torstaina, syyskuuta 06, 2007

Leiri keittiössä

Hankimme talouteemme viimein ruotsalaisen reippailuvälineteollisuuden klassikkoylpeyden, Trangian, puhtaasti retkeilytarkoituksissa. Kävi kuitenkin niin, että kumpainenkin jauhaja luisui tavanomaista sitkeämmän flunssan syleilyyn, joten suunnitelmat ainakin kodin ulkopuolelle suuntautuvasta retkeilystä piti haudata hetkeksi. Uutukainen Trangia ja Marinolipullo helmeilivät kuitenkin niin kutsuvasti siinä vähässä valossa, joka pilvisellä sadesäällä sisälle asti pääsi, että kokeiltava oli.

Pakasteessa tiedettiin sopivasti olleen nyrkinkokoinen myntti edellisenä viikonloppuja poimittuja, paloiteltuja ja paistettuja tatteja, ja risottoriisiäkin oli vastikään hankittu. Niinpä leiriydyin Trangioineni tiskipöydälle ja valmistin ripeän sienirisoton. Tällä kertaa vähän oiottiin reseptin mutkissa - eräolosuhteissa kun oltiin. Koko valmistusprosessi ei siis välttämättä kestäisi kriittisen aitoitalialaisen tarkastelua.

Retkeilijän sienirisotto

sieniä, paloiteltuja, nyrkinkokoinen myntti
risottoriisiä, nälän mukaan (meillä n. 3 dl)
sipuli, hienohkoksi silputtuna
oliiviöljyä
riisille nestettä, esim. lihalientä, viiniä tai vettä
suolaa, pippuria

Paistoin ensin kuutioituja tatteja ja sipulisilppua pannulla oliiviöljyssä tovin. Osa sipulinkulmista taisi ottaa jo aika mustaakin väriä, mitä ei välttämättä olisi tarvinnut tapahtua. Laitoin sitten pannun sivuun odottamaan, vaihdoin keittimeen kattilan ja siirryin riisin kimppuun.

Kuullotin riisiä hetken oliiviöljyssä. Täysillä helottanut Trangia tuntui olevan tähän tarkoitukseen turhan kuuma laite. Olisi kannattanut asentaa mukana tullut liekinrajoitin hillitsemään kuumuutta. Nyt en ehtinyt hämmentää riittävän tomerasti ja muutama riisinjyvä suorastaan paloi. Noukin niitä sitten lusikankärjellä keitoksesta oikeastaan koko lopun ruoanvalmistusajan.

Kun riisi "kuultui" hieman, ryhdyin nesteen lisäykseen. Ainakin tässä vaiheessa oikaisin selvästi: nesteen tulisi olla kuumaa, kun taas minä kaatelin kattilaan melkein jääkaappikylmää valkoviiniä. Niin barbaareita meidän leirillä ei kuitenkaan oltu, että olisi lisätty koko nestemäärä kerralla. Kaatelin viiniä vähän kerrallaan, hämmentelin ja annoin sen imeytyä. Välillä lisäsin pelkkää vettä. Maistelin keitosta vähän väliä ja säädin viini-vesi -suhdetta niin, että maussa oli särmää, muttei liiaksi kirpeyttä. Lopulta keitokseen meni puolisen pulloa viiniä ja ehkä suunnilleen saman verran vettä. Nesteen lisäilyssä meni lopulta niin pitkään, että jouduin välillä lisäämään keittimeen tenttua. Jos teen tätä joskus ulko-oven toisella puolen, taidan kyllä lisätä nestettä suuremmissa erissä.

Lopulta, kun riisi oli lähes pehmeää, hämmensin joukkoon sieni-sipulipaistoksen ja annoin kokonaisuuden kuumentua kunnolla. Ruokailu suoritettiin karuista luonnonolosuhteista huolimatta normaalivälinein - tapahtuihan koko eräkokkaussessio itse asiassa tiskikoneen yläpuolella. Juomaksi nautittiin kaikki valkoviini, mitä en ehtinyt kaataa pataan.

14 Comments:

At 6/9/07 12:14, Anonymous Nimetön said...

Trangiaruoassa on aina oma tunnelmansa (tosin sisätiloihin en ole koskaan trangian kanssa päätynyt). Jos muuten haluaa välttää kattilan nokeentumisen, kannattaa marinolin joukkoon pistää pikkasen vettä (varmaan alle 10% marinolmäärästä).

 
At 6/9/07 14:48, Anonymous Nimetön said...

Trangia on mainio laite. Itse tosin käytän kaasupoltinta reissuilla. Huomattavasti mukavampi käyttää ja tietty liekin säätäminen on helpompaa.

 
At 7/9/07 00:16, Anonymous Nimetön said...

Aah, hyvään saumaan tuli tuo tattirisoton ohje kun olisi aikeissa lähteä "sienimettälle" tässä viikonloppuna...mikäli sellaisen täältä löydämme. Argh...kaipuu Kainuun metsiin!

 
At 7/9/07 00:27, Blogger Rosmariini said...

Etelä-Suomessahan niitä ihanuuksia vasta kasvaakin, kanttarelleja sun muita herkkuja. ;)

(Flunssa alkaa pikkuhiljaa onneksi hellittää, joten eiköpähän tässä vähitellen päästä retkeilemään ihan oikeastikin.)

 
At 7/9/07 00:29, Blogger Rosmariini said...

Niin, ja kokeneemmat retkeilijät voisivat viitsiessään heittää meille vinkkejä käteviin trangiaruokiin.

 
At 7/9/07 12:30, Anonymous Nimetön said...

Mmmm... Minä haluun teille sairastamaan!

 
At 7/9/07 18:46, Blogger Elena said...

Trangiaruoka numero ykkönen on tietty kuskus. Saatumat ja mausteet voi sekottaa valmiiksi kotona. Sopii myös makkaran seuraan.

Kakkonen on sienikeitto: sienten lisäksi peruna, porkkkana, sipuli ja kasvisliemikuutio sekä kolmannespaketti koskenlaskijaa. Ovelä kummitäti pakkaa mukaan myös kuivattuja sieniä siltä varalta että saalis jää pieneksi.

Tuohon voi heittää myös kuivattuja keittojuureksia, tai sitten tehdä niistä borssia. Kunhan muistaa ottaa etikan mukaan. Borssi ilman etikkaa on teeskentelyä.

retkiterveisin Elena

 
At 8/9/07 09:58, Blogger Meri, Helsinki said...

Trangia!! Terveisia sille ja teille taalta Belgiasta <3

 
At 8/9/07 16:12, Blogger Rosmariini said...

Kutri: Tänne vaan!

Elena: Iso kiitos hyvistä vinkeistä! Sienikokkaus paikan päällä metsikössä voisikin olla varsin hauska kokemus. Uudessa Retki-lehdessäkin oli ohje sienipastaan sekä kanttarelliohukaisiin. Ja puolukoista voisi laatia sitten vielä jonkinlaisen jälkkärin!

Tuo kuivattujen raaka-aineiden mukaanottaminen näyttäisi olevan etenkin pitemmillä retkillä kova sana. Näköjään tomaatteja, jauhelihaa ja sipuliakin voi kuivata - saisikohan niistä syntymään pasta bolognesen?

Ylimuuli: Trangia lähettää vastaterveisiä sinne Euroopan ytimeen, ja me tietenkin samaten! Laaditaanko seuraavassa blogipiknikissä trangiakeitoksia? :)

 
At 9/9/07 14:03, Blogger Elena said...

...kuivattuja aineita mukana raahatakseen ei tarvitse itse olla himokuivaaja; kuivattuja soppavihanneksia myydään isoissa K-marketeissa.

 
At 15/9/07 10:13, Blogger Meri, Helsinki said...

Kyllä! Trangiamiitti :-D Blogikokkien Iron Chef - skaba siis. Nyt vihdoin sitten menin palaamaan Suomeen, matkustettuani eilen 12h. Vähän on taas pusakka onttona mutta ihanasti. Ja oma keittiö! Mmmmmm.

 
At 20/7/08 20:07, Anonymous Nimetön said...

Trangiallahan saa tehtyä ruokaa kuin ruokaa, kunhan vähän soveltaa. Itse olen valmistanut sillä perinteisten pussipastojen, lihapullamuusien ja tonnikalariisien lisäksi esimerkiksi munkkeja - ja hyvin onnistui. Kuivattaminen on kätevää, mikäli tarkoituksena on lähteä vähän pidemmälle retkelle, jolloin tuoreen lihan kantaminen voi olla hankalaa. Uuni miedolle lämmölle ja valmiiksi ruskistetut jauhelihat pellille - parissa tunnissa tuloksena on retkivalmista kuivalihaa.

 
At 21/7/08 23:07, Anonymous Nimetön said...

Joo, trangialla voi tehdä mitä vaan jos kärsivällisyys riittää. Erikoisin mitä on tullut valmistettua eräolosuhteissa on popkorni. :) Kattilan ja kannen nostaminen pois tulelta ja heilutteleminen kesken poppaamisen oli tosin mahdotonta, joten piti odottaa kattilan rauhoittumista ja toivoa ettei 1) popparit pala 2) kansi lennä ilmaan ja öljyt päälle. :)

 
At 22/7/08 00:25, Blogger Pippurimylly said...

Popparit trangiassa on kyllä takuulla jotain ihan mieletöntä! Ehdottomasti ikstriimein kuulemani retkimuona!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails