torstaina, elokuuta 24, 2006

Savustettu kana ja oliiviset tomaatit

Taannoin hankkimaamme savustuspönttöön istutettiin tällä kertaa silputulla aurinkokuivatulla tomaatilla täytettyjä broilerin rintafileitä. Fileet täytettiin avotyyliin eli päälle vedettiin syvä viilto, johon paineltiin tomaattisilppua. Jos haluaa, mikään ei estä sitomasta fileitä tämän jälkeen kiinni - tai sulkemasta niitä vaikkapa cocktail-tikuilla.

Pöntön pohjalle pantiin kourallinen leppäpurua, jota oli ensin liotettu vedessä puolisen tuntia. Pönttö aseteltiin esilämmitettyyn (10 minuuttia täysillä) kaasugrilliin, jonka polttimet käännettiin savustuksen ajaksi puolivälin tienoille. Vartin savustuksen jälkeen kana oli valmista. Lautasella broilerin päälle lusikoitiin hieman kastiketta, jota perheemme miespuolinen jäsen keitteli kasaan kermasta, vodkasta ja pilkotusta chilistä. Ei hullumpaa.

Kermainen vodkakastike

1 dl kermaa
1 dl maitoa
0,5 dl vodkaa (esim. Finlandia)
0,5 dl kanalientä
1 rkl sitruunamehua
silputtua chilipalkoa maun mukaan
ripaus suolaa

Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä kasaan, kunnes kastike paksuuntuu aavistuksen verran. Meillä tähän kului 5-10 minuuttia.

Savustuspöntön kanssa samaan grilliin mahtui pari puolitettua tomaattia, jotka päällystettiin yrttimausteilla sekä hienoksi hakatuilla mustilla oliiveilla. Kerrassaan herkullista.

Mitenkähän mahtaa olla pastanjauhajien oman tomaattisadon laita? Vihreitä raakiletomaatteja on pensaissamme vaikka millä mitalla, mutta jostain syystä ne eivät tunnu tänä vuonna punastuvan millään ilveellä. Sama juttu chilien kanssa. Pitänee ilmeisesti alkaa vähitellen kaivella jostain ohjetta paistettuihin vihreisiin tomaatteihin, mikäli tilanne ei kohta korjaannu.

24 Comments:

At 24/8/06 08:01, Anonymous satujatar said...

Meillä on sama vika tomaattien kanssa. Vihreinä ne nakottavat niin pensaissa kuin ikkunalaudalla, jonne toin osan nopeutetusti kypsymään. Oliskohan kenelläkään hyviä neuvoja?

 
At 24/8/06 08:23, Blogger Rosmariini said...

Omituinen juttu kyllä (pari tuttuanikin on valitellut samaa, joten emme selvästikään ole yksin ongelmamme kanssa). Ei pitäisi ainakaan olla kiinni auringonvalon vähyydestä tänä vuonna.

Ja nuo chilitkin vielä! Vuosi sitten punastuneista chileistä oli meillä suorastaan ylituotantoa, mutta nyt nekin pysyvät sinnikkäästi ihan vihreinä.

 
At 24/8/06 08:37, Anonymous kukkis said...

Onnea valtakunnanjulkisuuden johdosta :)

Meillä on pienessä ruukkutomaatissa parvekkeella paljon makeita, punaisia tomskuja - mutta en uskalla syödä niitä, koska olen ruiskuttanut raidia parvekkeella pariin otteeseen erilaisia önniäisiä vastaan. Meikäläisen pinna ei riitä siihen, että syötävät kasvit kannettaisiin myrkyttämisen ajaksi sisätiloihin. Voin siis syyttää vain itseäni. Raid-purkissa kyllä lukee, että kasvien varoaika on viikko, joten ehkä tästä vielä rohkaistun.

 
At 24/8/06 09:26, Blogger Rosmariini said...

Kiitos, Kukkis. Ja kiva kuulla, että joku on saanut tomaattisatonsa onnistumaan. Olisiko raidissa se salaisuus... ;)

 
At 24/8/06 09:42, Anonymous Emma said...

Hei julkkikset! Mutta miksi Rosmis ei saanut ääntään kuuluviin...? :)

Savustettu kana kuulostaa namilta! Meidän perheellä on ollut maalla savustuspönttö iän kaiken, mutta en ainakaan muista, että sillä olisi savustettu muuta kuin kalaa (joka sekin on kyllä aivan mahtavan hyvää). Pitääpä lykätä ohje isän käteen, jos vaikka innostuisi, savustaminen kun on ollut niitä harvoja asioita, jotka suosiolla annan miesten hommiksi :)

(Mainittakoon vielä, että Pastanjauhajilla on tästä lähtien yksi ulkosuomalainen lukijä vähemmän - ja yksi kotimainen enemmän. Alppimaisemat vaihtuivat espoolaislähiöön, nyyh. Haikeutta on varmasti lääkittävä hyvällä ruoalla syksyn mittaan :)

 
At 24/8/06 12:10, Anonymous Baba said...

Onnittelut täältäkin! Aivan aiheesta saitte palstajulkisuuttakin. Toimittajanhutilus oli tosin haastatellut Mustapippuria >8)

 
At 24/8/06 12:22, Anonymous tiv said...

Kunniaa ja glooriaa Pastanjauhajille! Julkisuus lisätköön ruokablogeja ja niistä kiinnostuneita!

 
At 24/8/06 18:08, Blogger Rosmariini said...

Emma: Rosmista taisi vähän ujostuttaa. Päätimme uhrata ainoastaan yhden pastanjauhajan julkisuuden alttarille.

Tervetuloa Suomeen! Ei ainakaan pääse salmiakin puutostila äitymään nyt kovin pahaksi. Niin, ja ikävää Alppimaahan voi haihduttaa paitsi kokkailemalla myös perustamalla oman ruokablogin. :) Kun sinulla noita hyviä reseptejä tunnetusti riittää.

baba & tiv: Kiitoksia! En olisi uskonut hommaa aloitellessani, että tämmöinen amatöörien kokkauskehitelmiä esittelevä blogi voisi saada joskus moista huomiota osakseen. Olisi kyllä hyvä, jos ruokablogit saisivat nyt tämän myötä edes jonkin verran uusia lukijoita. Vaikka ei teissä vanhoissakaan mitään vikaa ole. ;)

Myös Keskisuomalaisessa oli aika lailla tasan kuukausi sitten hyvä juttu ruokablogeista.

 
At 24/8/06 18:42, Anonymous ola said...

Minkähän takia Helsingin Sanomissa kirjoitettiin, että kana kuivahtaa grillissä herkästi vaikka Suomessa ei ole grillaamiseen sopivaa kanaa edes saatavana.

Vrt. Ranskassa supermarketeissa myytävä Label Rouge-kana eikä mikään ahtaudesta ja rasitusvammoista kärsinyt broileri.

 
At 24/8/06 18:58, Blogger Pippurimylly said...

Oulussa oli taannoin täytettyihin patonkeihin keskittynyt, pikaruokahenkinen liike. Sellainen, jossa täytteet sai valita mielensä mukaan - ja niitä sai patonkiinsa niin paljon kuin halusi. Siellä oli usein patongintäyttäjänä jännä, mukavan vinoon huumoriin mieltynyt mies.

Kun pyysin patonkiin "grillattuja kananpaloja", hän korjasi joka ikinen kerta täsmälleen samalla tavoin:"Kanoja saa tuolta lemmikkieläinkaupasta tien toiselta puolelta. Meillä on broileria!". Minua tämä jotenkin lämmitti niin, että joka ikinen kerta pyysin nimen omaan kananpaloja!

 
At 24/8/06 19:12, Anonymous ola said...

Patongintäyttäjä taisi olla oikeassa. Suomessa ei saa tuoretta kanaa sen enempää pikaruokahenkisestä likkeesstä kun valintamyymälästäkään. Ei Label
Rouge-merkitty kanakaan ole broileri.

 
At 24/8/06 19:20, Blogger Rosmariini said...

Lupaamme muistaa loppuelämämme, että Label Rouge EI ole broileri ja kana EI ole sama asia kuin broileri. Tämä opastaminen alkaa nimittäin mennä jo liian hervottomaksi. :D

(Aion silti käyttää kana-nimitystä jatkossakin, jos on kyse jonkinsorttisista kotkottajista.)

 
At 24/8/06 19:32, Anonymous cele said...

Tässä tekisi ihan mieli ehdottaa kanaviikon pitämistä, mutta ehkä pitää säästää se siihen päivään, kun lintuinfluenssa laskeutuu Suomeen.. :P

(Niin ja onnea vaan minunkin puolestani. Täälläkin suunnassa rikotaan kävijäennätyksiä kyseisen jutun johdosta. Ja juuri sinä päivänä kun tuoreimman postaukseni aihe on maksalaatikko...)

 
At 24/8/06 19:44, Blogger Rosmariini said...

Hohoo, olisi pitänyt varoittaa etukäteen. Olisit voinut sinäkin postata juhlan kunniaksi vaikka jonkun kanareseptin! :D

Jotain uutta teemaviikkoa voisi kyllä taas joskus miettiä. Pekoniviikon aikana oli niin mukava miettiä omia reseptejä ja kurkkia, mitä toiset ovat keksineet.

 
At 24/8/06 20:27, Blogger ainailona said...

Onnea julkuille Vaanilasta! Näin helppoa se on tulla uunista ulos;))

Täällä laskuri paukuttaa myös ihan käsittämätöntä ripaskaa, vaikka meikätyttö ei ole eväänsä lotkauttanut [sapuskan suhteen kuin bloggaamisen yleensäkään] muutamaan hetkeen.

Taitaa olla aika virittää safkapolkka päivän kunniaksi!

 
At 24/8/06 20:57, Blogger Rosmariini said...

Heipsan ainailona, ja tervetuloa tänne suurten julkkisten joukkoon - olihan siinä lehtijutussa sivuttu sinunkin ansiokasta panostasi. :)

Sitä paitsi Varo Vaanin suojissa toimiva koekeittiö sulavasanaisine raportointeineen oli aikanaan suurin innoittajani näihin ruokabloggaustouhuihin, joten olet kyllä siinäkin mielessä ripaskasi ansainnut!

 
At 24/8/06 22:17, Anonymous kerkkis said...

Kertokaa nyt ihmettelevälle, mistä lehtijutusta te puhutte. Olen ihan pihalla.

Meillä ovat tomaatit punastelleet söpösti siitä lähtien, kun lähetin urosvoiman puhumaan pikkutuhmia kasvihuoneeseen. Kannattaa kokeilla!

 
At 24/8/06 22:34, Blogger Rosmariini said...

Hesarin Ruokatorstaissa oli tänään juttu ruokablogeista & Pastanjauhannan Pippurimyllyn haastattelu. Jos vielä tämän vuorokauden puolella ehdit, niin täältä pääsee selailemaan näköishesaria, josta kyseinen juttu löytyy.

 
At 24/8/06 22:36, Blogger Rosmariini said...

(Tai ei yksistään ruokablogeista vaan yleensäkin netistä löytyvistä ruokajutuista...)

 
At 25/8/06 00:11, Anonymous kerkkis said...

No nyt selvisi, miksi minullakin on tänään tullut uusi kävijäennätys! Ihan pastanjauhannan ansiota kaikki, teidän linkistännehän nuo ovat paikalle löytäneet.
Hyvä artikkeli ja kyllä näin hyvää blogia kannattaakin mainostaa!

 
At 25/8/06 07:47, Blogger Polkkapossu said...

Juu ihmettelinkin pientä kävijämääräräjähdystä myös omilla sivuillani. Kunnes eilen illalla nappasin Hesarin käteeni. Hauska juttu oli teidän blogista :)

 
At 25/8/06 07:52, Anonymous Anonyymi said...

Tomaatit alkavat kypsyä, kun leikkaatte latvat pois. Näin energia menee tomaattien punastuttamiseen, ei latvan kasvattamiseen. Näin kävi ainakin minun tomaateilleni.

 
At 25/8/06 10:49, Anonymous Pikkuenkeli said...

Onnitteluni valtakunnanjulkisuudesta - ja kaikin hyvin perustein!

(Luin eilisen HS:n vasta tänä aamuna...)

 
At 25/8/06 11:30, Anonymous ola said...

Cele arvelee, että mahdollinen kanaviikon pitäminen tulisi säästää siihen päivään, kun lintuinfluenssa laskeutuu Suomeen. Tämä on ilmeisesti viittaus lihateollisuuden suosimaan argumenttiin, että lintuinfluenssasta ei ole pelkoa, koska broilerinkasvattamoihin eivät pöpöt pääse.

Broilerintuotannon epäkohdat tuppaavat kuitenkin unohtumaan. Edullista broileria on helppo ostaa, kun ei mieti minkälaisissa oloissa se on kasvatettu.

Ylilihavat linnut kärsivät ahtaudesta sekä erilaisista rasitusvammoista. Kuka ihan oikeasti haluaisi tukea tällaista tuotantoa?

Aika moni broilerinsyöjä varmaan jättäisi suikaleensa ostamatta, jos tietäisi mistä ne tulevat. Sitä teollisuus ei kuitenkaan halua
kuluttajille kertoa.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails