lauantaina, lokakuuta 20, 2007

Palsternakka paistumaan

Uusinta edellinen ruoka&viini-lehti saapui kotiimme sen verran sopivasti syyskuisen remonttikaaoksen keskelle, että sen osaksi koitui loputtomiin lehtikasoihin hautautuminen. Viime viikonloppuna kaivelin kuitenkin lehden esiin ja laadin siitä syötäväksemme palsternakkakohokkaita.

Olen aina kokenut kohokkaat jotenkin työläiksi ja turhan haastaviksi kokkailtaviksi, mutta ei se niin kamalaa sitten ollutkaan. Tai enhän minä toisaalta tiedä, miltä näiden kenties kuuluisi näyttää ja maistua, muta ihan kivasti ne kohosivat eikä maussakaan ollut valittamista.
Palsternakka-parmesaanikohokkaat

200 g palsternakkaa
200 g perunoita
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
1 1/2 dl ruokakermaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 kananmunankeltuaista
2 kananmunanvalkuaista

Kuori ja lohko palsternakka ja perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vesitilkassa. Valuta keitinvesi pois ja soseuta juureskuutiot. Sekoita juustoraaste, kerma ja mausteet sekä keltuaiset soseen joukkoon.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen juuressoseeseen. Lusikoi seos neljään parin desilitran vetoiseen annosvuokaan tai yhteen noin litran vetoiseen uunivuokaan.
Kypsennä pikkuvuokia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja isoa vuokaa noin 30 minuuttia.

7 Comments:

At 21/10/07 15:42, Blogger ylimuuli said...

Koskaan en oo kohokasta tehnyt enkä ymmärrä niiden sielunelämästä mitään, mutta maistasin kyllä kernaasti tällaista. :-)

 
At 21/10/07 16:33, Blogger Rosmariini said...

Kohokkaan sielunelämään pitäisi kyllä perehtyä tarkemmin. Mikä tekee kohokkaasta kohokkaan? Ilmeisesti uuninluukkua ei saa suotta availla kohokkaan paistuessa, mutta juuri muuta en kyseisestä ruokalajista sitten tiedäkään. Samoin palsternakka saisi kernaasti päätyä ruokapöytään huomattavasti useamminkin.

 
At 21/10/07 22:03, Blogger ylimuuli said...

Palsternakka on kyllä hyvää! Kuulin huhua, että Suomeenkin olisivat jonkun näköhavainnoin mukaan vihdoin rantautuneet ns. vegesipsit, joissa siis juuri palsternakkaa, porkkanaa ja oisko punajuurta. Sehän se oliski, ensin vegesipsit, sitkö ehkä quorn?!

 
At 22/10/07 08:58, Blogger Rosmariini said...

Kyllä ne ovat takuulla rantautumassa. Ainakin kun googlettaa "vegesipsit Suomessa", niin päätyy yhteen arvostetuimmista ruoka-aiheisista nettijulkaisuista eli MonkeyFoodiin. :) (Ja tämän jälkeen varmaan myös tänne.)

Pitäisikin muuten koestaa palsternakkasipsejä perunalastutekniikalla.

 
At 22/10/07 18:30, Anonymous TiV said...

Terveiset Matalasta ja marokkolaisesta! Kiitos, suositustenne myötä Oulun vierailusta tuli oikein maukas!!

 
At 22/10/07 22:30, Blogger ylimuuli said...

Muahahahahaa :-D Kaikenlaisia puoskareita sitä ruokabisniksessä onkin liikkeellä ;-)

Lastuja pitäisi ehdottomasti kokeilla! Punajuurta myös. Ensi hätään pistin jo tuulemaan balsamicojuurestenne maukkaassa maailmassa, olipa hyvää.

 
At 22/10/07 22:55, Blogger Rosmariini said...

Tiv: Onnistuit sitten piipahtamaan kotikulmillanne niin, ettemme hoksanneet yhtikäs mitään! :) Mutta mukava kuulla, että ruoka maistui.

Ylimuuli: Kääk, olin unohtanut autuaasti koko balsamicojuurekset! Mitäköhän kaikkea muuta tuolta armaiden arkistojen kätköstä mahtaisi löytyäkään. Cevicheä sieltä ei taida kyllä löytyä, siitä olen melko varma - vaikka mielelläni sitäkin kyllä maistaisin.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails