sunnuntaina, tammikuuta 15, 2006

Saksanhirvipaisti ja uunijuureksia

Viikolla laatimamme ruokasuunnitelma piti, ja kävimme pyydystämässä lihatiskin vähäisistä riistavalikoimista kappaleen saksanhirveä. Uuni 175 asteeseen ja paisti uuniin. Lihalämpömittarin lukeman kivuttua 72 asteeseen noukimme hirven huoneenlämpöön ja käärimme sen folioon. Foliossa sisälämpötilan annettiin nousta vielä viiden asteen verran, minkä jälkeen paistia pääsi viimein viipaloimaan.

Saksanhirven kaveriksi keitelty riistanvartijankastike oli täsmälleen yhtä hyvää kuin muistelinkin. Huolella hauduteltua soosia ei kepitä mikään. Jopa Pippurimylly intoutui jonkinasteisiin ylisanoihin kastikkeen ja saksanhirven yhdistelmää maistellessaan.

Lisäkkeeksi keitin ihan perinteiset perunat sekä tein vanhoja kunnon uunijuureksia. Toisin sanoen pilkoin matalaan uunivuokaan porkkanaa, lanttua ja sipulia, joista viimeksi mainittu ei tosin mahda olla juures. Päälle roiskuttelin oliiviöljyä, minkä jälkeen maustoin kasvikset suolalla, Herbes de Provencella, rakuunalla ja rosmariinilla. Sitten paahdoin juureksia parissasadassa asteessa vajaan puolen tunnin ajan, minkä jälkeen kasviksissa oli vielä mukavasti purutuntumaa jäljellä.

4 Comments:

At 15/1/06 17:14, Blogger Kati Parppei said...

Täällä nautiskeltiin eilen se mainittu kuusipeuranpaisti saman kastikkeen kera. Oli muuten todella hyvää, kiitos ohjeesta vielä kerran! Seurana oli ihan perusperunoita keitettynä sekä hunajaista sipulihöystöä (+ vihersalaattia, jota on aina pakko olla pöydässä). Jälkkäriksi mustikkarahkaa...

Kun nyt innostuttiin, niin väsättiin neljälle hengelle kalaisat alkupalatkin - meidän klaanilla on aina ollut tämä itäinen tapa oikein hyvin syötäessä. Pelmenejä ei sentään tällä kertaa ollut, se olisi ollut kokonaisuudessa vähän liikaa!

Nyt pitää kyllä palata herkutteluista arkeen, muuten ei hyvä heilu :D.

 
At 15/1/06 17:36, Blogger Rosmariini said...

Aah, kuulostaapa vallan herkulliselta. Miten tuo hunajainen sipulihöystö syntyy?

 
At 16/1/06 08:22, Blogger Kati Parppei said...

Lohkoin puolisen kiloa sipuleita (kokonaiset pienet olisivat olleet parempia) ja keitin ne lähes kypsiksi vedessä ja lorauksessa soijakastiketta. Sitten paistoin sipuleita hetken pannulla voissa, lisäsin ruokalusikallisen hunajaa sekä sopivasti suolaa ja pippuria. Lopuksi vielä lyhyehkö hauduttelu lorauksessa ruokakermaa. Mukava, makeahko lisäke.

Löysin reseptin joskus jostain päin nettiä, en muista enää mistä.

 
At 16/1/06 09:17, Blogger Rosmariini said...

Suurkiitokset! Vaikuttaa vallan mainiolta. Tuommoinen resepti onkin ollut jo pitempään hakusessa.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails