perjantaina, marraskuuta 24, 2006

Tiramisu

Ossobucon jälkiruokana tarjoiltiin tämmöistä suklaista tiramisua, jota Jamie Oliver väsäsi vähän aikaa sitten ohjelmassaan. Lopputulos poikkesi ehkä hitusen perinteisestä tiramisusta, mutta ainakin suklaan ystäville tämän luulisi maistuvan siitä huolimatta. Itse sulatimme valkoista suklaata joukkoon vähän reilummastikin:
Tiramisu

110 grammaa korkealaatuista valkeaa suklaata
mukillinen espressoa
Tia Maria -likööriä
kaakaojauhetta
runsaasti kaakaota sisältävää tummaa suklaata

Sienikakkupohja:
110 grammaa hienoa sokeria
4 kananmunaa
50 grammaa voita
85 grammaa vehnäjauhoa
30 grammaa aitoa kaakaojauhetta

Täyte:
500 grammaa mascarpone-juustoa
70 grammaa hienoa sokeria
2 munankeltuaista
1 dl Vinsanto-viiniä

Tee ensin kakkupohja. Aseta uuni kuumenemaan 180-asteiseksi. Vatkaa odotellessasi sokeri ja munat vaahdoksi. Sulata voi ja kääntele se muna-sokerivaahtoon varovasti. Siivilöi vehnä- ja kaakaojauhot taikinaan, ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista kakkupohjaa 10 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Kun kakkulevy on kypsä, ota se uunista jäähtymään.

Sekoita seuraavaksi täyteainekset eli mascarpone-juusto, sokeri, keltuaiset ja Vinsanto tasaiseksi seokseksi. Aloita tiramisun kokoaminen repimällä kakkupohja suurehkoiksi palasiksi. Painele ne matalaan vuokaan. Kostuta kakkupohja kahvilla ja Tia Marialla. Sulata valkoinen suklaa ja valuta se kakkupohjalle, jolle lusikoit vielä mascarpone-täytteen. Päällystä täyte kaakaojauheella. Veistä suklaalevystä lastuja suurella veitsellä ja asettele ne kauniisti koko komeuden koristeeksi.

11 Comments:

At 25/11/06 02:26, Blogger Pippurimylly said...

Pakko mainita vielä, että se Jamien mahaa vasten veistely -tekniikka toimii suklaalastujen tuotossa ihan mainiosti. Paita vaan menee pesuun, kun sormet lämpiää ja suklaa sulaa.

 
At 25/11/06 11:55, Blogger Rosmariini said...

Jamiella taisi olla siinä suklaalevyn ja paidan välissä joku pyyhe tai vastaava. :)

 
At 26/11/06 15:21, Anonymous Anonyymi said...

Kakku minun makuuni; taitaapi tulla yksi pikkujoulutarjottava. Syon mieluiten keksit kekseina eli en tykkaa laittaa keksinmuruja kakkujuttuihin!

 
At 26/11/06 17:06, Blogger Rosmariini said...

Kieltämättä keksipohja on aika ankea verrattuna tuommoiseen uunissa paistettuun oikeaan kakkupohjaan.

 
At 27/11/06 09:20, Anonymous Anonyymi said...

Vaikuttaa kyllä erittäin hyvältä tuo tiramisu...itse olen kyllä tehnyt aina tiramisun niistä pitkulaisista kekseistä...mitähän ovatkaan nimeltään ja kyllä sekin vie kielen mennessään ;)

 
At 27/11/06 10:32, Blogger Rosmariini said...

Savoyardi-keksejä näyttäisi monessa ohjeessa olevan. Minä en oikein edes tiedä, miltä ne maistuvat. :) Pitäisi joskus kokeilla.

 
At 28/11/06 20:42, Anonymous Anonyymi said...

Jep,niitähän ne...ja ovat mielestäni semmoisia ''sienimäisiä'' tai huokoisia...miten sen sanoisi,mutta mautonta noin niinkuin pelkältään ;)

 
At 29/11/06 09:11, Blogger Rosmariini said...

Jamien Italia-kirjassa oli muistaakseni semmoinen tiramisuohje, johon tuli noita nimenomaisia keksejä (tai sitten jotain muita keksejä, en ole varma). Voisi joskus testata sitäkin. En ole tainnutkaan tehdä koko kirjasta vielä yhtään mitään.

 
At 29/5/07 11:55, Anonymous Anonyymi said...

olisi tosi kivaa jos kokeilisitte ihan perinteistäkin tiramisua :) itse olen sellaisen tekemistä mietiskellyt jo pidemmän aikaa, mutta aikaiseksi en ole saanut

 
At 11/10/11 15:27, Anonymous Anonyymi said...

"Sienikakkupohja"? Alun perin taitaa olla Sponge Cake eli sokerikakkupohja.

 
At 13/10/11 18:28, Blogger Rosmariini said...

Heh. Sienikakku-termi on juurtunut käyttööni ala-asteelta, jolloin koulussa leivottiin erään kerran "sienikakkua". Ja opettajahan oli aina oikeassa. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails