keskiviikkona, joulukuuta 07, 2005

Helppoa helpompi parsakeitto

Reseptikilpailun ohjeet alkavat olla nyt siinä määrin testattuja, että voittajan voi julkistaa jo lähipäivinä - kunhan me täällä pastanjauhajien päämajassa pääsisimme ensin jonkinlaiseen yksimielisyyteen siitä, kenen reseptistä syntyi oikeasti kaikkein kiinnostavinta herkkua.

Jos joku huomaa oman reseptinsä jääneen toteuttamatta, niin nyt on aika hihkaista. Omien laskelmieni mukaan vain yksi kilpailuresepti on joukosta poissa: Blogistanin kuulu chilinkasvattaja Santtu lähestyi meitä parsakeiton ohjeella, johon ei tosin yllättäen tule lainkaan chiliä - kenties tujakka chili peittäisi suotta hentoa parsan makua alleen. Tämän kilpailuohjeen kanssa kävi kuitenkin niin hassusti, että ruokakauppamme vihannestiskin parsaosasto loisti poissaolollaan - muistelinkin, että tuore parsa tulee kauppoihin yleensä vasta keväällä sesongissa ollessaan. Purkki- tai pakasteparsa eivät selvästi sovi tähän reseptiin ollenkaan (saa olla melkoinen fakiiri, jos onnistuu saamaan säilykeparsaan purutuntumaa), joten pastanjauhajat huomasivat joutuneensa pahemmanlaatuiseen raaka-ainepulaan. Ja tämä kaikki juuri sillä hetkellä, kun olin jo ehtinyt loihtia mieleeni kuvan täyteläisestä parsakeitosta, joka kietoutuu lautasella yhteen saksanpähkinän, vuohenjuuston ja oliiviöljyn kanssa. Koska ohje kuitenkin kuulostaa mitä mainioimmalta, julkaisemme sen jo tässä vaiheessa - ja toteutamme hetikohta, kun tuoretta parsaa jostain käsiimme saamme.

Parsakeitto

Laita iso, kannellinen kattilallinen suolattua vettä kiehumaan. Jos kattilaan ei saa kantta, tai hyvää korviketta, ei kannata jatkaa tekemistä. Kansi on oleellinen onnistumisen ehto!

Leikkaa parsan nuput irti. Itse käytän myös varret, jahka puumainen uloin osa on leikattu pois. Laita parsat reilusti kiehuvaan veteen, lisää hieman suolaa (usko pois, kannattaa!) ja kansi nopeasti kiinni. Keitä kunnes parast ovat kliseisen al dente (eli noin 3-4 minuuttia).

Kaada vesi pois, mutta säästä osa. Soseuta parsat tehosekoittimessa osan keitinveden kanssa haluamasi paksuiseksi keitoksi, ja tarkista suolan ja pippurin tarve.

Juhlavampiin tilaisuuksiin tarjoa laakealta keittolautaselta, ja laita saksanpähkinänpuolikas tai kaksi lautasen pohjalle, päälle viipale tai kaksi hyvää vuohenjuustoa, ja kaada keitto ympärille. Hieman mustapippuria juuston päälle, ja ripottele hieman hyvää oliiviöljyä vielä päälle, ja annos on valmis.

Arkisempiin nautiskeluhetkiin kaada keitto mukiin ja käperry sohvalle hyvän kirjan kanssa. Tähänkin sopii pala juustoa mukin pohjalle.

Tärkeää keiton onnistumisessa on, että parsa saa suurimman osan suolasta jo keittämisen aikana. On myös hyvin tärkeää, että parsat keitetään kannen alla reilusti kiehuvassa vedessä nopeasti.
Mehevä, soseutettu kasviskeitto maistuu aina - kokeilkaa ohjetta te, jotka asutte parsan saannin kannalta otollisemmilla leveysasteilla.

Lisäys: Keittoon onkin tarkoitus käyttää parsakaalta, joten omakin raaka-ainetilanteemme parani merkittävästi.
Uusi lisäys 10.12.: No niin. Saatiinpa tämä viimeinenkin resepti viimein koestettua. Tehtiin sitä aterian alkukeitoksi, ja hyvin maistui. Oheisessa kuvassa keiton pintaa.
Ja vielä kerran 14.12.: Reseptiä on testattu myös toisella puolella maapalloa. Seikkaperäisempi selostus aiheesta kuvan kera löytyy täältä.

15 Comments:

At 7/12/05 17:07, Anonymous ais said...

nyt on ihan pakko kysyä, koska minulle ei selvinnyt: tarkoitetaanko tässä ohjeessa parsaa vai parsakaalia eli broccolia? itselleni kun ollut vielä vuosi sitten täysin hämärää, että nuo ovat kaksi täysin eri asiaa ja puhunut virheellisesti parsakaalista parsana.

 
At 7/12/05 17:36, Blogger Rosmariini said...

Veikkaanpa varsinaista (tanko)parsaa. Ainakin reseptissä mainitut nuput ja varren puumainen osa viittaavat siihen suuntaan.

Mikäli nyt sattumalta olenkin väärässä, niin siinä tapauksessa reseptin voi toteuttaa vaikka saman tien. :) Parsakaalta mahtaa nimittäin saada kaupasta ympäri vuoden.

 
At 7/12/05 23:48, Blogger ah said...

Kokeillaan.
Yhdessä täkäläisessä blogissa on muuten rosmariiniasiaa:
http://www.loobylu.com/archives/000518.htm#000518
Anni

 
At 8/12/05 00:37, Blogger Rosmariini said...

Kiva! :) Siellä päin maailmaa lienee kyllä vaikka minkäsorttista kasvista saatavilla. Ankea on Pohjois-Suomi tähän aikaan vuodesta tuoretuotteiden puolesta.

Niin, ja kiitokset rosmariinivinkistä. Pitääkin perehtyä linkkiin pikimmiten.

 
At 8/12/05 08:56, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Itseasiassa tuohon kuuluu käyttää broccolia, eli parsakaalia... Kun ei itse tule tankoparsaa pahemmin käytettyä, niin parsakaali on taipunut suussa parsaksi...

Pahoittelen väärien termien käyttöäni...

 
At 8/12/05 09:06, Blogger Rosmariini said...

Onnistuit hämäämään ihan täysin. :) Meille tankoparsa taas on paljon tutumpi tuote, joten eipäs tultu edes ajatelleeksi moista vaihtoehtoa.

No, sattuuhan näitä.

 
At 13/12/05 00:35, Blogger ah said...

No niin, kokeiltu on. Täytyy olla maailman nopeimmin valmistuva keitto. Maistui, ja reseptin antaja on ihan oikeassa siinä, että suolaa ei kannata säästellä, mustapippuriakin rouhittiin sekaan reilusti. Ja juusto on aika olennainen, muuten jää nälkä.
Syötiin omatekoisen focaccian kanssa. Pitää varmaan pistää siitä aiheesta postaus omassa kammarissa lähipäivinä.

 
At 13/12/05 09:03, Blogger Rosmariini said...

Oi, kiitokset testausavusta. :D Odotan mielenkiinnolla leipäpostaustasi - omatekoinen leipä on ihan parasta!

 
At 4/8/08 17:46, Blogger Armis said...

no menikö kirjoitukseni taivaan tuuliin

 
At 4/8/08 17:47, Blogger Armis said...

eipä päivämääristä päätellen niitä olis kukaan lukenutkaan =)

 
At 5/8/08 10:01, Blogger Rosmariini said...

Voi näihin vanhempiinkin kommentoida, aina ne joku täältä huomaa, vaikkei mitään valtaisaa keskustelua saisikaan aikaiseksi. :)

Harmillista muuten, jos parsakeittoon liittyvä kommentti joutui kadoksiin.

 
At 23/2/09 16:34, Anonymous Anonyymi said...

Taitaa olla kyse juurikin tästä Gordon Ramseyn reseptistä: http://www.youtube.com/watch?v=Mvc8Au4YO60

 
At 25/4/11 18:26, Blogger Piikkari said...

Sain työpaikan kautta tuoretta tankoparsaa halavalla, ja googlaamalla mielikuvituksellisesti "parsakeiton ohje" löytyi tämä helmi. Kiitos!

Voitteko sitten kertoa myös, toimiiko kukkotaikina pizzapohjana, vai voinko haudata haaveet ruispohjapizzasta ikuisiksi ajoiksi?

Hyvää kesänalkua bloginpitäjille :-)

 
At 27/4/11 14:12, Blogger Rosmariini said...

Kukkotaikina?

 
At 11/5/11 16:51, Blogger Niilo Paasivirta said...

Myös parsasta - siis tankoparsasta - tulee muuten oikein hyvä keitto. Varsia sentään pitää keittää vähän kauemmin kuin 3-4 minuuttia.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails