maanantaina, syyskuuta 04, 2006

Riistalihapullat

Tein viikonlopun hirvibileisiin pikkusatsin lihapullia. Aluksi suunnitelmissani olivat poropyörykät, mutta kun jauhettua poronlihaa tuntui olevan sangen huonosti saatavissa, hommasin sitten puoli kiloa hirven jauhelihaa. Pyörylöiden ohje on peräisin Lena Holmsäterin kirjasta Riista. Uusia metsän makuja:
Riistalihapullat

3 salottisipulia tai 1 keltasipuli
1 rkl voita
½ dl korppujauhoja
1 dl vettä
500 g riistajauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria

Hienonna sipuli ja kuullota se voissa. Anna jäähtyä. Liota korppujauhoja muutama minuutti vedessä ja sekoita ne sitten jauhelihan, sipulin, suolan ja pippurin kanssa. Pyörittele pulliksi kostutetuin käsin. Paista lihapullat voissa.
Hirvi on lihana aika kuivaa. Lopputulosta olisi saanut kenties mehevämmäksi, jos olisi lisännyt taikinaan vaikka pekonisilppua. Vai olisikohan hirveä kannattanut yhdistää jonkin hieman rasvaisemman lihan kanssa - mene ja tiedä.

12 Comments:

At 4/9/06 11:50, Anonymous cele said...

Pekonia toki. Pekonihan tekee tunnetusti mistä tahansa ruokalajista maukkaamman ja paremman.

 
At 4/9/06 11:55, Anonymous Lumikki said...

Tai sitten possun jauhelihaa, jota usein hirvipulliin pistetään. Mä olen kovasti rasvattoman lihan kannattaja, mutta hirvi on liian rasvatonta jopa mulle! ;)

 
At 4/9/06 11:59, Blogger Polkkapossu said...

Hirvi on kieltämättä yksinään liian rasvatonta lihapulliin. Pekonia tai muuten vaan possun jauhelihaa mukaan. Ja varsinkin jos tarjoaa hirvipullat kylminä, maistuvat ne vielä kuivemmilta ilman lisärasvaa.

 
At 4/9/06 14:40, Blogger Rosmariini said...

No niin. En sitten ihan hakoteillä ollutkaan arvailuineni. :) Tämän pohjalta on hyvä edetä uusiin pyörykkäkokeiluihin. Ja viimeistään hirvestyskauden aikana voisi jonain viikonloppuna värkätä pekoniin käärittyä hirvenpaistia.

 
At 4/9/06 16:18, Anonymous johanna_dxb said...

Metsastajan tyttarena hirvenlihaa on ollut aina saatavilla yllin kyllin, joskus tein hirvilihapullia perinteisen lihapullareseptin mukaan ja kastikkeen tein pelkasta kuohukermasta, ei ollut kuivaa, oli tosi hyvaa. Toisethan pistavat lihapulliin puolet hirvea, puolet possua.

Viimeksi Suomessa ollessani aitini teki ilmakuivattuun kinkkuun kaarittya hirven paistia, oli kylla hyvaa!

 
At 4/9/06 16:44, Anonymous Lumikki said...

Sen verran piti vielä miettimäni, että onko kukaan oikeasti kokeillut tuota pekonia lihapulliin? Maistuisi varmasti makoisammalta kuin possun jauheliha, mutta epäilen, että pysyykö se taikina kunnolla koossa pekonin kanssa.

 
At 4/9/06 18:31, Blogger Rosmariini said...

Johanna: Sinä saisit varmasti maistuvia pullia aikaiseksi vaikka sahanpuruista - sen verran hyvin tuntuu olevan tuo kokkauspuoli hallussa. :) Kadehdin kyllä voimakkaiden makujen ystävänä semmoisia ihmisiä, joilla on mahdollista käyttää riistaa ruuanlaitossa jatkuvasti.

Lumikki: Samaa mietiskelin itsekin, kun omat lihapullani eivät tahdo pysyä koossa muutenkaan. Olen nyt vahingoista viisastuneena (=hajoileviin pulliin kyllästyneenä) oppinut silppuamaan sipulin ihan kunnolla pieneksi, niin se ei enää hajota palleroita ihan siinä määrin kuin aikaisemmin. Joten ehkä tuo pekonikin pitää vaan hienontaa mahdollisimman pieneksi.

 
At 5/9/06 00:38, Blogger piu said...

Tänä syksynä tästä vinkistä tuskin on iloa, mutta punikkitatit sopivat hienosti poronlihan kanssa, nimestäkin tulee hauska: poropunikkipyörykät ;-)

 
At 5/9/06 09:36, Blogger Rosmariini said...

Nyt on kyllä sadellut ihan lupaavasti, mutta saapa nähdä, jaksaako se virvoitella tattiverkostoa hereille. Mutta kiitokset joka tapauksessa vinkistä - painetaan poropunikkipyörylät mieleen vastaisten vuosien varalle. ;)

 
At 5/9/06 10:16, Blogger Polkkapossu said...

Hyvin pysyy koossa, kun pekonin vaan vetää tarpeeksi pieneksi.

 
At 6/9/06 10:09, Blogger Aurinkotuuli said...

Tervehdys! Kuulostavatpa hyviltä palleroilta. Taitaa kuitenkin opiskelijan kukkarolle olla hirvi valitettavasti lähinnä juhlaruokaa. Pitää sitäkin silti joskus kokeilla, jos saatavilla on. Hajoileviin lihapulliin antaisin neuvoksi, ettei välttämättä kannata laittaa paljon korppujauhoja. Mielestäni se tekee rakenteesta "höttöisemmän". Itse käytän yleensä pelkkää kananmunaa ja pullista tulee mielestäni kiinteämpiä ja lihaisampia. Jos laittaa paljon "täytteitä", kannattaa mukaan laittaa ruokalusikallinen tai pari vehnäjauhoja/500g lihaa. Se sitoo korppujahoa hienojakoisempana paremmin taikinaa. Ja sipulista sen verran, että kannattaa se tosiaan pehmittää ihan kunnolla kuumalla pannulla ennen lihan joukkoon lisäämistä, niin se pysyy hyvin pullien sisällä eikä hajota rakennetta. Itse tein taannoin soijarouhe-lihapullia (sis. soija sekä lihaa). Soijastakin tulee mukavasti vaihtelua perinteiseen lihapullaan, suosittelen kokeilemaan. (Resepti löytyy sivuiltani).

 
At 6/9/06 10:36, Blogger Rosmariini said...

Polkkis: Kiitos tiedosta! On se vaan hyvä, että meillä suomalaisilla ruokabloggaajilla on niin hyvä pekonituntemus. :)

Aurinkotuuli: Meilläkin harrastetaan hirveä ihan mahdottoman harvoin. Riistaan liittää aina jotenkin niin yltiöjuhlallisen leiman - ehkä vähän suottakin, kun ei tuo jauhelihanyssäkkä nyt niin hätkähdyttävän paljon kuitenkaan maksanut. Siksi tämä onkin tämmöistä opettelua vielä, kun raaka-aine ei ole kovin tuttu.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails