tiistaina, elokuuta 15, 2006

Katkarapuja vartaassa

Vaikka alkukesästä pelkkä ajatuskin olisi tuntunut täysin mahdottomalta, perinteinen lihan ja kalan grillaaminen alkoi viimein hieman tökkiä. Vaihtelua kaavoihin haettiin kaupan kalatiskistä - tai tarkemmin sanottuna äyriäislaarista, josta mukaan lähti marinadiliemessä lilluneita jättiläiskatkarapuja, kuusi kappaletta kumpaisellekin. Liemeen kauppias näytti laittaneen ainakin valkosipulia, roseepippuria sekä mahdollisesti myös persiljaa. Kotona katkaravuista poistettiin kuoret (pyrstö kannattaa jättää paikoilleen, se näyttää hauskalta!), minkä jälkeen ravut suostuteltiin vartaisiin.

Katkarapuja grillattiin suoralla, melko kuumalla lämmöllä (molemmat polttimet vähän yli puoliteholla) viitisen minuuttia. Vartaita käänneltiin välillä muutamaan otteeseen tasaisemman kypsymistuloksen varmistamiseksi. Valmista on, kun ravut alkavat napakoitua ja pinta on saanut pikkuisen grilliväriä.

Katkarapuvartaiden kanssa tarjoiltu porkkanalisäke syntyi siten, että otettiin kolme isoa porkkanaa ja kuorittiin ne. Kuorituista porkkanoista vedettiin perunankuorimaveitsellä pitkittäisiä suikaleita, jotka maustettiin muutamalla myllynpyöräytyksellä suolaa. Sen jälkeen kuumennettiin pannulla pari lusikallista kasvisöljyä, jossa paistettiin teelusikallinen sinapinsiemeniä sekä saman verran kuminaa. Kun sinapinsiemenet alkoivat poksua kuumuudessa, kaadettiin pannulla oleva seos kulhossa odottavien porkkanasuikaleiden päälle. Perään vielä jonkin verran sitruunamehua sekä hieman sekoittelua, ja sitten päästiinkin jo syömään. Kerrassaan mainio ruokakokemus!

7 Comments:

At 15/8/06 10:23, Blogger Pirjo said...

Oih, näitä pitää päästä kokeilemaan, jospa vaikka ensi viikonloppuna Koitelissa ;-). Pienet mustat sinapinsiemenet ovat tosi hyvä mauste myös kesäkurpitsalle, varsinkin sille pitkulaiselle, joka minusta joskus maistuu jotenkin multaiselle, sinapinsiemenillä mullanmaku katoaa.

ps. jos pieni mainostus sallitaan niin esimakua (näköä?) ihanaisesta valkosipiulisadosta blogissani. Parsasta ei sitten kumminkaan tullut mitään :-( ei taida olla sopiva kasvupaikka.

 
At 15/8/06 11:47, Anonymous Anonyymi said...

Olivatko katkikset raakoja vai keitettyjä? Jos raakoja, niin mistä, MISTÄ!!

 
At 15/8/06 19:18, Blogger Rosmariini said...

piu: Huomasinkin ihanat valkosipulit blogissasi. Pitää nuuskutella lähiviikkoina, mistäpäin Oulua kantautuu valkosipuliherkkujen aromeita. ;)

hiski: Minun mielestäni ne olivat raakoja (näyttivät ainakin siltä - semmoisilta hieman läpikuultavilta), mutta en mene kyllä vannomaan, kun olen tähän mennessä harrastanut lähinnä pakastekatkiksia. Mukavan tuore meininki niissä kyllä oli, vaikka tokihan marinadi oli niitä hieman esikypsytellyt. Stockmannilta ostettiin, ja juuri noita suosittelivat siellä grillaukseen. En ole aikaisemmin moisia huomannut, joten en tiedä, kuinka satunnaisesti niitä on siellä saatavilla.

 
At 15/8/06 22:17, Anonymous Anonyymi said...

Kuulostaa hyvältä! Jospa niitä saisi vielä marinoimattomina... Täytyypä tehdä excursio kauppias Stockmannin putiikkiin. Kiitokset!

 
At 15/8/06 22:52, Blogger Rosmariini said...

Minullakin oli yksi marinadiresepti valmiiksi katsottuna näitä varten, ja se jäi nyt sitten käyttämättä. Mutta hyviä olivat silti. :)

 
At 24/8/06 08:04, Anonymous Anonyymi said...

Kolmannelta Linjalta (ja muistakin Hakaniemen orientaalikaupoista) saa 10-20 eurolla kilon pussin pakastettuja raakoja tai keitettujä tiikerirapuja (ja muita isoja) kuorilla ja ilman.
Erittäin helppo ja yksinkertainen resepti raaoille kuorituille pyrstöille:
Vähän sulaneet pyrstöt sulatetaan loppuun marinadissa (öljy, valkosipuli, chili, suola, pippuri).
Marinoidut pyrstöt grillaantuu _kuumalla_ parilalla minuutissa-parissa kunnes ovat kaikki juuri muuttuneet kokonaan punertaviksi.
Välimerellisemmän reseptistä saa, kun lisää marinadiin anisviinaa ja persiljaa.
Itämaisempaa saa tuoreella inkiväärillä.
Seuraksi valkosipulimajoneesia/aiolia ja thaimaalaista chili-valkosipuli-inkivääri kastiketta (sitä oranssia)

 
At 24/8/06 09:08, Blogger Rosmariini said...

Kiitoksia! Kiva saada vinkkejä joltain kokeneemmalta ravun grillaajalta.

Helsingin etnokaupoissa tuntuu kyllä olevan sikäläisten lukijoidemme kommenttien perusteella tosissaan monipuoliset valikoimat.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails