tiistaina, marraskuuta 10, 2015

Pullaa aamiaiseksi



Minusta pulla on loistava aamupala. Näinä proteiinintäyteisinä aikoina se ei ehkä ole kaikkein trendikkäintä syötävää, mutta tiukan ruokavalion noudattajien kanssa yhtä jalkaa yleistyneille cheat-päiville se antaa energisen alun.

Starbucks ja vastaavat jenkkikahvilat tarjoilevat aivan erityisen hyvin aamiaiseksi soveltuvia kanelikierteitä nimellä "morning buns". Ideaalisesti tällainen aamupulla valmistetaan croissant-taikinasta, mutta aloitin omat kokeiluni mukailemalla netistä löytyneitä oikotiereseptejä, joissa aidon croissant-taikinan asemesta yksinkertaisesti kaulitaan voita normaalihkon hiivapullataikinan sisään. Vaikka tässäkin versiossa aikaa tovi meni, tuli pullista lopulta tosi herkullisia.

Aamiaispullat

Taikina
0,6 dl täysmaitoa
0,6 dl vettä
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
4,8 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
10 rkl suolatonta voita, kylmää ja leikattuna n. sentin kuutioiksi

Täyte
0,6 dl fariini- tai muuta ruskeaa sokeria
0,6 dl perussokeria
1 appelsiinin kuori, hienoksi raastettuna
1 tl jauhettua kanelia
1/4 tl suolaa
4 rkl suolatonta voita
lisäksi sokeria pinnalle ja muffinsivuokien pohjalle

Aloita taikinasta: sekoita maito, vesi, sokeri ja hiiva yhteen, kunnes hiiva ja sokeri ovat kokonaan liuenneet. Maidon ja veden tulisi olla reilusti kädenlämpöistä, muttei kuumempaa, kuten kuivahiivan kanssa yleensäkin.

Leikkaa voi n. sentin kuutioiksi ja laita ne pakastimeen niin, että voista tulee todella kylmää ja kovaa.

Laita jauhot ja suola monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä parilla pulssilla sekaisin.

Kun hiivaliemi vaahtoaa ja kuplii, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Ota voi pakkasesta ja lisää se jauhojen sekaan monitoimikoneen kulhoon. Pulssita sekoitusterällä nopeasti muutaman kerarn, kunnes kuutioista on tullut herneen kokoisia. Älä kuitenkaan innostu sekoittamaan liikaa. On hyvä, että voi jää tässä vaiheessa vielä kohtuullisen kokoisiksi nokareiksi.

Siirrä jauho-voiseos sitten isoon kulhoon, kaada hiiva-nesteseos mukaan ja sekoita kevyesti, jotta saat melko tasaisen taikinan. Jauhojen tulee kostua kauttaaltaan, mutta vältä kuitenkin sekoittelemasta liian pitkään. Voinokareet eivät saisi sulaa tässä vaiheessa mielellään juurikaan.

Jauhota pöydän pinta tms. työalusta (ja ripottele vähän jauhoa taikinan päällekin). Muotoile taikinasta littana nelikulmio ja kauli se sitten reilun puolen sentin paksuiseksi levyksi. Jos voi meinaa sulaa liiaksi, laita taikina välillä jääkaappiin, kunnes voi taas kovettuu.

Taittele taikina kolmeen kerrokseen – eli tee kaksi taitosta, molemmista reunoista keskelle (amerikkalainen sanoisi, että C fold). Kauli se sitten uudestaan reilun puolen sentin paksuiseksi ja suorita taittelu uudelleen. Kääri taiteltu taikina sitten kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi. Toista sitten vielä kaulinta ja taittelu kahdesti ja kääri taikina taas jääkaappiin tunniksi.

Kun taikina jäähtyy toista kertaa, valmista täyte. Sekoita sokerit, raastettu appelsiinin kuori, kaneli ja suola ja laita hetkeksi syrjään. Sulata voi mikrossa ja anna sen jäähtyä hetki. Sivele sitten kahdeksan muffinsivuoan sisäpuolet kevyesti voilla ja sirottele voin perään vielä hieman sokeria.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se n. 30 x 30 cm kokoiseksi levyksi. Sivele sula voi taikinan päälle ohueksi, tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele kaneli-sokeriseos päälle. Seosta voi painella hieman, jotta sokeri tarttuu taikinaan.

Rullaa sitten taikina varovasti tiiviiksi, kääretorttumaiseksi rullaksi. Älä kuitenkaan venytä taikinaa rullatessasi. Leikkaa rulla sitten kahdeksaan viipaleeseen ja laita viipaleet kyljelleen muffinsivuokiin. Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 45 minuuttia tai kunnes ne ovat nousseet kaksinkertaisiksi. Paista 175°C:ssä 18–20 minuuttia. Aamupullat saavat paistua melko ruskeiksi, pinnaltaan rapean näköisiksi.

Anna pullien jäähtyä viitisen minuuttia ja pyörittele ne sitten vielä sokerissa niin, että ne sokeroituvat kauttaaltaan.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails