tiistaina, joulukuuta 06, 2005

Porobileet

Poro on parasta, ja pohjoissuomalaisena herkkuruokana se sopii mainiosti itsenäisyyspäivänkin juhlistamiseen. Porobileiden alkuruuaksi askarrellaan rieskasta, tuorejuustosta sekä kylmäsavuporosta kääretorttutyylillä rullia, joita voi mehevöittää vaikka dippailemalla niitä valkosipulipikkelssiin.

Pääruuaksi isommalle syömämiesjoukolle sopii itseoikeutetusti poronkäristys, johon lihat voi joko ostaa kaupasta valmiiksi siipaloituina tai sitten vuoleskella ne itse jäisestä poronlihaköntistä. Kuvassa esiintyvän käristyksen salaisuutena on aurajuusto. Ruoka tehdään muuten normaalisti (1. jäiset lihat pieninä erinä kuumaan pannuun/pataan, käristetään voissa ruskeaksi, 2. lisätään muutama desi vettä, lihalientä tai olutta ja 3. haudutetaan kypsäksi), mutta kilon käristysannokseen lisätään veden yhteydessä kokonainen aurajuustokolmio. Käristystä haudutellaan lihan sortista riippuen 1/2-2 tuntia. Siinä missä paistista tai fileestä vuollut ohuet lastut eivät pitkää hauduttamista kaipaa, jotkut ruhonosat tai paksummat palat hyötyvät pitkästäkin porinasta pienellä lämmöllä. Mausteeksi riittää suola ja pippuri.

Poronkäristys nautitaan puikulamuusin, puolukkasurvoksen sekä suolakurkkujen kanssa. Lasiin täyteläistä punaviiniä (paholaismaisen hyvä chileläinen Casillero del Diablo toimii aina) tai miksei vaikka tummaa olutta, jota sopii lorauttaa myös käristyksen joukkoon. Muita variaatioita perusteeman ympärillä on esim. pekoni, jolla saa pehmeyttä ja lisämakua: ruskistetaan aluksi pekonia padassa niin, että rasva lähtee irtoamaan. Tämän jälkeen käristyslihat ruskistetaan pekonin rasvassa.

Lisää poronlihaohjeita löytyy täältä sekä täältä.

7 Comments:

At 7/12/05 10:32, Anonymous Jane said...

Itsepäisyyspäivän kunniaksi vuolimme käristyksen tällä kertaa hirvenpaistista - hyvää tuli siitäkin!

Pidättekö hillosipuleista? Jos kyllä, niin lisätkääpä niitä auraporoon. Nautinto on maksimaalinen :)

 
At 7/12/05 10:42, Blogger Rosmariini said...

Hirvi- tai mikä tahansa muukin riistakäristys on kyllä herkkua. Ihanan voimakkaita makuja.

Toki pidämme hillosipuleista. :) Harmittelinkin käristystä tehdessäni, kun niitä ei jääkaapista löytynyt (tuli tärvättyä edellinen purkki kokonaan muutama viikko sitten tehtyyn lammaspataan).

 
At 7/12/05 13:21, Blogger pagisija said...

Aaaaaah. Poroa... Me kävimme viikonloppuna syömässä "viikinkiravintola" Haraldissa. Annoksessa oli herkullinen yhdistelmä poroa, pyytä, nieriää ja juureksia. Nam.

Hirvikäristys oli muuten isäni bravuuri, kunnes hän lopetti metsästyksen. Lapsuudenkodissani ei muuta lihaa juuri syötykään, kun hirveä oli pakastimet täynnä(luulin pienenä meidän olevan niin köyhiä, ettei meillä ole varaa kaupan lihaan :D). En ole oikein vieläkään oppinut nauttimaan naudan- ja sianlihasta - niistä kun puuttuu riistan maku, johon lapsena tottui.

 
At 7/12/05 14:00, Blogger Rosmariini said...

Hirvenliha kepittää kyllä makunsa puolesta kevyesti naudat ja possut. Meilläkin herkuteltiin ennen muinoin syysaikaan hirvipaistilla - harmi, ettei itsellä ole luontevia yhteyksiä paikallisiin hirviporukoihin.

Haraldissa hallitaan kyllä makuyhdistelmät, samoin ruuan jännittävästä esillepanosta pisteet heille. :)

 
At 8/12/05 01:13, Anonymous Maurelita said...

Hih, täällä ois teille asiakas...

http://kafkakoski.vuodatus.net/blog/47657

Laitoin sille kommenttia teidän suuntaan, taitaa olla piukat paikat jämien kanssa. Nauratti vaan kun luin Kafkakosken pinteestä.

Nimimerkki Amélie järkkää ihmisten kohtaloita =D

 
At 8/12/05 01:25, Anonymous Kafkakoski said...

Tulin kiittämään resepteistä ja linkeistä mitä moninaisimpiin pororesepteihin! Pariisin kautta tänne Barcelonaan asti saapuivat nämä porovinkit... Niin pieni, pieni on maailma!

Linkit tulevat ihan todelliseen tarpeeseen, joten iso kiitos niistä sekä teille että Maurelitalle, joka minulle asiasta vihjaisi!

 
At 8/12/05 01:38, Blogger Rosmariini said...

Näin se blogimaailma parhaimmillaan toimii. En olisi kyllä ihan heti arvannut, että linkittämilleni pororesepteille olisi minkäänlaista käyttöä Espanjassa. :)

Kiitokset vaan Maurelitalle välitysavusta!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails