torstaina, marraskuuta 06, 2008

Homejuustoinen kurpitsaleipä

Hohoo. Ostin lokakuun lopulla kurpitsan ja tein siitä leipää. On nimittäin ihan turha kuvitellakaan, että pystyisin vastustamaan homejuustoisen kurpitsaleivän ohjetta, jos semmoisen satun jossakin näkemään. Olikin hauska päästä jauhojen kimppuun taas pitkästä aikaa. Taikinaa tuli tosin täytteeseen nähden suhteessa hieman liikaa, kun en millään uskonut, että kourallinen taikinaa riittäisi tosissaan kokonaiseen leipään. Seuraavalla kerralla siis mittasuhteet uuteen uskoon.

Muuten leipä syntyikin sitten suuremmitta ongelmitta. Aikataulussa kannattaa huomioida, että taikinan kohottaminen kestää kaksi tuntia ja kurpitsan keittäminenkin ottaa oman aikansa (ellei sitten keitä ainoastaan sataa grammaa kerrallaan).

Kurpitsa-sinihomejuustoleipä

100 g murusteltua sinihomejuustoa
100 g viipaloitua, keitettyä talvikurpitsaa
pieni nippu salviaa (hieman hienonnettuna)
muutamia murskattuja pekanpähkinöitä
kourallinen oliiviöljytaikinaa (ohje alla)
oliiviöljyä

Jos teet oliiviöljytaikinan nimenomaisesti tätä leipää varten, puolikin annosta riittää mainiosti. Sitä voi toki kerralla laatia suuremmankin määrän ja käyttää loput kuten parhaaksi näkee.

Keitä talvikurpitsaa (puolitettuna tai hieman pienemmäksi pilkottuna, löysä sisus pois kaavittuna) 20-30 minuuttia tai kunnes hedelmäliha on pehmeää.

Leivän kasaamisesta kannattaa kurkata alkuperäisen ohjepostauksen tarjoamaa kuvitusta, mutta tässä ohjeistus lyhykäisyydessään: Levitä taikina laakean uunivuoan pohjalle ja kasaa sen päälle juustoa ja kurpitsaa. Ripottele päälle salviaa. Venyttele sitten taikinan reunat yhteen leivän yläpuolelle ja puristele reunat yhteen, ettei juusto pääse sulaessaan valahtamaan. Ripottele pähkinät leivän pinnalle ja painele niitä pikkuisen sisään, jotta pysyvät paremmin paikallaan.
Paista 200-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan. Puolessavälissä leipää kannata sivellä ohuelti oliiviöljyllä, jolloin pinnasta tulee mukavan rapsakka. Mikäli pähkinät osoittavat ruskistumisen merkkejä, levitä päälle suojaksi foliota (itsehän en hoksannut).


Oliiviöljytaikina (ohje peräisin täältä)

650 ml haaleaa vettä (itse laitoin ihan kädenlämpöistä)
1-1/2 rkl kuivahiivaa
1-1/2 rkl suolaa
1 rkl sokeria
4 rkl oliiviöljyä (ekstraneitsytöljyä suositeltiin)
16 dl vehnäjauhoja (itse käytin osaksi vehnä-, osaksi kokojyväjauhoja)

Kaada vesi kannelliseen astiaan ja kippaa sekaan hiiva, suola, sokeri ja oliiviöljy. Sekoita. Lisää jauhot esim. puuhaarukalla samalla sekoittaen niin pitkään, että jauho katoaa taikinan sekaan. Peitä taikina (ei liian tiiviisti – esim. leivinliina käy hyvin) ja jätä se huoneenlämpöön kohoamaan suunnilleen kahden tunnin ajaksi. (Tai vaihtoehtoisesti kulhon voi laittaa jääkaappiin samaan tapaan kuin artisaanileipää tehtäessä ja käyttää sitä sieltä seuraavina päivinä.) Kun taikina on kohonnut, siitä voi tehdä esim. focacciaa, pizzaa tai kaikin mokomin muunkinlaisia vaaleita leipiä tai leipäpohjia.

Loppukurpitsakin päätyi hyötykäyttöön. Kenties jonain päivänä kerromme, mitä siitä tehtiin. Nyt sen sijaan vetäydymme viettämään ruotsalaisuuden päivää.

17 Comments:

At 6/11/08 21:04, Blogger Meri, Helsinki said...

Vitsi miten kaunis leipä. Leipien kauneuskisoja vois oikeasti järjestää, niissä on jotain niin maanläheistä ja turvallista ja lämmintä. Kai se leipäkin on lohturuokaa, tai turvaruokaa, kuten Essi Wuorela sanoo uusimmassa K-kaupan reseptilehdykäisessä. Vaikka mulle leipä onkin kaikkea paitsi turvaruokaa :-D

 
At 7/11/08 08:50, Blogger Rosmariini said...

Selasin just eilen tuota samaista lehdykkää, mutta juutuin haaveilemaan heti ekasta karpalokastikkeesta enkä ehtinyt Wuorelaan asti vielä ollenkaan. :) Mutta omatekemä leipä on tosissaan turvaruokaa jos jokin!

 
At 7/11/08 10:26, Anonymous Anonyymi said...

Heips. Eksyin tänne Katan blogista kysymään Braunin Multiquick tehosekoittimesta, jota testasit lokakuun puolivälissä. Tuliko laite yhdessä vai usemmassa pakkauksessa? Mikä sen tuotenumero on? En löydä mistään kuvaamaasi kokoonpanoa, jossa on sekä raastin että pikkusilppuri.

Braun MR 6650 MFP Multiquick Artiste Buffet-mallista puuttuu pikkusilppuri ja Artiste Aperitivesta raastin. Multiquick/Minipimer professional MR 6550 M BC-HC-mallissa on kaksi erikokoista silppuria, mutta ei raastinta.

Apuva!

 
At 7/11/08 12:34, Blogger Meri, Helsinki said...

Ironista muuten, että samassa lehdykässä on tehty täysin vastaavaa kierrekakkua kuin itse yritin Glorian perusteella... Että jos K-kaupan lehdykäisessäkin onnistuu mutta multa ei :-D

 
At 7/11/08 18:32, Blogger Aurinkotuuli said...

Kas, täälläkin ollaan oltu leivänleipomuspuuhissa :). Tämä näyttää ja kuulostaa todella herkulliselta muuten, mutta en ole vieläkään yrityksistä huolimatta oppinut syömään sinihomejuustoa. Kävisiköhän tähän valkoinen versio tai vaikkapa vuohenjuusto? Olisi nimittäin kiva kokeilla vaihteeksi jotain täytettyäkin leipää!!

 
At 7/11/08 22:01, Blogger Pippurimylly said...

Suuri Kurpitsa - siitä on ymmärtääkseni tosiaankin usempaa versiota kaupan. Yhdessä laatikossa tuli kyllä koko systeemi ja nimi taisi olla Multiquick Artiste Complete. MR 6550 M FP-HC on laitteen tuotenumero.

 
At 7/11/08 22:04, Blogger Rosmariini said...

Nyt on tutkailtu kieputuskakut ja turvaruokajutut täälläkin. Aivan loistosana kyllä tuo turvaruoka, ainakin näin marraskuisen meiningin kannalta. Ja kieputusta on ihan pakko kokeilla jolloinkin!

(Tuo linkki johtaa sitten vähän vitikkoon, kun en keksi keinoa linkata suoraan kakkuohjeeseen.)

 
At 7/11/08 22:11, Blogger Rosmariini said...

Aurinkotuuli: Minkälaiseksi valkohomejuusto mahtaa mennä, kun sitä lämmittää? Mietiskelin, että sen kanssa passaisi ehkä jokin hapokkaampi kasvis tai vaikka hedelmä (hedelmä leivän välissä olisikin vähän villiä).

Ja vuohenjuusto sopisi leivän väliin varmasti tosi hyvin. Joskus olen tehnyt ainakin vuohenjuustoisia pikkupizzoja, ei hullumpaa.

Täyteideaa tämmöiseen leipään löytyy muuten reilun kolmen vuoden takaisestakin postauksesta.

 
At 10/11/08 20:07, Anonymous Anonyymi said...

Hei,

ja ensinnäkin kiitos edelleen Suomen ylivoimaisesti parhaimmasta ruokablogista! Ellei jopa parhaimmasta blogista kaikkiaan, mutta se onkin toinen juttu..
Saisiko pyytää ihan pientä lisäystä kokkailujuttuihinne? Olisi nimittäin kiva lukea joka kerta pidemminkin siitä, mitä loppujen lopuksi piditte reseptistä itse. Eli siis oliko ihan oikeasti hyvää ja kannattaako tehdä uudelleen ja mikä mahd ei onnistunut. Usein vähän viittaattekin tähän, mutta pidemminkin arvioita lukisin ainakin minä mielelläni. Harkitkaa edes, pls!
t. Anna

 
At 10/11/08 21:36, Blogger Elena said...

Kukahan riskeeraisi mun puolesta ja kokeilisi valkohomejuustoa ja karpaloita leivässä ?

 
At 10/11/08 23:02, Blogger Rosmariini said...

Anna: Harkitaan toki, kuulostaa kerrassaan oivalliselta ajatukselta. Itse lähestyn näitä juttuja aina vähän liikaa fiilispohjalta ja kirjaan ylös ainoastaan sellaisia asioita, joita itse haluan muistaa seuraavalla kerralla samaa reseptiä testatessani. Pitäisi muistaa, ettei tämä ole pelkästään oma ruokapäiväkirja, kun lukijoita on päivässä kuitenkin useampia satoja. :)

Yleensä melkein kaikki Pastanjauhantaan päätyneet reseptit ovat joko hyviä tai ainakin kehityskelpoisia. Siis semmoisia, joille on valmis antamaan ainakin hieman muunneltuna uuden mahdollisuuden. Ne reseptit, jotka eivät toimi omassa keittiössä, jäävät armotta ulkopuolelle (vaikka joskus kyllä käy mielessä, että joku toinen niistä voisi toki tykätäkin).

Elena: Karpaloita leivässä! Kuulostaa sen verran houkuttelevalta, että täytynee kokeilla tuota itsekin. Kun nyt vaan ensin selvittäisi, miten valkohomejuusto käyttäytyy, kun sitä kuumentaa.

 
At 11/11/08 10:54, Blogger Anna said...

Hihii, tämähän on samantapaista kuin Salamahaasteeseen aikanani leipoma
päärynä-homejuustoleipä
. Maku oli jotenkin ristiriitaisen hyvä, joten hyvä tietää että tämäntapainen on muuallakin hyväksi todettu ;) Uskallanpahan nyt tehdä kurpitsa- tai päärynäleipää vieraillekin!

 
At 11/11/08 11:05, Blogger Rosmariini said...

Voi ei, mietinkin, että miksi ihmeessä päärynän ja homejuuston yhdistelmä kummitteli koko ajan mieleni pohjalla, kun tätä postausta tein! Olisihan se pitänyt arvata, että jäljet johtavat taas sylttytehtaalle. ;) Kaikki Uneliaan kirjoitukset ja reseptit ovat vaan niin loistoja, että niihin voisi viitata vaikka joka ainoassa postauksessa.

 
At 11/11/08 20:43, Blogger Anna said...

*punast* Sinunlaisesi ruokabloggaaja-idolin sanomana tuollaista on tosi mukavaa kuulla, kiitos! :)

Leipäohjeissa teillä on kyllä täällä mulle paljon annettavaa, sillä saralla olen päärynäseikkailujani lukuunottamatta aikas noviisi. Saaristolaiset ja muut ovat kokeilulistalla!

 
At 12/11/08 18:27, Blogger Rosmariini said...

Se on jännä, miten joissakin ruokablogeissa & keittokirjoissa kaikki vaan jostain syystä kolahtaa, joko reseptien tai muiden juttujen puolesta. Juuri nyt haaveilen arvatenkin yön yli jääkaapissa kohotettavista sämpylöistä. :)

 
At 2/12/08 16:48, Blogger Nelle said...

luuletko että tuohon voisi käyttää myös brietä?

 
At 2/12/08 18:17, Blogger Rosmariini said...

Olemme kokeilleet valkohomejuustoa nyt pariin otteeseen lämmitetyssä muodossa, ja ihan hyvin se vaikuttaisi toimivan. Pitäisi tehdä aiheesta jolloinkin pikkuisen postausta.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails