torstaina, kesäkuuta 01, 2006

Ruukkukuulumisia

Olen unohtanut kokonaan raportoida yrttiviljelmiemme viimeisistä kuulumisista. Ne eivät ole nimittäin enää vähään aikaan asustaneet minikasvihuoneessa. Nyt jokainen kasvilaatu majailee ikiomassa ruukussaan, jossa on ihan oikeaa multaa aiemman taimimullan sijasta. Ruukkujen pohjalle pantiin salaojitus, ja multa oli alkutilanteessa ihan kunnolla kostutettua. Lannoitusta ei ilmeisesti tarvita pariin kolmeen ensimmäiseen viikkoon ollenkaan, koskapa tuoreessa mullassa on sen verran rutkasti ravinteita.

Koska näillä näkymin ei vaikuta siltä, että ruukkuja voisi ihan hetkeen sijoitella talon ulkopuolelle (ellei sitten viikonloppuun mennessä tapahdu ihmelämpeneminen ja jatkuvan sateenlotinan loppuminen), purkit on nyt tässä vaiheessa sijoitettu asumuksemme länsi-ikkunalle. Etelään osoittava ikkuna olisi vieläkin parempi, mutta meidän kämpässämme on vain yksi eteläikkuna ja sekin ruukkukasvatukseen kelpaamaton.

Sisätiloissa kasvien varsista saattaa tulla valon ja tuulenvireen puutteessa turhan pitkiä ja honteloita. Ruukkupuutarhaan voikin yrittää luoda luonnolle tyypillistä tunnelmaa. Lisävalaistusta emme ole järjestäneet (kun kohta on muutenkin valoisaa yötä päivää), mutta ikkunalaudan reunalle viriteltiin pieni tuuletin, joka päällä ollessaan huojuttelee taimia ja näin ollen vahvistaa toivon mukaan myös niiden varsia.

Jospa tuo basilika alkaisi pikkuhiljaa pönkimään pitemmäksi ja tuottamaan kunnolla satoa. Pääsisi vaikka peston tekoon.

6 Comments:

At 1/6/06 10:37, Anonymous cele said...

Ah, minäkin voisin raportoida omasta kasvustostani. Basilikat ovat kasvaneet huimaa vauhtia, mutta vähän liikaa korkeutta ja turhan vähän leveyttä. Muut yrtit ovat vähän heikommassa jamassa, suurin osa hengissä kuitenkin. Laitoin itse asiassa juuri tänään osan noista ruukuista pihalle, kun yölämpö näytti täällä päin olevan kymmenen asteen tietämissä.

 
At 1/6/06 14:19, Blogger Rosmariini said...

Mahtaisivatkohan basilikat tuuheutua, jos niistä napsaisisi jossain vaiheessa latvalehtiä pois. Ainakin puita tuuhennetaan sillä tavalla - en tiedä, toimivatko yrtit samalla tavoin. (En ole edelleenkään taimikasvatuksen asiantuntija...) Tosin kun yrttejä alkaa käyttää kokkailuissa, niin sittenhän niitä tulee latvottua ihan itsestään.

Täälläkin alkoi just aurinko paistaa, joten jospa tämä tästä. Yöpakkasia kannattaa basilikan kanssa kyllä kärkkyä tarkoin. Se paleltuu aivan mahdottoman herkästi. Pitäisiköhän itsekin laittaa vaikka joku koeyksilö ulos ja katsoa, miten se siellä selviytyy. :)

 
At 1/6/06 21:34, Blogger piu said...

Kyllä tuuhistuu basilika latvomalla kunhan jättää jokusen lehden jäljelle (anoppi taannoin latvoi basilikan aivan lehdettömäksi ja ihmetteli kun se ei enää kasvanut ;-)

Kylmää basilika ei kestä sitten yhtään jo pelkästään kylmä tuuli saattaa palelluttaa sen.

Sisällä kasvaneet taimet kannatta totutta aurinkoon vähän kerrallaan ja ensimäisinä päivinä laittaa varjoon tai harson alle, uv-valo vioittaa sisätiloissa kasvaneet lehdet.

 
At 1/6/06 22:05, Blogger Rosmariini said...

Hih, hauskuttaa tuo lehdettömäksi latvominen. :D Pitää koittaa latvoa maltilla.

Yksi yrteistämme olisi jo hyvinkin syömäkelpoinen. Mahtaa olla rakuuna, elleivät sitten nimilaput ole menneet ruukutusvaiheessa sekaisin. (Salvialta se kyllä enemmän näyttää.)

 
At 9/6/06 22:54, Anonymous sarihoo said...

Teidän innostamana yritin minäkin keväällä perustaa yrttipuutarhaa. Ruukkuihin tuli laitettua kyllä vaan rucolaa ja tilliä - ja molemmat kuoli. Sain kyllä pieni versoja sentään tulemaan ja siihen homma sitten jäikin.

Päätin oikaista ja kävin hakemassa puutarhalta suoraan taimet, jotka istutin parvekelaatikkoon. Nyt on basilikaa, persiljaa ja timjamia vaikka kuinka paljon. Ulkona en ole uskaltanut vielä pitää yön yli, mutta päiväksi olen yleensä vienyt ulos.

Minäkin olen tainut aloittelijana tehdä saman virheen kuin piun anoppi ja ihmetellyt, kun ei mitään tule :D

 
At 10/6/06 01:10, Blogger Rosmariini said...

Minäkin ostan osan kasveista suosiolla valmiina taimina. Esimerkiksi tomaatti on aina mennyt siemenistä kasvatettuna mönkään (varret ovat olleet liian hentoja, mistä syystä ne ovat lähinnä vaan roikkuneet tukikepin varassa säälittävän näköisinä), ja niinpä ostin tänäkin vuonna valmiit taimet - ihanan reippaita ja paksuvartisia jo valmiiksi.

Rucola ja tilli eivät ole menestyneet muuten meikäläisenkään hoivassa. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails