perjantaina, heinäkuuta 04, 2008

BBQ-possuleivät Jack Daniel's -kastikkeella

Nämä herkulliset, niin alku- kuin pääruoaksi tai kesäiseksi olut-snacksiksi sopivat BBQ-leivät syntyivät liian vähäisen ennakkosuunnittelun takia hyvinkin spontaanin tapahtumasarjan tuloksena. Lähtösysäys oli, kun ystäväni suositteli ylisanoja mitenkään säästelemättä Jack Daniel'silla maustettua BBQ-kastiketta. Päätin testata keitosta oikopäätä ja hankin sille kaveriksi possun sisäfileen, koska sellainen on kiitollinen ja monikäyttöinen grillattava.

Edes possua grilliin sommitellessani minulla ei ollut vielä selvää kuvaa siitä, miten tulisimme lihan ja BBQ-kastikkeen nauttimaan. Grillin pöhistessä availin jo vähän hermostuneena keittiön kaappeja inspiraation toivossa, kunnes pöydällä maannut tuore patonki avasi lukot ja ruoanvalmistuksen seuraavat askeleet valkenivat kuin itsestään.

Revin valmiin sisäfileen haarukoiden ja veitsen avulla silpuksi, sekoitin kastikkeeseen ja nostelin seosta pieniksi keoiksi patonginviipaleiden päälle. Näin syntyi hyvää ja kätevästi nautittavaa sormisyötävää, joka määrissä einehdittynä riittää täyttämään myös pääruoan kokoisen nälän.

Fileen voi varmasti ihan hyvin silputa myös veitsellä, mutta minusta haarukoilla repiminen paloittelee lihan jotenkin sopivasti syitä myöten, jolloin suutuntuma on tällaisessa sandwich-henkisessä toteutuksessa miellyttävämpi. BBQ-kastiketta kannattaa laittaa tuntumalla - siten, että seos on notkeaa, muttei vielä tippaisevan kosteaa.

Possunfileen voi ennen grillausta pyöritellä suolassa, pippurissa ja oliiviöljyssä - tai vaikka lempiyrteissäsi. Kokonainen sisäfilee grillautuu sopivaksi, kun sitä pitää epäsuorassa keskilämmössä 25-30 minuuttia.

Pienille patonginviipaleille kasattuna nämä leivät sopivat erinomaisesti kesäiseen ulkoruokailuun. Palaset voi nimittäin syödä kätevästi ilman apuvälineitä ja sormia sotkematta.
Jack Daniel's BBQ -kastike

(Nämä määrät ovat puolet alkuperäisestä ohjeesta. Tämä satsi riittää hyvin yhdelle, ehkä jopa kahdelle porsaan sisäfileelle.)

1/3 sipuli
2-3 kynttä valkosipulia, silputtuna
2,4 dl (1 cup) ketsuppia
0,4 dl viinietikkaa
0,3 dl Worcestershire-kastiketta
0,6 dl fariinisokeria
0,9 dl siirappia
1/4 tl pippuria
1 tl (tai vähän vajaa) suolaa
0,3 dl tomaattipyreetä
1 tl nestemäistä savua ("Liquid Smoke", saa ainakin Stockmannilta)
1/4 tl tabascoa
kunnon loraus Jack Daniel'sia tai muuta bourbon-viskiä

Lorauta viski kattilaan (meillä "kunnon loraus" taisi olla vähintään 1/2 dl) ja kuullota siinä sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kunnolla läpinäkyvä - jopa 10 minuutin ajan. Liekitä, mikäli mahdollista. Minä liekitin, ja koska viinaa oli sen verran paljon ja se oli ehtinyt kuumeta mukavasti höyrystymispisteeseensä, sain aikaan yllättävän pitkään palaneen, yli puolimetrisen liekin. Tätä ei siis kannata tehdä liesituuletin täysillä, jottet imaise lieskoja hormiin ja flambeeraa koko keittiötäsi.

Lisää loput ainekset, kiehauta, vähennä lämpöä ja hauduttele hissukseen 20 minuuttia, jatkuvasti hieman hämmennellen. Vedin kastikkeen lopuksi sauvasekoittimella sileäksi, mutta se ei tietenkään ole pakollista vaan heijastelee henkilökohtaisia BBQ-kastikkeelle asettamiani sattumattomuusideaaleja.

16 Comments:

At 4/7/08 20:33, Blogger Rosmariini said...

Murkina oli kyllä kerrassaan mainio, jos kohta tuo soosi oli näin happaman ystävälle hitusen liian makea. Ehkä tomaattipyreen määrää voisi pikkuisen lisätä fariinisokerin ja siirapin kustannuksella? :) (Toisaalta se makeuskaan ei tuossa kokonaisuudessa haitannut, paljaaltaan kastiketta maistellessani kiinnitin vaan moiseen huomiota.)

Keittiön liekittämisestä taas... jostain syystä muutaman päivän takainen Viivi ja Wagner tuntui taas kovin tutulta.

 
At 4/7/08 21:15, Anonymous Anonyymi said...

in heti kun mainitsit Jack Daniels kastikkeen :)

Ei vaan, oikeasti leivät näyttävät todella hyviltä. Minua huvittaa kun joudun moneen kertaan tavaamaan ohjettasi, koska olen niin kehno keittiöhommissa..

 
At 5/7/08 07:48, Blogger Meri, Helsinki said...

Tällaiset lihaohjeet jotka saa mullakin veden kielelle on hermostuttavia ;-D Alan epäillä itseäni O_O

Ei kun hieno ohje, koko repimisjuttu ja kaikki. Patonkia myöden, vaikken leivästäkään muuten välitä. On teillä siellä kekkerit <3

Mä olen tänään menossa Suomenlinnaan piknikille (kesän eka! ja ehkä ainoo :-O) ja pitäs kehitellä jotain helppoa retkievästä... Onneks nään kohta Välispiikin torisumpeilla niin voin anastaa ideoita. Rutkasti terveisiä, senki ihanat!

ps. nyt lähen "merkkaa vesitornia" ;-)

 
At 5/7/08 08:28, Blogger Ari Makela said...

rosmariini, kiitos V&W-linkistä. Itse olin missannut tuon. Aivan suoraan Äijäruokalaista miinus Viivi.

Muulille taas voisi sanoa, että itsensä epäily on joskus hieno asia.

 
At 5/7/08 13:45, Blogger Rosmariini said...

Marko: Jouduin itsekin lukemaan ohjeen pariin otteeseen, kun ihmettelin, että kuullotetaanko ne sipulit tosissaan Jack Danielssissa. En ole ennen moiseen törmännyt. Leipien ja lihan yhdistämisestä tuli mieleeni hyväksi havaittu ohje myös parin vuoden takaa.

Muuli: Ite oot ihana ja kaiken lisäksi reipas vesitornin merkkailija! Minä hengailin vielä tuossa vaiheessa aamua tiiviisti nukkumaijan matkassa. Uni on maittanut tällä viikolla kyllä ihan ennätyshyvin.

Tässä tuli nyt kyllä vähän pekonit ja possut päällekkäisiin postauksiin, joten ei ihme, että uskoa koetellaan. :) Toivottavasti kekkasit vastapainoksi piknikille jotain herkkua vege-evästä (ja sait pihistettyä spiikkilästä parhaat ideat;).

Ari: Semmoista se näköjään on teidän miesten kanssa, että lieskojen pitää lyödä kokatessa ainakin puolen metrin päähän tai muuten on ihan tylsää. :D

 
At 6/7/08 09:26, Blogger Meri, Helsinki said...

Arvaa vaan mitä tein :-D Jo klassikoksi muodostunutta raejuusto-pähkinäsalaattiani, se on ollut jo kolmella piknikillä tänäkin vuonna ;-) Toistan itseäni. Tosin pähkinät vaihtelevat. Nyt paahdoin suolattomia pistaaseja ja suolasin ne itse, sopivat aivan järkyttävän hyvin. Mitä sitä korjaamaan josse toimii... Itse pidän joka kerta yhtä paljon tästä salaatista :-)

 
At 6/7/08 09:54, Blogger Aurinkotuuli said...

Hei tuo Liquid Smoke kuulostaa todella kiinnostavalta. Se on ilmeisesti jotakin savustuksen aromin antavaa maustekastiketta? Ampaisisin heti Stockmannille tarkastamaan asian, mutta Jyväskylässä ei ole. Ehkäpä Sokkarilla voisi käydä tuuri... tai sitten pitää odottaa seuraavaa Tampereen visiittiä. Ja oletteko muuten kokeilleet Santa Marian uutta savun makuista suolaa? Meinasin ostaa, mutta lähikaupassa hinta oli niin, öh, suolainen, että jätin toiseen kertaan. Sitä olisi kiva kokeilla vaikka lohen kanssa, kun en grilliä omista eikä muitakaan ulkotulipaikkoja ole tässä ihan lähellä. Savustettu kalaa on vaan niiiiin hyvää.

 
At 6/7/08 13:08, Blogger Rosmariini said...

Ylimuuli: Hihii, Pepakin muuten taisi tunnistaa kesäkuun blogipiknikiltä otettujen ruokakuvien joukosta saman tien muulimuonan. Eli hyvin on tekijänsä näköinen murkina. :) Saadaanhan sitä maisteltavaksi sitten syyskuussakin?

Aurinkotuuli: Savusuola kulkeutui keittiöömme kesäkuussa, ja sitähän tosiaan kannattaisi tuikata kalan sekaan ja mahdollisesti muuallekin. Hyvä kun muistutit - jos tässä nyt viimein hoksasisi perehtyä aiheeseen tarkemminkin. Liquid Smokestakaan (tai sen käytöstä) en tiedä vielä juuri mitään, mutta pullon perusteella se on tosiaan nestemäistä savuaromia, jota voi käyttää marinadeissa ja muissa vastaavissa sekoitelmissa.

Chilien savustamista voisi kokeilla taas tällekin kesälle (viime kesänä emme saavuttaneet siinä lajissa kovinkaan suurta sukseeta).

 
At 6/7/08 13:50, Blogger Pippurimylly said...

Juurikin savuaromin antavaa maustekastiketta tai maustetta on tämä Liquid Smoke. Kovasti vakuuttelevat, että se jopa tehdään suodattamalla aitoa savua veden läpi.

 
At 8/7/08 11:12, Anonymous Anonyymi said...

Aloin lukemaan blogianne ihan alusta asti koska monta hyvää ruokaohjetta olen jo löytänyt sivuiltanne ja teksti on muutenkin varsin viihdyttävää luettavaa.Ihan ensimmäisillä sivuilla kyselitte ruokaan liittyvistä filmeistä ja en huomannut kenenkään maininneen jo klassikoksi noussutta Peter Greenwayn ohjaamaa elokuvaa: Kokki,varas,vaimo ja rakastaja.Kaikki tapahtuu ravintolassa ja erittäin hienolla tyylillä.Ja Aknestik kuulemma esiintyy kuussa.

 
At 9/7/08 17:18, Anonymous Anonyymi said...

Oi, teitte sen taas! tätä täytyy kokeilla ensi viikolla alkavan loman kunniaksi. Ja saatte taas aikaan myös megalomaanisen laskun Stockan Herkussa, ne maustehyllyt ovat (yksi monista ;) ) heikkouksistani, sieltä tarttuu aina mitä moninaisempaa juttua mukaan joka vaatii kehittelemään uusia ruokia. Oikein mukavaa kesää.

 
At 10/7/08 08:28, Anonymous Anonyymi said...

Tuota liquid smoke-systeemiä saapi tilata myös netistä, mikäli lähi Stockmann ei syystä tai toisesta omaa valikoimissaan:

http://behnfords.myvisio.com/product_info.php?products_id=914

 
At 18/12/09 11:46, Anonymous Anonyymi said...

Tuolta löytyi liquid smokea: www.poppamies.fi

 
At 2/6/10 17:22, Anonymous Anonyymi said...

Jos ei omista / halua sotkea tehosekoitinta niin kannattaa raastaa valkosipuli ja sipuli niin saa sileämmän kastikkeen.

 
At 10/3/11 19:10, Anonymous Pete K said...

Olen bloginne ystävä ja jonkinmoiselta ajalta ja täältä on löytynyt yhtä ja toista hyvää. Kiitokset siis siitä!

Tämä oli jälleen kerran yksi sellainen nappisuoritus (tehty viime viikonloppuna), että oli ehkä jo aika tulla ja pistää kirjallinen merkintäkin. Itse käytin lihana tosin yön yli hauduteltua naudanrintaa (iso porukka oli istumassa iltaa, eli paljon lihaa), mutta soosiohje oli täältä. Alusleipänä toimi, ah-niin kevyt, voissa paisteltu maissileipä. Jotenkin ei ole tullut noita bbq soosseja hirveästi tehtyä, vaikka niistä pidänkin -- Ja viskimiehenä viski + bbq kuulosti täydelliseltä.

Ei muuta kuin kaikkea hyvää ja jatkan ohjeiden pöllimistä... ;) Noh, muistin mainita ko. blogista muutamalle osallistuneelle ruuan ystävälle. Ja parille olikin tuttu jo entuudestaan!

 
At 11/3/14 10:19, Anonymous Anonyymi said...

Jack daniels ei ole bourbonia, vaan tennesee viskiä...

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails