kerralla kokeilla vähän valkosipulisempaa versiota, vaikka tällä kertaa maltoin (ihmeekseni) olla ilman. Hillitön sipuli-innostus menossa taas. :)

 
At 12/3/10 12:49, Blogger millimolli said...

Ostin itse kanssa tuon Maku lehden ja katselin noita kasvispihvejä, pitää kokeilla itsekin! Kannattaa kokeilla lehdessä gluteenittomina tehtyjä kasvispiiraita (muffini kokoisia), ovat super hyvä iltapala!

 
At 12/3/10 13:01, Blogger Rosmariini said...

Gluteenittomille leivonnaisille olisikin aina silloin tällöin tarvetta, joten pitääkin kurkata noita kasvispiiraita sillä silmällä.

 
At 16/3/10 11:49, Anonymous Anonyymi said...

Maku oli tosi hyvä, mutta mulla taikina jäi ihan liian löysäksi, vaikka noudatin annettuja määriä. Toiseen pannulliseen lisäsin mukaan pari kourallista silputtua kaalia, että taikina pysyi jotenkin kasassa. Mites muilla?

 
At 16/3/10 13:59, Blogger Rosmariini said...

Olihan se tosiaan löysää, mutta jähmettyi sitten pannulla (juuston ansiosta?) pihveiksi. Oma juuresraasteeni oli vielä aikamoisen karkeaa, kun tulin käyttäneeksi turhan suurta raastinterää.

 
At 20/3/10 14:34, Anonymous Anonyymi said...

Olen ollut pitkään harras lukijanne ja nyt on pakko siirtyä kommenttiestradille ;).

Virittelin ohjetta vähän intialaiseen suuntaan eli kasvispihvit goes Bollywood kun lisää hitusen jeeraa, curryjauhetta ja korianteria. Lopputulos oli varsin maukas ja ensi kerralla kokeilen lisätä vielä hitusen raastettua inkivääriäkin. Jogurttikastikekin sai intialaisen sävytteen valmiilla raita-mix seoksella. Pihvit ja raita sitten vaan nan-leivän sisään ja bon appetit!

Edith

 
At 20/3/10 14:37, Anonymous Anonyymi said...

Niin ja vielä lisäyksenä aiemmin kommentoineille: itse itketin turhat nesteet kesäkurpitsoista pois ennen muihin kasvisraasteisiin sekoittamista ja pannulla paistamisen sijaan muotoilin pieniä pihvejä uunipellille ja paistoin 200 asteessa n. 25min välttyäkseni kauhealta käryltä.

Edith

 
At 21/3/10 15:00, Blogger Rosmariini said...

Oih, kuinka makoisan kuuloinen Bollywood-versio (kasvikset rakastavat intialaisia mausteita).

 
At 27/3/10 20:17, Anonymous Anonyymi said...

Heips! Mulla on tuo Maku-lehti, mutta en saanut ko. reseptiin (enkä koko lehteen) tartuttua, mutta tämän makoisan postauksen jälkeen päätin tehdä pihvit. Vähän tosiaan jäi nestettä kulhon pohjalle, mutta hyvin tiivistyivät pannulla. Tosi hyviä! Paitsi että nuorempi väki ei tietty tykännyt, mutta muille maistui.

terv.ingrid

 
At 2/4/11 16:52, Anonymous Kristiina K. said...

Latkesit ovat erinomaisia, vaikka jotkut karsastavatkin perunaa ja öljyssä paistamista. Toisaalta jotkut puristit karsastavat perunapannukakkunimitystä vedoten siihen, että aikanaan kananmunia ei ollut tuhlattavaksi asti ja latkesit tehtiin ilman niitä. Toki vähemmän rasvaisesti niiden paistaminen onnistuu myös uunissa. Ja perusreseptin jälkeen vain taivas on rajana :) Itse pidän eniten pinaatti-feta-latkeseista.

 
At 23/8/12 10:33, Blogger Muumimamma said...

Löysin tänä kesänä uuden kesäkurpitsaruoan, jonka ohje oli muistaakseni Kotiliedessä. Viipaloin kesäkurpitsat ja tiputtelin niihin vähän oliiviöljyä ja suolaa. Ne ja halloumiviipaleet grillattiin, aseteltiin limittäin lautaselle ja päälle pinjansiemeniä ja balsamicosiirappia (jonka tein pastanjauhajien ohjeella). Julistin kotiväelle, että pidin tätä herkkua parempana kuin karkit!

 
At 18/3/14 14:26, Anonymous Anonyymi said...

Montakohan piffiä tuosta yhdestä satsista tulee?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails