Sivut

sunnuntaina, helmikuuta 23, 2020

Thaimaalainen paistettu riisi



Yksi suosikkiruokapaikoistani Oulussa on Noodle Bar 9. Heiltä saa aivan mahtavaa nuudelikeittoa, minkä lisäksi tykkään kovasti paikan paistetusta riisistä ja sen maustamiseen hyvin sopivasta lisukekastikkeesta, jossa on mukana ainakin kalakastiketta ja chiliä (sekä jotain vihreää, mahdollisesti tuoretta korianteria).

Vähän aikaa sitten kokkailusta (ja kokkailuun yhdistetystä pakastettavien eväsrasioiden tehtailusta) jäi tähteeksi pienen kulhollisen verran riisiä, mistä innostuin tekemään paistettua riisiä pitkästä aikaa itse. Samalla pääsin ensimmäistä kertaa testaamaan myös kalakastikelisukkeen eli Prik Nam Plan tekemistä.

Toteutuksesta tuli raaka-aineidensa puolesta hiukan arki-illan versio; viikonloppuna olisi voinut käydä ostamassa keskustan Aasia-marketista tähän vaikka paketillisen jättikatkarapuja ja jotain bok choyn tyyppistä kasvista. Aivan maistuvaa tästä joka tapauksessa tuli, ja olin erityisen iloisen yllättänyt siitä, kuinka mukavasti Prik Nam Pla -kastike maustoi kokonaisuuden tässä kotitekoisessakin versiossa.

Ainesosa- ja työvaihelista vaikutti arki-iltaan nähden hätkähdyttävän pitkältä, mutta en antanut sen hämätä. Lopputuloksena olikin oikein näppärästi valmistuva ruoka, jonka avulla sai jämäriisin kätevästi makoisaan muotoon:

Thaimaalainen paistettu riisi (Khao Pad), tehty soveltaen Eatingthaifood.com-sivuston ohjetta

valmiiksi keitettyä, viilennettyä jasmiiniriisiä (alkuperäisen ohjeen mukaan 1,5 kupillista, mutta meillä oli enemmän, eli ei ole mitenkään tarkkaa)
pari broilerinfilettä, sopivina wokkisuikaleina (tai vaihtoehtoisesti jättikatkarapuja tms.)
pienehkö sipuli, ohuehkoina viipaleina
vihreää, lehtevää (ohutlehtistä) kasvista (meillä tuoretta pinaattia)
2 valkosipulinkynttä, ohuina viipaleina
1 muna
1/2 rkl soijakastiketta
1/2 rkl osterikastiketta (tätäkin meillä oli enemmän)
ripaus sokeria (voi jättää poiskin)
1 rkl öljyä paistamiseen

Prik Nam Pla (chilejä kalakastikkeessa)
pitkulaisia, punaisia thai-chilejä viipaloituna
3 rkl kalakastiketta
mehu puolikkaasta limestä
(> sekoita ainekset)

Kuumenna wokkipannu liedellä keskilämmölle ja lisää siihen suurin piirtein ruokalusikallinen öljyä. Kun pannu on sopivan kuuma, lisää siihen viipaloitu valkosipuli ja paista sekoitellen suunnilleen 15 sekunnin ajan.
Lisää suikaloitu liha ja wokkaa hetken aikaa. Lisää sen jälkeen pannuun jonkin verran riisiä ja paista sitä taas samalla sekoitellen hetken aikaa.
Kokoa riisiseos wokkipannun yhdelle reunalle ja riko muna pannun tyhjälle puolelle. Anna munan kypsyä muutaman sekunnin verran (me annoimme paistua hetken verran pitempään seurauksella, että muna ehti jo vähän jämähtää valurautaisen pannun pohjalle) ja ala sitten sekoitella sitä riisiseokseen.
Kun muna on kunnolla kypsynyt, lisää loput keitetyt riisit ja sekoita ainekset yhteen.
Lisää soijakastike, osterikastike ja pieni ripaus sokeria. Hämmentele niin, että kastikkeet sekoittuvat kunnolla.
Lisää sipulit ja vihreät kasvikset ja wokkaile vielä hetken aikaa.
Tarjoile saman tien limensiivun ja chileillä maustetun kalakastikkeen kanssa. Pinnalle voi ripottaa myös mustapippuria.

Prik Nam Pla tehdään kuulemma monissa thaimaalaisissa ravintoloissa ainoastaan kalakastikkeesta ja chileistä, mutta ainakin tämän kokemuksen perusteella limellä maustaminen toimi hyvin, kunhan ei anna sen hallita makumaailmaa liiaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti