torstaina, marraskuuta 13, 2008

Joulu saisi sitten jo tulla (tai edes vähän lunta)

En tiennytkään, että taloudessamme olisi tarvetta erilliselle jouluruokakirjalle (nimimerkillä kai sitä nyt kinkun osaa paistaa ja napata pari ropposellista lanttulaatikkoa mukaan porukoiden pakastimesta), mutta ostin semmoisen siitä huolimatta. Ja se onkin ihana! Paras keittokirjaostos pitkään aikaan.

Ihan perisuomalaisia kinkkuohjeita ei kirjasta toki löydy, koska kyseessä on Nigella Christmas. Mutta paljon inspiroivaa luettavaa ja ideoita niin syötäviin kuusenkoristeisiin kuin maistuviin joululahjoihinkin. (Kiva kun pystyy keskittymään taas pikkuisen tuommoisiinkin juttuihin, kun tuntuu, että koko tähänastinen vuosi on ollut aika lailla arkista töiden puskemista ja totista torvensoittoa.) Kaikki kirjan reseptit eivät ole jouluohjeita ollenkaan, vaan mukaan on saatu muun muassa Nigellan suklainen chili ja fully loaded potato skins -resepti.

Jonkun mielestä marraskuun alkupuoli voi olla kenties turhan varhainen ajankohta joulujutuista puhumiseen, mutta tämäkin jouluchutney vaatii mielellään pari kuukautta tekeytyäkseen. Siksipä teimme sitä jo tällä viikolla, ohje siis tuosta samaisesta Nigellan joulukirjasta:
Taateli-omena-klementiini-karpalochutney

750 g omenoita, kuorittuna, siemenkodat poistettuna, hienoksi pilkottuna
1 keskikokoinen sipuli, kuorittuna ja paloiteltuna
500 g karpaloita
250 g taateleita, kolmeen osaan leikattuina (tai prässätty palataateli pilkottuna)
2 klementiiniä tai satsumaa: kuori, hedelmäliha ja mehu
400 g sokeria
1/2 tl neilikkaa (jauhettuna)
1 tl jauhettua inkivääriä (raastoimme tuoretta vähän reippaammin)
1 1/2 tl jauhettua kanelia
1/4 tl cayennepippuria
1/2 l valkoviinietikkaa
1 tl suolaa (tai 2 tl maldonia)

huolellisesti puhdistettuja purkkeja (esim. 9 x 250 ml)

Pane omenat, sipuli, karpalot ja taatelit isoon kattilaan. Raasta klementiinien kuoret ja purista niiden mehut ja hedelmäliha kattilaan. Lisää sokeri, jauhetut mausteet ja cayenne, kaada päälle etikka ja ripottele vielä viimeisenä joukkoon suola.
Sekoita hyvin, laita levy päälle ja anna kiehua iloisesti pulputtaen (ilman kantta) suunnilleen tunnin ajan niin, että saat tulokseksi möyheän, chutneymaisen rakenteen. Purkita kuuma chutney puhdistettuihin (sterilisoituihin) purkkeihin.

Nigellan kirjasta on pääteltävissä, että tämä chutney voisi olla omiaan kylmän kinkun ja muiden vastaavien joulunajan ruokien kanssa. (Tosin Pippurimyllyn viime jouluksi valmistama wasabimaisen tulinen sinappikaan ei ollut yhtään hullumpi kinkun kaveri.) Pitää nyt vaan toivoa, ettei neilikkaa hurahtanut joukkoon liikaa. Se kun saattaa toisinaan olla makuna vähän turhankin hallitseva.

12 Comments:

At 13/11/08 21:40, Blogger Meri, Helsinki said...

Nigella Christmas! Silmäni kyyneltyvät halusta saada se!

Halauksia Ouluun lähettää uupunut Muuli

 
At 13/11/08 21:45, Blogger Rosmariini said...

Kannattaa ostaa, on tosissaan hintansa arvoinen.

Mutta mikä Muulin uuvutti? :-/ Marraskuu?

 
At 14/11/08 06:37, Blogger Meri, Helsinki said...

Hienoa, jos on hyvä paketti! Ehkä pakko saada. :-)

Ei se marraskuu, ihan (työ-)elämä vain, mutta jo se palailee.

Teille saattais tullakin lunta, täällä lienee turha haave. Ei estä haaveilemasta kuitenkaan!

 
At 14/11/08 06:42, Blogger Rosmariini said...

Arvaa kuka muukin on tähän aikaan kerrankin hereillä, oujee!

 
At 14/11/08 06:59, Anonymous Anonyymi said...

Minäkin hypistelin tuota kirjaa viime viikonloppuna Landmark kirjakaupassa. Päädyin kuitenkin ostamaan Marcus Wareingin How to Cook the Perfect.... Mutta ehkä mun täytyy napata tuo Nigellan kirjakin nyt mukaan tänä iltana kun suunnistetaan Forum kauppakeskukseen :)

 
At 14/11/08 07:19, Blogger Rosmariini said...

Tuttuja paikkoja! :) Marcus Wareing ei sen sijaan ole ollenkaan tuttu, mutta äkkiäkös sen asian korjaa.

 
At 14/11/08 08:31, Blogger -stjtr- said...

Hei, nyt te voitte polkata siitä nigellan kalkkunan kylvetyksestä!

 
At 15/11/08 18:11, Anonymous Anonyymi said...

Tuohon Nigellan kirjaan jää koukkuun.

 
At 16/11/08 18:28, Blogger Geranium said...

Kiitokset reseptin jakamisesta - innostuin niin että tänään keittelin annoksen joulua odottaamaan. Olen joskus joulun aikoihin syönyt ihania kalkkunaleipiä, joissa ciabatta-leipä oli sivelty ohuesti karpalochutneilla ja täytteenä oli kalkkunaa ja jotain voimakkaan makuisia salaatinlehtiä (suomessa talvella voisi ajatella vaikka tammenlehvää). Ja kyllähän kalkkunan kanssa tarjottava kastikekin saa chutneysta mukavaa makua. Tulis nyt se joulu...

 
At 16/11/08 19:16, Blogger Rosmariini said...

Tosiaan, voileivänkin väliin tätä chutneytä voisi koittaa sivellä! (Mieleeni muistui Köyhissä Ritareissa esitelty kerrallinen voileipäohje, jossa leipien väliin väliin laitettiin mm. kanaa ja luumuchutneytä.)

 
At 13/12/08 18:59, Blogger saija said...

Tyhmä(kö) kysymys: Onko taatelia 250g ja 2 kpl klementiiniä?

 
At 13/12/08 21:21, Blogger Rosmariini said...

Voi ei, tuo g oli jäänyt tosiaan pois taateleiden kohdalta. Pahoittelut! Mutta klementiinejä tulee ohjeen mukaan kaksi kpl.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails