keskiviikkona, elokuuta 16, 2006

Sadonkorjuuta

Yrttien kasvattelu onnistui tänä kesänä yli odotusten. Etenkin basilikaa meillä on tällä hetkellä vaikka muille jakaa, vaikka olemme sitä varsin ahkerasti käyttäneetkin. Viime päivinä olen tunkenut basilikaa enemmälti paitsi pestoon myös tämmöiseen sangen maistuvaan kanapataan:
Tomaattinen broileri

4 broilerinfileetä
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa

MARINADI:
1 prk ruokakermaa
1 prk tomaattipyreetä (enemmänkin voi laittaa, toim. huom.)
1 rkl kuivattua basilikaa
suolaa
jauhettua mustapippuria
ripaus cayennepippuria

Kuutioi broileri. Sekoita kaikki marinadin aineet keskenään, kaada broilerikuutioiden päälle. Anna marinoitua viileässä 2 tuntia.
Voitele uunivuoka kevyesti oliiviöljyllä. Kaada broileri marinadeineen vuokaan, peitä foliolla. Paista 200-asteisessa uunissa 1 tunti.
Ota ruoka uunista ja sekoita joukkoon reilusti pieneksi silputtua basilikaa. Sekoita kastike tasaiseksi. Peitä vuoka vielä noin viideksi minuutiksi foliolla. Näin tuoreen basilikan maku ehtii tasoittua kastikkeeseen. Tarjoa riisin ja salaatin kanssa.
Mutta muitakin yrttejä meillä siis riittää. Toki osan kasveista voi kuivata myöhempää käyttöä varten (etenkin oreganon), mutta esimerkiksi salvialle voisi olla enemmän käyttöä tuoreena kuin kuivattuna. Sitä kasvaa meillä aivan mahdottoman suuri puheikko, ja tähänastisessa elämässäni olen käyttänyt kyseistä kasvia lähinnä satunnaisesti kokeiltuun saltimboccaan. Pitäisiköhän kokeilla jonain päivänä vaikka salviakanaa?

Tomaattisen broilerin ohje on kirjasta nimeltään Hyvää ruokahalua! Parhaat kasvis-, kana- ja kalaruoat.

6 Comments:

At 16/8/06 12:04, Anonymous Anonyymi said...

Aikoinani Keski-Euroopan mäkisissä maastoissa asuessani tein silloin tällöin tajuttoman hyvää pastakastiketta, johon tuli paljon salviaa, lisäksi kai vain voita, kermaa, pippuria ja parmesaania. Sittemmin kokeilin sitä Suomessakin, mutta täkäläinen kerma ei oikein sopinut, ruoan koostumuksesta tuli omituisen kokkareinen. Jos joku viitsisi näistä aineksista kehittää toimivan reseptin, ei muuta ku jakoon! Olisin ikuisesti kiitollinen.

Salvia sopii paitsi kanan ja vasikan myös possun mausteeksi. Esim. porsaan sisäfileen täytteeksi olen muun ohella käyttänyt salviaa, jopa kokonaisia kuivattuja lehtiä.

 
At 16/8/06 18:28, Anonymous Anonyymi said...

Moi,
salviaan voi yllätys yllätys pakastaa. Eihän se tuoreen veroista ole mutta ajaa asian.

 
At 16/8/06 18:33, Blogger Rosmariini said...

Salviaa taidetaan tosiaan käyttää enemmältikin muualla Euroopassa. Ainakin Jamie Oliver heiluu usein ohjelmissaan salviapuskan kanssa. Jospa kuivaisin sitä kuitenkin jonkinlaisen erän, niin tulisi testattua sitten sekin.

Tuo salviapasta kuulostaa tosissaan kiintoisalta!

 
At 16/8/06 18:35, Blogger Rosmariini said...

...ja kiitokset anonyymille tiedosta! Meikäläisellä ei ole oikein nämä säilömisjutut hallussa. :)

 
At 16/8/06 23:46, Anonymous Anonyymi said...

Onpas herkullisen näköinen murkina ja vieläpä noin helpolla ja vähistä raaka-aineista! Vieläkin jotkut väittävät, etteivät osaa tehdä ruokaa!

 
At 17/8/06 00:18, Blogger Rosmariini said...

Täsmälleen näin! Tämmöiset reseptit ovat hieman kokemattomammillekin kotikokeille ihan ykkösiä - sen kun vaan panee ainekset pataan, niin uuni hoitaa loput. Lähes yhtä helppoa kuin einespizzan lämmitys.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails