torstaina, helmikuuta 02, 2006

Afrikkalainen kasviskeitto

Soseutettu kasviskeitto on mainio lounas, ja kaapistamme löytyy aina muutama pahvitötsä kaupasta ostettua tomaatti-, paprika- tai porkkana-korianterikeittoa. Nyt päätin kokkailla kasviskeittoa vaihteeksi itse, kun Makuhetkiä maailmalta -kirjasta löytyi tavallista kiinnostavampi soppaohje.


Afrikkalainen kasviskeitto (2 annosta)

1 punasipuli
1/2 bataattia
1/2 vartta varsiselleriä
1/2 kpl kesäkurpitsaa
1 rkl öljyä
6 dl vettä
1/2 tlk säilöttyjä tomaatteja
1/2 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
1/5 tl timjamia
1/5 tl kuminaa
ripaus kanelia
ripaus chiliä
1/2 dl makaronia
1/2 tlk säilykekikherneitä
persiljaa

Kuori sipuli ja bataatti. Hienonna sipuli ja kuutioi bataatti. Suikaloi selleri ja kesäkurpitsa.
Kuumenna öljy suuressa keittokattilassa ja kuullota kaikkia kasviksia siinä muutaman minuutin ajan. Lisää vesi, tomaatit, suola ja mausteet. Kiehauta ja lisää makaronit ja anna keiton kypsyä 10 minuuttia. Lisää kikherneet ilman lientä ja kuumenna vielä muutama minuutti.
Tarjoa hienonnetun persiljan ja leivän kanssa.

En näe uraani osa-aikaisena kasvisruokailijana kovinkaan lupaavana. Tähänkin keittoon olisi nimittäin sopinut mielestäni mainiosti muutama viipale makkaraa. Vaikka maistuihan soppa toki tuoltaankin - ainakin maustesikermä kurkumineen ja kaneleineen oli melkoisen kutkuttava. Suosittelen muuten erityistä varovaisuutta veitsen käyttöön tämän sapuskan kasviksia pilkottaessa. Nimim. Sormi paranee ihan hyvin.

9 Comments:

At 2/2/06 09:02, Anonymous Anonyymi said...

Herkulliselta kuulostaa! Sopan nimi vain alkoi naurattaa: ehkä Afrikassa syödään keittoa nimeltään "Eurooppalainen kasviskeitto." Melko monenlaisia soppia mahtaa Afrikankin mantereelle mahtua.

Kiitos tästä oivasta blogista. Hyvän ruoan ja Oulun ikuisena ystävänä nautin kovin.

 
At 2/2/06 09:40, Blogger Rosmariini said...

Näinhän se on, että kun saadaan sapuska kuulostamaan tarpeeksi eksoottiselta, niin tyhmä länsimaalainen tarttuu saman tien täkyyn. :) Kieltämättä melkoisen yksinkertaistava nimi.

Suunnittelimme muuten käkkimistä viime kesänä itsekin, mutta aikomukseksi jäi liiallisten kiireiden vuoksi. Jospa nyt tänä vuonna ehtisi kokeilla sitäkin lajia.

 
At 2/2/06 10:22, Anonymous Anonyymi said...

Toivotan teidät tervetulleiksi käkkimisen pariin! Se on vähintään yhtä hauskaa kuin ruoanlaitto. Ehkä voimme viedä teidät ensi kesänä opastetulle käkkireissulle, kun tulemme Ouluun?

 
At 2/2/06 11:05, Blogger Rosmariini said...

Mikä ettei, jos satutaan olemaan sopivasti maisemissa. Etsimishommiin voisi ehkä yhdistää sujuvasti myös pienen eväsretken. :)

 
At 2/2/06 12:06, Anonymous Anonyymi said...

"En näe uraani osa-aikaisena kasvisruokailijana kovinkaan lupaavana. Tähänkin keittoon olisi nimittäin sopinut mielestäni mainiosti muutama viipale makkaraa."

=) Itselläni taas tilanne on vähän päinvastainen. Yritän hivuttaa lihaa lautaselle, mutta ellen erikseen ajattele asiaa, se tuppaa jotenkin jäämään. En oikein vieläkään pidä erityisemmin punaisesta lihasta. Ravintoloissakin pitää muistuttaa itseään katsomaan myös niitä lihavaihtoehtoja...

Päivän vinkkinä kasvissosekeitto niille, jotka pitävät kookoksesta. Kehittelin joskus aikanaan sopan, johon tuli perunaa, maissia ja kookosmaitoa. Perunat ja maissit keitetään ja soseutetaan, liemenä käytin sekä kookosmaitoa että vettä. Suhde taisi olla luokkaa pari pottua ja 1/2 pss pakastemaissia per annos. Mausteeksi suolaa ja jotain teemaan sopivaa (currya, chiliä...?), en nyt ihan tarkkaan muista, mitä tuli laitettua, mutta varovaisella kädellä maustaen lopputulos oli mukavan pehmeä.

 
At 2/2/06 12:50, Blogger Rosmariini said...

Ehkä tämmöinen kolmenkympin ikään ehtinyt pastanjauhaja ei sitten enää opi kovin helposti uusia temppuja, kun tuo kasviskokkailu ei tunnu lainkaan luontevalta. Ja toisaalta mieskin pysyy tyytyväisempänä, kun lautaselta löytyy liharuokaa. ;)

Tuo kasviskeitto kuulostaa kivalta. Sosekeitot on kuitenkin harvinaisen pop. Minullakin on pari kivaa ohjetta, pitäisi tehdä niitä taas joskus.

 
At 3/2/06 12:17, Blogger Samuli said...

Tästä postauksesta tuli mieleeni kaksi asiaa.

Ensimmäisessä yhteys on aika selkeä: Ndebele Edinburghissa (joka oli kotikaupunkini joitain vuosia). Aivan erinomainen kahvila, josta saa myös herkullista makkaraa ja loistavia leipiä. Suosittelen, jos koskaan tuonnepäin maailmaa menette käymään. Etelä-Afikka on se juttu Ndebelessä.

Toinen taas on ihan jonkun ihmehärö-assosiaation tulos: Obachan's Kitchen and Balcony Garden on ruokablogi, jota seuraan aika ahkeraan. Japanilainen ruoka on kaunista.

 
At 3/2/06 12:29, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, hienoja vinkkejä. Kiitokset! Edinburghiin meno on ollut tähtäimessä jo pitemmän aikaa, ja yritän aina haalia eri kaupunkien ruokapaikoista sisäpiirin (=paikkakunnalla asuneiden) suosituksia. Ja Etelä-Afrikka kiinnostaa tällä hetkellä ruokamaana poikkeuksellisen paljon.

Ja kuinkas sattuikaan - olen etsiskellyt viime päivinä blogia, jossa olisi enemmänkin juttua japanilaisesta sapuskasta. Siinä se nyt sitten on.

:)

 
At 14/4/08 07:41, Anonymous Anonyymi said...

Jos "lihaa kaipaa" keittoon, niin kannattaa opetella ja kokeilla käyttämään reilusti maustaen esimerkiksi seitania tai soijamöllyköitä. Saa jäntevää purutuntumaa ja proteiinia :)

Hienoa, että koetat kuitenkin näitä kasviskokkailuja - lihan osuuden vähentäminen on yleensä myös ilmastoteko.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails