sunnuntaina, tammikuuta 10, 2010

Hyvin suolaiset ryppyperunat

Minä sitten rakastan ruokablogeja. Niin kuin vaikka taas nyt: Sillä Sipuli -blogissa oli vähän aikaa sitten puhetta kanarianperunoista, ja kyseisestä Kanaria-postauksesta sai kaupan päälle vielä reseptilinkin Polkkapossun blogiin.

En ole ikinä itse käynyt Kanarialla, joten en yhtään tiedä, kuinka autenttiseen lopputulokseen omassa kokkailussani päädyin. Miespuolinen pastanjauhaja on vieraillut saarilla useampaankin otteeseen, mutta ei hänkään siellä mitään paikallisia perunoita muistanut syöneensä. No eipähän ollut ainakaan liiallisia paineita saada näistä tietyn makuisia (reissuilta tutut ruokalajit kun eivät vaan koskaan maistu kotikeittiössä kokkailtuna ihan samalta).
Papas arrugadas con mojo – Ryppyperunat ja mojokastike

800 g perunoita (kiinteitä)
vettä
2½ dl merisuolaa (huom., ks. kommentit)

Pese perunat hyvin. Laita vettä kattilaan ja lisää suola, kun vesi kiehuu. Vettä saa olla niin paljon, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi. Kaada vesi pois ja laita kattila uudestaan levylle. Pyörittele perunoita, kunnes kaikki kosteus haihtuu niistä. Nyt perunat alkavat hiljalleen rypistyä. Syö kuorineen mojon kanssa. Ryppyperunat maistuvat erityisen hyviltä rasvaisen pihvin kanssa, mutta ne voidaan tarjota ihan itsenäisenä naposteltavanakin.

1 tomaatti
3 valkosipulinkynttä kuorittuna
1 rkl valkoviinietikkaa
1/3 sitruunan mehu
ripaus chiliä
ripaus mustapippuria
1 tl korianteria
1–1½ rkl sokeria
1½ dl oliiviöljyä

Tee tomaattiin ristiviilto ja kasta se muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen. Poista kuoret ja kanta. Laita tehosekoittimeen valkosipulien, valkoviinietikan, sitruunamehun, chilin, korianterin ja sokerin kanssa. Aja tasaiseksi. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana tehosekoittimen käydessä. Kastike ei kaipaa välttämättä suolaa, sillä perunat ovat suolaisia. Mojon voi kaataa joko perunoiden päälle tai sen voi tarjota erikseen kiposta.

11 Comments:

At 10/1/10 21:04, Blogger Merituuli said...

nyt katkesi putki. tätä ei olla tehty (juuri nyt):D

 
At 10/1/10 21:29, Blogger Rosmariini said...

No mutta onhan tämäkin tavallaan teidän blogista tuttua ruokaa. :)

 
At 10/1/10 23:20, Anonymous Suvi said...

Luin vaikka kuinka monta kertaa, että "ryyppyperunat" :D
Toisaalta jos ovat suolaisia niin sopivatkin hyvin dagen efter -menuun :D

 
At 11/1/10 09:13, Blogger Rosmariini said...

Sama lukuvirhe tapahtui pariin otteeseen täälläkin päässä (siitä huolimatta, että olin itse otsikon kirjoittanut;).

 
At 11/1/10 09:16, Blogger Jael said...

Ryppyperunat ja molekastike,nam nam! Kanarialla aikoinaan tuli napattua resepti ja siitä lähtien aina silloin tällöin on pöydässä vieraillut,hyvää!

 
At 11/1/10 09:22, Blogger Rosmariini said...

Nyt muistankin, että juttelit Silläsipulilan kommenttilaatikossa tuosta kastikkeesta... ja hieman salapoliisityötä tehtyäni sain selville, että se ohje perustui aika lailla valkosipuliin & punaiseen paprikaan (nam!). Sitäpä testaan seuraavaksi!

 
At 11/2/10 12:22, Blogger timox said...

Mahtaakos tuossa tuo suolan määrä olla ihan oikein? Muissa vastaavissa ohjeissa määränä on noin 2,5 ruokalusikallista, mutta että desiä..?

 
At 12/2/10 09:42, Blogger Rosmariini said...

Laitanpa siitä huomautuksen tuohon reseptiin.

 
At 24/5/10 10:49, Anonymous Anonyymi said...

tuo molekastike ilmeisesti samakuin mojo kastike? niitä löytyy 3 eri väriä eri tarkoituksiin, punainen versio menee hyvin perunoiden kanssa

 
At 29/12/10 22:13, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä tuo suolamäärä taitaapi olla ihan oikein. Joidenkin reseptien mukaan veden tulee olla niin suolaista, että potut kelluvat. Useiden epsanjan- ja englanninkielisten reseptien mukaan suolaa käytetään jopa 250-500 g / kilo perunoita.
Nämä siis googlella löytämiäni tietoja. :)

Herkulliselta kyllä näyttää.

 
At 6/3/11 12:18, Anonymous Anonyymi said...

Juu nyt on menny kirjottajalla kastikkeet sekaisin: Mole-kastike on meksikon kansallisruoka johon tulee mm. tummaa suklaata ja chiliä! Oikein hyvää kalkkunan kanssa, suosittelen kokeilemaan. Kanarian kastike on Mojo.

-reina-

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails