lauantaina, maaliskuuta 03, 2007

Vihreä vihanneskrassi

Mahtavaa, kun on jo maaliskuu ja valoisuutta vaikka muille jakaa. Ihan vielä en viitsi panna yrttejä kasvamaan, mutta vihanneskrassia olen sentään innostunut kasvattelemaan ikkunalaudalla. Siitä saa muutamassa päivässä mukavasti pirteän vihreää syötävää leivän päälle sekä salaatteihin. (Tai kai sitä voi kaikin mokomin lykätä melkein mihin murkinaan tahansa, kun joskus keskiajalla sitä kuuluu käytetyn köyhän kansan keskuudessa pippurinkin korvikkeena.)

Kasvatus onnistuu periaatteessa vaikka kostutetun talouspaperin päällä. Itse tosin suosin mieluummin ohutta multakerrosta, kun talouspaperi tahtoo kuivahtaa meikäläisen kastelutahdilla vähän turhan ripeästi.

Maku kitkeröityy ilmeisesti sitä mukaa, mitä vanhemmaksi vihanneskrassi käy, joten satoa kannattaa korjata heti kun vaan mahdollista. Tässä aamupalaa tältä päivältä eli krassilla ja kalkkunalla päällystettyä sämpylää:

Auringonkukanversojen kasvattamisesta voi lueskella Kuusenkerkästä.

7 Comments:

At 3/3/07 22:13, Blogger Ketturouva said...

Onko vihanneskrassi sama asia kuin vesikrassi? Meille päätyi tänään pussillinen vesikrassin siemeniä ja ajattelin kokeilla kasvattamista myöhemmin keväällä, kun pääsen hyödyntämään uuden kotimme lasitettua parveketta. :) Tarkoitus on muuttaa se kesän ajaksi pienimuotoiseksi (?)yrtti- ja vihanneskasvihuoneeksi.

 
At 3/3/07 22:28, Anonymous Anonyymi said...

Ihanaa, vihreää:D!! Ihan tässä tulee keväiselle mielelle. Pakko kai itsekin kokeilla jonkinmoista minipuutarhaa kyhätä omalle ikkunalaudalle.

 
At 4/3/07 11:06, Blogger Rosmariini said...

Ketturouva: Vesikrassi on vähän samantapainen kasvi, mutta käsittääkseni kuitenkin ihan oma erityinen yksilönsä. Sitä en ole koskaan kasvatellutkaan, ja turhan vähän on tullut käytettyä kokkailussa muutenkin. Ainakin täältä löytyy kuva siitä. Joka tapauksessa siitä saa hyvän salaatin, esimerkiksi kylmäsavustettuun loheen yhdistettynä. Englannissa sitä käytetään ilmeisesti enemmän kuin Suomessa, kun sikäläisissä ruokaohjeissa vesikrassi vilisee paljon taajempaan kuin täällä. (Tosin sinulle tuo englantilainen ruuanlaittotapa taisi olla huomattavasti tutumpaa kuin meikäläiselle...:)

Aurinkotuuli: Oli kyllä hauska huomata pari viikkoa sitten, että siemenpussit oli jo kärrätty kaupassa näkyville. Vihanneskrassi on varsinkin tosissaan kiitollinen kasvateltava. Se pukkaa vartta niin nopsaan, ettei meinaa perässä pysyä.

 
At 4/3/07 12:15, Blogger Aurinkotuuli said...

Juu, jo näin kevättalvella alkaa tekemään mieli kummasti kaikkea vihreää ja muuta raikasta. Huomaan innostuneeni muun muassa sitruunan käytöstä kovasti viimeaikoina. Tänään onkin kokeilulistalla tuo kommenttilaatikostanne löytyvä Pollo Limonellon ohje. Tuskin malta odottaa, että pääsen sitä maistamaan :D! Eilen tein myös sitruunaisia possun ulkofileepihvejä ja olivat tosi hyviä. Idean sain taannoisesta ravintolareissusta, jossa söin samaan tyyliin tehtyä kanaa. Kannattaa kyllä kokeilla:). Juu, ja tuonne Sohwiin (jossa siis ravintola-ateriani nautin) kannattaa myös mennä tutustumaan, jos sattuu liikkumaan täällä Jyväskylässä päin. On nimittäin jos jonkinnäköistä herkkua tarjolla siellä. Linkki ruokalistaan löytyy sivuiltani.

 
At 4/3/07 12:50, Blogger Rosmariini said...

Kiitos Sohwi-vinkistä, vaikuttaa erittäinkin hyvältä. Pollo Limonelloa oli testattu jo Keittokomerossakin, pitäisi itsekin tehdä sitä joskus lähipäivinä.

Huomasitko muuten, minkälaisen sämpylän päällä vihanneskrassi lepäileekään tuossa alemmassa kuvassa? :) Pitäisi viritellä aiheesta tässä päivän mittaan postausta.

 
At 4/3/07 15:08, Blogger Aurinkotuuli said...

Kappasta, tomskusämpylähän se siellä :). En katsonutkaan äsken niin tarkasti.

 
At 28/2/09 07:43, Anonymous Anonyymi said...

Kuulin että K-vitamiinin puute aiheuttaa mm. levottomat jalat-oireita, ja juuri niihin tarvitsen apua. Ihanaa, että vihanneskranssi sisältää paljon juuri tätä nimenomaista vitamiinia ja sitä on vieläpä helppo käyttää! Satu

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails