sunnuntaina, heinäkuuta 27, 2008

Kalakeitto Rick Steinin tapaan

Tämä kalakeitto valmistettiin sympaattisen ja kalaruoistaan kuulun brittikokki Rick Steinin reseptiä mukaillen. Aluksi ajatus kalakeiton soseuttamisesta hieman kummeksutti, mutta ennakkoluulot kannatti ehdottomasti voittaa. Soseutettuna maut nimittäin sekoittuvat erittäin tasaisesti pehmeän ruokaisaksi keitoksi. Leipäkuutiot antavat muuten niin sileälle ruoalle rakennetta ja hampaille sen verran puuhaa, ettei syöminen ole pelkkää nieleskelyä.

Kalakeitto leipäkuutioilla

vajaa kilo kalaa (käytimme kuhaa, n. 800 g)
100 g (jättiläis)katkaravunpyrstöjä
1 l kalalientä
sipuli, karkeasti pilkottuna
100 g selleriä, karkeasti pilkottuna
100 g fenkolia, karkeasti pilkottuna
2-3 valkosipulinkynttä, siivutettuna
yhden appelsiinin mehu + muutaman sentin pala kuorta
200 g tölkkitomaatteja
1 chilipalko, hienonnettuna
laakerinlehti
nippu timjamia
1/4 tl sahramia
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria, cayenne-pippuria
tarjoiluun: leipäkuutioita ja raastettua parmesaania

Fileoi ja paloittele kala, jos ostit sen kokonaisena. Tällöin voit keittää kalaliemen päästä ja ruodoista. Jos ostit kalan fileenä, valmista liemi esim. fondista. Luultavasti kaupan valmiit kalaliemipakkauksetkin toimivat hyvin.

Kuumenna kattilassa kunnon loraus (saa olla reilu puoli desiä) oliiviöljyä ja lisää sipuli, selleri, fenkoli ja valkosipuli. Keittele pienellä lämmöllä 20 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät kunnolla. Yritä välttää niin kuumaa lämpöä, että kasvikset paistuisivat ja ottaisivat pintaansa väriä.

Lisää sitten appelsiininkuori, tomaatit, chili, laakerinlehti, timjami, sahrami, ravut ja paloiteltu kala. Sekoita hetki ja lisää kalaliemi sekä appelsiinin mehu. Kiehauta ja keitä sitten miedolla lämmöllä 40 minuuttia.

Soseuta keitto teho- tai sauvasekoittimella. Rick suosittelee vielä siivilöimään sen, mutta siivilämme oli mystisesti ja täysin odottamatta kadonnut löytymättömiin, joten yritin olla soseutuksessa sitäkin huolellisempi. Mausta keitto suolalla, pippurilla ja cayennella.

Suolaa saa laittaa enemmän kuin äkkiseltään arvelisi sitä sosekeittoon tarvittavan - siellä kun on kuitenkin ihan tukeva määrä kalaa mukana, ja hyvä maku menee harakoille, jos sitä ei nosta suolan avulla pintaan.

Keitto maistuu toki sellaisenaankin, mutta leipäkuutioiden ja parmesaaniraasteen kanssa vielä paremmalta. Leipäkuutiot syntyvät uunissa nopeasti esim. tämän ohjeen avulla.

10 Comments:

At 28/7/08 13:19, Anonymous Anonyymi said...

Voi että miten herkullisen kuuloista keittoa! Tätä on ehdottomasti kokeiltava.

Terkuin
Harras Ihailijanne

 
At 28/7/08 13:49, Blogger Rosmariini said...

Ällistyttävän hyvää oli kyllä. Luulisi, että tällaista soseutettua kalakeittoa pystyisivät syömään nekin, jotka eivät yleensä kalasta perusta (tässä ei ainakaan ollut ruotoja;).

Jos soseuttaminen ei huvita, niin melkein samoja aineeksia voi käyttää myös bouillabaisseen.

 
At 28/7/08 15:59, Anonymous Anonyymi said...

Tervehdys ja kesän jatkoja! Mitenkäs sattuikaan, että listalla on tänään kalakeiton vääntö. Yhdessä kirjassa oli myös soseutettu kalakeitto ja ohitin sen heti mahdottomana ajatuksena - never say never :) ! Minulla tosin on kirjolohta, mutta tuleepa sitten sellainen soppa. Kokeiluun!

 
At 28/7/08 20:45, Blogger Rosmariini said...

No jopahan oli taas yhteensattuma. :)

Sitä piti vielä sanomani, että tämän keiton kanssa oli vaikea kuvitella, ettei siihen oikeasti ollut lisätty kermaa. Sen verran kuohkeaa ja maukasta se oli.

 
At 29/7/08 06:47, Blogger Meri, Helsinki said...

Bouillabaissen ystävänä tätä on kokeiltava :-P Samaa muuten voi sanoa siitäkin, kermainen olemus oli huomattava vaikkei kermaa ollut lähimaillakaan. Huijausruoat on ykkösiä ;-)

 
At 29/7/08 10:49, Anonymous Anonyymi said...

sepä olisikin hauska syksyn ruokahaaste: huijaussapuskat!! :)

 
At 29/7/08 11:30, Blogger oliivia said...

Tätä keittoa pitää kyllä kokeilla, olemme muutenkin sosekeittojen ylimmät ystävät!
Heh, pitääkin harkita elokuun ruokahaastetta valitessa tuota Tivin ehdotusta. Huijaussapuska on jo sanana niin herkullinen ;)

 
At 29/7/08 12:34, Blogger Rosmariini said...

Huu, huijausruoka! Siinä asetettaisiinkin jo meidän ruokabloggaajien mielikuvitus melkoiselle koetukselle. :) Mainio idea.

 
At 16/8/08 11:57, Anonymous Anonyymi said...

Hirvittävä sekasotku, ei ansaitse kalakeiton nimeä. Englantilaisen keittiön ehdoton bravuuri on edelleenkin vain keitetty teevesi klo 5 juominkeihin.

 
At 16/8/08 12:13, Blogger Rosmariini said...

Rick Steinin keitokset ovat yleensä kyllä hyvin ranskalaisvaikutteisia. Arvostaa itsekin ranskalaista keittiötä jostain syystä enemmän kuin englantilaista.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails