keskiviikkona, tammikuuta 07, 2009

Uusia ruoka-DVD:itä Suomen markkinoille

Joulun alla saimme postilaatikkoon iloisen yllätyksen: kaksi ruoka-aiheista DVD:tä koekatsottavaksemme! Jo ajatus Suomessa julkaistavista ruoka-DVD:istä tuntui erittäin lämpöisältä. Olemme nimittäin tähän saakka tilailleet moisia lähinnä Brittien Amazonista. Nyt kuitenkin Future Film on juuri julkaissut kaksi DVD:tä Suomen markkinoille, suomalaisin tekstein ja kuorin: Jamie Oliverin Onnenpäivät Tour Live ja Gordon Ramsayn Kurjat kuppilat - Kausi 1.

Jamie lienee kaikille suomalaisille ruokaintoilijoille ainakin jollain tasolla tuttu - sen verran paljon hänen kirjojaan on ostettu ja TV-sarjojaan täälläkin seurattu.

Onnenpäivät Live on Jamien lontoolaisessa teatterissa yleisön edessä vetämä kokkausshow, jossa hän mm. tilaa pizzan puhelimella suoraan teatterin osoitteeseen ja tekee omansa kilpaa pizzalähettiä vastaan - väitteenään, että hyvä kotiruoka syntyy jauhoista asti nopeammin kuin kotiin tilattu pizzeriatuote. Onnenpäivät on kokonaisuutena vauhdikasta, viihdyttävää ja energistä perus-Jamieta.

Gordon Ramsay sen sijaan oli meille molemmille käytännössä uusi tuttavuus. Kurjat kuppilat on ilmeisesti pyörinyt takavuosina täkäläisessäkin televisiossa, mutta meidän haaviimme se ei ollut jostain syystä tarttunut. Joitain hänen reseptejään oli toki tullut vastaan BBC:n Good Food -lehdessä, mutta suomalaismedian viimeaikaisten panettelevien ja mämminväheksynnästä loukkaantuneiden kirjoitusten perusteella miehestä oli päässyt muodostumaan ylimielinen ja ikävä kuva.

Vaan kuinka väärässä voi olla! Mukava britti, jolla vain sattuu olemaan arvostelukykyä, itseluottamusta ja hyvä ulosanti - ja se jatkuva kiroilukin on enemmän huumoria kuin ryppyotsaista pahantahtoisuutta. Näköjään ei pitäisi liiaksi noteerata painettua sanaa. Gordonin neuvot ja opastus ovat järkiään uskottavia, maanläheisiä, perusteltuja ja herran maineeseen nähden kohtuullisen maltillisesti ilmaistujakin.

Ramsayn Kurjat kuppilat - Kausi 1 sisältää yhden tuotantokauden verran ohjelmaa, jossa Ramsay yrittää saattaa raiteilleen heikkotasoisia tai gastronomisesti luhistumaan päässeitä ravintoloita ja pubeja. Tarkkaan ottaen kyseessä on "Kitchen Nightmares Revisited", eli alkuperäisen parannusyrityksen jälkeen tämän DVD:n jaksoissa vielä vieraillaan samoissa ravintoloissa noin vuoden kuluttua tarkistamassa, oliko Ramsayn viitoittama suunta säilynyt. Kuten arvata saattaa, aina ei ollut.

Kurjat kuppilat on itse asiassa enemmänkin ravintolanjohto- kuin ruoanlaittoaiheinen ohjelma eikä sinällään sisällä reseptejä - mutta antaa sen sijaan äärimmäisen kiintoisan kurkistuksen eritasoisiin ravintolakeittiöihin ja ruokaravintolan pyörittämisen arkitodellisuuteen. Näinpä se olikin kiintoisimpia näkemiämme ruoka-aiheisia ohjelmia pitkään aikaan!

Kotikokkaajan näkökulmasta on erityisen avartavaa nähdä kunnolla ja läheltä, miten erilaista on valmistaa ruokaa nälkäiselle ja kiireiselle salilliselle kuin omalle perheelle tai muutaman hengen illallisseurueelle. Ajoitus, toistettavuus ja etukäteissuunnittelun tarve nousevat ihan erilaiseen merkitykseen, samoin kuin raaka-aineiden järkevä ja taloudellinen hyödyntäminen - ja miksei Ramsayn tapauksessa myös äärimmilleen viety laadunvarmistus ja kriittisyys omia keitoksia kohtaan.

20 Comments:

At 7/1/09 22:53, Blogger mkv said...

Tuli noista ruokaohjelmista mieleeni että onkos Anthony Bourdain tuttu kaveri? Jimillä pyörii hänen ohjelmansa jossa kaveri ei suoranaisesti valmista ruokaa ollenkaan mutta kiertelee maita ja mantuja ja maistelee paikallisia herkkuja niin ruuan kuin juomankin suhteen :)

 
At 7/1/09 23:04, Blogger Rosmariini said...

Tyyppi on jonkin verran tuttu, mutta ohjelmansa ei, harmillista kyllä. Maiden ja mantujen kierteleminen + paikallisten herkkujen maisteleminen kuulostaa kyllä suorastaan kadehdittavalta uravalinnalta.

 
At 7/1/09 23:15, Anonymous Anonyymi said...

Kurjat kuppilat on aivan ehdoton! Ruokaohjelma ja Dr. Phil yhdistyvät. Kokit löytävät uudelleen intohimonsa ruuan laittoon ja kuppilat pelastuvat - näin ei ole tietenkään aina. Tirautin joka tapauksessa monta kertaa onnen kyyneleet jakson päätteeksi. Gordon on kunnon äijä. Sillä on kiivas temperamentti ja ruokoton suu. Jotenkin siitä ei voi olla tykkäämättä. Hell's kitchen ei tosin ole lämmittänyt yhtään. Samanlaista tylsää kokkisotaa.

 
At 8/1/09 00:18, Blogger Denim Blues said...

Minäkin tykkäsin Kurjat kuppilat -sarjasta. Gordon on aika temperamenttinen kaveri mutta kuitenkin tosipaikan tullen sydän paikallaan. Jamien kokkailuun alan pikkuhiljaa kyllästyyn, sinänsä tyypissä ei mitään vikaa, on vain ollut ylitarjontaa hänen suhteensa. Muistan tuon pizzanleipomisjakson, pizzeriasta ei saanut pizzaansa oreganoa tai basilikaa? :) Täytyy kyllä sanoa että Jamie oli ylimielinen pikku paskiainen sitä pizzaa leipoessaan, herbs herbs herbs ! :D Kummankin kokin uutuuskirjoja selasin Akateemisessa, reseptit oli aika kivoja mutta kuvat ei houkutelleet yhtään :(

 
At 8/1/09 11:24, Anonymous Anonyymi said...

Jos ihmisellä on selkeät mielipiteet, itseluottamusta ja hyvä ulosanti niin hän suomalaisen mielestä täysi sika ja idiootti. Jos Gordon ei pidä mämmistä, hän sanoo sen suoraan eikä suomalais-amerikkalaiseen tyyliin kehu maasta taivaaseen. Gordon on kyllä mies paikallaan, siitä kertovat mm. 11 (?) Michelin-tähteä.

 
At 8/1/09 12:23, Blogger Rosmariini said...

Minä myös tykkään semmoisista ihmisistä, jotka kertovat ajatuksistaan avoimesti mutta joilla on joka tapauksessa sydän paikallaan (kuten Teija sen tuossa edellä niin osuvasti ilmaisi). Harmillista, kuinka usein hyvä itseluottamus tulkitaan tosiaan ylimielisyydeksi ja omahyväisyydeksi.

Pitänee seuraavaksi perehtyä Gordonin keittokirjoihin. Niitäkin on ilmeisesti olemassa melkoinen pino, kenties suurin piirtein yhtä monta kuin noita Michelin-tähtiä.

 
At 8/1/09 13:24, Anonymous Anonyymi said...

Minäkin tykkään hra Ramsaysta! Loistava tyyppi, ja tärkeintä kaikesta, osaa asiansa.

 
At 8/1/09 17:52, Blogger Jaana said...

Äijät ovat monella tasolla kunnioitettavia kavereita. GR on ollut ennen kokkausuransa aloittamista lupaava jalkapalloilija ja AB on kirjoittanut ruokakirjojen lisäksi muutaman ihan kelpo dekkarin.

Pidän ja arvostan :-)

 
At 8/1/09 19:26, Blogger Rosmariini said...

Dekkarit ja ruoka ei ole ollenkaan pöhkömpi yhdistelmä!

 
At 9/1/09 04:29, Anonymous Anonyymi said...

Kultani lueskeli eilen lehti töissä ja ilmoitti minulle että jossain suunnassa Turun Sanomia oli mainittu tämä meille niin rakas blogi, käydään aina kilpaa lukemassa mitä kaikkea täällä tapahtuu, ja kun huomasin nuo dvd:t melkein itkeä tihrutin kun joulu jo meni.. :(

Mutta pakko kai odottaa seuraavaa joulua kun synttäritkin meni jo.. :( Tää vuosi ei ala hyvin..

 
At 9/1/09 19:35, Blogger Rosmariini said...

Voi kuinka kiva kommentti, kiitoksia! :')

Saisivat viritellä ruoka-dvd:itä videovuokraamoihin saataville, kun muitakin tv-sarjoja löytyy niistä sen verran hyvin. Frendejä urakoimme muutama vuosi sitten vuokraamosta ennätystahtiin, kun ei aikoinaan hoksattu niitä telkasta katsoa.

 
At 10/1/09 16:42, Blogger Elena said...

Olettehan huomanneet, Kurjat kuppilat tänään lauantaina telkkarissa, kolmoskanavalla kuudelta.

 
At 10/1/09 16:48, Blogger Harmaaparta said...

Turun Sanomissa oli juttu ruokablogeista ja Pastanjauhantaa ja Sillä sipuli olivat jutun pääasiallisena aiheena. Kuulemma tämä jauhanta on Suomen suosituin ruokablogi. Koko nimeä en viitsinyt kirjoittaa, tulee helposti ikävä painovirhe.

Kyllähän niitä ruokaohjelmia mielellään katsoo, niitä nyt tulee joka kanavalta. Mutta ei ole sellaista jossa juojtaja olisi hakannut Tinan nuorempana ihanalla skoonelaiskorostuksella...kyllä tietysti vieläkin kelpaa. Kaikki varmaan tietävät että hän paitsi laittaa ruokaa voitti Ruotsin Tanssii tähtien kanssa-ohjelman. Miten Gordon ja Jamie tanssivat?

 
At 10/1/09 17:01, Blogger Rosmariini said...

Elena: No niinpähän näyttää tulevan. Onneksi huomasin kommenttisi jo nyt, tässähän ehtii sen vielä katsastamaan!

Harmaaparta: Eiköpähän Gordonilta sujuisi tanssikin, sen verran sporttinen monilahjakkuus on kyseessä.

 
At 11/1/09 09:21, Anonymous Anonyymi said...

Mua niin harmittaa, etten aikoinaan ehtinyt katsoa Jamien jaksoja, jotka perustui Jamie Italiassa kirjaan. Yksi jakso löytyi boksilta tallennettuna ja sitä ruokaa tuli heti kokeiltua ihan erilaisella innolla. (Josta laitoin silloin teillekin vinkkiä)

Olisikin loistava idea, että ruoka-dvd:itä saisi lainattua ihan leffavuokraamosta.

Meillä on kesällä edessä kuukauden reissu Italiaan, joten reseptejä tulee käytyä läpi taas ihan uudenlaisella innolla :D

 
At 11/1/09 15:26, Blogger Rosmariini said...

Kuukaudeksi! Italiaan! Saako lähteä mukaan? :) Se tomaattivuoka voisi olla kyllä tuleva lempiruokani, olen sen reseptin kanssa täällä jo jonkin verran fiilistellyt.

 
At 30/1/09 06:11, Anonymous Anonyymi said...

Voisimpa suositella Good eats - nimistä sarjaa. Liekköhän dvd:llä saakaan.

 
At 12/2/09 01:31, Anonymous Anonyymi said...

Gordonilta on ainakin MTV3 MAXilta näkynyt erinomainen Pannu Kuumana eli The F Word (F tarkoittaa kuulemma sanaa Food, ei F**k, uskoo ken tahtoo ;) ).

Siinä joka jaksossa esitellään alkuruoka-, pääruoka- ja jälkiruokareseptit. Gordon kokkaa malliksi ensin itse, ja sitten amatöörikokit kokkaavat 50:lle ravintola-asiakkaalle pöperöt. Kotikokkaus ja ravintolakokkaus hienosti yhdistetty.

Joka jaksossa on myös paljon raaka-ainetietoa ja muuta vastaavaa, sekä reseptikilpailu, jossa joku brittijulkkis ja Gordon kisailevat kumpi kokkaa paremmin julkkiksen valitseman bravuuriruoan.

Sokkoraati arvostelee ja päättää kumpi voittaa, ja voin paljastaa että Gordon on usein myös hävinnyt, ja silloin kirosanat ja nauru raikaa :)

Sarjaa on tehty 4 tuotantokautta ja Maxilla näytetään parhaillaan neloskautta. Suosittelen.

 
At 12/2/09 01:44, Anonymous Anonyymi said...

Lisätään vielä että ohjelman kotisivuilta löytää ohjelman reseptejä ja mm. videoklippejä sarjasta: http://www.channel4.com/food/on-tv/f-word/

Kaikki kaudet löytyy dvd:ltä esim. play.comista tai amazonista jos vaikuttaa kiinnostavalta. Tykkään ohjelman "rennosta" Gordonista enemmän kuin kurjien kuppiloiden, saati kauhukeittiön, Gordonista.

 
At 14/2/09 17:34, Blogger Rosmariini said...

Tuota F Wordia olemme pari tuotantokautta nyt katsoneetkin, ja se on todella viihdyttävä + asiallista ruoka-asiaakin mahtuu aina yhteen jaksoon ällistyttävän paljon!

Hupaisaa oli esim. se, kun Gordon nimesi takapihan lemmikkikalkkunansa muiden brittiläisten julkkiskokkien mukaan. Esim. Nigella lihoi ja tuppasi vähän liiaksi nokkimaan muita kalkkunoita. Ja sikoihinsa Gordon tykästyi ihan tosissaan, oli teurastusjaksossa ihan tippa silmässä.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails