tiistaina, tammikuuta 23, 2007

Vedellä papupataa jatketaan

Tässä taas yhdenlainen kokkailutekele Kodin Kuvalehden Vihdoinkin viikonloppu -kirjasesta, josta otimme ohjeistusta myös viime viikolla esittelemäämme simpukkapannuun. Tämä keitto maistui todella hyvin etenkin meikäläiselle, kun nyt satun olemaan sekä papujen että tomaattipohjaisten murkinoiden ylin ystävä.

Alkuperäisen reseptin yhteydessä kerrottiin, että kyseinen papusoppa sopii mainiosti evääksi hiihtoretkelle. Mikäs siinä, jos kohta hienoiseksi ongelmaksi saattaa muodostua se, ettei meillä ole sopalle sopivaa termaria eikä kyllä sen puoleen suksiakaan.
Perunainen papusoppa

2 rkl ruokaöljyä
1 salaattisipuli silputtuna
1-2 valkosipulinkynttä puristettuna
1/5 tl cayennenpippuria
1/2-1 tl mustapippuria
1 rkl yrttimausteseosta
1 tl suolaa
3 rkl hunajaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa yrttiliemessä
1 tlk (300-400 g) ruskeita papuja valutettuina
5 keskikokoista jauhoista perunaa suupaloina
1,2 l kasvislientä

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi miedolla lämmöllä. Mausta sipuliseos pippureila, yrttimausteseoksella, suolalla ja hunajalla. Lisää kattilaan tomaattimurska, pavut, perunat ja kasvisliemi. Keitä pienellä lämmöllä 15-20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsyneet.

Soseuta keitto sauvasekoittimella karkeaksi maalaiskeitoksi, tarkista maku. Osa perunoista ja pavuista saa jäädä kokonaisiksi "sattumiksi". Lisää tarvittaessa pippuria tai suolaa. Jos keitto tuntuu paksulta, lisää muutama desi vettä. Kuumenna keitto kiehuvaksi.

21 Comments:

At 23/1/07 08:48, Anonymous Anonyymi said...

Vaikken tomaattipöperöiden ylin ystävä olekaan, herätti kuvanne jälleen kerran kiinnostuksen. Pidän muutoinkin tuollaisista vähän rosoisiksi jätettävistä ruoista.

Jäin kuitenkin miettimään, että mitä tarkoitetaan "ruskeilla" pavuilla? Mitä te käytitte?

 
At 23/1/07 08:56, Blogger Rosmariini said...

Käytettiin kidneypapuja, kun niitä sattui olemaan sopivasti saatavilla. En tosin tiedä, olisivatko jotkut muut pavut sopineet tarkoitukseen paremmin.

 
At 23/1/07 10:03, Anonymous Anonyymi said...

Näyttääpäs hyvältä. Tuollaiset keitot varmaan sopivat hyvin näin talviaikaan, kun ei tule liikuttua samaan malliin kuin kesällä.

 
At 23/1/07 12:18, Blogger Rosmariini said...

Jepsan, maistuvaa oli ja melkolailla ruokaisaakin, kun keittoon tuli papujen lisäksi tosiaan vielä perunoitakin.

Pavut näyttävät olevan ehdolla tulevan kuukauden ruokahaasteeseenkin. :)

 
At 24/1/07 22:41, Anonymous Anonyymi said...

Tehtiin tänään tätä papusoppaa, ja voi että kun oli hyvää! Käytimme ruskeita purkkipapuja.

 
At 24/1/07 23:26, Blogger Rosmariini said...

Kiva, että maistui. Kodin Kuvalehdessä taitaa olla aika hyviä ruokaohjeita, vaikkei se mikään varsinainen ruokalehti olekaan.

Talviruokaresepteille alkaa olla täällä pohjoisessa entistä enemmän kysyntää, tänään oli yli 20 astetta pakkasta, hrrr. (Siellä teilläpäin on tainnut olla kyllä viime päivinä melkoisen toisenlaiset ilmat.)

 
At 25/1/07 00:09, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä täälläkin meni pakkasen puolelle just, eli paikallisilla on erwtensoepilma. Hernekeittoilma. Pitäisi kokeilla hollantilaista hernesoppaa lähiaikoina, kun on vielä vilu.

 
At 25/1/07 00:17, Blogger Rosmariini said...

Hernekeittoilma, enpä ole tainnut semmoista sanaa koskaan kuullakaan. Se ei taida olla ihan sama kuin hernerokkasumu. :)

 
At 25/1/07 00:39, Anonymous Anonyymi said...

Tätä täytyy kokeilla!Saatan hieman soveltaa,ja käyttää chilillä maustettua tomaattimurskaa antamaan lisäpotkua talvipäivän herkkuun:-)

Olen yli-ihastunut Rainbown chilitomaattimurskaan, harvinaisen hyvä tuote. Luulisi sopivan tähän keittoon oikein hyvin.

 
At 25/1/07 00:59, Blogger Rosmariini said...

Olisikin kiva kuulla, miten chilimurska tässä toimii! Olivathan nuo mausteetkin hieman sensuuntaiset, että saattaisi sopia varsin mainiosti.

 
At 25/1/07 02:12, Anonymous Anonyymi said...

Meillä ei muuten täällä ole maustettua tomaattimurskaa, tai oikeastaan tomaattimurskaakaan. On kokonaisia tomaatteja liemessä ja sen lisäksi paseerattua tomaattia, josta on tehty ikävän ketsuppimaista. Ostin sitten tämän reseptin toteuttamista varten kokonaisia tomaatteja purkissa ja nipun "italianyrttejä", jotka pilkoin tomaattien sekaan. Toimii. Mutta on kyllä ikävä yrttimaustettua tomaattimurskaa.

 
At 25/1/07 08:41, Blogger Rosmariini said...

Nam, toimi varmasti todella hyvin, siellä on varmasti todella paljon maistuvampia yrttejä kuin täällä.

Jännä kyllä, miten paljon nuo säilykevalikoimatkin vaihtelevat ilmeisesti maittain. Joidenkin maitotuotteiden saatavuudesta on tainnut täällä kommenttiosastolla olla ennenkin puhetta, kermaviili taisi olla semmoinen, jota ei ulkomailta tahdo löytyä.

 
At 26/1/07 16:49, Anonymous Anonyymi said...

Maria Gasolina! <3
Ja hyvänkuuloinen resepti. :-p

 
At 26/1/07 18:48, Blogger Rosmariini said...

Hihii, huomasihan joku! Viime kuukausien eniten veivattuja levyjä tässä talossa.

Ja voi tuota papusoppaakin jatkaa halutessaan vedellä. :)

 
At 27/1/07 19:33, Anonymous Anonyymi said...

Tuunasin tämän sopan ohjetta, kuten aikaisemmin suunnittelinkin ja hyvää tuli:-)

Yrttimaustetun tomaattimurskan korvasin tällä seoksella: puolet chilimaustettua murskaa ja puolet yrttimaustettua murskaa.

Cayennepippurin jätin pois.

Valkosipulinkynsiä laitoin kolme kpl.

Oikein herkullinen, sopivan tulinen talvikeitto oli menestys perhepiirissä:-)

 
At 27/1/07 19:44, Blogger Rosmariini said...

Minulla on ollut tehnyt tuosta sinun aiemmasta kommentistasi lähtien aivan mahdottomasti mieli chilillä maustettua tomaattikeittoa. :) Pakko etsiä semmoinen resepti jostakin, tai sitten tehdä jollain perusreseptillä ja laittaa sekaan tuota chilillä maustettua tomaattimurskaa. Pitää muistaa ostaa tuota Rainbowta.

 
At 10/5/07 11:10, Anonymous Anonyymi said...

Taustamusiikkia!

 
At 3/1/12 21:13, Anonymous Milja said...

Olisiko vinkkiä tuosta "yrttimausteesta", millaista sen tarkemmin kannattaisi olla? En oikein tiedä mitä kokeilisin kun kaapista löytyy Provencale-yrttiseos ja erinäisiä erillisiä kuivayrttejä, ja kaupassa seoksia on moneen lähtöön, osassa suolaa ja/tai pippuriakin mukana.

 
At 6/1/12 14:10, Blogger Rosmariini said...

Itse ropsautan aina sekaan jotain satunnaista suolatonta yrttimaustetta. Suolaistakin seosta löytyy kaapista, mutta sen kanssa sain kerran aikaiseksi ihan yltiösuolaisen lopputuloksen.

 
At 8/2/12 11:08, Anonymous Anonyymi said...

http://www.youtube.com/watch?v=FEyynVjwKMs&feature=channel_video_title

 
At 16/2/12 18:47, Anonymous Minttu said...

Huikean hyvä keitto! Tätä tarjotaan huomenna jälki-ystävänpäiväkutsuilla muumimukeista lusikoituna :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails