maanantaina, marraskuuta 23, 2009

Hot(tentotti): chilileipä

Marraskuun ruokahaasteen aiheena on hot-hot-hot. Tulisen lämmittävistä muonista muistui mieleeni idea chilihillolla höystetyistä juustoleivistä - tai tarkemmin sanottuna welsh rarebit -leivistä. Me teimme kyseisiä juustoleipiä muutaman vuoden takaisella Brittilän-reissulla, joten tämä on tavallaan rarebitin toinen tuleminen.

Minä olen ihan kokonaan hurahtanut hillojen keittoon ja kaikenlaiseen säilömiseen, joten oli hauska päästä kokeilemaan uudenlaista hillo-ohjetta. Laitoimme chiliä sekaan omasta mielestämme varsin reippaalla kädellä, mutta näin jälkikäteen ajateltuna pieni lisätulisuus ei olisi haitannut laisinkaan. Kenties olisi kannattanut laittaa sekaan osa siemenistäkin.

Hillo muodosti mukavan makuparin juustokuorrutteelle (jonka ohje ei tosin vetänyt mielestäni vertoja aiemmalle kuorruteversiollemme). Tämänkertaisen ohjeen löysin Jamie Oliver -sivujen keskustelupalstalta:
Welsh Rarebit

3 paksua viipaletta hyvää vaalea(hko)a leipää
chilihilloa
150 g ranskankermaa
2 keltuaista
100 g hyvälaatuista cheddaria (raastettuna)
1 tl sinappijauhetta
suolaa ja pippuria
worcestershire-kastiketta tai tabascoa

Grillaa leipäviipaleet molemmilta puolin. Sekoita yhteen ranskankerma, keltuaiset, cheddar, sinappijauhe, suola ja pippuri.
Levitä leiville chilihilloa ja päällystä juustokuorrutteella. Laita uuniin grillivastusten alle pariksi (-muutamaksi) minuutiksi, kunnes juusto ruskistuu (ja jähmettyy) sopivasti.
Koristele halutessasi juuston pinta veitsellä ja roiskuttele päälle worcestershirea tai tabascoa. Tarjoa heti.

Chilihillo

4 punaista paprikaa
6 tomaattia
100 ml oliiviöljyä
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
8 pitkää punaista chiliä, viipaloituna ja siemenet poistettuna (tai maun mukaan!)
100 ml mallasviinietikkaa
300 g ruskeaa sokeria
1 tl suolaa

Paahda paprikoita 250 asteessa (välillä käännellen), kunnes ne tummuvat joka puolelta. Anna jäähtyä ennen kuorimista.
Kalttaa tomaatit (ristikkäisviilto päihin > ensin hetkeksi kuumaan veteen > sitten kylmään, minkä jälkeen kuori irtoaa helposti). Puolita tomaatit, poista siemenet ja kuutioi hedelmäliha. Kuori paprikat ja poista siemenet. Pilko pieniksi paloiksi.
Itse vedin mutkat suoriksi (=en lukenut ohjetta tarpeeksi tarkkaan) ja jätin sekä paprikan paahtamisen että tomaattien kalttaamisen kokonaan väliin.
Kuumenna pannulla (keskilämmöllä) oliiviöljyä. Lisää valkosipuli ja chili ja paista minuutin verran. Lisää paprikat ja tomaatit ja keittele viiden minuutin ajan. Lisää sitten etikka, sokeri ja suola; alenna lämpöä ja keittele puolen tunnin ajan tai kunnes hillo on paksuuntunut. Kaada puhdistettuihin, lämpimiin purkkeihin ja säilytä kylmässä.

Pakasteessamme on paketillinen jättikatkarapuja, joten veikkaanpa, että syömme lähiaikoina niitä tämän samaisen chilihillon kanssa. Hillo käy kaveriksi myös lihalle ja juustoille. Ja toki sitä voi laittaa vaikka uudemmankin kerran leivän päälle.

11 Comments:

At 23/11/09 21:56, Blogger Ari Makela said...

Miten mä luen tuon rarebitin koko ajan harebitiksi :)

 
At 23/11/09 22:02, Anonymous Kirsikka said...

Mahtava idea tuo chilihillo! Säilöntään on hurahdettu myös torpassamme, tosin aika ei tahdo oikein riittää kaikkeen... Miehen mummi antoi mielenkiintoisia säilöntävinkkjeä, kuten porkkanahyytelö ja punajuurisherry. Josko ensi vuonna niitä sitten:).

 
At 23/11/09 22:42, Blogger Rosmariini said...

Ari: Jänikset ja kanithan liittyvät tähän muonaan ihan olennaisesti, joten mikä jottei!

Kirsikka: Punajuurisherry! Pitää mennä heti googlettamaan, mistä siinä on kysymys.

 
At 23/11/09 22:54, Blogger Rosmariini said...

Esim. täältä löytyy ohjetta punajuurisherryyn. Hupaisa idea. Pitäneeköhän tuon kanssa malttaa odotella ensi kesään & uuteen satokauteen asti (=plääh).

 
At 24/11/09 21:41, Anonymous Kirsikka said...

Juu, tuon tyylinen se mumminkin ohje oli. Ettei vain olisi ollut sama, jostain lehdestä oli mummi sen kirjannut ylös. Täytyy varmaan odottaa vuosi, meillä ei punajuurien puutarhurointi onnistunut:(. Ellei sitten kaupan juuret ja jouluksi:).

 
At 25/11/09 18:50, Blogger Rosmariini said...

Joulujuomaksi (tai joulunajan viemiseksi) tuo olisi kyllä niin omiaan!

 
At 3/12/09 21:59, Blogger Ketturouva said...

Vaikuttaa hyvältä, näitä täytyy ehdottomasti kokeilla...

 
At 4/12/09 09:14, Blogger Rosmariini said...

Teikäläisellä taisi olla jotain aiempiakin yhteyksiä tuonne harebit-saarivaltioon (vai sekoitankohan nyt johonkin toiseen bloggaajaan...).

 
At 9/12/09 22:57, Blogger Ketturouva said...

Rosmariini, oikein muistat. :)

 
At 18/12/09 20:38, Anonymous Anonyymi said...

Tein chilihilloa ohjeellasi ja johan tuli hothothottia! Chilipaketissa luki "mietoja chilejä". Ei ne niin kovin mietoja olleetkaan.

 
At 16/7/10 18:56, Blogger Jussi Koiranen said...

Chilihillo-ohje ja rarebit. Molemmat vaikuttavat herkullisilta. Kun seuraavan kerran on tilillä ylimääräistä niin pitää alkaa hillotella. Tosi hienoa että ylläpidät tällaista blogia, täältähän löytyy vaikka mitä herkkuja.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails