perjantaina, helmikuuta 02, 2007

Ankanrintaa sitruspedillä

Ankan liha on useamman pykälän verran tummempaa ja voimakkaamman makuista kuin perusbroileri. Lisäksi ankanrinta - eli ankka tyypillisessä kaupasta löytyvässä muodossaan - lepää mielettömän paksun rasvakerroksen päällä! Älä säikähdä - tästä rasvasta ei välttämättä päädy ruokailijan lautaselle juuri mitään, mutta sen avulla lihaan saa paistettua todella rapean pinnan. Kun ankanrinnan jättää keskeltä aavistuksen verran roseeksi, ollaan lähellä lihan kokkaamisen perusarvoja: rapeus, mureus ja mehukkuus samassa suupalassa.

Tässä annoksessa sitrushedelmien ja balsamico-portviinikastikkeen raikas hapokkuus tasapainottavat oikein mukavasti lihan tuhtia makua. Yhdistelmä oli hyvinkin onnistunut - ei liian kepeä eikä liian paksu tai tunkkainen.

Ennen paistamista kannattaa rasvakerrokseen vetää veitsellä ristiviiltoja, jotta lämpö jakautuu lihaan tasaisesti. Aloitimme paistamisen kylmällä pannulla. Ankanrinnat laitetaan pannulle nahkapuoli alaspäin ja levy käännetään suunnilleen puolivälin tienoille, miedohkolle paistolämmölle. Rasva alkaa vähitellen sulaa ja mieto lämpö paistaa ankkaan tuon mahtavan rapean pinnan. Kun lähes kaikki rasva on sulanut ja pinta rapea, paista vielä hetki toistakin puolta ja siirrä rinnat sitten uuniin.

Pariloitua ankanrintaa ja sitrushedelmiä

2 luutonta ankanrintaa (150 - 170 g henkeä kohti)
3 appelsiinia
4 limettiä
1/2 dl balsami-viinietikkaa
1 dl portviiniä
2 rkl suolatonta voita
mustapippuria
suolaa

Ruskista ankanrinnat pannussa rasvapuoli alaspäin hyvin rapeiksi ja vatsapuoli kevyesti. Mausta pippurilla ja suolalla. Laita voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Ota paistoliemi talteen ja anna lihojen vetäytyä hyvin ennen viipalointia.

Kuori sitrushedelmät veitsellä ja leikkaa viipaleiksi. Osan kuorista voit suikaloida hyvin ohuiksi. Lisää paistoliemeen portviini ja balsamiviinietikka ja keitä kasaan hetken ajan. Lopuksi voit vispata sekaan kylmää voita. Kuullota sitrushedelmiä ja kuoria uunipellillä hetken aikaa. Nosta hedelmät lautaselle, ja niiden päälle viipaloitua ankanrintaa. Koristeeksi voit laittaa kuivattuja, suikaloituja hedelmänkuoria.

Resepti löytyi Ruokalasta.

5 Comments:

At 2/2/07 02:08, Blogger Maurelita Pligaa said...

Oi lemppariani ja vielä sitruspedillä.

Täällä iskee aina krooninen nälkä...

=D

 
At 2/2/07 08:59, Blogger Rosmariini said...

Ankanliha taitaa jakaa ihmisten mielipiteitä melkoisesti. Minä en aiemmin kamalasti tykännyt, kun söin pari kertaa jotenkin liian kosteaa ja rasvaisenoloista ankkaa, mutta tämä ruoka upposi kyllä meikäläiseenkin. Ja sitrukset ovat nyt jotenkin erityisen maistuvia.

 
At 4/2/07 11:06, Blogger Polkkapossu said...

Allekirjoittanut tunnustautuu ankkafaniksi. Omani jätän kyllä yleensä punaisemmaksi. Paisto pannulla ja uuniin n. 6 minuuttia. Ja sitten hetkeksi folioon vetäytymään, jossa kypsyminen vielä kevyesti jatkuu.

Mutta makuasiahan tuo kypsyysaste on. Vähän kuin pihvissäkin. Mutta siinä vaiheessa kun asiakas tilaa ravintolassa medium miinuksen ja toinen samassa pöydässä raaka plussan alkaa mennä pasmat sekaisin :)

 
At 4/2/07 13:37, Blogger Rosmariini said...

Reseptikuvienkin perusteella ankka tavataan tosiaan jättää ilmeisesti yleensä kohtuupunaiseksi, mutta meikäläisen toiveesta kokeiltiin nyt vähän kypsempää versiota. Viime vuonna Englannissa tarjoiltu Pekingin ankan tyylinen Crispy Duck auttoi oivaltamaan, että ankanlihassa on varsin kiinnostavia ulottuvuuksia.

Pitääkin seuraavalla kerralla ravintolassa muistaa tilata pihvin kypsyysasteeksi medium plusmiinus. ;)

 
At 9/2/08 19:28, Anonymous Aateliset! said...

Pertsan kanssa kokkailtiin ankanrintaa ohjeistuksen mukaisesti. Olimme hämillään kun veri tirskui vaikka aikamääreet olivat täyttyneet. Painimme ankkaa yhdessä tuumin viellä uuniin lintuinfluenssan pelossa. Ankanrinnasta tuli mainio ja illasta viellä universaalisempi.

T.Kari

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails