maanantaina, elokuuta 21, 2006

Feta-pinaattipiirakka

Olen jo jonkin aikaa suunnitellut kreikkalaishenkisen pinaatti-fetapiirakan tekemistä, ja nyt sitten viimein sain askarreltua semmoisen lauantaiseen rapujuhlaan. Filotaikina oli minulle aivan uusi tuttavuus, enkä oikein vieläkään päässyt sinuiksi sen kanssa. Luin kyllä pakettiin präntätyt käyttöohjeet, mutta siitä huolimatta öljysin taikinalevyjä ilmeisesti liian niukasti, koska ne eivät tarttuneet kunnolla toisiinsa vaan repsottivat lopputuloksessa hieman kummallisesti erillään toisistaan. Lisäksi alkuvaiheessa piti olla tarkkana, etten leiponut taikinanipun ympärillä ollutta suojapaperiakin mukaan piirakkaan.

Itse piirakka oli kyllä minun mielestäni ihan makoisaa, mutta armaan aviomieheni mielestä kyseessä oli jokseenkin omituinen kokemus. Ehkä lopputulos oli liian pinaattinen hänen makuunsa - tai hapsottavan filotaikinan takia muuten vaan liian epämääräinen, mene ja tiedä. Aion siitä huolimatta käyttää filotaikinaa leipomuksissani vastakin - olen nimittäin pari kertaa päässyt maistamaan (muiden tekeminä) vallan herkullisia filonyyttejä, joten seuraavaksi voisin kokeilla jotain semmoista. Jospa kokemus toisi varmuutta tähänkin hommaan.
Pinaatti-fetapiirakka

1 pkt filotaikinaa
2-3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
250 g pakastepinaattia tai 500 g tuoretta pinaattia
voita tai öljyä sipulin freesaamiseen
300 g fetajuustoa
250 g kesoa
(1-2 dl voisulaa tai oliiviöljyä voiteluun)
suolaa, pippuria
muskottiraastetta

Sulata jäiset taikinalevyt. Ryöppää tuore pinaatti tai sulata jäinen ja puristele siitä hyvin kaikki neste. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja freesaa hitaasti voissa tai öljyssä. Hienonna fetajuusto mieluiten tehosekoittimessa ja lisää joukkoon sipuli, keso, pinaatti ja muna. Crème fraiche antaa hyvän maun, mutta se ei ole välttämätöntä. Mausta seos suolalla, pippurilla ja muskottiraasteella. Voitele suuri uunivuoka.
Sulata voi ja voitele jokainen taikinalevy. Laita kolme kerrosta päällekkäin vuoan pohjalle, sitten pinaattitäyte ja peitä lopuksi kolmella taikinalevyllä. Muista voidella levyjen välit ja myös päällimmäinen levy. Voit halutessasi leikata piirakkaan ruudut terävällä veitsellä, niin että se on helpompi tarjoilla. Paista 175-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Ohje on kirjasta nimeltään Kesäruokaa.

4 Comments:

At 22/8/06 17:14, Anonymous Anonyymi said...

Filotaikina on kiva juttu, sikali mikali saa sen sulatettua oikein! Olin joskus Helsingissa ruotsinkielisella ruuanlaittokurssilla (haasteita pitaa olla kaikenlaisia...) jossa teimme seuraavanlaisia vuohenjuustonyytteje:

-vuohenjuustoa (leikkaa reunat pois)
-aurinkokuivattua tomaattia
-sipulia / purjoa
-ranskankermaa
-mustapippuria
-filotaikinaa & voita

Sekoita taytteen aineet sopivaksi tahnaksi, sipuli kuullotetaan hellavaraisesti pannulla ensin.

Leikkaa filotaikinasta about 10x10 paloja, voitele voisulalla ja pista kolme paallekkain lomittain. Lusikallinen taytetta sisaan ja rutista nyytiksi. Kuumaan uuniin kuunnes ovat natin nakoisia. Ovat namia!

 
At 22/8/06 17:39, Blogger Rosmariini said...

Ai, kun kuulostaakin herkulliselta yhdistelmältä! Tuota pitääkin kokeilla sitten kun uskallan ostaa filotaikinaa seuraavan kerran. :)

 
At 27/7/08 23:03, Anonymous Anonyymi said...

Tukholman serkullani sain hyvää fetapinaattipiirakkaa filopohjalla. Viimeisen lomapäiväni kunniaksi tein sitten itsekin. Löysin S-marketista Kanaki-nimisiä filolevyjä, niitä olikin paketissa tosi paljon - riittää koko viikoksi askarteluun. En ollut aivan tyytyväinen tähän versioon - ehkä täytettä liian paljon vuokaan nähden. Aineluettelossa et maininnut kananmunaa, eikä niitä ollut minulla. Itse filokokeilu onnistui. Nyt lisää kokeilemaan!!

p.s voitelin rypsiöljyllä

 
At 7/12/11 23:51, Blogger Samettipupu said...

Kokeileppa tuulihattupohjaan, oli positiivinen yllätys ainakin itselleni :)Blogistani löytyy ohje.

http://samettipupu.blogspot.com/2010/07/pinaatti-fetaipiiras.html

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails