sunnuntaina, toukokuuta 28, 2006

Munakkaan mysteeri

Tämän kotikokin kompastuskivi on niinkin yksinkertainen juttu kuin munakas. Semmoista olisi mukava värkätä joskus sunnuntaisin kaikessa kiireettömyydessä pienperheemme aamiaiseksi, mutta kun en vaan osaa. Pyrkimyksenä olisi tehdä munakkaasta mukavan pehmeää, mutta sen sijaan lopputuloksesta tulee aina aivan liian ylikypsä ja kuiva.

Ikuisuuskysymys on, pitääkö munakasmassaa sekoittaa kunnolla vaiko vain vähän. Entä missä vaiheessa munakas käännetään vai pitääkö sitä välttämättä kääntää ollenkaan? Entä laitetaanko täytettä vaiko ei? Perheen miespuolinen asukas on tässäkin suhteessa hivenen osaavampi, mutta minulle munakkaan mysteeri ei ole valjennut vielä laisinkaan.

15 Comments:

At 29/5/06 09:31, Blogger Kati Parppei said...

Allekirjoittanut seurasi taannoin vierestä miesystävän munakkaantekoa. Toisin kuin minä, hän vatkasi munia reippaasti ennen paistamista. Lopputulos oli paljon mehevämpi ja pehmeämpi kuin minulla, joka olen vain sekoittanut munat kevyesti haarukalla ja lisännyt ripauksen vettä ja suolaa. Täytteeksi hän laittoi säilykeherkkusieniä ja sipulia - ja enpä ole tainnut koskaan yhtä hyvää munakasta syödä (toisaalta nälkäkin oli siinä vaiheessa kova ;).

Täytteenhän voi maun ja sen koostumuksen mukaan joko kääntää munakkaan sisälle tai ripotella päälle - jotkut kai jättävät sen myös munakasmassan alle? Ja tärkeintä lienee paistaminen tarpeeksi miedolla lämmöllä...

Täälläkin jatketaan sitkeästi harjoituksia, onhan munakas sen verran kätevä pikaruoka, jonka aineksia voi aina pitää varalla. Ja täytteeksi voi laittaa melkein mitä vain.

 
At 29/5/06 11:09, Anonymous Anonyymi said...

Munakasmassaan kannattaa laittaa kermaa niin tulee pehmeamman makuista. Itse en ole suuri munakkaiden ystava, syon niita harvoin vaikka ovatkin nopeita ja helppotekoisia. Eraassa colombolaisessa hotellissa aamiaisen munakaskokki teki ylihyvan munakkaan mutta salaisuus lienee juustoraasteen maarassa, sita meni reilusti, myos kinkkua ja tomaattia seka tuoretta persiljaa; munakasta ei kaannetty, annettiin vain hyytya.

Onko kukaan munakokkelimestari? Joskus jaksoin tehda vesihauteessa hyvaa munakokkelia, ravintola Ekbergin aamiaisella on myos tosihyvaa. Itse olen tehnyt viime aikoina pikamunakokkelia, pari munaa sekaisin, vetta joukkoon, pannulla pyorittelen kunnes on kiinteaa, paalle goudajuustoa ja ilmakuivattua kinkkua, vierelle kirsikkatomaatteja, on hyvaa!

 
At 29/5/06 12:14, Blogger Rosmariini said...

Minä olen myös sekoittanut munamassaa aina vain sen verran, että saan ainekset juuri ja juuri sekaisin, mutta ilmeisesti munia pitäisi sitten vatkata ihan kunnolla, jotta lopputuloksesta tulisi kuohkeampi. Ja paistolämpötilaakin olisi ilmeisesti syytä alentaa...

Kermassako se pehmeiden hotellimunakkaiden salaisuus oikein piilee. Olisihan se pitänyt arvata. :)

Munakas on kätevä tarjottava myös nälkäiselle yllätysvieraalle, mistä syystä taitoja olisi mukava saada kehittymään. Nuo omat munakkaani ovat olleet toistaiseksi varsin ankeita tarjottavia. Munakokkeli on onneksi vähän helpompi, mutta en nyt siinäkään ole varsinainen mestari.

 
At 30/5/06 09:22, Anonymous Anonyymi said...

Munakasta kannattaa tosiaan vispata kunnolla. Munien sekaan tilkka joko kermaa tai maitoa, mausteet (itse käytän kuivattua valkosipulia, s + p ja kuivattua ruohosipulia), joskus sulatan mukaan vielä pikkuisen voita. Vispauksen jälkeen pannulle hyytymään mietoon lämpöön. Tuupitaan reunoista jo hyytynyttä osaa keskemmälle, jotta hyytymätön pääsee reunoille. Kun suurin osa on hyytynyt, heitän täytteet päälle. Ja käännän toisen reunan täytteen päälle. Vielä hetki pannulla ja syömään.

Hyviä täytteitä mm. kevyesti kuullostettu sipuli, pannulla käytetty tomaatti & herkkusienet tai kinkku (nämä siis sekaisin ja mausteita matkaan). Lisänä itse tehtyä ja kaupasta saatavaa Mexicolaista salsaa (tämä jäi päälle Meksikon lomasta) :)

Meillä munakasta tai kokkelia on joka sunnuntai-aamu.

 
At 30/5/06 17:35, Blogger Rosmariini said...

Jee, kiitti vinkeistä! Tulin niistä hyvin nälkäiseksi. :) (Taisi jäädä lounas taas tänään vähän niukanlaiseksi.) Olen saanut nyt niin hyvää opastusta, että josko tässä ensi sunnuntaina uskaltautuisi munakastouhuihin itsekin.

Tuo meksikolainen salsa munakkaassa kuulostaa tosi kivalta idealta - etenkin, kun sitä tuppaa usein jäämään purkin pohjallisia jääkaappiin ajelehtimaan.

 
At 30/5/06 22:16, Anonymous Anonyymi said...

Pitääpä testailla näitä kikkoja, koska myös täällä päässä on monasti munakkaasta tullut sunnuntaiaamun pöpperössä sellaista ihmeellistä jankkia, joka on vaivihkaa sujautettu kompostimullan raaka-aineeksi.

Pohja ikäänkuin sinetöityy ja kehittää sellaisen kiiltävän pinnan ja samalla munakasmassasta tulee sellaista vähän leipämäistä kuivahkoa höttöä. Yäks.

Koska kuitenkin toisinaan yhtä rääppäisin silmin saa aikaan mitä mehevintä ja muhevinta tavaraa niin ehkä jonkinmoinen tilastointi voisi olla paikallaan. Saattaa nimittäin olla, että pannu on epäonnen kerroilla ollut liian kuuma. Ainakin silloin on usein tullut maittavaa kun pannulla on ensin valmistettu pekonikuutiot, jotka ainakin tässä taloudessa paistetaan suht miedolla lämmöllä, pitkään ja hartaasti eikä mitenkään pikaisesti käräyttämällä. Silloin pannun pinta saattaisi ehkä olla mukavan leppeän lämmin eikä järkyttävän kuuma.

Tiedä häntä.

 
At 30/5/06 23:05, Blogger Rosmariini said...

Meikäläiselläkin näyttää suurin erhe liittyneen nimenomaan tuohon paistolämpötilaan. Nimim. hellan ei ole aina pakko olla täysillä, kun kokkaa.

 
At 1/6/06 11:02, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä liesi saa olla melko kuumalla myös munakkaan paistossa, matalan lämmön aiheuttama pitkä paistoaika kuivattaa lätyn helposti. Voi saa olla jo kullanruskeaa paiston alkaessa.

Munakasmassaan ei minusta tarvita kuin pieni tilkka vettä ja suolaa, seos vatkataan haarukalla kunnolla sekaisin. Kerma ja maito sopivat munakokkeliin, joka on myös melkoinen herkku.

Tärkeintä on vedellä lastalla munakasmassaa rauhallisesti laidoilta keskelle päin paistamisen aikana siten, että raa'at osat valuvat pannun pinnalle. Silloin koko massa hyytyy, muttei kuivu. Täytteet viskataan päälle siinä vaiheessa kun pinta ei ole vielä ihan hyytynyt, jolloin munakas jää sisältä meheväksi.

Tässä vielä oivat täytteet:
2-3 tomaatin lihat ilman siemeniä
tuoretta vihreää chiliä
raastettua kermajuustoa
suolaa
pippuria

Kuutioitu tomaatti ja mausteet sekoitetaan ja annetaan tekeytyä munakkaan paistamisen ajan. Tomaattiseos levitetään munakkaan toiselle puoliskolle ja päälle ripotellaan reiluhkosti juustoraastetta. Munakas taitetaan täytteen päälle ja annetaan levähtää pieni hetki poissa liedeltä. Tarjoillaan paahtoleivän kanssa.

 
At 1/6/06 14:26, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset neuvoista ja ennen kaikkea ihanasta tomaattimunakkaan ohjeesta! Kuulostaa aivan mahdottoman herkulliselta.

Voi kun nyt kesän tullen saisi Suomestakin tomaatteja, jotka vähän maistuisivatkin joltakin. Pitäisiköhän hommata taimet ja ryhtyä kasvatuspuuhiin.

 
At 25/10/06 03:26, Anonymous Anonyymi said...

Ei liity ihan munakkaaseen mutta munakokkeliin! Joka on mielestani aamiaisella parempaa kuin munakas...vaikka ero on aika hiuksenhieno.

Joka tapauksessa Jenkeissa asuessani eras tv-kokki paljasti ohjelmassaan etta jos haluaa todella mehevan ja kermaisen oloisen munakokkelin, niin kayttaa nesteena hieman vetta ja sekoittaa valmiin kokkelin joukkoon sour creamia, eli suomalaisittain ranskankermaa (en ole kylla kokeillut Suomalaista versiota) Lopputulos oli kuitenkin aivan ihana. Pehmea, taytelainen jne Kantsii kokeilla!

 
At 25/10/06 18:46, Blogger Rosmariini said...

Suunnitelmissa olisikin harjoitella talven aikana munakokkelin tekoa, joten kiitos vinkistä!

 
At 23/1/07 10:04, Anonymous Anonyymi said...

Merkillistä kuinka monia variaatioita munakkaan teosta on.
Toiset sanoo, että rakenne vain rikotaan ja toiset että vatkataan kunnolla. Liika vatkaaminen kuulemma sitkostaa.
Toiset paistaa kuumalla ja toiset miedolla. Mitä tässä näitä erilaisia ohjeita luin niin ymmärsin, että se on sekunneista kiinni kun se on sopivan kuohkeaa(tai sitten jo kuivaa). Ilmeisesti miedolla paistettaessa aikaa on vähän enemmän. :)
Sen verrain näistä eri ohjeista opin ettei ole oikeaa tapaa tehdä munakasta. Jokaisen täytyy kehittää oma tapa, jolla saa sen parhaiten onnistumaan.
...ja eiku munakasta tekeen.

 
At 24/1/07 16:52, Blogger Rosmariini said...

Hyviä huomioita! Munakaskeskustelu jatkui blogissame vielä myöhemmin syksyllä. Sieltä voisi saada halutessaan vielä lisäideoita.

 
At 29/9/07 19:33, Anonymous Anonyymi said...

Noihin täytteisiin sen paremmin puuttumatta, mutta kuohkeus saadaan aikaan niinkin yksikertaisesti kuin Vichy vedellä. Sitä loraus tai vähän enemmänkin ja kunnon vatkaus ja johan on kuohkeaa. Eikä muuten maistu vichylle.
mp :)

 
At 7/2/13 10:51, Anonymous Conzes said...

Yhtä monta variaatiota kuin paistajaakin.

Mutta tässä oman munakkaan kulma kivet:

Hyvä pannu ; paskalla pannulla hommasta ei tule mitään ja tarkkana lihojen kanssa ennen munakkaan paistoa,.. Omassa pannussa jos paistaa liian kuumalla tai liian pitkään pekonia,, nakkeja, mitään lihaa niin pannun pintaan "palaa" lihasta lähtevän rasvan seasta proteiini kiinni ja munakas ei irtoa pannusta kirveelläkään jos ei raappaa tuota proteiini kerrosta pois... Eli se pannun pinta pitää olla puhdas ja "liukas" ennen muna seoksen lisäämistä.

KERMA!!!! :

Oikeaa kermaa 0,25d per muna... jumalauta että tulee mehevää.
Valion 5% rypsiöljy kerma on kevyempi ja yhtä toimiva vaihtoehto.

Eli itsellä 4 munaa ja desi kermaa. Sekaan vielä mustapippuria ja vuorisuolaa,,, oman maun mukaan mitä vain.
Vatkataan haarukalla reilusti.

Täytteet: ihan mitä vain... lista on rajaton.

omat; tuoreet herkkusienet, sipuli, pekoni, tuore jalapeno.

Pintaan! :

Ta tadaaa.... mitäpä muuta kuin juusto raastetta ja auraa isoina paloina.

jotain varmaan unohtu välistä mutta lopuksi.


PAISTO!:

em. reseptin mukaan pannu kuumaksi (helkama vitoselle) ja voita pannuun. Kun pannu on kuuma niin kaikki täytteet pannuun ja paista miten lystäät.. kun täytteet on valmiita ja pannun pinta kaavittu puhtaaksi niin liesi kakkoselle ja muna sekoitus pannun keskelle tyhjään kohtaan jonka jälkeen tasoitellaan täytteet..,,... yllätysmomentti...,.,. Uuni.. eli uunin ylä "grilli" vastus päälle ~225c ... paistetaan munakakasta niin että kiinteän osa on n.3-4mm päässä pinnasta. samalla lisätään J.raaste ja aura pintaan. (alle 10min kulunut)
Kun pinta on vielä juoksevaa siirretään pannu uunin ylä osaan ritilän päälle mahdollisimman lähelle vastusta.

//// Prkl mun pannu ei kestä uunia/eimahdu/särkyy/mitätahansa ajatteletkin tätä lukiessasi...///

Kaikki pannut kestää tuon lämpötilan.,. Pannun ei tarvitse mahtua kokonaan uuniin, sen luukun voi jättää auki/ raolleen niin että kahva on pihalla...
Noniin paistetaan niin pitkään että pinta jähmettyy ja juusto saa hieman rusketusta.

Ja pim... munakas on valmis.

ainiin MUNAKKAAN IRROITUS:

otetaan pannu käteen ja toisella NYRKILLÄ lyödään reilusti pannun "kahvaan" ja munakas tärähtää pannun pinnasta irt.

Jos pannu hajoaa se on paska, mene kauppaan ja osta uus.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails